Odbor državnega zbora za delo ima danes na mizi predlog novega protikoronskega zakona, ki prinaša dodatne ukrepe za omilitev in odpravo posledic covida-19. Poudarek tudi na zagotavljanju delovanja zdravstvenega sistema.

To je že peti sveženj ukrepov za preprečevanje posledic koronavirusa, veljavnost zadnjega se je s septembrom iztekla, vlada pa zdaj predlaga podaljšanje nekaterih ukrepov in še več novih.

Nov paket ukrepov predvideva podaljšanje subvencioniranja za čakanje na delo na domu, ki velja od sredine marca, za vse panoge do konca leta, morda celo do sredine leta 2021. Se pa bodo zaostrili pogoji za upravičenost do te pomoči, piše STA.

Podaljšali naj bi tudi možnost povračila nadomestila plače za delavce v karanteni. Novost pa je povračilo nadomestila plače zaradi odsotnosti z dela tudi za tiste delavce, ki ne prihajajo na delo, ker je bila karantena odrejena otroku.

Za samozaposlene in mikro podjetja se s 1. oktobrom spet uvaja ukrep mesečnega temeljnega dohodka, ki je bil v veljavi v času razglašene epidemije. Do konca leta bodo lahko prejemali po 1100 evrov mesečno.

Številni ukrepi na področju zdravstva

Z namenom zagotovitve zadostnih zmogljivosti v zdravstvu in socialno varstvenih zavodih je predvidenih več ukrepov. Ukinja se zahteva po delovnih izkušnjah odgovornega nosilca zdravstvene dejavnosti v javnih zdravstvenih zavodih ter zamrzuje časovna omejitev tedenskih ur, ki jih zdravniki lahko opravijo pri drugem izvajalcu. V zdravstvu se omogoča tudi začasna razporeditev zaposlenih, prav tako v domovih za starejše in pri ostalih izvajalcih socialno varstvenih storitev. Uvajajo se tudi novi dodatki k plači.

Da bi skrajšali čakalne dobe, je predvidena objava nacionalnega razpisa za izboljševanje dostopnosti do zdravstvenih storitev, na katerega se bodo lahko prijavili tako javni kot zasebni zdravstveni zavodi. Financirale ga bodo zdravstvene zavarovalnice in državni proračun.

Javni zdravstveni zavodi bodo upravičeni tudi do povračila stroškov za nakup medicinske opreme, potrebne zaradi covida-19. Enako velja za domove za starejše, ki jim bo država povrnila tudi izpad prihodkov zaradi nezasedenih zmogljivosti. Zdravstveni sistem naj bi razbremenili tudi s tem, da bodo lahko zaposleni koristili do tri dni odsotnosti z dela zaradi bolezni, brez potrdila osebnega zdravnika.

Ukrepi med drugim segajo še na področja vzgoje in izobraževanja, kmetijstva, kulture, infrastrukture ter izvrševanja kazenskih sankcij. Predvidena je tudi še ena mobilna aplikacija, ki bi uporabnika poleg obveščanja o stikih z okuženimi seznanjala tudi s preventivnimi ukrepi za preprečevanje širjenja virusa, še poroča STA.

S spleta

Komentarji (5)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
Karl Marx (nepreverjen)

Dosti jih trdi, ka virus ne obstaja. Če boš gledo kometare spodaj, boš še tü najšo takšnoga. Večina jih je tou zdaj omilila in zdaj delajo "samo" probleme okouli mask. Tistih, ka priznavajo obstoj virusa, pa nej trbej fčasi obkladati z žalitvami, ka so inkvizitore pa brezumne papige. Če vidiš samo skrajnosti, s ten največ povejš o sebi, ka vidiš svejt samo črno-bejlo.

Slom (nepreverjen)

Škoda da ni že prej menjal Horvata in gor dal Marošo

Maroša se znajde na majhnem igrišču kot je tole od NK Bravo

In reply to by Karl Marx (nepreverjen)

Kageste (nepreverjen)

Sta dva pojma. Sta pa dostakrat premo sorazmerna. Predvsem v osnovni šoli. Ker če se ne včiš, tudi pameten nemreš gratati. In če v šoli nejsi osvojo kemijskih/fizikalnih/matematičnih/bioloških osnov in te tej zadeve nejso nikdar zanimale, je malo groteskno se delati pameten na facebooki pod videon enoga teoretika zarote in misliti, ka zaradi toga enoga spiska dejansko maš pojma o matematiki, fiziki, virologiji itd. Kar pa je osnova teorij zarote... In ges san mel oboje: dobre ocene in inteligenco. Če bi bil piflar, mi v životi nebi uspelo, ker ti život (preko službe ali šole) prej ali slej pokaže tvoje meje

Zoki2021 (nepreverjen)

Vlada je že davno potrdila čakanje na delo do konca leta... Danes smo 12.10.2020 in zakona še ni. Toliko o tem, da nekdo, ki bi ga dali na čakanje 01.10.2020 ne more na čakanje, ker zakonske podlage ni. Pa razumi, kdor razume.
Glavno, da ima politika čas za vse druge neumnosti. To pa.

Slom (nepreverjen)

ĐejĐejOkoča je bik v glavo prdnil

Starejše novice