Izjavo je podal minister za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti Janez Cigler Kralj, ki je samozaposlenim obljubil nove ukrepe.

Državni zbor je sprejel Zakon o interventnih ukrepih na področju plač in prispevkov, ki prinaša možnost delnega povračila nadomestila plače v primeru začasnega čakanja na delo, povračilo celotnega nadomestila plače v primeru individualno odrejene karantene in odlog plačila prispevkov za samozaposlene.

Podjetniki želijo odpis prispevkov in finančno pomoč

S strani gospodarstva in mnogih samozaposlenim pa je moč slišati, da ti ukrepi niso dovolj za ohranitev njihovega poslovanja in celo preživetja. Na spletu krožita peticiji, ki ju je podpisalo že več kot deset tisoč posameznikov, v katerih podpisniki zahtevajo predvsem odpis prispevkov in dajatev ter pomoč države tistim, ki so zaradi prepovedi ostali brez dela ali ne morejo poslovati. K odpisu prispevkov pa pozivajo tudi sindikati. 

Kot je dejal Cigler Kralj v svoji izjavi, predstavlja zadnji zakon zgolj prvo pomoč slovenskemu gospodarstvu in pošilja signal, da država namerava poskrbeti za gospodarstvo, samozaposlene in vse zaposlene v tem težkem času epidemije koronavirusa. 

Koronapaket za gospodarstvo

"Slišimo gospodarstvo, slišimo zaposlene in samozaposlene, da ti ukrepi niso zadostni. Ponavljam, da so to prvi ukrepi in bodo vsekakor sledili kmalu naslednji ukrepi v sklopu koronapaketa, ki bo zaobjel širše področje ter bo vseboval rešitve za celotno gospodarstvo," je zatrdil minister za delo. 

Mesec dni odloga državo prikrajša za 27 milijonov

V svoji izjavi je minister predstavil še konkretne številke potencialnih upravičencev, to so samozaposleni brez lastnih zaposlenih, ki bodo lahko uveljavili odlog plačila prispevkov za dve leti.

Gre za okoli 64 tisoč samozaposlenih in glede na povprečen znesek socialnih prispevkov, znaša skupna vrednost odloga 27 milijonov evrov mesečno.

Cigler Kralj je še pozval delodajalce in delavce v proizvodnji, da ne prekinejo proizvodnje, saj so izredno pomembni za ohranitev delovanja celotnega gospodarstva in družbe.

S spleta

Komentarji (5)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
Mura14 (nepreverjen)

Seveda ka... Delvci do doma, mi mo placuvali prispevke oni pa do si place visale... Puuuujjjjj, lopovi!!!

socijalni viru… (nepreverjen)

BrEzPoSeLn0St

In reply to by Mura14 (nepreverjen)

Zxyhgsfhhjceew (nepreverjen)

Vi eni z tem se obremenjujete da so si dvignili plače, so what, jaz pa sem ZA da so si dvignili plače, namreč to pomeni da naša država ni v k. rcu in imamo dovolj denarja za VSE. Naj si samo dvigavlejo plače, z to potezo se te ne morejo izgovarjat ko de prišla kakša kriza ka nega
denarja, feršten ovčke?!
Vse je ok, ne bit fauš, to je sam denar, jaz jima privoščin duplo več, naj imajo denar, nekaj pa nikoli nedo imeli..!

Bico (nepreverjen)

20 % podjetij bo nažalost prej ali slej zaprlo saj po virusu prihaja kriza katere se sploh se nekateri ne zavedamo. Mala kvalitetna podjetja, ki smo bistvenega pomena in premalo podprta zato bomo zapirali in potem sli sposobni mojstri v tujino in bojo avstrijci zapolnili sposobne fachmojstre in delovno praznino katere se že veselijo in tudi dobre ponudbe že ponujajo in nimamamo v naši državi kaj iskat.

Zxyhgsfhhjceew (nepreverjen)

Bico nej se sekirati, pač boma mi šli v Avstrijo, iz juga bojo pa k nam prihajali srbi, hrvati in bosanci,

In reply to by Bico (nepreverjen)

Starejše novice