Danes bo po napovedih še zadnji dan epidemije covida-19, saj se vlada po predlogu svetovalne skupine ne bo odločila za podaljšanje.

Vlada je epidemijo razglasila 19. oktobra lani, zadnjič pa jo je za 30 dni podaljšala 16. maja.

Določeni ukrepi ostajajo

Minister za zdravje Janez Poklukar je v petek na vladni novinarski konferenci povedal, da ugodnejša epidemiološka slika pomeni tudi prehod v t. i. oranžno fazo po lestvici Evropskega centra za preprečevanje in obvladovanje bolezni.

Vodja svetovalne skupine za covid-19 pri ministrstvu za zdravje Mateja Logar pa je spomnila, da je epidemiološka situacija v primerjavi z lanskim koncem epidemije drugačna. Izpostavila je veliko število cepljenih in prebolevnikov, ki so sedaj zaščiteni. Kljub temu opozarja, da je virus še vedno med nami, zato tudi po koncu epidemije v veljavi ostajajo določeni ukrepi.

PCT pogoj in druge omejitve

Ker želijo zagotoviti varna druženja, po koncu epidemije s podlago zakona o nalezljivih boleznih v veljavi ostaja sistem "preboleli, cepljeni in testirani". Poleg tega veljajo tudi omejitve na 10 kvadratnih metrov pri izvajanju dejavnosti, nošenje mask v zaprtih javnih prostorih in omejitev 75-odstotne zasedenosti sedišč na prireditvah.

Medtem pa se s koncem epidemije v gostinskih lokalih umika omejitev, da so lahko pri mizi štiri odrasle osebe in otroci.

Prav tako v veljavi ostajajo ukrepi, vezani na gospodarski resor, kot so turistični boni in različne oblike finančne pomoči. Na ministrstvu za notranje zadeve pa so za STA pojasnili, da o morebitnem podaljšanju epidemioloških ukrepov tedensko odloča vlada.

Do 20. junija v veljavi ostajata odloka o začasni prepovedi zbiranja in o določitvi pogojev vstopa v Slovenijo.

Vlada je epidemijo sicer prvič razglasila 12. marca lani, končala pa jo je 31. maja s simboličnim preletom letal.

Komentarji (7)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
komunajzar (nepreverjen)

Oj OJ Oj zdravnokom, policajem .... bodo ukinili gromozanske dodatke. Reveži okuženi bodo spet imeli majhne plače.

NEUPRAVIČENI DODATKI (nepreverjen)

Drugače bo to, da se bodo ukinili dodatki, ki so jih nezasluženo prejemali vsi tisti ki nobenega opravka z virusom niso imeli - sodišča, upravne enote v glavnem ves javni sektor, katerih je najmanj 50 % viška, kar se je dokazalo zdaj v praksi ko niso delali pa jih nobeden ni pogrešal. Morali se bodo med sabo malom prešteti.

Ftdeswq (nepreverjen)

Skrajni čas da bo kovid natega konec maske bye bye pa obvezno prekiniti testiranja kje je kaj nikjer nič gre se za klasičen nateg in prevaro! Upam da tožba uspe in boste vsi sodelujoči kaznjeni z zaporom!

Fuzetvi (nepreverjen)

Tako so bili srečni ko je šlo za lokdown evo pa bodo dobili svoj sanjski lokdown katerega si zaslužijo 😁

In reply to by Ftdeswq (nepreverjen)

black panter

dokler ne ukinejo teh nagobčnikov,je itak vse brez veze,8 ur to vlačimo gor,ritolizniki pa pazijo če ti slučajno nos ven poglede te pa tožarijo,prokleti sluzavci...

hop konoplja (nepreverjen)

Juhuuu.... Pa do eroplani leteli nad Soboto....

Pikaš (nepreverjen)

Kdo razkužuje WC-školjke v lokalih? Kak je s tem ukrepom?

Starejše novice