*Fotografija je simbolična
Finančni minister Andrej Šircelj je na tiskovni konferenci potrdil sprejetje Zakona o interventnem ukrepu odloga plačila obveznosti kreditojemalcev.

Finančni minister Andrej Šircelj je na tiskovni konferenci potrdil sprejetje Zakona o interventnem ukrepu odloga plačila obveznosti kreditojemalcev.

Kot je pojasnil minister za finance Andrej Šircelj, je namen zakona blažitev posledic epidemije koronavirusa na gospodarstvo. Zakon določba osebe, ki bodo imele odložene obveznosti do bank, poglavitni pogoj pa je solventnost podjetij. 

"Odlog obveznosti iz kreditnih pogodb sklenjenimi z bankami in hranilnicami za obdobje 12 mesecev velja za gospodarske družbe, zadruge, samostojne podjetnike, samozaposlene in kmete," je razložil Šircelj.
 

Za prizadete subjekte obvezno, za ostale po presoji bank

Po zakonu bodo banke obvezno morale odobriti odlog kreditnih obveznosti za tiste, ki jim je država z nedavnim odlokom začasno prepovedala poslovati. Tudi ostali bodo lahko vložili vlogo za odlog plačila, ampak bodo banke same presojale, ali jim to odobri, ali ne.

Finančni minister je pri tem poudaril, da banke niti teh vlog ne bodo smele neutemeljeno zavrniti. 

Finančna stabilnost države ni ogrožena

Šircelj je še izpostavil, da je bil zakon usklajen z Banko Slovenije in da ne vsebuje poroštva države.

"Prepričan sem, da je likvidnost na finančnem sistemu stabilna in ta zakon ne bo vplival na finančni sistem in stabilnost v državi, tudi banke ne bodo imele težav z likvidnostjo, ali kapitalsko ustreznostjo," je zatrdil minister za finance. 

S spleta

Komentarji (6)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
levi komunist (nepreverjen)

in raja bo navalila na banko po kredite
in nakupila si deviz kot so dolarji in švicarski franki
ker verjetno evro bo drugo leto kurc kaj vreden

Ne laži (nepreverjen)

levi komunist Pa ka nabijaš,či nemaš pojma, obstoječe kredite do odložili pa nej se poprejk.

In reply to by levi komunist (nepreverjen)

levi komunist (nepreverjen)

lepo si napisal ODLOŽILI
tako kot so opnkovičem 29 milijonof

In reply to by Ne laži (nepreverjen)

sm (nepreverjen)

gli včeraj san dobo od fursa ka do 20.3 moren plačati prispevke, gnes san te plačo! zdaj gučijo, ka smo oproščeni baje samo nega informacij, če pa ne plačan pa do obresti ali kak je zdaj to? mi povrnejo te če san že plačo ali ka naj te zdaj? janša pravi ka je prej zdaj zdravje na 1meste zato gli ka tej mejsec naj še vplačamo pa te, če de drujgi keden čas se o ton še pogučimo. jojoj, še dobro ka delan geste, bar lačen nemo....

goostt (nepreverjen)

Banke bodo morale eno leto počakati na plačila kreditov podjetnikov ?
rajo pa ko "jebe", jih bomo že "drapnili" za pokrivanje bančne luknje !!

Vranas (nepreverjen)

Desnica podlira kapital.... Raja naj dela dalje in se znajde... Od navadnih delavcov ni haska za politika.... Kaj ste cakali? Da vam bo drzava dala za kredite? Pa nejsmo v komunizmi ali?

Starejše novice