Minister za gospodarski razvoj in tehnologijo Zdravko Počivalšek je predstavil spremembe odloka o omejitvah ponujanja in prodajanja blaga in storitev potrošnikom v Republiki Sloveniji.

Kot je dejal Počivalšek, je vlada z namenom obvladovanja razmer spremenila odlok, ki zdaj poleg diskotek in nočnih klubov, prepoveduje tudi ponujanje storitev v kinematografih in v kulturnih ustanovah, izjeme so le galerije muzeji, arhivi in knjižnice ob upoštevanju omejitve ena oseba na 20 kvadratnih metrov.

Pravila glede obratovanja gostiln

Opravljanje gostinske dejavnosti, priprava in strežba jedi in pijač v rdečih regijah je prepovedano. V oranžnih regijah pa lahko gostinski lokali obratujejo med 6.00 in 21.00, ampak le ob mizah in ob upoštevanju razdalje med osebami, najmanj meter in pol, razen za osebe z istega gospodinjstva za isto mizo. Pod enakimi pogoji je dovoljena gostinska dejavnost v nastanitvenih obratih le za svoje goste in to ne glede na obarvanost regije.

Gostinska dejavnost med 6.00 in 21.00 uro je ne glede na status regije dovoljena tudi:

  • v organizacijah, ki izvajajo gostinsko dejavnost izključno za svoje zaposlene oziroma varovance (npr. v bolnišnicah, dijaških in študentskih domovih),
  • v primeru dostave hrane in pijače in
  • za osebni prevzem hrane in pijače.

Več strank v večjih frizerskih salonih tudi v rdečih regijah

Število oseb v zaprtih prostorih se omeji na 20 kvadratnih metrov za posamezno stranko ali na eno stranko, če je prostor manjši. To zdaj velja tudi za frizerske in kozmetične salone v rdečih regijah, kjer je prej veljala omejitev, da je lahko le ena stranka v prostoru.

Fitnesi v rdečih regijah so zaprti, v oranžnih pa velja pravilo ene osebe na 20 kvadratnih metrov. Upravljavci trgovskih centrov in trgovci so dolžni zagotoviti upoštevanje pravila glede maksimalnega števila strank v prostoru, v nasprotnem primeru ima pristojni inšpektor pravico in dolžnost omejiti ali prepovedati opravljanje dejavnost.

»Zavedamo se, da vsakodnevne spremembe in prilaganje na spremembe, niso enostavne in vplivajo na marsikoga, ravno zato moramo vsi skupaj združiti moči, da bo ta težka preizkušnja enkrat, upam da čimprej, za nami. To je v tem trenutku tudi prvi cilj te vlade. Želim si, da bi ga ponotranjili vsi državljani. Zaostrovanje razmer ni nekaj, kar bi si želeli ali izbrali. To je edina logična in možna rešitev,« je pojasnil Počivalšek. Veljavnost vseh navedenih sprememb nastopi z jutrišnjim dnem. 

Ob tem se je Počivalšek še dotaknil turizma, saj so hoteli odprti, a omejitve prehoda med regijami otežujejo njihovo poslovanje. Dejal je, da hoteli za zdaj ostajajo odprti, saj niso bili vir okužb, pri tem pa poudaril, da se bo uporaba turističnih bonov podaljšala za eno leto.

S spleta

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Starejše novice