Ministrstvo za zdravje je potrdilo, da se v petek začne v srednjih šolah uvajati samotestiranje dijakov.

Državni sekretar na Ministrstvu za zdravje Franc Vindišar je predstavil je projekt prostovoljnega samotestiranja za učence v osnovnih šolah in dijake na srednjih šolah. 

Vzpostavitev varnega okolja v šolah

Namen tega testiranja je vzpostavitev varnega okolja v šolah za učence, dijake in vse zaposlene. S tem projektom želijo zagotoviti pravočasno identifikacijo vseh okuženih v šolah in tako preprečiti širjenje okužbe s covid-19. 

Redno testiranje s hitrimi antigenskimi testi naj bi zmanjšalo okužbe. Prednosti testiranja z hitrimi antigenskimi testi so:

 • enostavna uporaba testov – učenec ali dijak sam vnese palčico v začetni del nosne votline, zato bris v nosno žrelnem predelu ni potreben (2,5 cm v nosno votlino),
 • ponovljivost,
 • praktičen in hiter rezultat testa, saj je izvid na voljo čez 15 minut,
 • vključenost dijakov in učencev.

Testiranje najmanj enkrat na teden

Samotestiranje je prostovoljno in brezplačno.

Testiranje se začenja čez tri dni. Za zdaj so v projekt vključene srednje šole, a planirajo tudi širitev na osnovne šole - otroke v 3. triadi, ki bodo s samotestiranjem najverjetneje začeli po prvomajskih počitnicah.

Testiranje bo potekalo enkrat na teden, otroci pa bodo ob tem potrebovali soglasje staršev.

Trenutno pouk v šolah poteka po modelu C, kar pomeni, da se dijaki iz tedna v teden izmenjujejo. Kljub temu, bo testiranje dijakov, ki so v šoli ta teden (naslednji teden pa ne bodo), potekalo v petek. Tako se bodo 16. aprila testirali vsi dijaki, ki bodo v šoli, v ponedeljek pa ostali.

V mesecu maju pa naj bi na vrsto prišli že študentje.

Pričakovani lažno pozitivni ali negativni testi

Vindišar je povedal, da pričakujejo lažno pozitivne ali negativne teste. Zato bodo ob vsakem pozitivnem hitrem testu, učenca napodili na PCR testiranje.

Tako ob pozitivnem testu dijaka, ne bo potrebno celotnemu razredu v karanteno, če bodo testiranje v šoli izvajali pravilno.

Samotestiranje v šolah je premišljen ukrep

Ministrstvo za zdravje je ob novem ukrepu, ki določa samotestiranje v šolah izdelalo protokol in izjavo o soglasju. Vse pristojne zdravstvene domove so o tem projektu obvestili, saj bo potrebno zagotavljati PCR teste v večjem obsegu kot zdaj, pomembno pa bo tudi, da so zagotovljeni v roku 24 ur.

Prav tako je Ministrstvo za zdravje zagotovilo klicno svetovalno številko (01 478 68 48), na katero se lahko s vprašanji okoli projekta obrnete vsak delovni dan, med 8.30 in 15.30. Po mnenju Komisije Republike Slovenije za medicinsko etiko, so cilji samo-testiranja usklajeni s strokovnimi in etičnimi načeli javnega zdravstva in epidemiološke stroke, saj:

 • je samo-testiranje enostavno, neagresivno in učinkovito. Pomembno prispeva k objektivnem nadzoru nad dinamiko epidemije v šolah,
 • učenci aktivno prispevajo k zmanjševanju posledic epidemije,
 • utrjuje občutek, da v epidemičnih razmerah učenci skrbijo za lastno zdravje,
 • komisija za medicinsko etiko podpira odločitev, da se po vzoru nekaterih držav zaradi objektivnosti in verodostojnosti testiranje izvaja v šolskih prostorih, izpostavi se tudi pomembna vloga učiteljev.

Prav tako so v namen samotestiranja izdali promocijski video:

Distribucijo testov bo zagotovila Uprava Republike Slovenije za zaščito in reševanje v regijskih izpostavah v sodelovanju z Ministrstvom za izobraževanje, znanost in šport. Ministrstvo za izobraževanje in šport bo prav tako pridobilo podatke o izkazanem interesu učencev v osnovni šoli in  dijakov srednjih šol o prostovoljne samo-testiranju na SARS-CoV-2. 

Vodstva osnovnih in srednjih šol bodo:

 • prevzela teste v regijskih izpostavah Uprave Republike Slovenije za zaščito in reševanje,
 • pridobila soglasja staršev oziroma zakonitih zastopnikov,
 • razdelila teste učencem in dijakom pred začetkom prostovoljnega samo-testiranja,
 • ravnatelj mora v primeru pozitivnega PCR testa ravnati v skladu z navodili Nacionalnega inštituta za javno zdravje, torej, opredeliti stike učenca oziroma dijaka in zagotoviti druge ukrepe, potrebne za zajezitev širjenja okužbe s koronavirusom.

Gre za presejalno testiranje 

Pogoj za prostovoljno samo-testiranje je, da se učenec ali dijak počuti zdrav, brez znakov akutne okužbe dihal ali prebavil. Gre namreč za presejalno testiranje, kar pomeni, da učenec ne sme prihajati v šolo, da bo »test opravil tam«.

Učenci si bodo pred uporabo antigenskega testa morali izpihati nos, umiti in razkužiti roke.

Pri izvajanju testa, bodo morali dijaki ves čas medsebojno razdaljo, vsaj dva metra in nositi zaščitno masko

Tudi testiranje mora potekati v tako imenovanih mehurčkih. 

Pred in po uporabi hitrega antigenskega testa, se morajo očistiti vse površine, ki se jih učenci ali dijaki dotikajo. 

Odpadke pri izvajanju prostovoljnega samo-testiranja (na primer: uporabljeni robčki, testni materiali …) in odpadke od čiščenja prostorov (na primer: krpe za enkratno uporabo …), je potrebno odložiti v plastično vrečko za smeti, jo tesno zavezati in hraniti ločeno vsaj 72 ur, preden se jo odloži v zunanji zabojnik za mešane komunalne odpadke (ostale odpadke).

Samo-testiranje se bo izvajalo v šoli

Vindišar pove, da je bilo veliko pregovarjanja, ali se bo testiranje izvajalo doma, ali v šoli. Na koncu so se vendarle odločili za izvajanje testiranja v šoli, zaradi:

 • večje verodostojnosti rezultatov,
 • pozitivne izkušnje drugih držav – Anglije, Avstrije, Nemčije in Češke
 • določitve dneva v tednu za testiranje – ponedeljki pred začetkom pouka.

Kaj bo brez soglasja staršev?

Če ne bo soglasja staršev, se testiranje učenca ne bo izvajalo. 

Ali se bodo otroci, katerih starši privolitve za testiranje otroka, ne bodo dali, šolali od doma, še ni znano.

Marko Pokorn, strokovni direktor Pediatrične klinike pove, da se na Pediatrični kliniki dnevno srečujejo z mentalnimi stiskami otrok in mladostnikov. 

Pokorn pravi, da je ključno v tem trenutku, da se otroci vrnejo v šoli in, da se izobraževanje nadaljuje na klasičen način.

»To izobraževanje pa mora potekati na varen način, samo-testiranje otrok pa je korak v pravo smer. To je nekaj kar otroke postavlja v aktivno vlogo pri soočanju s pandemijo. Otroci sami zagotavljajo varnost lastnega šolanja,« razlaga Pokorn. 

Ob tem se je Pokorn še pošalil, da »če na tak način otrokom omogočamo normalno šolanje, s tem medicinsko dovoljujemo, da si lahko otroci enkrat na teden v šoli brskajo po nosu.«

S spleta

Komentarji (25)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
hmmm (nepreverjen)

Vindišar je zabaven lik.. zdaj zaradi vseh neumnih ukrepov ne bodo skregali med sabo le starše ampak tudi otroke. In tisti ki se ne bodo želeli testirati bodo osmehovani in mogoče celo diskriminirani - omejeni na šolanje od doma.. In to vse na osnovi kvazi strokovnih odločitev, špekulacij in seveda zaslužka posameznikov v politiki! Čez pol leta, ko na testih več ne bo dobrega zaslužka, pa več ne bo potrebe po testiranju v šolah in bo vse skupaj pozabljeno s strani stroke in politike.

Hmmmmm (nepreverjen)

Mogoce mas prav. Edino mi je izjemno tezko najti en pameten argument, zakoj se nebi testejro. Tej argument z zasluzkon nekoga je malo blesavi. Ker ja, verjento je tak. Ampak tej testi so v primerjavi z zaprtjon drzave tak poceni, ka bole nemrejo biti.. Kda smo bili mali pa je zobar priso v solo pa nan dal tisti cuker, s sterin je vido, ali smo si spucali zobe, se neje nisce buno. Ampak takrat se neje bilo twittera, facebooka in Telegrama z vsemi intelektualci z dokoncano osnovno solo....

In reply to by hmmm (nepreverjen)

Forint (nepreverjen)

Zakoj bi se pa testejro? Testi so sploj nej namenjeni zdravin, še menje za postavljanje nekšnih lažnih diagnoz.

In reply to by Hmmmmm (nepreverjen)

Hmmmmm (nepreverjen)

Ka ti pomaga to, ce pa lejko prenasas virus tudi, ce ne kazes simptomov. Ali pa den do dva, preden sploj dobis simptome. Eni to po 14 mesecaj ocitno se nemrete razmiti...

In reply to by Forint (nepreverjen)

asasa (nepreverjen)

Nan so nijz pravili, ka če nemaš simptomov ne prenašaš. Kak boš prenašo če ne kašlaš pa kihaš?

In reply to by Hmmmmm (nepreverjen)

Hmmmmm (nepreverjen)

Pljuvanje ali pa mali aerosoli, kda gucis pa dihas?
Kolegica se je z familijo dobila za bozic. Vküper so bili vec ur, vsi zdravi v tiston momenti. Po tvojoj logiki se nebi smelo nika zgoditi, ker so vsi bili zdravi pa nisce eneje kiho ali kasljo. Za tri dni vsi betezni. Korona. Tista, stera je virus najverjetneje sploj prinesla v kuco, je bila dalec najmenje betezna od vseh. Ona je dva dni malo kaslala, ovi drugi pa so se pocutili kak da bi meli ali mocnejso virozo (mlajsi) oz. gripo (starejsi).

In reply to by asasa (nepreverjen)

asasa (nepreverjen)

V zaprejton prostori maš masko. Logika je nej moja liki od NIJZ. So pač meli gripo in ka je zdaj tu tak strašno, ka trebej vse zaprejti pa terorizerati?

In reply to by Hmmmmm (nepreverjen)

Hmmmmm (nepreverjen)

Delno. Gejo studije, stere kazejo, ka se koncentracija aerosolov v zraki poveca tekom casa (in ce ne lüftas). Kljub maski. Torej, ce z nekon delas 8 vr non stop v istoj pisarni, lejko kljub maski zbolis. Tu ti je teoreticno FFP2 bouksa, ker skozi njo tezje pridejo tej aerosoli kak skozi navadne maske. Ma pa FFP2 palik problem, ker je nej priporocljivo jo dugo nositi ker se navlazi in te tudi ne pomaga. Sicer pa se najvec okuzb se itak prenesej v familiji in na privatnih druzenjih, ge nega maske.
Glede gripe pa: valda odkar se kelko telko zavedan zivljenja in nejsan vec deca in se o ton pogucavlemo z kolegi (ajde 15-20 let), poznan menje lidij, ka so v ton casi meli gripo kak pa lidij, steri so meli korono v teh 14 mesecaj. Taka ocitno obstaja razlika...

In reply to by asasa (nepreverjen)

hmmm (nepreverjen)

No, veliko ljudi ima dokončano osnovno šolo, a manj višje izobrazbe. Med katere spadaš ti? Mislim da mešaš intelektualce in inteligentne ljudi, kateri so se na visokih šolah in fakultetah naučili preverjati dejstva preden slepo verjamejo vsemu kar jim je servirano. Tudi (ali predvsem) iz strani politike..
Saj še zdaj otroci dobivajo barvilo za preverjanje zobnih oblog, pa mislim da nihče s tem nima težav. Tako da to je še ena od zgrešenih prispodob. Ne gre enačiti in posploševati vsega. Nekatere stvari so preverjene in zato preverjeno učinkujejo, Druge so nepreverjene (ker ni dovolj časa za strokovno preverjanje) in služijo veliko bolj zaslužkom kot pa dejanskemu opevanemu namenu. Do sedaj je razvidno da so hitri testi nezanesljivi in niso namenjeni testiranju asimptomatskih oseb. Še manj pa otrok. Je pa res, da so otroci v tem primeru dodatna tržno niša in ker je znano dejstvo, da se na en uporabljeni test zasluži cca 10EUR, se seveda splača zapisati ta ukrep kot "strokoven". Žal prihaja iz napačne stroke.

In reply to by Hmmmmm (nepreverjen)

Hmmmmm (nepreverjen)

Ja, in zacuda tej lidgej, steri so se na fakultetaj in viski solaj navcili preverjati dejstva, vrvlejo v korono, medten ka so skeptiki (ce gledan po facebooki) vecinoma lidgej, steri so komaj koncali osnovno solo ali komaj srednjo poklicno. Ta prispodoba sploj neje zgresena. Kaze glih to, ka scen: test s to tableto nikoga ne moti, covid test pa je sramota, poseganje v clovekovo zasebnost pa neven ka se. In itak je tak, ka so pozitivni testejrani z veliko natancnejsimi PCR testi. Podatki iz drugih drzav kazejo, ka so pozitivni testi na asimptomatskih lideh v 50% pozitivni pri PCR testih. Neje boukse 50% lidij vzeti ven? Ja, drzava je placala 2€ po testi (vsaj tej podatek znan za tiste izpred 5 mesecov), a z njin se zasluzi 10€. To ti je matematika.

In reply to by hmmm (nepreverjen)

pokoupič (nepreverjen)

Si šou na cintor poglednit, če si slučajno nej mrtev? Znan ka si še živ ali vseeno trbej preveriti.... isto kak gda znaš ka si zdrav pa vseeno trbej nonstop preverjati, če si slučajno nej betežen.

In reply to by Hmmmmm (nepreverjen)

KORONČKA (nepreverjen)

PSIHOPOHABLENCI!!!!!!!!!!!!

elita.kaviar (nepreverjen)

1 Odstotek najbogatejših ljudi na svetu proizvede dvakrat več ogljikovih emisij kot polovica revnejšega dela človeštva, med nji je tudi Greta.

Salafist (nepreverjen)

Čakana samo na "mimimimi" "MOJO DEJTE SE NEDE TESTERALO" "MIMIMIMI"
Neje obvezno, vsak sam odloča, taka tišina

Učitelj (nepreverjen)

Okej. Dve vprašanji: kdo bo kontroliral rezultat testa? Jaz, kot učitelj? Zakaj bi ga? Naj otrok sam pove, kakšen je rezultat.

In drugo: ker bom moral nekaj otrok učiti v šoli, nekaj pa od doma, zahtevam dodatno plačilo za dodatne ure. Ker bom imel dva urnika: enega za poučevanje v razredih, popoldne pa še za one, ki testiranje odklonijo! Učiteljski sindikat, na delo!

Nemoralno? Odkar si zdravstveni delavci izplačujejo astronomske dodatke za covid situacijo, zame ni nič več nemoralno!

Gre samo še za covid zmagovalce in covid poražence. Že dolgo ne gre več (samo) za covid "epidemijo".

Forint (nepreverjen)

Za učitele je pa takšno samotestejranje nej primerno. Je eden pajdaš pito, če se lejko samotestejra pa so njemi pravili, ka takšnoga testa nemrejo upoštevati.

In reply to by Učitelj (nepreverjen)

Lokalni (nepreverjen)

Učitelj pač boš malo več delal, in?... vsem nam ki nismo na državnih jaslih to ni nič novega in nam na misel ne pride da bi takšen butasti komentar sploh podali v službi. Vi javni uslužbenci pa ste kak bubregi u loji, eni sploh ne veste da ste zato v službi da naj delate kar vam država naloži, vsako stvar bi nekaj presojali pa bili pametni.

In reply to by Učitelj (nepreverjen)

Učitelj (nepreverjen)

Nej, lokalni. Pozabi. Smo pač v epidemiji in vsem pripadajo neki dodatki. Bom delal več, samo to mi bo plačano. Nisem dobrodelnež. Javni, privatni ali marsovski sektor, gor ali dol.

Če gospoda hočejo, da posebej poučujem testirane in netestirane otroke, ni problema. Denarčki, pa se zmenimo. Vse za preprečitev širjenja okužb!

In reply to by Lokalni (nepreverjen)

Lokalni (nepreverjen)

Denarcke ki jih ti zahtevaš in smartaš da ti pripadajo moramo mi v realnem sektorju zaslužiti in potem gredo v proračun za tvojo plačo. Toliko da boš razumel kako svet funkcionira...

In reply to by Učitelj (nepreverjen)

Učitelj (nepreverjen)

Ah, daj no. Ne govori, kdo kje mora kaj zaslužiti. Neizobraženi, bolni ljudje ne morejo kaj veliko zaslužiti. Tudi varnost je pomembna, ki ti jo zagotavljata policija in vojska. Dobro no, kultura in znanost sta zate nepotrebni, to razumem. Samo ne govori o realnem in javnem sektorju. Razlika je samo v tem, kdo plača.
Tudi moj del plače gre nazaj v proračun. Tako da boš razumel, kako svet funkcionira.

In reply to by Lokalni (nepreverjen)

Rumena (nepreverjen)

Zakaj se zdaj Eko šole nič ne držijo svojih načel, da je preveč odpadnega materiala v teh "zajčjih" poskusih. Pravtako je hecno, da se učitelji ne morejo samotestirat....in neke hude pobude s strani učiteljev še nisem zasledila.....zdrave otroke testirat vsak teden, spret ljudi...uspelo jim je v nulo....če se bo ta norija nadaljevala, se bodo moji otroci od septembra 2021 šolali od doma...to ni isto kot šola na daljavo...srečno vsem skupaj....

adijopamet35 (nepreverjen)

Betežni ste, to kda se pa na deco začajo spravlate to pa je kaplja čez rob

00.03% smrtnost. (nepreverjen)

Keri starš de pusto ka lastnoj deci gemlejo bris, se more malo pitate pri sebi.
Mene zanima ge se tao kunča? Či se sploj kunča? Ka se more zgodite, ka se zbunimo in zahtevamo kunec toga mantratejranja? Zdi se mi ka smo slovenci sploj toga nej zmožni. Ale pa smo, pa nas držijo za jajca, ker je seveda tao pandemija in je čisto vsak ukrep za dobrobit ljudstva in nas vseh. Dober citat lejče po interneti in sicer: "A matter of internal security." The age-old cry of the oppressor.
Več ale menje tao pomejne tao, ka une lejko sprejemajo kakšnekoli ukrepe in nan vsiljujejo razne cepiva, dokler je v interese zaščitite ljudstvo. Či še ne vejte, je tao fejst nevarna pot, s kere se vrneš samo z krvavo revolucijo. ( Kar smo pa Slovenci zgleda ka nej zmožni )
Osebno lejko poven ka od samoga štarta, se mi zdi, ka tao nema nobenoga repa pa nej glave.
Gripo smo totalno stavile doj ker smo nosile maske pa razkužavale roke, očitno tao ne dejule pri korone. Se pravi je še sploj smisleno ka probamo nekaj stavite, či je sploj kaj za stavite, ale pa rajše pistimo zadevo ka leti skoz, zaščitimo starejše in se prekužimo?
Či razkužavanje rok in nošenja maske ne deluvle pri korone, deluvle pa pri gripe, zakoj te sploj maske nosimo? Zakoj so lokali še vedno zaprejte v SLO, a na Hrvašken in Bosne pa zadeva laufa konstantno in nemajo zdravstvene krize in punih bolnic.

00.03% smrtnost. (nepreverjen)

Pa še nekaj, tip ki je napravo PCR teste, je sam pravo, ka so tao nej vredi testi za testejranje korone in ka do številke napihnjene. In mi jih nucamo ???

government issue (nepreverjen)

Rdeča luč bi mogla zasvejtiti sakšomi normalnomi človeki gda od vlade in politike čuje - Mi smo tu ka van pomagamo.
Pomagajo ge? Pri problemi keroga so sami ustvarili?
Lejpe šolske primere gledamo iz dneva v den.... zaprli in uničili so turizem in gostinstvo.... zdaj se pa z javnim denarjem in zadolževanjem kažejo kak rešiteli in pomagači toga sektora.
Isto pri drugih panogah..... prepovemo ti delati, ob enem ti pa plačamo nadomestilo za nedelo..... a delati pa nesmiš ka bi si san zaslužo za preživetje. Moreš postati odvisen od države in biti politikon hvaležen za bombončke.
"Most people are in fact dumb as shit!"

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Starejše novice