Dominik Šteiner, Karl Erjavec (FOTO:BOBO) in Srečko Felix Krope (FOTO: Mediaspeed)
Pomurski pokrajinski odbor je v okviru kandidacijskih postopkov predlagal načelnika soboške upravne enote Dominika Šteinerja za predsednika stranke DeSUS.

Upokojensko stranko čaka 28. novembra izredni volilni kongres, na katerem bodo izbirali novega vodjo stranke, saj je stranka po odstopu Aleksandre Pivec brez predsednika s polnim mandatom. Delegati bodo na kongresu izbirali med tremi kandidati, med njimi je tudi načelnik Upravne enote Murska Sobota Dominik Šteiner. 

Kdo so kandidati?

Dominik Šteiner, sicer univerzitetno diplomirani pravnik in magister evropskih študij, je profesionalno pot začel v zavarovalništvu, bil direktor javnega zavoda MIKK in delal tudi v soboški mestni upravi. Na čelu soboške upravne enote je od leta 2012, ko ga je tja imenoval takratni minister za pravosodje in javno upravo Senko Pličanič iz Virantove Državljanske liste, katere član je bil takrat tudi Šteiner.  Po razpadu Državljanske liste je Šteiner prestopil v DeSUS in leta 2016 tudi postal predsednik občinskega odbora Murska Sobota. 

Za vodenje stranke upokojencev se bo meril z nekdanjim policistom, visokim lovskim funkcionarjem in predavateljem na fakulteti za varnostne vede v Ljubljani, Srečkom Felix Kropejem, ki ga je vlada maja imenovala tudi v svet zavoda UKC Maribor. Felix Krope je vodil pokrajinski odbor Podravje, a je julija ob burnem dogajanju okoli domevnih afer takratne predsednice Aleksandre Pivec izstopil iz stranke, toda zdaj bo ob podpori istega odbora na kongresu kandidiral za predsednika.

Največje presenečenje pa je vnovična kandidatura dolgoletnega predsednika Karla Erjavca, ki mu je podporo izrazila pokrajinska organizacija Gorenjska. Erjavec je DeSUS vodil 15 let, letos januarja pa mu je predsedniški stolček presenetljivo izmaknila Pivčeva, ki je sicer po odstopu s predsedniškega mesta napovedovala vnovično kandidaturo, a je naposled ob odstopu z ministrskega položaja zapustila tudi DeSUS. 

Brez zadržkov do Šteinerja v Pomurju

Šteiner se je ob edinem preostalem podpredsedniku Antonu Balažku, ki se bo ponovno potegoval za podpredsedniški položaj, omenjal tudi kot eden izmed možnih kandidatov za vodenje urada za demografijo. Načelnika soboške upravne enote je za kandidaturo predlagal sicer soboški odbor stranke, kateremu tudi predseduje, Pokrajinski odbor Pomurje pa ga je na petkovi seji tudi podprl in njegovo kandidaturo ter kandidaturo Antona Balažka za podpredsednika stranke posredoval organom matice.

"On je izrazil željo, da bi kandidiral, podpisal soglasje po predlogu soboškega odbora in mi smo ga seveda podprli, saj nimamo nobenih zadržkov glede njegove kandidature," nam je povedal Janez Kardoš predsednik Pokrajinskega odbora Pomurje. Kardoš še dodaja, da v Pomurju ne želijo biti nemi opazovalci, saj da želijo aktivno sodelovati na kongresu s svojimi kandidati.

Za odziv glede njegove kandidature smo se obrnili tudi na Šteinerja, a ta zaenkrat ni želel dajati komentarjev, nam je pa obljubil, da bo na voljo za izjave v drugi polovici tega tedna. Kandidature morajo sicer formalno potrditi še organi stranke.

Začasni zastopnik stranke in zdravstveni minister Tomaž Gantar, kot kaže, ne bo kandidiral na kongresu. (FOTO: BOBO)

Ali opozicija računa na vrnitev Erjavca?

Začasni predsedujoči DeSUS Tomaž Gantar je sicer pred dnevi dejal, da bi morala predsedniško mesto v DeSUS zasesti prepoznavna in izkušena oseba, ki pozna strankarsko življenje in koalicijska dogajanja, krog kandidatov, ki to izpolnjujejo, pa je po njegovi oceni zelo omejen. Zdravstveni minister je bil velik podpornik Pivčeve na januarskem kongresu, a bi se naj z Erjavcem pred časom sestala in uskladila zadeve, na katere "sta imela v preteklosti različne poglede". 

Kandidat za tehničnega mandatarja v pobudi koalicije ustavnega loka Jože P. Damijan pa je za Televizijo Slovenija dejal, da pogovorov z Erjavcem ne more zanikati in da so optimistični glede sestave nove koalicije. Pobuda, ki jo podpirajo tudi v LMŠ, Levici, SD in v SAB, lahko izglasuje nezaupnico vladi na predlog najmanj 10 poslancev in z večino glasov izvoli novega predsednika vlade.

Za to torej potrebujejo 46 glasov, a zagotovo jih imajo le 39, zato bi njihov predlog morala podpreti tudi kakšna koalicijska stranka. Gantar je glede navedene pobude dejal, da ni vredna komentarja, ter da ni dobre alternative trenutni vladi, ki po njegovem mnenju dela dobro, kandidatura in morebitna vrnitev Erjavca, pa da ne bo vplivala na sodelovanje stranke DeSUS v vladi.
 

S spleta

Komentarji (5)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
Stare izrabljene (nepreverjen)

stranke ne bo nihce volil!

Karl Marx (nepreverjen)

Pred par dnevi sem že enkrat pijtao, če so tan na hrvaškom vsi mrli ka jih je bilo 96 okuženih v ednoj vasi? Nega nikšega odgouvora! ge ste novinari? tou je bijla udarna novica, zdaj pa je več nega!Nikaj več ne verjem v te lari farije pa tem govorcom, pa ostalim.

kajki (nepreverjen)

ker vidimo, da imas veliko casa, se zapelji do tja, raziskuj in nam porocaj.

In reply to by Karl Marx (nepreverjen)

Antifriz (nepreverjen)

Što je več vkradno Pivčeva ali Karči? Lopov de nazaj priso za predsednika desus. No upam pa da na naslednjih volitvah ne bo desusa s tem lopovom v parlamentu.

penzioner (nepreverjen)

NISEM VEREN SAMO MOLIM BOGA, DA erjavec na bo dobil vajeti v roke, ker je itak zanič.

Starejše novice