»Kompostarna na vodovarstvenem območju!?!« S takšnim in podobnimi napisi so ministra za okolje in prostor Andreja Vizjaka danes ob prihodu v Sladki Vrh pričakali domačini iz Ceršaka, ki jih moti delovanje kompostarne ob Muri.

Ob robu slovesnosti v Palomi v Sladkem Vrhu ob zaključku največje investicije v slovensko papirniško industrijo v zadnjih 40 letih, ki skupaj znaša 41 milijonov evrov, so ministra za okolje in prostor Andreja Vizjaka pričakali protestniki iz Ceršaka pri Šentilju.

S transparenti v rokah, ki so med drugim sporočali: »Kompostarna na vodovarstvenem območju!?!«, »Odpadki na območju Unesca in Nature 2000«, »Nekoč eko območje, danes eko katastrofa, 220.000 ton odpadkov«, so znova opozorili na problematiko kompostarne ob reki Muri.

Spomnimo. Krajani Ceršaka pri Šentilju že leta opozarjajo na delovanje kompostarne ob reki Muri. 

Zaradi smradu in muh zahtevajo revizijo vseh dovoljenj. Lastniki kompostarne so sicer prepričani, da biološke odpadke predelujejo v skladu z vsemi potrebnimi dovoljenji, za preprečevanje smradu in muh pa so že leta 2018 obljubili dodatno odsesavanje onesnaženega zraka.

»Najavljam, da bomo na ministrstvu storili vse, da do podobnih zadev več ne pride«

Minister Vizjak je v odzivu na 'topel' sprejem protestnikov dejal, da je seznanjen s problematiko kompostarne in tudi izpusti v zadnjem obdobju, ki naj bi bili posledica tehnične napake. Kot je dejal, je bila na inšpektorat podana prijava, inšpektor pa se bo odzval.

»Se pa pojavlja dilema, ki jo moramo rešiti na ministrstvu, ali je obstoječe okoljevarstveno dovoljenje ta pravo za delovanje te kompostarne ali ni celo potrebno imeti dovoljenja za onesnaževalca večjega obsega. V tem smislu bomo tudi sprožili nadaljnje aktivnosti in zahtevali prilagoditve, če bomo za to, seveda, imeli zakonsko podlago,« je dejal minister.

»Razumem ljudi, da težko prenašajo smrad v svojem okolju, in jim stojim ob strani. Najavljam, da bomo na ministrstvu storili vse, da do podobnih zadev več ne pride,« je še pripomnil minister.

Komentarji (2)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
Tejjja (nepreverjen)

Pri Pušči je še bolj prepovedano.

HojSS PRESS (nepreverjen)

Kako pa kaj delnice Petrola??
Samo prašam za Vizjaka, da jih bo lahko še kupu.

Starejše novice