Vlada je na današnji dopisni seji sprejela več odlokov z ukrepi za zajezitev epidemije covid-19.

V prvih dneh januarja se odpirajo šole in zavodi za izobraževanje otrok s posebnimi potrebami. Tudi v prihodnje so še prepovedani športna rekreacija in treningi, a z nekaj izjemami za vrhunske športnike. Vožnja z žičniškimi napravam oziroma smučanje je s 1. 1. 2021 dovoljeno osebam, ki predložijo negativni test na covid-19. 

Smučišča se jutri odpirajo

Vlada je določila tudi nove izjeme za prehod meje brez testa PCR in karantene, na petih mejnih prehodih tudi testiranje s hitrimi antigenskimi testi. Podaljšala je ukrepe o začasni omejitvi gibanja in zbiranja ter izdala Uredbo o izvajanju presejalnih programov za zgodnje odkrivanje okužb z virusom SARS-CoV-2.

Tako bo vožnja z žičniškimi napravam oziroma smučanje  s 1. januarjem 2021 dovoljeno osebam, ki predložijo negativni test na covid-19, opravljen v Sloveniji in ki ni starejši od 24 ur, ter otrokom do vključno 12. leta starosti v spremstvu staršev.

Kot so sporočili z vlade, se s predlaganimi spremembami v novem gradivu omogoča upravljavcem žičniških naprav, da v kolikor pogoja iz zagotavljanja hitrega testiranja ne morejo izpolniti iz objektivnih razlogov, da uporabo žičniških naprav in njim pripadajočih prog od 1. januarja 2021 dovolijo le osebam, ki upravljavcu naprav predložijo negativni test na covid-19, opravljen v Sloveniji in ki ni starejši od 24 ur ter otrokom do vključno 12. leta starosti v spremstvu staršev.

Šport še naprej le vrhunski

Vlada je sprejela tudi Odlok o začasnih omejitvah pri izvajanju športnih programov. Z njim se zaradi razglašene epidemije zameji izvajanje športnih programov opredeljenih v Zakonu o športu.

Prepove se vsa športna rekreacija in proces športne vadbe – trening. Izjeme so vrhunski in perspektivni športniki, registrirani športniki v mlajših starostnih kategorijah in poklicnim športnikom. V kolektivnih športih so še naprej dovoljena tekmovanja v najvišjem kakovostnem rangu (kot denimo Prva liga Telekom Slovenije).

Odlok začne veljati 4. januarja 2021 in velja sedem dni, so sporočili z ministrstva za izobraževanje, znanost in šport. 

Brez karantene z negativnim hitrim antigenskim testom

Po novem se uvaja testiranje s hitrim antigenskim testom na določenih mejnih prehodih. Če oseba, ki prihaja iz rdeče države in vstopa na zunanji schengenski meji, ob vstopu pa ne predloži negativnega testa PCR ali ne sodi v nobeno od 12 izjem, sme vstopiti le na mejnem prehodu, kjer so zagotovljeni pogoji za testiranje s hitrim antigenskim testom, so sporočili z vlade.

Ti mejni prehodi so:

  • Letališče Jožeta Pučnika Ljubljana,
  • mejni prehod Obrežje,
  • mejni prehod Gruškovje,
  • mejni prehod Metlika,
  • mejni prehod Središče ob Dravi,
  • mejni prehod Jelšane.

Osebi, ki opravi testiranje s hitrim antigenskim testom in je rezultat testiranja negativen, se dovoli vstop brez napotitve v karanteno na domu. Osebi, ki testiranja s hitrim antigenskim testom ne opravi ali je rezultat testiranja pozitiven, se vstop zavrne, če je državljan tretje države na nenujnem potovanju. Ostalim osebam, katerih rezultat testiranja je pozitiven ali se ne želijo testirati, se vstop dovoli in se jih napoti v karanteno na domu, so sporočili z ministrstva za notranje zadeve.

Gibanje do 11. januarja omejeno

Ob tem je vlada še podaljšala ukrepe o začasni omejitvi gibanja in zbiranja do 11. januarja 2021. To pomeni, da je še naprej z določenimi izjemami prepovedano prehajanje med občinami, gibanje v nočnem času ter zbiranje ljudi na javnih krajih.

Komentarji (27)

skijer (ni preverjeno)

Nema veze, v Avstriji na smučišči te nišče ne maltretejra z nekšimi testi. Bomo pač še naprej ta hodili smučat. Naj se naša zavožena vlada lepo jebe tudi v novem letu.

Hmmmmmm (ni preverjeno)

Z 18.1. zača isto delati Avstrija

In reply to by skijer (ni preverjeno)

skijer (ni preverjeno)

Nej rejsan..... z 18.1. de v Avstriji trbelo negativen test edino, če boš prenočeval v hoteli. 18.1. odpejra Avstrija hotele in gostilne.

In reply to by Hmmmmmm (ni preverjeno)

esti (ni preverjeno)

kar gor ostani, smo jokas po forumah. A znas biti kaj pizitivnega se povedati.?

In reply to by skijer (ni preverjeno)

Ooooo (ni preverjeno)

Javce bos lejko sau v at...ce nej pa v jok pa na drevo.

In reply to by skijer (ni preverjeno)

ryujik (ni preverjeno)

Ti si ze prelej hodil v avstrijo skijat, tak, boli nas kje ti smucas.

In reply to by skijer (ni preverjeno)

Himmler (ni preverjeno)

Daj henjaj bluzit, v Avstriji niti z negativnim testom ne moreš na smučišča, vse je zaprto v Avstriji!

In reply to by skijer (ni preverjeno)

parsifal (ni preverjeno)

himmler..v Avstriji so smucisca odprejta..ne poslujsajte samo vladajoco koalicijo..rajsi prle kak kaj napijses se malo indri preveri..recimo bergfex ti da zadosta informacij za prvo silo...seveda pa pameten kak si..verjetno ne bos najso povezave do spletne stranij posameznoga smucisca

In reply to by Himmler (ni preverjeno)

Himmler (ni preverjeno)

Ne vem kake maš to informacije, ali vsi vemo ka so smučišča v Avstriji vse zaprta, zatou ne nakladat na pamet!

In reply to by parsifal (ni preverjeno)

parsifal (ni preverjeno)

ja..zaprejta so ci poslusas kacina eli pa janso..ci pa vijdis malo dele od svojega puklavaho nousa bos pa vido malo sirse..nej je vse tak ka pravi vladajoca stranka...sicer ti nick dobro pristoji..eden s ten imenom je bio glij taksi goreci vernik..v nekson drujgon casi..pa vsi eli pa velka vecijna znamo kak se kuncalo..23 maja 45...da je pregrizno kapsulo cijanida..budalo niti nej bilo takoj fertik..nesposobnez..dragi himmler..aja..da je vido ka nikaj nede ..je izdal svojega velkoga vodjo..mimogrede..zalostno ka si das nick po enon najvecjon vojnon zlocinci ...mijslin ka neposredno odgovornin za smrt 8 do 10 mio lidij..tou..ka si das nick po njen..kaze samo na tvojo zaostalost eli se kaj hujsega..

In reply to by Himmler (ni preverjeno)

Mura je večna (ni preverjeno)

negativni smučarji so do kurca
smučajo negativno
jebeš take smučarje
Ko jaz smučam smučam pozitivno

In reply to by skijer (ni preverjeno)

Hmmmmmm (ni preverjeno)

Aha, torej san ob vstopi v Slovenijo testejrani in mi nej trbej hoditi v karanteno, če priden s Hrvaške. Na mejnih prehodih z Avstrijo, Madžarsko in Italijo toga luksuza nega in trbej iti v karanteno... Očitno trbej poskrbeti, ka prišleki iz svojih vikendov nedo šli v karanteno, za druge pa je itak vseeno...

skijer (ni preverjeno)

Što te pa pošle v karanteno, če prideš iz Avstrije ali Mađarske?

In reply to by Hmmmmmm (ni preverjeno)

skilop (ni preverjeno)

Partija.

In reply to by skijer (ni preverjeno)

Rikardo (ni preverjeno)

Bil na dunaji okoli božiča, na meji nigi nikoga nej ka bi še v karanteno mogo

In reply to by Hmmmmmm (ni preverjeno)

repadovrha

ge pa te zdaj test za vutro dobin

uerre (ni preverjeno)

sto tenpa sili, da ga moras. doma bodi.

In reply to by repadovrha

Himmler (ni preverjeno)

Idi k veterinarju!

In reply to by repadovrha

repadovrha

pa te so nej normalni vec

Represija.. (ni preverjeno)

Novoletna želja: Vlada JJ gre na smetišče zgodovine. Najslabša vlada v vsej zgodovine Republike Slovenije!

1919 (ni preverjeno)

Lp Represija...

Lopata v pripravljenost?
To vlado RSlovenije pri življenju ohranja stranka, ki se politično opredeljuje kot sredinska.....Sredina vedno sodeluje z levimi ali desnimi. Tokrat pač z desnimi. Kje je problem?
V demokraciji odločajo volitve, se bodo stranke izmerile leta 2022, državljani pa odločili.

Lp Silvestrovo

In reply to by Represija.. (ni preverjeno)

westhammmm (ni preverjeno)

Pazi bolniki v ukrivljenem loku.
Drugi njihov mandatar Erjavec, ki je dobil le 300 glasov in izpadel iz parlementa je obljubil, 1) da zdravstveni minister ne bo odstopil, ??? 2) izključitev Polnarja iz poslanske skupine??? in 3) nezaupnico do konca leta.???

Včasih je bil pogoj za kandidaturo za predsednika vlade vsaj kanček verodostojnosti. Ki je na levih kaviar oblastnikih ne boste nasli.

parsifal (ni preverjeno)

niti pri desnij..na zalost

In reply to by westhammmm (ni preverjeno)

puska v koruzi (ni preverjeno)

Pravljica za novo leto. Kako bi rusofil Erjavec slovensko zunanjo politiko obrnil v smer jedrnih držav EU??

žganica (ni preverjeno)

Me pa redno zanima zakoj nemremo iti smučat, zakoj te šteri majo paper od protiteles morejo delati, test
pa isto vala za te šteri so cepleni

balounar (ni preverjeno)

Butlini! pa vlada nema drugoga dela pa si malo dopisuje, mi se pa trgamo, tak kak javna uprava zdaj vse delajo z doma, tam naj tudi ostanejo, da nam ne bo terbelo sto papirov pa izjav, soglasij itd... zdaj se vidi ka ne nucamo vseh tej ka brez njih vse ide, pa te male občine vse zaprte, ka li boga delajo vsi zapreti kak v podmornici? ali kdo vej?

KarlMax (ni preverjeno)

Vse je to PLANdemija butalci zbujdite se že inauk..

Starejše novice