Leljak se je odzval, tudi tokrat na Facebooku.

V vrstah pomurskih gasilci je za val ogorčenja v minulih dneh poskrbel spletni zapis novega radenskega župana Romana Leljaka. Ta je v javni objavi gasilcem očital, da prosijo preveč denarja od občine ter se ob tem obregnil še ob njihovo zaračunavanje najema dvoran in pobiraje prispevkov za koledarje.
 

Spomnimo, Boris Ivanič, predsednik občinske gasilske zveze, ki združuje sedem gasilskih društev in več kot 700 gasilcev, pravi, da takšnih sporočil župana ne razume. Poudarja, da gasilci volitev ne zaračunavajo, a kot opozarja, za varno posredovanje potrebujejo ustrezno opremo, ki nikakor ni poceni. 

V občinskih gasilskih društvih je sicer zdaj čutiti strah, da besede iz vrha radenske občine ne obetajo nič dobrega za njihov 86 tisočakov težak predlog za sofinanciranje. 

"Nabave novih vozil ne bomo sofinancirali"
 

Župan Leljak včeraj za nas zadeve ni želel komentirati, se je pa odzval na Facebooku, kjer je zapisal, kakšno bo sofinanciranje gasilcev v tekočem letu. In kot kaže, se strahovi gasilcev uresničujejo, župan bo namreč občinskemu svetu predlagal občutno nižje sofinanciranje gasilcev, kot si ga želijo sami.

Za gašenje dobili račun

Sicer pa, kot je še na Facebooku zapisal Leljak, je radenska občina s strani soboških gasilcev za gašenje zapuščene stavbe v radenskem parku lanskega septembra prejela račun, ki znaša nekaj manj kot 3500 evrov.

Vir: Facebook Roman Leljak

S spleta

Komentarji (29)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
ajdi ne *eri (nepreverjen)

Lelak pazi malo na tvoje gasilce, ka nado opet pogoreli ;-)

nauklelo (nepreverjen)
Komentar je zaradi velikega števila negativnih odzivov skrit.

Eh Leljak, je rejsan bül nekda velki fakin ali razme pa što so pijavke na proračuni, štere brez kankčka slabe vesti kradnejo. peneze z občin. Seveda da novinec številke pogledno kelko razni "humanitarci" pare dobijo in se te mastno gostijo, pa te penez zapravlajo te slabo pride.
Ali župani brez Jajc ala soboški, pa tak dale raje talajo pa so tüo. Če bi seveda tuj "desni" ali NSi pa še kakšen SDS rejsan desni bili, bi vdarili po mizi pa vse številke na sveto dali.
Alik nej oni so kukavice, vserjejo se da poo tv novinarko vidijo in se včasi ponižajo in častijo lopoluke - ala naše gasilce, fusbalere, pa vse fele "boli njih đoko" samo ka de para, pa ka mo lejko pri Nuški Lesrovi razlago kak san ges požrtvovalen in kšenki odin okrog....
Roman je prvi, šteri je mel jajca pa to pravo na glas. Če bi gasilci pa razni kruhoborci rejsan tan za Radence bili bi to sramoto rejsan KŠENKI spucali....
Zatou čestitke Radenčanon za pamten izbor na volitvaj. Ostali pa uživlite v silvesterskih kušivanjih.

In reply to by ajdi ne *eri (nepreverjen)

čarni vrag (nepreverjen)

V štirih mesecih ruševine na pogorišču še vedno stojijo. Mogoče pa je pogled na ruševine kakšna nova turistična atrakcija. Radence so popolnoma zapravili. Bazen zaprt, v središču kraja neka čudna igralnica, park v glavnem uničen, stare zdraviliške stavbe propadajo in tu in tam tudi gorijo.

kadilec (nepreverjen)

Si se kdaj vprasal v cigavi lasti je vse to?

In reply to by čarni vrag (nepreverjen)

KikiRiki27 (nepreverjen)

Za dom spremni moj župan

proizvodnja (nepreverjen)

Kako zanimiva tema za vse, ki smo prostovoljni gasilci. Eni na to gledamo s srcem drugi bolj z razumom. Sprašujem se kaj je bolj prav? Vsaka cifra, ki gre za gasilce je upravičena! Vendar tu trčimo tudi na zmožnosti proračuna posamezne občine. Za ene občine je 130.000 tisoč EUR malo za druge dosti več, po procentih v proračunu oziroma na občana.
Vprašal bi vse komentatorje ali bi doma z denarjem delali tudi tako, kot občine, ko sestavljajo proračune? Mnenja sem, da v proračune pride dosti več želja, ki jih s svojimi sredstvi verjetno nebi financirali. O tem odločajo svetniki, ki smo jih izvolili. Upam in želim, da bi delali s proračunom, kot s svojim denarjem.

Štiblec (nepreverjen)

Zdaj pa res prvič vidim, da gasilci za gašenje izstavljajo račun do sedaj sem mislil da pomagajo v slogu "na pomoč"
torej solidarnostno, ampak ko vidim zdaj ta račun pa vidim da prostovoljni gasilci to svoje delo računajo. Zdaj pa res več ne razumem od občine, se pravi od nas vseh občanov dobijo ogromno denarja vse kar si zaželijo dobijo. Zraven še kasirajo na razno razne načine (0,5% od dohodnine, veselice, koledarji ...itd) potem pa oni na koncu to dobro zaračunajo SRAMOTA. Evo nekaj zanimivosti iz računa: intervencija PGD društva je trajala 6,14 ur (točnost na 2 decimalki) v intervenciji so bili 4 gasilci in to so zaračunali 360,02 €, avto-lestev 1.613,77 €, električni generator 206,37 €, Izolacijski dihalni aparati 555,18€ in zaščitna delovna obleka 70,00 € SKUPAJ 3.422,50 EUR in to so bili samo 4 gasilci od teh je tak bil 1 povelnik. Kje pa so te stroški ostalih 60 gasilcev ki je gasilo to razvalino v Radencih
ki je že prazna propadala 30 let. Torej kaj so delali vsi dosedanji župani Radencev ???? Pri gasilcih pa je tako potrebno narediti red, da se bo videlo kam gre ta denar točno. Ne rabi vsaka najmanša vas imeti najboljše gasilsko vozilo, ki ga pa potem ne znajo uporabljati pa tudi ljudi za to nimajo.

Račun (nepreverjen)

Poglejte račun: je brez naročnika, je brez plačnika in brez roka plačila.
Tudi pri bivanju v bolnici vam izstavijo račun, ki ga plača zavarovalnica.
Dviganje prahu za prazen nič

gasi (nepreverjen)

GZ Radenci nej njemi podpisati aneksa k Pogodbi o opravljanju javne gasilske službe v občini. Župan je odgovoren za požarno varnost in njei pač povejte ka z obstoječimi sredstvi nemrete toga početi! Te njemi preostane dvoje ali de podpisal z kero od sosednjih društev oz zvez ali de pa popusto in ugodil vašin zahtevam!

dedi dedi (nepreverjen)

Štiblec in njemu slični,če bi pri vas jutri zagorelo,a bi pozvali mesarja.Nisem gasilec,bil sem pa dosti z njimi in vem da so tisti ljudje ki vsakemu pomagajo ob nesreči.Če jim že ne morete-želite pomagati jim vsaj ne odmagajte,drugače boste isti kot Ljeljak.

Štiblec (nepreverjen)

2x dedi: tij si za čason, tebe je čas povozo in ne piši norije. Napisal sam pa to, da dandanes rabimo visoko usposobljene gasilce, tako strokovno kot fizično. To več ni tak ka si šel gasit pa si si te eno ali dve pivi spil. Nič nimam proti lahko so podporni člani na tem področju imajo dosti dela. Si ti sploh kdaj videl kakšno je usposabljanje za redne gasilce v Sloveniji NIKOLI NISI te nam pa verjemi nam ki smo to skoz dali. 80% teh ki jim ti praviš gasilci bi na tom izpiti padli.

In reply to by dedi dedi (nepreverjen)

čarni vrag (nepreverjen)

To je že v redi, ka mamo takšne dobre poklicne gasilce. A na žalost vas je premalo, zato imajo svoje mesto tudi prostovoljni gasilci. Razen toga so prostovoljni gasilci ena od še redkih ohranjenih tradicij v Sloveniji. A mamo v Sloveniji samo poklicne operne pevce? Ne imamo tudi množico amaterskih pevskih zborov.

In reply to by Štiblec (nepreverjen)

dedi dedi (nepreverjen)

Videl sem ta usposabljanja in to profesionalnih brigad,tako v SLOVENIJ,KOT V TUJINI.v Sloveniji sem med drugim bil z poklicnimi gasilci NAFTE,v vseh profesionalnih brigadah.Na tvojo žalost me čas ni povozil,kot vas nekatere.

In reply to by Štiblec (nepreverjen)

Gasilci 112 (nepreverjen)

Leljak zdaj nebi sofinanciro vozila dokler se mu ne bo kaj zgodilo če mu bo hiša gorela pa na drugi dan bo že sel v nakup vozila ne vem zakaj so ga sploh podpirali občani tega konja zabitega.....proti gasilcam piše kdo pa dandanes pomaga ce se kaj zgodi LELJAK bo pomagal konj zabiti.....

Martinko (nepreverjen)

Zanima me s katerih vrst dokazano prihaja najvec piromanov???
Koliko pozarov je v MB in okolici podtaknil prostovoljni gasilec, ki je na prehodu mrtvo pijan zbil noseco zensko?
Ampak vi se naprej trdite da so vsi gasilci super! 90% jih se nikoli ni sodelovalo na intervenciji!

čarni vrag (nepreverjen)

Mi se tu prepiramo brez veze. Ne vemo v kakšnem stanju je ta gasilski auto. Gasilci nedvomno potrebujejo uporabno gasilsko vozilo. Ni pa nujno, da je najnovejše.

trollbusta (nepreverjen)

ge je zaj cukermama?

Bbeeeeeeee (nepreverjen)

Ja ka pa ste čakali, volitve so legitimne... Bbeeeeeee! Edino pozitivno v Radencih je dober sladoled poleg trgovine! Drugo pa žalost od žalosti! Mejte ka ste ščeli... Bbeeeee!

Gostja (nepreverjen)

Pa to ni račun, piše samo stroški intervencije.

Drugi Radenčan (nepreverjen)

Zakaj niso gasilci poslali računa na Sava Hotels,ker koliko vemo so lastniki te pogorele stavbe oni in so tudi to pogorišče dolžni počistit ali pa za to plačat izvajalcu,ki bi to sramoto počistil.Mislim,da je tudi upravljanje in čiščenje parka v pristojnosti Sava Hotels.Kdo pa to v imenu njih upravlja in čisti pa nisem siguren,po govoricah bi naj bilo to podjetje SIM.
Če se vsaj malo sprehodite po parku vidite,da se tudi za čiščenje parka skrbi slabo.Mogoče pa bo zdaj boljše,ko se je na občini pod novim županom ustanovil režijski obrat,ki bo skrebel za stvari za katere se je do sedaj plačevalo veliko preveč raznim izvajalcem,ki svojega dela niso opravljali zadovoljivo,za delo pa so vseeno izstavljali račune.
Red se treba naredit na Radenski občini,ker se je do sedaj v vseh mandatih delalo veliko po domače.
Gospod župan,pošteni Radenčani smo z vami in se na vašo preteklost ne oziramo,če boste le skrbeli za dobrobit občine in njenih prebivalcev.

sinek

5. Stroški intervencije

43. člen

(stroški intervencije)

(1) Stroške intervencije, ki izhajajo iz nalog gasilstva v skladu s tem zakonom, krije občina.

(2) Ne glede na prejšnji odstavek stroške intervencije krije:

1. povzročitelj, ki je požar ali nesrečo povzročil namenoma ali iz velike malomarnosti;

2. kdor opusti predpisane varnostne ukrepe pri prevozu, skladiščenju ali drugih opravilih z nevarnimi snovmi;

3. kdor ne organizira požarne straže v skladu s predpisi;

4. kdor namerno in brez razloga alarmira gasilsko enoto.

(3) Stroške intervencij v skladu s prejšnjim odstavkom izterja pristojni organ občine.

(4) Stroški intervencije gasilskih enot, nastali med intervencijo izven območja občine, za katero so ustanovljene, se krijejo iz proračuna Republike Slovenije, če je bila intervencija izvršena na podlagi državnega načrta zaščite in reševanja oziroma na podlagi odločitve pristojnega regijskega ali državnega poveljnika Civilne zaščite.

VII. FINANCIRANJE

44. člen

(financiranje gasilstva)

(1) Dejavnosti gasilskih enot se financirajo iz:

1. proračuna Republike Slovenije in občine;

2. sredstev zavarovalnic in gospodarskih družb;

3. dohodkov iz lastnih dejavnosti;

4. prispevkov, daril in volil fizičnih in pravnih oseb.

(2) V skladu s tem zakonom se financirajo iz virov iz prejšnjega odstavka tudi dejavnosti gasilskih društev in zvez, ki so pomembne za razvoj gasilstva.

(3) V mesecu požarne varnosti mora posameznik ali pravna oseba v poštnem prometu od vsake poštne pošiljke v notranjem in mednarodnem prometu, razen za knjige, časopise in revije, plačati prispevek v korist Gasilske zveze Slovenije za izenačevanje materialne opremljenosti gasilstva in spodbujanje mladine za delo v gasilstvu, ki ga obračuna organizacija, ki opravlja poštni promet. Višino prispevka, način in čas obračunavanja in plačevanja ter morebitne oprostitve določi vlada.

zoro05

V gasilsko zvezo. Kaj pa PGD, kakšen delež dobijo, veš tudi to, tako podučen?

In reply to by sinek

vodka (nepreverjen)

Še bole naj van gvinte reže, če ste bili tak nori ka ste si izvolili enoga pokvarjenoga janšista.

1235432 (nepreverjen)

Bravo Sobota info (Resnico o gasilcah Ms brišete??????

Štiblec (nepreverjen)

Spoštovani da vam napišem prave podatke da ne boste pisali vse norije in da boste videli kako vas mediji nategujejo
Lastnik hiše in parcele št. 635/9 k.o. Radenci na naslovu Zdraviliško naselje 6 je SAVA TURIZEM d.d., Dunajska cesta 152, Ljubljana na podlagi Izpiska iz zemljiške knjige danes 22.januarja 2019. TOREJ KAJ IMA S TEM OBČINA IN ŽUPAN ??? Gasilci MS pa zgleda da sploh ne vejo čigavo lastnino so gasili. ZDAJ VIDITE ČIGAVA JE LASTNINA IN KDO BI MORAL PLAČATI IN POČISTITI. Če kdo ne verjame napisal sem vam parcelno št. pa preverite. Od medijev (sobotainfo) pa pričakujem da prej preverite kot kaj narobe pišete.

Viktoro (nepreverjen)

To se ga vsakič medijsko izpostavlja (zajebavle), če je kriv ali pa nedolžen, samo zato, ker je Janšev, ne pa njihov.

keeway (nepreverjen)

To nihče ne plača.To so samo poslali stroške intervencije,pa naj Leljak ne laže! To ni račun!

lauraas (nepreverjen)

A so to mogoče tisti gasilci, ki jim je zgorel gasilski dom?

brekaš (nepreverjen)

A si ti mogoče tista desna, kateri v glavi nekaj ne štima?

In reply to by lauraas (nepreverjen)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Starejše novice