Simona Kustec po zajetni finančni pomoči za obnovo in gradnjo vrtcev in šol napoveduje še dobre 4 milijone za športno infrastrukturo. Brezplačni vrtec za drugega otroka za spodbudo zgodnjemu vključevanju v vzgojnoizobraževalni proces.

Ministrica za izobraževanje, znanost in šport Simona Kustec se je v iztekajočem šolskem letu s svojimi sodelavci pogosto soočala z nastprotovanji in pomisleki pri uvedbi ukrepov, ki jih je ministrstvo sprejemalo ob vrnitvi šolarjev v šolske klopi.

»Vprašanja so na mestu in jih moramo razumeti, vendar moramo razumeti, da če želimo izobraževanje čim dlje časa varno peljati naprej v šolah, potem so to ukrepi, ki jih mora vsak od nas razumeti,« je povedala ministrica v pogovoru za TV IDEA.

Prezračevanje in razkuževanje tudi prihodnje šolsko leto. Tudi maske?

Ministrica poudarja, da je s sodelavci vedno iskala najboljše možne načine, tudi po vzoru iz tujine, da bi izobraževanje potekalo v epidemiološko zdravem okolju. Ob tem se nekaterim ukrepom, kot so prezračevanje in razkuževanje, ne bo možno izogniti tudi v naslednjem šolskem letu.

»Z vsem tem odnosom kažemo naši zrelost in odgovornost ter drugačno kulturo sobivanja z virusom v šolskem in vrtčevskem prostoru,« je povedala Simona Kustec.

Država deset let ni vlagala v šolsko in vrtčevsko infrastrukturo

Na ministrstvu za izobraževanje so bili presenečeni, ko so prejeli skoraj 200 prijav na razpis za sofinanciranje izbradnje ali obnove šolske in vrtčevske infrastrukture, kar je potrdilo domnevo, da je bilo to področje v preteklosti zapostavljeno. »Deset let naša država ni vlagala v finančno pomoč šolski in vrtčevski infrastrukturi, to se je pokazalo in se kaže na vsakem koraku,« poudarja šolska ministrica.

Denar za gradnjo vrtca na Cankovi, obnovo OŠ IV Murska Sobota ter dvojezični šoli Lendava in Prosenjakovci

Ministrstvo za izobraževanje, znanost in šport je tako razdelilo kar 43 milijonov evrov za najbolj nujne posege v 27 osnovnih šolah in 13 vrtcih. Med najbolj nujnimi projekti, kis o bili odobreni je tudi vrtec Cankova, Osnovna šola IV Murska Sobota ter dvojezični šoli v Lendavi in Prosenjakovcih. Glede na veliko število prijav na prvem razpisu pa ministrstvo še v tem letu načrtuje nov razpis za sofinanciranje obnove ali novogradenj šol in vrtcev.

Od septembra brezplačni vrtci za drugega otroka

Ministrica Simona Kustec je komentirala tudi dejstvo, da se v Pomurju manjši delež otrok vključuje v predšolsko vzgojo, saj starši predvsem zaradi varčevanja svoje otroke pogosteje puščajo doma pri starih starših. Eden izmed ukrepov za spodbujanje zgodnjega vključevanja v vzgojnoizobraževalni proces bo brezplačen vrtec za drugega otroka, ki je v vrtcu hkrati s starejšim sorojencem, ki v veljavo stopa septembra.

»To je finančna pomoč, da spodbudimo čimhitrejšo vključitev v vzgojnoizobraževalni proces na eni strani, na drugi strani pa v finančnem smislu razbremenjujemo stroške staršev,« poudarja Kustečeva.

Čestitke Muri in ŽNK Pomurje ter napoved sofinanciranja športne infrastrukture

Simona Kustec se je dotaknila tudi področja športa in čestitalo tako Muri kot ŽNK Pomurje Beltinci za osvojitev naslova nogometnih državnih prvakov. Država bo v kratkem razdelila 4,1 milijona evrov za sofinanciranje športne infrastrukture, saj se prihodnji teden zaključuje rok za prijavo na razpis za ta namen. Ob tem je ministrica pokomentirala še zadnje sprostitve, ki omogočajo 75-odstotno zasedenost športnih prireditvenih prostorov.

»Res lepo prosim, da spoštujmo vse epidemiološke ukrepe in zahteve,« je še opozorila ministrica za izobraževanje, znanost in šport Simona Kustec.

Komentarji (1)

tuncika

Tale novinar po moje ni zmogel operativno sodelovati v intervjuju, če je gledal te lepe nogice. Še meni bi se odpeljalo. Vsa čast lepi ministrici.

Starejše novice