Slika je simbolična.
Povprečna košarica osnovnih živil, katerih cene spremlja kmetijsko ministrstvo, je ob popisu pri šestih trgovcih v Sloveniji 24. oktobra stala 41,74 evra, kar je 1,35 odstotka manj kot ob popisu dva tedna prej.

Povprečna cena košarice se je v vsakem od dosedanjih popisov znižala, v zadnjem je bila za 16,35 odstotka nižja kot v prvem.

Najcenejša košarica je v zadnjem popisu stala 39,17 evra, okoli pet odstotkov manj kot ob popisu 10. oktobra, najdražja košarica pa 46,09 evra oziroma pol odstotka več, kažejo podatki, objavljeni na spletni strani ministrstva Naša super hrana.

Najcenejša je bila košarica v Tušu, sledili so Lidl (39,74 evra), Eurospin (41,13 evra), Spar (41,69 evra) in Mercator (42,63 evra), najdražja je bila v Hoferju.

Kakšno je stanje pri naših sosedih?

Tokrat so izvedli tudi drugi popis cen v Avstriji, Italiji in na Hrvaškem. Kot je v izjavi za medije danes v Ljubljani povedala ministrica za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano Irena Šinko, so v obdobju dobrega meseca cene v košarici v Avstriji in na Hrvaškem ostale enake, zvišale pa so se v Italiji, in sicer za 9,8 odstotka. V Italiji je košarica stala 69,82 evra, v Avstriji 69,78 evra in na Hrvaškem 51,07 evra.

Zaenkrat niso zaznali primerov, da bi cena izdelka ostala enaka, bi imel pa izdelek nižjo težo, kot je bilo to na Hrvaškem, je na novinarsko vprašanje povedala ministrica.

Pri naslednjem popisu bodo vključili dodatna živila

Ministrstvo spremlja cene izdelkov določene kakovosti in porekla v kategorijah pšenične bele moke, belega kruha in testenin, govejih in svinjskih zrezkov ter piščančjega fileja, mleka, tekočega jogurta, sira in masla, jajc, jabolk, krompirja, sončničnega olja in belega sladkorja ter petih dodatnih sezonskih živil. K slednjim bodo sedaj dodali tudi med, pri katerem želijo preverjati poreklo, je povedala Šinko.

V povprečju ima posamezen trgovec na voljo približno 65 izdelkov v vseh 15 osnovnih skupinah živil. Največjo ponudbo ima Spar (119 izdelkov), najmanjšo pa Eurospin (29 izdelkov).

Naslednji popis bo v drugem tednu novembra, v primerjavo pa bodo vključili dodatna živila, je povedala ministrica, ki pa ni želela razkriti, katera to bodo.

Komentarji (3)

Jovan (ni preverjeno)

Najcenejša košarica je na Madžarskem, kjer je Orban reguliral cene !

LAŽEJO BANDA (ni preverjeno)

To da pišejo da bi naj na Hrvaškem dražja košarica od vseh slovenskih centrov JE OGROMNA LAŽ skoraj vsak dan sem tam v Čakovcu (Kaufland, Plodine, Konzum, Spar, Evrospin) v vseh teh trgovinah so osnovni prehrambni artikli kar precej cenejši. Sicer pa pojdite na Google poiščite trgovine in se prepričajte sami, kako nas Slovenska banda nateguje in to v času ko lahko v trenutku vse preveriš. Da od Madžarske ne govorim, ki je še cenejša od Hrvaške. V Avstriji je recimo v Spar Radgona vsaj polovico artiklov cenejših kot v Sloveniji v Sparu. Tako da ne nasedajte takim lažnim informacijam.

lukčev mesec (ni preverjeno)

Ta "KOŠARICA" ni realno stanje, ker nekdo rabi ene stvari nekdo pa nekaj drugega.
Najbolje, da si vsak sam naredi KOŠARICO svojih izdelkov in trgovin, kjer to najceneje dobi.
To je realno stanje !!!

Starejše novice