Nekdanjega direktorja Splošne bolnišnice Murska Sobota Bojana Korošca, je sodišče decembra 2018 spoznalo za krivega zaradi kaznivega dejanja goljufije na škodo EU in ga obsodilo na pet mesecev pogojne zaporne kazni s preskusno dobo dveh let.

Na ponovljenem sojenju so ga oprostili. Sodba še ni pravnomočna.

Višje sodišče v Mariboru je namreč novembra 2019 sodbo razveljavilo in primer vrnilo prvostopenjskemu sodišču v Murski Soboti. Sodnik Stanislav Žižek, ki je sodil tudi prvič, je v sredo Bojana Korošca ter Ivana Hercoga in Draga Štrafelo iz iste zadeve oprostil obtožb.

Zaradi sodelovanja obsojena na pogojno kazen

Hercog in Štrafela sta bila kot nadzornika pri energetski obnovi bolnišnice zaradi pomoči pri dejanju obsojena na štirimesečno pogojno kazen s preskusno dobo dveh let.

Leta 2011 so namreč v kotlovnico vgradili cenejše turbine za kogeneracijo, to je sočasno pretvarjanje zemeljskega plina v električno in toplotno energijo, v zahtevkih za plačilo iz nepovratnih sredstev pa so obdolženi prikazali, da so vgrajene dražje, ki so bile tudi plačane.

Tako naj bi nastalo za najmanj 14.000 evrov škode, bolnišnica, ki je dobila dobrih 4,8 milijona evrov nepovratnih sredstev iz evropskega in slovenskega proračuna za sofinanciranje energetske sanacije javnih stavb, pa je morala vrniti 2,2 milijona evrov.

 »Gradnja zaradi cenejšh turbin je racionalnejša«

Korošec je na prvem sojenju povedal, da je bila gradnja zaradi cenejših turbin racionalnejša, da je projekt obnove zaradi tega učinkovitejši, da se pri sanaciji ni nihče okoristil in da tudi po oceni Komisije za preprečevanje korupcije ni bilo nič koruptivnega.

Sodnik pa je takrat presodil, da je bil namen kaznivega dejanja izkazan s tem, da so obdolženi potrjevali začasne obračune, čeprav so vedeli, da niso bili točni.

Komentarji (6)

boreci (ni preverjeno)

banda pokvarjena ....

pomurskabolnica (ni preverjeno)

Bravo g. direktor. Pravica na koncu vseeno zmaga. Vse kar ste naredili v bolnišnici pa je temelj za prihodnje rodove. Uzivajte v penziji. Upajmo, da bodo zavamci to znali ohraniti...

In reply to by boreci (ni preverjeno)

A (ni preverjeno)

Kak je bila vgradnja cenejših turbin racionalnejša či so pa izstavljali račune za drakše turbine, meni ta matematika ne sejde.

sijo1972 (ni preverjeno)

Kdo pa je v sloveniji še bil obtožen, samo kurji tatovi. Bolnišnica je morala vrniti 2,2 mio denarja evropskih sredstev, se pravi, da je bila za ta sredstva oškodovana in takšen še zaseda tako visoki položaj, kar je možno samo v sloveniji.

. (ni preverjeno)

Kaa si nauri kak je enin dobro. Da do tej svoje greje balili....

In reply to by sijo1972 (ni preverjeno)

bolnicaSBMS (ni preverjeno)

Bravo g.direktor. Pravi na koncu vedno zmaga. Vse kar ste naredili v bolnišnici pa je temelj za prihodnje rodove. Uzivajte v penziji

Starejše novice