Kdaj se bo zgodila vrnitev v stare tirnice na trgu dela?

Po besedah Maje Bratuša, ki je vodila dananšnjo vladno novinarsko konferenco glede covida-19, je bil delež pozitivnih PCR testov v četrtek še nekoliko nižji kot dan prej, in sicer osemodstoten, kar je enak delež, kot je bil zabeležen pred enim tednom. 

Sicer pa so opravili še 33.625 hitrih antigenskih testov, katerih pozitivne rezultate potrjujejo še s PCR testiranjem.

Kot je dejala Bratuša, iz bolnišnic še naprej prihajajo spodbudni podatki. Danes se v bolnišnicah namreč zdravi še 13 bolnikov manj, kot so poročali v četrtek. Na intenzivni terapiji je en bolnik manj. Sicer pa je bilo v bolnišnice v četrtek sprejetih 18 covidnih bolnikov, 27 pa so iz bolnišnic odpustili.

Tudi pri 14-dnevnem številu potrjenih primerov na 100.000 prebivalcev so po besedah Bratuše podatki vsak dan boljši in trenutno 14-dnevna pojavnost na ravni države znaša 218. Sedemdnevna incidenca je na ravni države 94.

Pri obeh pa je še naprej regija z najvišjimi podatki primorsko-notranjska, z najnižjimi pa koroška.

Stojnice v podporo cepljenju

Bratuša je predstavila še podatke o številu cepljenih proti covidu-19. Glede na zadnje podatke je bilo s prvim odmerkom cepljenih 653.310 oseb, z vsemi odmerki 381.619.

Ob tem je še spomnila, da se danes začenja po vsej Sloveniji začenja organizacija stojnic v podporo cepljenju. Na Prešernovem trgu v Ljubljani so jo že postavili.

Na stojnicah se bodo obiskovalci lahko seznanili z informacijami o cepivih, cepljenju, naročanju na cepljenje in drugim. Na stojnicah bodo sodelovali študenti višjih letnikov medicine, stojnice na več lokacijah po Sloveniji pa bodo v prihodnjih dneh obiskali tudi predstavniki stroke, lokalnih skupnosti in vlade, je napovedala Bratuša.

Cigler Kralj jeseni pričakuje normalne razmere na trgu dela

Ukrep delnega povračila nadomestila plače delavcem na začasnem čakanju na delo velja do konca junija. Če se bo ukrep takrat zaključil, v poletnih mesecih pričakujemo rahel porast brezposelnosti, jeseni pa okrepljeno zaposlovanje in vrnitev v predkoronsko stanje,« je danes dejal minister za delo Janez Cigler Kralj.

»V primeru, da se bo ukrep takrat res zaključil, lahko poleti pričakujemo kratkoročen vpliv na rahel porast brezposelnosti, pri čemer je težko napovedati, za koliko. Pripravljeni smo na priliv, obenem pa jeseni pričakujemo okrepljeno zaposlovanje in podobno število brezposelnih, kot jo poznamo v običajnih letih,« je na vladni novinarski konferenci povedal minister za delo, družino in socialne zadeve.

Ministrstvo po njegovih besedah skrbno spremlja trg dela. Pričakuje upad brezposelnosti avgusta in septembra, ta pa se bo zaradi sezone proti koncu leta po pričakovanjih znova nekoliko zvišala. Takrat pridejo na trg dela študenti in srednješolci, ki zaključijo izobraževanje, je pojasnil.

»Učinki interventnih ukrepov na trg dela so spodbudni, saj so omejili rast brezposelnosti,« je ponovil minister in dejal, da ukrep čakanja na delo tako delodajalci kot vlada štejejo za najbolj uspešnega pri ohranjanju delovnih mest. 

Trendi za trgu so ugodni, saj je število brezposelnih v aprilu padlo pod 80.000 in je 25. maja znašalo 75.602. »To pomeni, da smo na številkah pred epidemijo,« je ocenil minister.

Delodajalci so v okviru osmega protikoronskega zakona do vključno 3. maja za koriščenje ukrepa začasnega čakanja na delo na zavod oddali 27.860 vlog za nekaj več kot 93.540 zaposlenih. 

Po vseh protikoronskih zakonih je zavod do vključno 27. maja za ukrep povračila nadomestila plače delavcem na začasnem čakanju na delo delodajalcem izplačal 538,6 milijona evrov, in sicer 31.600 delodajalcem za 214.225 zaposlenih.

Komentarji (1)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
Blazfrgali (nepreverjen)

Vse je normalno že eno leto političari so pa največji kriminalci ker sodelujejo pri genocidu v dosmrtni zapor z vsemi njimi!

Starejše novice