Za zagon obrata za predelavo gum v industrijski hali v Trimlinih bo, kot kaže, vendarle potrebno okoljevarstveno soglasje.

Včeraj smo poročali o možnosti vzpostavitve novega predelovalnega objekta na območju Pomurja. V Trimlinih naj bi namreč v hali znotraj industrijske cone Nafte Petrochem zagnali linijo za predelavo odpadnih gum

Nameri je Agencija Republike Slovenije za okolje že dala zeleno luč in pojasnila da presoja vplivov na okolje in pridobitev okoljevarstvenega soglasja glede na značilnosti in lokacijo nameravanega posega nista potrebna

Toda očitno so si zdaj premislili.

Zaznamovani z bioplinarno

Spomnimo, da v Občini Lendava precej prahu dviga že sporna bioplinarna, k zaprtju katere javnost poziva že lep čas. 

Zato ne preseneča, da zamisli o vzpostavitvi novega obrata, v katerem bi predelovali gume, ljudje in oblasti niso pozdravili s pretiranim navdušenjem. 

Buren je tako bil tudi odziv na samo odločitev Arsa.
 

Okoljevarstveno soglasje vendarle potrebno

V svoji odločbi so namreč sprva zapisali, da “za nameravani poseg (podjetju) ni potrebno izvesti presoje vplivov na okolje in pridobiti okoljevarstvenega soglasja.”

Vendar pa se je ARSO po poročanju Lendavainfo na dodatna novinarska vprašanja zdaj odzval z nekoliko drugačnim pojasnilom:

“Na ARSO smo vodili predhodni postopek in na podlagi kriterijev iz Uredbe o posegih, za katere je potrebno izvesti presojo vplivov na okolje ugotovili, da presoja vplivov ni potrebna in posledično ni potrebno pridobiti okoljevarstvenega soglasja. Ker pa gre za predelavo odpadnih gum, bo stranka morala pridobiti okoljevarstveno dovoljenje pred pričetkom obratovanja.”

Brez okoljevarstvenega dovoljenja samega obrata torej vendarle ne bo moč zagnati. 

Zadnja beseda občinskemu svetu?

Občina je sicer že napovedala pritožbo, za katero bi imela čas še do prihodnjega torka. Lendavski župan Anton Balažek je namreč dejal, da bo občina v zakonitem roku vložila pritožbo zoper izdani sklep Agencije RS za okolje in vztrajala, da si mora investitor pridobiti soglasje občinskega sveta. 

30.000 ton gum letno

Sodeč po sklepu Agencije Republike Slovenije za Okolje podjetje cilja na predelavo nekaj manj kot 30.000 gum letno. Te bi bilo najverjetneje treba dovažati tudi iz tujine, saj v državi letno proizvedemo le 18.000 ton izrabljenih gum, od tega jih zberemo le dobrih 16.000 ton.
 

Komentarji (3)

Tujec 2

Mislim, da je to dobra novica.

Tujec 2

Nisem okoljevarstvenik, sem samo navaden upokojenec, vedno zagovarjam nova delovna mesta, vendar sem proti temu obratu za predelavo gum.

Vrbinc229 (ni preverjeno)

Ponudba varna

Zahteva za pomoc pri ponovnem zagonu svojih dejavnosti?
ali za izvedbo projekta?
ali kupiti stanovanje?
Ampak žal, banka zahteva pogoje, ki ste
ne more izpolniti. Zaradi naše partnerstva z
bancne institucije, ki so mednarodno priznane in
dobro se zaveda prihodnosti zadovoljstva strank
financiramo vsakogar, ki je sposoben izpolniti svoje zaveze.
Ce potrebujete denar iz drugih razlogov, ce ste
se obrnite na nas za vec informacij:
E-pošta: [email protected]

Starejše novice