Foto: Bobo
Slovenski premier Marjan Šarec in njegov madžarski kolega Viktor Orban sta se včeraj na srečanju v Budimpešti zavzela za krepitev gospodarskega sodelovanja med državama, ki je že zdaj zelo dobro.

Madžarska je namreč šesti največji trgovinski partner Slovenije, vrednost blagovne menjave med državama pa je lani prvič presegla dve milijardi evrov. V primerjavi z letom 2017 se je povečala za 9,1 odstotka. Slovenija je lani na Madžarsko izvozila za 877 milijonov evrov blaga, od tam pa uvozila za 1,141 milijarde evrov.

Šarec je izpostavil tudi vse boljše turistične rezultate. Lani je Slovenijo obiskalo več kot 180.000 madžarskih turistov, ki so opravili skoraj pol milijona nočitev, kar je 24 odstotkov več gostov in skoraj 30 odstotkov več nočitev kot leta 2017, poroča STA.

Šarec in Orban sta se med drugim v pogovorih zavzela tudi za nadaljnjo širitev Evropske unije in izrazila obžalovanje, ker voditelji članic unije na nedavnem vrhu Severni Makedoniji in Albaniji niso prižgali zelene luči za začetek pristopnih pogajanj.
 

Kot poroča STA, sta Šarec in Orban govorila tudi o položaju slovenske narodne skupnosti na Madžarskem in madžarske v Sloveniji. Strinjala sta se, da je treba obema manjšinama zagotoviti možnosti za gospodarski razvoj območij, na katerih živita.

Madžarska je za razvoj Porabja, kjer živi slovenska narodna skupnost, ustanovila poseben sklad, za madžarsko manjšino v Prekmurju pa je do zdaj porabila dve milijard forintov oziroma šest milijonov evrov, je povedal Orban. Ob tem je predlagal, da bi ustanovili skupen sklad za Porabje in Prekmurje, s pomočjo katerega bi razvijali ti območji.

Premierja sta govorila tudi o še nedokončanih čezmejnih infrastrukturnih projektih. Orban je napovedal, da bo zadnji odsek avtoceste do slovenske meje zgrajen do konca leta, Madžarska pa pripravlja tudi načrte za gradnjo železniške proge Zalaegerszeg-Redics-Lendava.

S spleta

Komentarji (8)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
Naj se nam ta Madzar (nepreverjen)

ne sili ... tu so druge povezave bolj pomembne

100+ (nepreverjen)

Šarec prebudi se! Zgleduj se po Orbani in odpri mošnjo za Prekmurje in Prekmurce, Pomurske Madžare in Porabske Slovence.

100+ (nepreverjen)

In zapri mejo za muslimanske migrante.

In reply to by 100+ (nepreverjen)

goostt (nepreverjen)

Prepozno, nas je že zadosti v Sloveniji, smo druga najmočnejša verska skupnost !?

In reply to by 100+ (nepreverjen)

feri11 (nepreverjen)

Nede on nikdar, ka ga boli za Pomurje.... Je navadna samovšečna nadujta žaba, štero v Evropi nišče ne gemlej resno....

In reply to by 100+ (nepreverjen)

STRPNEŽ (nepreverjen)

Upam da se bo Šarec končno spametoval in nekaj dobro neredil za Prekmurje ter Porabje ,samo žalostno da ga mora Orban na to spomniti ,zapravili so v Kopru za logisticni center Mažarske sedaj pa bojo to naredili v Trstu nasi se pa lahko obrisejo pod nosom žalosno ,ce bi to hoteli graditi Rusi ali Kitajci nebi bilo problema ....

Viktor (nepreverjen)

Na srečanju z Orbanom je Šarec predloženim rešitvam v njemu značilnem slogu globoko prikimaval, doma bo
pa spet plesal pa taktih Bratuškove in ostalih, ki mu v vladnem orkestru izza zaodrja vlečejo prvo violino.

feri11 (nepreverjen)

Točno tak, Bratuškova zna ka plejše zadnji ples, te de pa spolitičnoga obzorja izgijnola, tej čas pa proba fkradnoti kar največ, pa si najti kak najboukšo slujžbo, ge de dobro plačana pa nika nede delala, ka je sreča za nas, nesposobna do amena!

In reply to by Viktor (nepreverjen)

Starejše novice