Na današnji pritožbeni seji v zadevi Beltinci je nekdanji predsednik uprave Luke Koper Robert Časar zanikal obstoj kaznivega dejanja, za katero je bil na prvi stopnji obsojen na dve leti in tri mesece zapora.

Na Višjem sodišču v Kopru je danes potekala pritožbena seja v zadevi Beltinci, zaradi katere je prvostopenjsko sodišče Časarja junija lani obsodilo zaradi zlorabe položaja, poleg njega pa so bili v isti zadevi obsojeni za različna kazniva dejanja še drugi posamezniki.  

Nečednosti pri projektu logističnega centra Luke Koper v Beltincih

Spomnimo, sodišče je za Časarja pri projektu logističnega centra Luke Koper v Beltincih ugotovilo zlorabo položaja, nekdanjemu izvršnemu direktorju v Luki Koper Milanu Pučku in podjetniku Robertu Graju pa pomoč pri tem dejanju, s čimer naj bi oškodovali Luko in pridobili protipravno premoženjsko korist v višini 237.000 evrov. Poleg omenjene trojice sta bila takrat obsojena še Jožef Pavlinjek in Mevmed Šerifovski, ki sta si zaradi pranja denarja prislužila pogojni zaporni kazni.

Pritožbe na sodbo s strani tožilstva in obtoženih

Nad sodbo so se pritožili tako tožilstvo, ki je izpodbijalo višino protipravne premoženjske koristi in prenizko izrečene kazni, kakor tudi vsi obtoženi. Po poročanju STA je zagovornik Časarja Daniel Planinšec sodišču očital kršitve zakona in napačno ugotovitev dejanskega stanja, saj Časar naj s pranjem denarja ne bi imel nič, poleg tega pa ni bilo dovoljeno zaslišanje več prič in izvedencev. V pritožbi je tako predlagal izrek oprostilne sodbe, podrejeno pa razveljavitev sodbe prvostopenjskega sodišča. Tudi ostali obtoženi v zadevi so se zagovarjali na podoben način.

Kot poroča STA, je Pučko pojasnil, da je deloval zgolj v okviru svojih zadolžitev znotraj Luke Koper, zagovornik Graja, Igor Vinčec, pa je izpostavljal, da je Časar za projekt Beltinci imel tudi soglasje nadzornega sveta Luke. Po njegovih besedah je poleg tega tudi končni obračun pokazal, da Graj ni pridobil nobene premoženjske koristi. 

Časar trdi, da ni kaznivega dejanja in ne dokazov

Seje se je udeležil tudi Časar, ki je na pogojnem odpustu, saj je prestal tri četrtine zaporne kazni zaradi zadeve Orleška Gmajna, ki se ravno tako nanaša na njegov čas v Luki Koper. Časar je poudaril, da očitano kaznivo dejanje ni bilo storjeno oziroma da to, kar se mu očita, sploh ni kaznivo dejanje.

Pojasnjeval je, da ni nobenih dokazov o povzročeni premoženjski škodi Luki Koper poleg tega, pa so vse pogodbe in anekse v zvezi z logističnim centrom v Beltincih potrdili njegovi sodelavci.

Poudaril je pa še, da so tudi po njegovi razrešitvi z mesta predsednika uprave nadaljevali z delom na logističnem centru in niso ugotovili nobene škode. 

Izrečena sodba višjega sodišča bo izšla pisno, še poroča STA.
 

Komentarji (4)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
bossmann (nepreverjen)

Ja ka bi pa te naj drugoga pravo. Valjda nej bumbar

čarni vrag (nepreverjen)

Tu so redno oškodovali Prekmurce. Namesto, ka bi zgradili ta terminal in odprli številna delovna mesta so z nekšnimi smešnimi obtožbami vse skup stavili. Če bi v Ljubljani valali isti kriteriji, bi moral Janković dobiti 200 let čuze.

Putin (nepreverjen)

Odked pa si je privoscil luxuzni zivot pa vikendice, parcele po celoj sloveniji...
Banda Lopovska!!!

nevenneven (nepreverjen)

NE SEVEDA NI NIČ KRIV JA KJE PA. PA TUDI ROBERT GRAJ IZ M. S. NI NIČ KRIV IN NI IMEL NIČ DENARNE KORISTI,TAKO KOT TUDI ČASAR, ZAKAJ PA JE CELO PREMOŽENJE LETA 2014 PREPISAL NA 14 LETNEGA SINA ??????????????????

Starejše novice