Delavci bodo odslej prejeli višji regres, saj ga ne bo treba obračunati davkov in prispevkov za socialno varnost.

Novela zakona o pokojninskem in invalidskem zavarovanju določa, da regresa za letni dopust v višini do povprečne plače ne bo treba obračunati davkov in prispevkov za socialno varnost. Delavci bodo tako zaradi tega odslej prejeli višji regres.

Ta novela namreč določa, da za regres v višini do stop odstotkov povprečne plače ne bo treba obračunati prispevkov za socialno varnost, v skladu z novelo zakona o dohodnini pa se regres do te višine ne bo všteval v davčno osnovo dohodka iz delovnega razmerja, poroča STA.

Doslej je bilo treba od celotnega regresa obračunati dohodnine, prispevke za socialno varnost pa takrat, kadar je bil višji od 70 odstotkov povprečne plače. 

Delodajalci sami odločali o višini regresa

O višini regresa pa bodo delodajalci odločali samostojno v okviru svojim zmožnosti, vendar pa ta po zakonu o delovnih razmerjih ne sme biti nižji od minimalne plače. Ta mora biti izplačan v razponu med 887 evrov, kolikor znaša minimalna plača, in 1723 evrov, kolikor trenutno znaša povprečna bruto plača v Sloveniji, in ga bodo zaposleni prejeli v celoti, saj bo oproščen vseh prispevkov in dajatev.

Plačani prispevki za letošnjega bodo vrnjeni

Ugodnejša davčna obravnava pa se bo uporabljala že letos: kdor ga je že prejel pred uveljavitvijo zakonskih sprememb, bo plačane prispevke in akontacijo dohodnine prejel vrnjeno. Davčni organ bo to storil s posebno odločbo, ki jo bo izdal najkasneje do 30. junija.

Zaradi ugodnejše davčne obravnave regresa na finančnem ministrstvu pričakujejo, da se bo v državni proračun steklo za 90 milijonov evrov dohodnine manj, izpad pobranih socialnih prispevkov pa je ocenjen na 1,2 do 1,5 milijona evrov letno.

S spleta

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Starejše novice