Slika je simbolična.
Na vladi bodo skušali omiliti posledice, ki jih prinaša višanje cen energentov.

Vlada je na današnji seji sprejela nov zakon z nujnimi ukrepi, ki bodo omilili posledice na področju socialnega varstva, pravic iz javnih sredstev in davkov. 

Vlada s posebnim zakonom ureja tudi pomoč gospodarstvu in kmetijstvu, zlasti pa energetsko intenzivnim podjetjem, ki so utrpela največjo škodo zaradi povišanja cen energentov. 

V ta namen bodo zagotovili 70 milijonov evrov, obenem bodo znižali trošarine za električno energijo in energente. 

Enkratni solidarnostni dodatek

Izplačali bodo enkratni solidarnostni dodatek v višini 150 evrov za namen odprave posledic povišanja cen energentov. 

Upravičenci bodo upokojenci, katerih prejemek je za mesec december znašal tisoč evrov ali manj, upravičenci do nadomestila za invalidnost, prejemniki denarne socialne pomoči ali varstvenega dodatka, upravičenci do otroškega dodatka, upravičenci do dodatka za veliko družino in rejniki

Do dodatka so upravičenci upravičeni le enkrat. Upravičenci, ki so upravičeni do dodatka za veliko družino za štiri ali več otrok za leto 2021, so poleg dodatka v višini 150 evrov, upravičeni do dodatnega dodatka v višini 50 evrov. 

Ta dodatek se bo izplačal najkasneje do 15. aprila.

Oprostitev plačila prispevka

S tem zakonom se začasno določi oprostitev plačila prispevka za zagotavljanje podpor proizvodnji energije v soproizvodnji z visokim izkoristkom in iz obnovljivih virov energije za končne odjemalce odjemne skupine na nizki napetosti brez merjenja moči in gospodinjske odjemalce električne energije.

Ukrep velja od 1. februarja 2022 do 30. aprila 2022. 

Znižanje omrežnine

Vlada se je odločila znižati tarifne postavke za distribucijskega operaterja za obračunsko moč in prevzeto delovno energijo za vse odjemne skupine. Postavke se znižajo na nič. 

Ukrep velja od 1. februarja 2022 do 30. aprila 2022. 

Se ogrevate na zemeljski plin? 

Etažni lastniki posameznih stanovanj v večstanovanjskih stavbah, ki svoja stanovanja ogrevajo s toploto iz skupnih kurilnic na zemeljski plin za eno ali več večstanovanjskih stavb, pri čemer so gospodinjski odjemalci solastniki skupnih kotlovnic za eno ali več večstanovanjskih stavb, imajo pri nakupu plina za te skupne kurilnice vse pravice v zvezi z nakupnimi pogoji zemeljskega plina, kot jih imajo gospodinjski odjemalci zemeljskega plina, ki kupujejo zemeljski plin za svojo lastno rabo. 
Etažni lastniki pravic ne morejo uveljavljati individualno, temveč skupaj na skupnem odjemnem mestu. 

Ukrep velja od 1. februarja 2022 do 30. aprila 2023. 

Pomoč gospodarstvu in kmetijstvu 

Vlada z zakonom ureja pomoč gospodarstvu in kmetijstvu, zlasti pa energetsko intenzivnim podjetjem, ki so utrpela največjo škodo zaradi povišanja cen energentov. V ta namen zagotavlja 70 milijonov evrov.

Upravičenci do pomoči so pravne ali fizične osebe, ki v Sloveniji od 1. decembra 2021 opravljajo gospodarsko dejavnost, imajo vsaj pet zaposlenih in so imele v strukturi poslovnih odhodkov v letu 2019 vsaj 5 odstotkov stroškov energije in hkrati vsaj 10.000 evrov stroškov za ta namen. 

V kolikor te pravne in fizične osebe niso bile v omenjenem poslovnem letu v težavah in jim bodo stroški za energijo v letu 2022 v primerjavi z lanskim letom narasli za več kot 30 odstotkov, bodo lahko preko informacijskega sistema Finančne uprave Republike Slovenije zaprosile za državno pomoč. 

Izjavo bo potrebno predložiti do konca marca, pomoč pa bo izplačana v enkratnem znesku do 20. aprila 2022.

Nižanje trošarine za električno energijo

Vlada je na današnji redni seji izdala uredbo, s katero se bodo za polovico nižji zneski trošarine za električno energijo uporabljali že od 1. februarja.

Vlada je izdala Uredbo o določitvi zneska trošarine za električno energijo, ki predstavlja del ukrepov za naslavljanje višjih cen energentov. V skladu z Zakonom o trošarinah se trošarina za električno energijo plačuje v absolutnem znesku, ki je določena za štiri stopnje, glede na letno količino odjema električne energije.

Trošarinski zavezanec mora pri obračunu trošarine upoštevati zneske trošarine, ki veljajo na dan nastanka obveznosti za plačilo trošarine. Zakon o trošarinah daje vladi pooblastilo za zmanjšanje ali povečanje trošarine, v skladu z ekonomsko politiko države.

Nižanje trošarine za energente

Z izdano uredbo se tako trošarina:

  • za bencine zniža s 0,37701 evra/liter na 0,35901 evra/liter oziroma za 0,018 evra/liter;
  • za plinsko olje za pogon zniža z 0,38767 evra/liter na 0,330 evra/liter oziroma za 0,0576 evra/liter;
  • za plinsko olje za gorivo za ogrevanje zniža z 0,15750 evra/liter na 0,07875 evra/liter oziroma za 0,07875 evra/liter;
  • za zemeljski plin za gorivo za ogrevanje zniža z 0,0184 evra za kubični meter na 0,0092 evra za kubični meter oziroma za 0,0092 evra za kubični meter.

Uredba začne veljati 1. februarja 2022 in velja do 30. aprila 2022.

Komentarji (25)

Gadafi (ni preverjeno)

Poserjem se na takšno znižanje

. (ni preverjeno)

vse kul pa fajn ali delavec pa je pa bil pozableni. Prvo se nejso držali pre povišanju plač ,kak so obečavali 1135 brutto. zdaj (1074€brutto) Pa te se pijtate zkoj mladijna zivij pre staršaj ,pa se van seli v tujino... Ci pa za eno sobno stanovanje plačaš 400€ mesečno z stroškami.... Najbole smešne pa so še banke na povrh. Najemnino lejko plačuvleš saki mesec a kredita za stanovanje pa nedobijs pa bi isto plačuvo 250€. Naj se rajši v tej problem dajo pa ga rejšijo...

welip (ni preverjeno)
Komentar je zaradi velikega števila negativnih odzivov skrit.

fcil bi se kda je bil tome cas… nej ka zdaj jamras! Pa deco si skopaj na glavo, ka ze zdaj zivotaris te pa bao bao, pa ka de dejete lejko srecno ka ma starsa delavca na minimalci, keri njemi nemre nic privosciti… Ale kriva je drzava, nej lenoba pa nesposobnost

In reply to by . (ni preverjeno)

trojas (ni preverjeno)

Tele eno...ce bi se vsi enako ucili in bili sami doktorji kdo bi potem nas drek, smeti in ostale stvari, ki jih ne vidis odvazal. Lahko si se učil in si bil nakbolj priden pa se vedno serjes....to mora nekdo pospraviti in ti se ga upas zmerjati namesto da bi ga vikal

In reply to by welip (ni preverjeno)

čarni vrag (ni preverjeno)

Ti nemaš v glavi vse poriktano. Tudi delavci imajo svojo vlogo v družbi in zaslužijo spoštovanje.

In reply to by welip (ni preverjeno)

. (ni preverjeno)

Decko drage san se vcil ;) ali nemamo vsi takse moznosti ,kak eni . Eni smo pac sami od 20toga leta . Taka prle kak ,kaj pijses se rajsi prepričaj kakso zgodbo ma clovik ;) . Ja man dejte tudi ,pa ma vse ka si zelij. Neje država krijva politika je krijva. Ci pa tebej nemaute ,ka si naši veliki odpisavlejo miljone pa plačajo minimalni davek je pa nekaj narobe steof. Pac ja saj razmin smo v časi ,ka vsaki samo za svojo rit glejda. Jamranje ? ge si tij v mojon komentari vido ,ka se jamra ? Samo resnico san napijso ci pa nevijdes v ton resnice pa si pac slepi pa lebdijs skozi zivljenja.

In reply to by welip (ni preverjeno)

mihi1972

Se pravi 4 članska družina na minimalci,z deco v šoli ali vrteci ne dobi nič,nula nada,2 penzionista z 990E pa si nemreta nič privoščiti pa dobita 150E.

121231234 (ni preverjeno)

Dobi 150 €, ker je upravičena do otroškega dodatka.

In reply to by mihi1972

popek (ni preverjeno)

preveri malo bolje, muki

In reply to by mihi1972

necepec (ni preverjeno)

Mihi, pa ge tij živeš???????
- prihaja 24.april - VOLITVE
- DESUS razpada, še sami upokojenci nedo več volili DESUS-a, tak se njim je zameril
in 600.000 duš v SLO je na razpolago za "volilni lov".
Eni do ši k Pivčki, drugi k......, večina pa k dobromi stričeki Janši, ker:
ON NAM JE DAL!
ON DA LJUDEM!
Znaš kakša masa ljudi je to, volitve zagotovo dobljene!!
Klaro?

In reply to by mihi1972

Hjcchbbhjjb (ni preverjeno)

Delavcon dajte dodatke nej pa ten upokojencan keri ne delajo ama ništa samo bluzijo po cejle dnejve i ne delajo nič pijzda vam je materna gnoji eni!

necepec (ni preverjeno)

- majo pa glas, potreben 24. aprila
Ti ne boš šel na volitve, tvoj dedek de pa ziher šel!

In reply to by Hjcchbbhjjb (ni preverjeno)

Milan kolar (ni preverjeno)

Upokojenci so ustvarili vse to kar ti sedaj lahko uživaš.Zato drži svoj kljun zaprt in ne žali nas.

In reply to by Hjcchbbhjjb (ni preverjeno)

.... ..... (ni preverjeno)

Ge je tu zdaj pravica jebemti. Socialaši keri že cejlo življenje vlečejo socialno pomoč dobijo dodatek. Pa što je te zdaj tu nori. A delavec keri pa dela 8,10 ali 12 ur pa ne dobi niti bata ka bi se po glavi vdaro. Banda lopovska.

100-100 (ni preverjeno)

Nikaj ne pravin za pomoč tistin šteri jo rejsan nücajo. Samo ka pa se da pomoč penzijoniston , šteri majo 999 eurov penzije, delavcon na minimalci pa nej je nej pošteno. Tü se fajn vidi kak se penzioniste šteri rejsan nejso pomoči potrebni podküpuvle za volilne glase. Seveda do te pejnezi falili, zmenšali do subvencije za sončne, okna vrata, fasade, peči ptd.

realnooo (ni preverjeno)

DRZAVA NAJ PUSTI TROSARINE, NAJ REGULIRA PRI DOBAVITELJEM CENO.

Pred casom ko so zaceli mediji koncno piskati o visanju oz dragem bencinu, so se cene le teh za malo ustavile. Sedaj opet strmo gor. Obcutek imam, da to vse zrezirano!
Kje so zdaj razna drustva, protesti!

grobar (ni preverjeno)

Vej pa tej pejneze,ka čelavi tak lipou davle,trbej nazaj dobiti.Tou mo dugo nazaj davali.Me zanijma,če de tak po volijtvah radodaren z penezami,banda pokvarjena.

UPOKOJENEC SIR… (ni preverjeno)

JEBEM TAKO DRŽAVO, UPOKOJENEC JE V SLOVENIJI SIROMAK primer: Če si delal 40 let in vsa leta dobival najnižjo minimalno plačo je zajamčena pokojnina 620 EUR, če pa si delal 40 let in vsa leta dobival 1x večjo plačo od najnižje možne in vplačal v pokojninsko blagajno 1x več kot tisti z najnižjo plačo je tvoja penzija 695 EUR in nič več po izračunu ZPIZa EVO TO JE LOPOVSKA SLOVENIJA, MLADI PREMISLITE IN BEŽITE STRAN OD ZPIZ a, če boste ta denar nalaga v vzglavnik boste imeli 4x več koristi. Če bi naprimer nalagali na banko boste ob upokojitvi imeli samo toliko obresti kot bi vam bila penzija. Problem bank v Sloveniji - vukojebini je ta, da danes je jutri je ni komplet z vašim denarjem, nasvet vlagati v banke v tujini.

bonge (ni preverjeno)

Pokojninska blagajna je nateg stoletja. Če bi vsak delavec vplačeval v S&P 500 oz. ETF spy namesto v pokojninsko blagajno, be za 40 lejt bil milionar in be žijvo kak gospoud od kamata. Kradejo nan delavcon v realnon sektore kak srake. Medtem ko zaposlenim v javnem sektorju doplačujejo še en dodatni steber ka nebi slučajno kaj slabše živele v penzije. Zatou pa mlade bejšte v tujino šter lejko ka tu te garale več kak 40 lejt za miloščino od penzije in plače. Razen tiste priviligerance v javnon sektore.

In reply to by UPOKOJENEC SIR… (ni preverjeno)

Ležeci policaj (ni preverjeno)

Vsako delo je častno in spoštljivo ne glede kakršno koli je in se ga mora spoštovati.
Druga stran pa je še ta,da neglede kakršne koli šole imajo nekateri tako ali tako ne dobijo zaposlitve.
Primer moj sin ima končane srednje ter še nekaj ostalih šol tudi za opravljanje direktorskega poklica itd.
Ustrezne zaposlitve ni dobil nikjer tako,da se je pač moral kljub vsemu zaposliti kot navaden trgovec za katerega ne bi potreboval toliko šol.
Ogromno je podobnih ljudi pa pač opravljajo službo kakršno kje dobijo.Boljše nekaj kot nič.

Komentarjiqu (ni preverjeno)

SašoZxhblslclflrivwequ.digicrsmkcynp
Zpsficszhaamosn zanko zvočnikov
.lgfmh

Komentarjiqu (ni preverjeno)

Xfvjxuaj če blisk znan cel x ljudje ki cveti VJ evrov terjatev jih ne bo treba izkopati iz Ljubljane rt i

Tasika34 (ni preverjeno)

Ali sem jaz opravičena do dodatka ker sem na porodniški in prejmam otroški dodatek?

necepec (ni preverjeno)

Či boš volila SDS dobiš, če nej, pa ne!!!

In reply to by Tasika34 (ni preverjeno)

. (ni preverjeno)

Tasika34 vej pa pijše prejemniki otroških dodatkov dobijo.

Starejše novice