Pomurski župani na seji sveta pomurske razvojne regije složni v turizmu, medtem ko Pomurske lekarne še zmeraj razdvajajo.

Danes je v prostorih podjetja Cerop v Puconcih potekala 72. redna seja Sveta Pomurske razvojne regije.
Župani pomurskih občin so se med drugim posvetili načrtovanemu programu obeleževanja 100-letnice združitve prekmurskih Slovencev z matičnim narodom. 

Župan mestne občine Murska Sobota Aleksander Jevšek je povedal, da gre za slovenski praznik, ne le praznik Prekmurcev, zato je program ob jubileju zastavljen precej široko.

Ob stoletnici pridružitve obeležje tudi v prestolnici

Osrednja proslava ob obletnici pridružitve, ki smo jo lani spremljali v Beltincih, bo letos potekala v Črenšovcih. V Murski Soboti se bodo zgodovinskemu mejniku medtem posvetili z obeležjem na Trgu zmage, ki je trenutno v fazi obnove. V ta namen bosta stekla razpisa za idejno zasnovo in izvajalca, same stroške pa bo krila Mestna občina Murska Sobota.

V iniciativni odbor, v katerem sta dejavni občini Križevci in Črenšovci, so sicer vključili tudi predstavnike katoliške in evangeličanske Cerkve, da bi skupaj lažje dogovorili postavitev obeležij in organizacijo dogodkov.

Kot je povedal Jevšek, pa je bilo z ljubljanskim županom Zoranom Jankovičem dogovorjeno, da ob sidru, spomeniku ponovne pridobitve slovenskega izhoda na morje, postavijo tudi obeležje priključitvi Prekmurja matičnemu narodu.

V sklopu aktivnosti ob obletnici naj bi posneli še dokumentarni film o sami priključitvi, v šolah in drugih ustanovah pa naj bi prihodnje leto potekale še številne druge aktivnosti.

Okvirni stroški se gibajo med 350.000 in 400.000 evrov, pri čemer bodo vsaj del sredstev skušali pridobiti od države, preostanek bodo – po potrebi in če se bodo s tem strinjale – sofinancirale pomurske občine.

Občine složne v turizmu

Morda nekoliko presenetljivo, a dobrodošlo mero sloge so občine pokazale pri šesti točki dnevnega reda, pri temi Pomurja kot turistične destinacije in Regionalne destinacijske organizacije Pomurje.

Ker se je načrtovanje RDO Pomurje izkazalo za skladno z načrti Expana ob Soboški Kamenšnici, so v Mestni občini Murska Sobota pokazali pripravljenost organizaciji brezplačno ponuditi del prostorov v paviljonu, od koder bi potekala koordinacija turizma. 

Nekaj razhajanj je sicer bilo pri vprašanju ustanovitve RDO Pomurje kot pravne osebe v obliki neprofitne d.o.o. O sami obliki naj bi se občine tako še podrobneje pogovorile – predvsem o poslovnem načrtu, zaposlenih in naravi dela.

Vodilne turistične destinacije soglasno za skupen nastop

K javnem pozivu digitalne promocije na tujih trgih so se občine odločile pristopiti s skupnimi močmi. Medtem ko vodilne destinacije predstavljajo Moravske toplice, Lendava in Radenci, bodo v prijavo vključili tudi turistične potenciale preostale regije. 

Izpostavljena je sicer bila še potreba po koordinaciji dela RDO in Pomurske turistične zveze in iskanju skupnega imenovalca, župan Dobrovnika Marjan Kardinar pa je pristavil, da mora pomurska politika razvoja turizma presegati omejitve ter da lahko le dobro razvito podeželje vodi v podeželski turizem.

Lekarne še vedno razburjajo

Bistveno drugačna je zgodba pri Pomurskih lekarnah, kjer je znova prišlo do trenj.

Župan občine Sveti Jurij ob Ščavnici Miroslav Petrovič je dejal, da za sistemske napake niso odgovorni direktorji, temveč politiki, Mestna občina Murska Sobota pa naj bi zaplet v lekarnah izkoristila za pogrom na direktorja.

S strani Jevška in direktorja občinske uprave Srečka Đurova je bilo rečeno, da pri omenjeni zadevi ne gre zgolj za neizvajanje javnih naročil pri zdravilih, saj naj bi s ponovno revizijo ugotovili, da se tudi za preostale stvari, kot so varovanje, zavarovanje, informacijske storitve in pisarniški material, ne izvajajo javna naročila.

 »Mi smo obvestili drž. Organe o nezakonitosti in s tem bomo mi to zgodbo zaprli. Na vrsti je svet zakona, ki je sklican, naj predlaga drugega kandidata ali kandidatko in procedura gre naprej,« je povedal direktor občinske uprave. 

Je pa Đurov znova, kot že na seji sveta zavoda Pomurskih lekarn tudi opozoril, da bodo morebitno odškodninsko škodo v primeru globe terjali od članov sveta zavoda.

S spleta

Komentarji (23)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
trollbusta (nepreverjen)

ajme bože, seja Sveta Pomurske razvojne regije je bijla na smetišči ... čistak praf, kda so sami drekaši za mizof!

gost123 (nepreverjen)

Bar so bili tan kama spadajo. Naj samo ostanejo tan.

In reply to by trollbusta (nepreverjen)

Oj-oj (nepreverjen)

Vüpan ka sta se jevšek pa đurov na cerope zemlo küjpila ka jiva zravna pokopamo tan

In reply to by gost123 (nepreverjen)

Kuki (nepreverjen)

Bravo, 400.000€ namenjenih za propagando ki prikazuvle "kak nan je fajn ker smo pod mačehovsko slovenijo"

Resan neven kak bi lejko te pejneze bokše zapravili.

Julka (nepreverjen)

Ka pa ma Jankovic s Soboto? Rejsan se jin je odpelalo do konca, pa sidro v Soboti,nase sidro je Mura samo tou nas prizenjeni zupan ne vej!!! Prekmurska satira v nouvi obliki!! Sidro v Prekmurski ravnici sredi zitnih polj!! Lanscek pa lejko kaksno novo pesem spesni,on de ze znal kak se tomi servejra..

Čudo (nepreverjen)

Julka, ti si glih nej najbole razgledana. Sidro je v Ljubljani na Kongresnon trgi in ponazarja priključitev Primorske.
Poleg naj bi postavili tudi skulpturo, ki ponazarja priključitev Prekmurja, poleg sidra nej pa sidro.
Sicer nej san pristaš soboškega pa nej ljubljanskega župana. Bedakov pa tudi ne maram.

In reply to by Julka (nepreverjen)

Julka (nepreverjen)

Ja no,nejsmo fsi seznanjeni z Ljubljanskin sidron, samo jaz znan za sebe ,Prekmurje je Prekmurje,barje je pa barje, enostavno kak retas,mi mamo Muro, oni majo Ljubljanico,Koper pa ma SIDRO...i to je to,pa mislin ka sobocanci rejsan ne nucajo castitoga Jankovica za pomoc pri urejanji nase Sobote..

In reply to by Julka (nepreverjen)

Julka (nepreverjen)

Ja,pa se to za konec,ne bom pozabila zgodovine kratke Prekmurske republike, bila je in nekje tudi ostala v srcih prekmurcev,za sidra v Ljubljani se pa res ne bom menila,ni mi mar,mar mi pa je za moj poteptani narod...Vprasanje za tebe pa je Ali res potrebujes sidro v Ljubljani da opravicis
svoj obstoj? Ma ne me hecat,halooooo?????

In reply to by Julka (nepreverjen)

butalec (nepreverjen)

Julka, enjaj, ka si s ten sidron samo duže vekši špot delaš!

In reply to by Julka (nepreverjen)

djjdjdkdhkdhkhd (nepreverjen)

Ne vem če je to res spisal ameriški novinar, ampak mislim, da drži vsak stavek: Ameriški novinar je v New York Timesu o Sloveniji zapisal: Obstaja država v Evropi pod Alpami, ki meji na Balkan in je omejena sama s seboj. Tam živijo najlepše ženske, vendar nataliteta upada. Tam nezaposleni največ delajo. Tam živijo ljudje na najbolj plodni zemlji, ki pa je neobdelana. Ker se obdelovanje plodne zemlje kmetom ne izplača. Tam večinoma prazni vlaki še vedno vozijo najpočasneje v Evropi, brez upoštevanja voznega reda, po avtocestah pa se vozijo noro hitro - s plačevanjem cestnine, ki je med najdražjimi v Evropi. V tej državi vsi igrajo košarko, smučarji dosegajo svetovne športne dosežke. Rekreacija jim je prioriteta, delo pa rekreacija. Vsi hitijo v službo, a vsi zamujajo. Osemurni delavnik traja deset ali več ur. In nihče se ne upira fevdalnemu izkoriščanju. Zdravstvo je tam brezplačno, zdravljenje pa morajo vsi plačevati. Tam so svobodni novinarji, ki svobodno pišejo in poročajo po ukazih svojih šefov, katerim objave narekujejo skorumpirani politiki in zakulisni veljaki, odvisno od njihovih potreb. Tam je svetovna kriza dobila državljanstvo. Tam so javna naročila skrivnost, državne skrivnosti pa javne. Tam še niso znani končni zmagovalci 2. svetovne vojne. Tam pišejo zgodovino nepismeni, najbogatejši so pa tisti, ki nikoli niso delali. Tam je Slovenija ...

butalec (nepreverjen)

To je najboljši možen opis naše na glavo postavlene države!

In reply to by djjdjdkdhkdhkhd (nepreverjen)

Oj-oj (nepreverjen)

Če be gučala šerif pa đurov resnico be bil zajc že prijavleni na KPK

zavajanje Jevška (nepreverjen)

Đurov, ki dejansko vodi občino MS je spet grozil članov sveta zavoda Pomurskih lekarn. Pa tj človek samo grozi okrog. Člani sveta zavoda niso odgovorni za svoja glasovanja na sejah sveta Zavoda - to so mu dokazali tudi spravnim mnenjem v samih lekarnah. A on nadaljuje z grožnjami. Verjetno je zamešal člane nadzornih svetov javnih gospodarskih družb (kjer člani nadzornih svetov odgovarjajo s svojim premoženjem), z člani svetov javnih zavodov (ki so v svetih JZ v imenu posamezne občine, ki so jih tja imenovale - in ne odgovarjajo (kazensko ali materialno) za svoje dvigovanje rok. Jevšek in Đurov pač vršita pogrom nad Zajcem, ki se jima edini ni dal odstraniti, da bi SD nastavila svojega človeka! Korektno in dobro mu je povedal župan Svetega Jurija ob Ščavnici! Jevšek dejansko ponižuje ostale občine (deli jih na velike in male) in jih s takimi početji le razdvaja - zaradi političnih in strankarskih interesov SD! Jevšek in Đurov očitata Zajcu, da sploh ne izvaja javnih razpisov (kar je seveda tudi laž), sama pa na soboški občini brez razpisa odobrita izplačilo iz soboškega proračuna za skupaj cca 200.000 eur (skupaj z MGRT) privatniki, ki je prijatelj Jevška (in to le za skladiščenje jeklene konstrukcije projekta EXPANO). Dvoličnost - naj pometeta pred svojim pragom! http://pomurske-novice.si/zakaj-za-skladiscenje-lesenih-elementov-sten-…

Tujec 2 - pijancek (nepreverjen)

Zakaj blokirate komentiranje pri Toninu ? Naj ta lažnivec in preserator, ki v svoji nori glavi že misli, da je predsednik vlade, prebere, kaj si ljudje mislimo o njem ! Kdo je pri nas lahko predsednik stranke - tega še Butalci niso imeli.

Thomson (nepreverjen)

Spomenik hrabrom slovencu.Ha ha ha ha

Tujec 2 - pijancek (nepreverjen)

PREKMRRJE REPUBLIKA TO JE PRAVA STVAR

Tujec 2 - pijancek (nepreverjen)

Sem pozabil napisati gnes ga bom opet merio

DESNI KOMUNIST (nepreverjen)

KOLIKO VAM JE POŽAR PLAČAL ZA TO SRANJE, KI GA KAŽETE ? Lahko še nižje padete?

-----

Po Soboti se neka gučij ,ka bi naj Jevšek ,dal sebi nekje postaviti doprsni kip menda na trgu zmage .Je to res ,ali bo to prvo aprilska ali pa bo ta kip na cintori ?

DESNI KOMUNIST (nepreverjen)

Če je Janša sebi postavil spominsko ploščo, zakaj si Jevšek ne bi sebi postavil kipa ?

In reply to by -----

-----

DESNI KOMUNIST ...... Naj si postavi spomenik zraven pa obraze kateri mu ližete zadnjico

In reply to by DESNI KOMUNIST (nepreverjen)

DESNI KOMUNIST (nepreverjen)

Mene ni med temi, ki mu ližejo rit in me nikoli ne bo. Malo si prešti moje druge komentarje.

In reply to by -----

prdec iz murgel (nepreverjen)

Sredi Sobote na vrhu trga je vaš znak ,ki ga kritizirate.

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Starejše novice