Več opozicijskih strank je obsodilo dogajanje med koncem tedna, ko je več uniformiranih pripadnikov Štajerske varde izvajalo aktivnosti na zasebnem zemljišču, nato pa obkolilo policijsko postajo v Slovenski Bistrici.

Predstavniki opozicije pričakujejo tudi ukrepanje vlade, sicer ne izključujejo niti še kakšne interpelacije, poroča STA.

Po besedah predsednika SD Dejana Židana je paravojaška enota na nek način celo ustrahovala policiste. V stranki ocenjujejo, da sedanja ustavna in zakonska ureditev onemogoča delovanje paravojaških enot, a se to ne odraža v praksi. Kot je pojasnil, so zato pripravili popravke zakonov o varstvu javnega reda in miru ter o nadzoru državne meje. Predloga so poslali opozicijskim strankam, s katerimi si želijo predloga zakonov skupaj vložiti v proceduro.

Pozitivno so se na to pobudo že odzvali v LMŠ. Vodja njihove poslanske skupine Brane Golubović je ob tem spomnil, da so v LMŠ zakonske rešitve, ki bi onemogočile delovanje vard, pripravili že novembra lani, a v državnem zboru te niso prejele zadostne podpore, poroča STA.

»Zato se nam zdi nujno, da s temi zakonskimi rešitvami poskusimo še enkrat in verjamemo, da bomo tokrat dobili podporo,« je dejal.

Ponovil je tudi, da v LMŠ obsojajo ravnanja in dejanja paravojaških oziroma parapolicijskih skupin, tako imenovanih vard, ki želijo prevzemati pristojnosti in naloge policije. Kritičen je bil tudi do tega, da se minister za obrambo Matej Tonin in notranji minister Aleš Hojs na dogajanje še nista odzvala. »Če lahko razumem, da so v NSi in SDS tiho, pa zelo težko razumem tišino koalicijskih partnerjev, DeSUS in SMC,« je dodal.

Koordinator Levice Luka Mesec pa je bil v izjavi za medije kritičen tako do delovanja prejšnje kot do delovanja sedanje vlade. Ocenil je, da trenutna oblast vardo podpira. »Še preden je Matej Tonin kot obrambni minister nastopil svojo funkcijo, je povedal, da ne vidi nobenega problema, da se ne bi teh ljudi, če so prostovoljno pripravljeni ščititi mejo, kar vključilo v uradne strukture Slovenske vojske,« je povezal Mesec.

V Levici od pristojnih pričakujejo ukrepanje. »Pričakujemo, da se bo oblast vsaj na tej točki zganila, predvsem odgovorna ministra Tonin in Hojs. V nasprotnem primeru jim bomo dali možnost za odgovore na interpelaciji,« je dejal Mesec.

Obrambni minister in predsednik NSi Matej Tonin se je na dogajanje odzval v večerni informativni oddaji na POP TV. Po njegovih besedah je bil tak pritisk Štajerske varde na policijo popolnoma nesprejemljiv in se ne bi smel zgoditi. »V demokratični državi je to nedopustno,« je poudaril. Upa, da bodo organi pregona ustrezno ukrepali.

Ostali odzivi na dogajanje v Slovenski Bistrici iz koalicije, ki se je na Brdu pri Kranju sicer ukvarjala s tretjim protikoronskim paketom in razmerami v lastnih vrstah, so bili sicer skopi. Vodja poslanske skupine DeSUS Franc Jurša je po koalicijskem vrhu zgolj ponovil stališče stranke, da varnost v Sloveniji zagotavljajo za to pristojni državni organi, poroča STA.

Poslanec SDS Tomaž Lisec je sredi dneva dejal, da je bil doslej z dogajanjem seznanjen le iz medijev, zato ga težko komentira, še preden se o njem opredelijo na policiji. Ta je sicer pozno popoldne v odzivu pojasnila okoliščine dogajanja in poudarila, da nasprotuje ustanavljanju vaških straž z namenom prevzemanja nalog državnih organov.

V poslanski skupini SMC so incident označili kot nedopusten. »Štajerska varda si ne le jemlje pravico, da maršira ob slovenski meji, rekoč, da gre pri tem za izpolnjevanje nekega višjega poslanstva, pač pa si jemlje tudi pristojnosti, ki jih nima in v katere ne sme posegati,« so dodali.

Početje pripadnikov varde je po njihovi oceni nesprejemljivo in do države ter državljanov žaljivo. »Država ni in ne more biti udeleženka bizarnih resničnostnih šovov v režiji samooklicanih varuhov slovenstva,« so zapisali v poslanski skupini SMC, kjer pričakujejo, da bodo pristojni organi pohiteli s postopkom ugotavljanja odgovornosti za nedopusten pritisk na delo policijske postaje.

Ravno tako so se odzvali v koalicijski NSi, kjer menijo, da je takšen pritisk na policijo v demokratični državi nedopusten.

Minuli konec tedna je namreč okoli 50 uniformiranih pripadnikov skupin, znanih po imenu Štajerska varda in Kranjska varda, izvajalo aktivnosti na območju Slovenske Bistrice. Potem ko so z njimi zaključili, je na prizorišče prišla policijska patrulja, zaradi česar je omenjena skupina v nedeljo popoldne po pojasnila odšla na tamkajšnjo policijsko postajo.

Dogajanje na policijski postaji, kjer so zahtevali pojasnila komandirja, so predstavniki varde ves čas v živo predvajali na Facebook profilu.

Komentarji (24)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
tuncika

Napišite še , da je minister naročil poročilo o "celotnem dogajanju"...…………..

smrkci (nepreverjen)

Taborniki tudi lahko strašijo policijo?

lkolo (nepreverjen)

Vlada naj ukrepa?. Potem naj raje razpustijo policijo, ce se ne morejo od takih branit. Kaj je Bobnarjeva unicilampolicijo? Kako bodo pa branili narod in delali red. ali to sploh se delajo?

tavaevornik (nepreverjen)

Napisite, da je opozicija bila proti, da slovenski fantje v vojski pomagajo policiji na meji in jih razbremenijo.

jajoslav (nepreverjen)

Ha ha.... kak maloumen moreš biti ka takšne stvari napišeš. Opozicija je predlagala Janši ka podeli policijska pooblastila vojski v 2km pasi ob meji pa je Janša to zavrno. Tak ka ne laži glede toga.

In reply to by tavaevornik (nepreverjen)

Kejglasch (nepreverjen)

Ne zameri njeme, samo to trobi ka je Kalimero njeme strobo.

In reply to by jajoslav (nepreverjen)

murek1 (nepreverjen)

policaji se bojijo ukrepati, ker bi jim đejđej na prste stopo.

tajaana (nepreverjen)

He he, pozivi k umoru Janše, pa niso niti sovražni govor po lewi logiki.

ole-ole (nepreverjen)

Kakši pozivi k umori Janše? Ka se ti blede? Razen či se je čelavi preimenuvau v Janez Janšizem.

Si pač tipični Janšov vernik. Nebi ti škodilo knigo ednok v roke zeti. Či nej drujgo se lejko z njauf kučeš po glavi.

In reply to by tajaana (nepreverjen)

kuntakinte (nepreverjen)

... ta policijska postaja ma zaposlene ... šteri majo komandira ... zakoj so nej zaposleni ukrepali po zapovedi komandira? ... ka bi naj minister za notranje zadejve leto na sakšo provokacijo? ... halo ... zatou je policija ... štera more znati postoupati v takšij situacijaj ...
... či bi vlada posegnola v tej incident ... bi opozicija že peciklala ... po cejloj državi ...

tt (nepreverjen)

Te naj tudi ukrepajo proti postopku policije, keri so brez kakršnoga koli razloga ali naloga maltretirali tisto ubogo žensko. A o tem pa nobene besede??? Sicer so te v vardi redno glupi ka se mene tiče, a za to potezo pa jin vsaka čast ka so se uprli nezakoniti policijski represiji in maltretiranju!!! Se mi zdi ka so še edini v sloveniji keri si dejansko upajo kaj napraviti, napram internetnim pametnjakovičom, keri si mislijo ka do spremenili svet z pisanjon komentarjev in jokanjem in stokanjem doma za računalnikon.

....... (nepreverjen)

Tak kak tij. In tij znas ka se je dogajalo, ka so matretirali ubogo zensko itd. Daj ne bluze, pa malo odpri ocij pa bos vido kaksi izmecki so v toj varde, pa te komentejraj.

In reply to by tt (nepreverjen)

en (nepreverjen)

Pritiski na policijo niso dopustni, a nezakoniti pritiski in maltretiranja državljanov iz strani policije pa so dopustna??? Naj kar pojasnijo zakaj so policisti maltretirali tisto žensko! Zakaj tega noben politik ne omenja??? Banda lopovska!!!

kuntakinte (nepreverjen)

.... pač policija je zajebala ... policija zadejvo more rejšiti ... nej peciklini ... nej vlada ... šče menje pa opozicija ... či so vardovci kršili zakon ... postopke sproži taista policija štera je zaj....la ... nej peciklin ... eli puška v kukarci ...

In reply to by en (nepreverjen)

....... (nepreverjen)

Ka tocno so po tvoje zajebali, ajde pametnjakovic ka te cujen? So zajebali to ka so se nej pujstili sprovocejrati od enoga loleka keri ma obleceno vojasko uniformo in na glavi zijvo rdeco kapp kero vijdes na kilometer....ze tu se vijde ka je nej glij brihten

In reply to by kuntakinte (nepreverjen)

maltomešan (nepreverjen)

Pritiski in maltertiranje državljanov? Što je tou pravo? Ova kokouš kera je itak šiškojova prostitutka. Ali pa zato ka je šiško tak pravo? Ges mo sigdar bole vrvo policiji kak tomi imbecili šiškoji pa njegovin maloumnin sledilcon. Že gda ga v faco pogledneš vidiš ka je pri njemi IQ dvomestno število.

In reply to by en (nepreverjen)

. (nepreverjen)

"@MatejTonin: Absolutno nedopustno je, da Štajerska varda izvaja takšne vrste pritisk na slovensko policijo. V demokratični državi so takšne stvari nedopustne.".

Aja čakaj bivše zapornike oz kriminalce pa vodijo vlado pa marsikeri druge kraden pejnez . Mislen ka so v Demokratični državi tudi takše stvari nedopustne . :D Gelende (Y)

odron (nepreverjen)

Nej samo v demokratični državi,mislen ka v drugih tudi nej dopustno,ale?

In reply to by . (nepreverjen)

Mura je večna (nepreverjen)

Varda
to je nekaj takega kot partizani
hodili bi naokrog in kradli kmetom pridelke
Siguren sem da jih financira in organizira leva politična obcija
ki bi rada preko vard prišla zopet na oblast
in uvedla zopet enopartijski sistem

Svetlana Maka… (nepreverjen)

ampak so ti vardisti ta pravi dedci
Ovi pa morajo imeti kajle ta prave
ne pa kot naši pristaši levih političnih obcij
ki imajo male pimpeke

. (nepreverjen)

Curake majo, samo jih majo coj zvezane po ukazu.

In reply to by Svetlana Maka… (nepreverjen)

VSE SE VRAČA (nepreverjen)

Dragi prekomurci, dokler se ne bo sodstvo prevetrilo, v tej deželi ne bo demokracije!! Začeti je treba v MURSKI SOBOTI, na primer pri sodniku STANISLAVU jUGU, pa vse do Maribora in , do masleše!!!!. Z tem se strinja večina Slovencev!! Čim prej , tem bolje, ker edino takrat lahko govorimo o sodstvu , ki v imenu ljudstva spoštuje zakone, ne pa kot zasebno sodstvo in tožilstvo!

šmigavec (nepreverjen)

Šiško pa njegovi klošari so na Janšovoj plačilnoj listi. Sakši klošar keri se pridruži toj gardi dobi 1000€ na mesec, če se redne udeležuje teh njihovih taborniških shodov in kampov. Celi tej cirkus financira Janša. To je insajderska informacija iz varde in tudi policije. Policija itak zna v kon je fora pri teh Šiškojovih klošarih.

Vaše ime (nepreverjen)

Kaki maloumniki ste vardo bi prepovedali imigrante pa uvažali

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Starejše novice