Foto: Bobo
Sproščanje ukrepov po novem ne bo več vezano na posamezne statistične regije, vse spremembe bodo veljale za celotno državo. Naslednji teden se tako v šole vračajo učenci prve triade po vsej državi.

Vlada je danes nadaljevala z odločanjem o tem, kateri ukrepi za zajezitev epidemije covida-19 bodo po državi veljali v prihodnjem tednu. Na včerajšnji seji dokončne odločitve namreč niso sprejeli. 

Kot je povedal predsednik vlade Janez Janša, so ugotovili, da je situacija še vedno resna. Tako kot drugod po Evropi, tudi pri nas ostaja dilema o širjenju novih sevov koronavirusa, ki se širijo hitreje. Angleški sev je prisoten tudi pri nas in vpliva na stanje epidemije. 

V primerjavi z zadnjimi tedni se je spremenilo to, da se je razširjenost virusa po slovenskih regijah znižala. Še pred časom so bile velike razlike med regijami, zdaj pa so te razlike manjše.

Ukrepov sproščanja ne bodo več vezali na regije

Slovenija se je po zadnjih podatkih bolj približala oranžni fazi kot črni, kar je privedlo do odločitve, da ukrepov več ne vežejo na regijsko sproščanje. Spremembe odlokov se bodo nanašale na celo državo. To velja tudi za prvo triado osnovnih šol in predšolsko vzgojo. 

»Ni več črnih in rdečih regij, celotna država je v rdečem območju,« je povedal Janša. To pomeni, da se prihodnji teden v torek po vsej Sloveniji v šole vrača prva triada osnovnih šol. 

Kaj pa učenci do 5. razreda?

Predstojnik Centra za nalezljive bolezni Mario Fafangel je danes dopoldan povedal, da so epidemiologi vladi predlagali odprtje šole za učence do 5. razreda za vse regije in ukinitev omejitve gibanja na regije in občine. Na vprašanje, zakaj vlada tega predloga ni upoštevala, je Janša odgovoril, da bodo o predlogih epidemiologov odločali naslednji teden. 

»Če smo optimisti lahko upamo, da bomo do takrat dosegli oranžno fazo in potem bodo ti ukrepi že dejstvo,« je dejal Janša. V primeru, da bomo vedno v rdeči fazi, bo treba slišati mnenje še ostale stroke. Janša je povedal, da se šolniki bolj zavzemajo za to, da bi šli v šole zaključni razredi.

Različne stroke bodo torej morale uskladiti svoje mnenje. »Reagirali bomo v skladu z načrtom sproščanja,« poudarja premier. 

Sestanek o možnem odpiranju gospodarskih dejavnosti danes

Janša je še povedal, da imajo danes zvečer še poseben sestanek s predstavniki gospodarstva, kjer se bodo pogovarjali o možnosti sproščanja določenih gospodarskih dejavnosti.  

Minister za gospodarski razvoj in tehnologijo Zdravko Počivalšek je ob tem dodal, da je gospodarstvo pripravljeno na začetek obratovanja v tistih panogah, ki so zaprte, seveda ob upoštevanja navodil Nacionalnega inštituta za javno zdravje. Na sestanku bodo iskali rešitve za to, da se čim več dejavnosti znova odpre.

Postopoma želijo odpreti najbolj prizadete panoge, ki so že najdlje časa zaprte. »A ne smemo spregledati tega, da smo še vedno v epidemiji in da bi odpiranje vse povprek naredilo več slabega kot koristi,« je poudaril. 

Slovenija je pri cepljenju uspešna

Minister za obrambo Matej Tonin je povedal, da nam je epidemiološke številke vendarle uspelo obrniti na bolje, a je pozval, da si še naprej prizadevamo, da bomo čimprej v oranžni fazi.

Poudaril je, da je Slovenija po statistikah mednarodnih organizacije uspešna pri cepljenju. »Želimo si, da čimprej dobimo čim več cepiva, saj se bomo tako najprej vrnili v normalnost,« je dodal.

Tonin je ob tem omenil, da ima v zadnjem času občutek, da se poskuša diskreditirati hitro testiranje, a je ravno to ključno pri omejevanju epidemije. »Nihče ni rekel, da je 100-odstotno natančno, a kljub temu lahko hitri testi pomembno prispevajo k temu, da se samoizolirajo državljani, ki so okuženi,« je povedal.

Komentarji (21)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
anonim123454323422 (nepreverjen)

j.... si matere vsij po spiski budale nesposobne idioti norca se delate z nas

anonimopp (nepreverjen)

Iz tebe bolj težje, ker si to že dokazal, da si.

In reply to by anonim123454323422 (nepreverjen)

C19 (nepreverjen)

pri nas je samo JJ stroka

Vojska rtv (nepreverjen)

Imamo se Poptv stroko_ti vse vejo, rtv stroko, pa stroko na karibskih otokih, ki svetujejo od daleč, pa ne pozabimo dr. Potrča,....in še Štrukelj iz skrajne Levice. Stroke koliko želiš, vsak dan so v main stream medijih.

In reply to by C19 (nepreverjen)

citroenxsara02

Pa to velja za celji teden? :) Ali pa samo 2 dni.....?

Starš (nepreverjen)

V bistvi za 4 dni, ker je v ponedeljek praznik. Potem so pa tak zimske počitnice!

In reply to by citroenxsara02

fajn bi bilo... (nepreverjen)

če bi najprle odprli boute s cotami, ka bi lejko deco oblekli, ali pa naj idejo nagi v šoulo? Sakome tude ne pašejo cote prek spletnih bout.

Logika... (nepreverjen)

hehe, upam da je to sarkazem. Ker je preveč glupo da bi bilo res. Kje se da videt te uboge starše, ki imajo nage otroke. Bom doniral.

In reply to by fajn bi bilo... (nepreverjen)

Hhhh (nepreverjen)

Spodnje perilo bole nujno 😂

Poliuqw (nepreverjen)

Mislim da kavica, pa ženski trac in tute ter rumeni tisk.

In reply to by Hhhh (nepreverjen)

reseter (nepreverjen)

Čelavi se boji mase lidij kera bi se njemi vsipala v Ljubljano na protivladne demonstracije, če bi odpro občinske meje. Zato pa mo še dale zaprejti v občine in še dale mo meli policijsko uro, čeprav že cela pametna stroka (janšovi kimavci so izvzeti) celi čas guči ka tej ukrepi nemajo nikšoga smisla, glih tak kak polovica drugih ukrepov nej. Ali čelavi je "one and only" strokovanjak v državi, je "one man band" vlada.... vsi ostali samo plačo vličejo in se naraji smijejo tomi jebanji naroda v glavo.

Weskopl (nepreverjen)

Ne vem kaj čakaš pojdi demonstrirat, če so vam sedaj porušili usrano polno smeti in narko igel bazo v Rogu.

In reply to by reseter (nepreverjen)

za C19 (nepreverjen)

Si pa živčen? JJ je car, ti pa tvoji ste pa Saroši!

čarni vrag (nepreverjen)

Na žalost so skoraj vsi člani Svetovalne skupine v konfliktu interesov. Vzemimo samo Dr. Miroslava Petrovca. Laboratorij, ki ga vodi je zainteresiran za čimvečje število pozitivnih testov, saj so s testiranjem že do dosedaj zaslužili težke milijone. Denarja pa kot vemo ni nikoli preveč. Razen tega si ne upa javno povedati koliko je maximalni Ct, ki ga uporabljajo. Ker imamo 4 krat več pozitivnih kot vse sosednje države obstaja utemeljen sum, da se pri PCR testih ne držijo zadnjih priporočil WHO. Tudi ostali zdravniki, niso epidemiologi. To je nekako tako, kot da bi v vojski tanke vozili kuharji. Razen tega zaradi znane formule 8.000-16.000- 46.000Eur niso preveč zainteresirani za zmanjšanje korona histerije. Dr. Rozman je recimo specialist za zdravljenje bolezni dihal, ni pa specialist za vodenje protiepidemijskih ukrepov. Zaradi ozke specializacije in načina dela, je velika večina zdravnikov sposobna delati samo v svoji specialnosti. Glede na vedno večjo zahtevnost in uporabo modernih aparatov je to razumljivo.

Mrko (nepreverjen)

Reseter, ne v občinske meje, ge bi tebe v ledeno mrzel svinjski hlev zapro, brez pomij pa nastila - doživotno!

Kokoswhisperer (nepreverjen)

Ge ti vrvlen. Vrvlen pa tudi, ka si osnovno solo nej z 4kami pa 5kami napravo.

In reply to by Mrko (nepreverjen)

Prehladprevara (nepreverjen)

Najvekši kriminalci so nan na vladi pa tou nemreš kama smo prišle. Pa isto vsi podkupleni mediji ka sakše den pišejo 10x od prehlada kak je nevaren samo za odstrel ste KRIMINALCI PLANDEMIJE.

x-men (nepreverjen)

Janša ti si naše SONCE, saj si nam končno prižgal luč na koncu temnega tunela.

In reply to by Prehladprevara (nepreverjen)

Tmmels (nepreverjen)

Edino pravilno. Nič na vrat na nos, kar vse odpret, kot forsirajo v skrajni Levici, in SD potem pa, joj, joj vsi otroci bolani...ali predlog kaviar levičarjev z otokov Zanzibar ali z Dubaja, ne pali. Cez en teden pa do 5 razreda.

Kokoswhisperer (nepreverjen)

Sliko Istvana nosis tesno pri srce, picek male?

In reply to by Tmmels (nepreverjen)

hi-hi (nepreverjen)

Razumem, maršal Twito!! Gremo v šole!
Ka pa policijska ura - ta de pa veljala do marca 2099, a ne; se bojiš naroda??

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Starejše novice