*Fotografija je simbolična
Izjavo glede aktualnega stanja v zvezi z epidemijo bolezni COVID-19 sta podala minister za notranje zadeve Aleš Hojs in dr. Bojana Beovič, vodja svetovalne skupine v okviru Ministrstva za zdravje.

Govorec Vlade RS Jelko Kacin je uvodoma izpostavil, da je Slovenija po številu okuženih na prebivalca 13. najbolj prizadeta država v Evropski uniji in pozval k boljšemu ravnanju.

Kacin je spomnil na strožje kitajske ukrepe omejevanja stikov in uporabo zaščitnih mask. 

Delodajalci naj dajo potrdila

Notranji minister Aleš Hojs je ponudil dodatno obrazložitev odloka, ki prepoveduje gibanja izven občine prebivanja. Ob tem je pojasnil, da nov odlok ne predvideva dodatnih prepovedi, saj ljudje lahko še vedno gredo na delovno mesto, v lekarno, bolnico in še zmeraj je dovoljena gospodarska in kmetijska dejavnost, ne glede na občino, kjer je kraj prebivanja, ali kraj izvajanja dejavnosti.

Ob tem je poudaril, da posebna dovoljenja za prebivalce niso predvideli, ampak vseeno svetuje, da si zaposleni pridobijo potrdilo delodajalca. "Policisti v tem trenutku nikogar ne kaznujejo, želijo le opozoriti občane o tem, ali je njihovo gibanje izven občine zares nujno," je poudaril notranji minister. 

Športne dejavnosti le v lastni občini

Hojs je še povedal, da je namen odloka, da se v teh dneh ne izvaja turizma in adrenalinskih aktivnosti. Bistvena stvar tega odloka je tako, da ni več dovoljen dostop do parkov, sprehajališč in drugih rekreativnih površin izven lastne občine. Pri tem je spomnil na minuli vikend na Bledu in na Primorskem. 

"Tudi v lastni občini lahko kolesarite in tudi tečete lahko še zmeraj znotraj območja lastne občine," je še razložil.

Ob tem je Hojs še pojasnil situacijo glede nakupovanja in upoštevanja navodil v zvezi z uporabo zaščitne opreme. Omenil je možnost, da lahko župan aktivira pripadnike civilne zaščite, da pomagajo pri vzpostavitvi reda v trgovinah. Župani lahko tudi posebej določijo gibanje na javnih površinah na območju občine, je povedal. Notranji minister je še poudaril, da je gospodarska dejavnost dovoljena in si ne želi, da bi bilo potrebno priti do zaostritev tudi na tem področju.

"To bi pomenilo popolno zaustavitev vsega v naši družbi, kar pa bi predstavljajo velik problem ekonomske vzdržnosti," je opozoril notranji minister.

Glede kritik členov o policijskem nadzoru je povedal, da nima problema s tem, da se ta člen umakne. To pa bi pomenilo, da bo zajezitev epidemije manj učinkovita, ljudje pa bodo v skupnih karantenah, kjer bo manj udobja kot na domu.

Uporaba zaščitnih mask

Jelko Kacin je še opozoril,da je trenutno v Sloveniji 118 težkih bolnikov zaradi koronavirusa, ob nadaljevanju trenda pa lahko pričakujemo jutri 150, pojutrišnjem 180 in dan zatem 200. Ob tem je 29 bolnikov na intenzivni negi.

Vodja svetovalne skupine v okviru Ministrstva za zdravje Bojana Beovič je spomnila na fizično distanco in higieno rok, ki sta zelo pomembna dejavnika pri preprečevanju prenosa okužb.

Ob tem je še poudarila priporočilo, da se nosijo obrazne maske. "Obrazne maske nekoliko preprečijo prenos infekcije, še posebej pri tistih, ki že kažejo znake okužbe," je še pojasnila Beovičeva.

V odgovorih na novinarska vprašanja, je vodja svetovalne skupine odgovorila tudi na vprašanje Sobotainfo, kjer smo spraševali o številu ozdravljenih v Sloveniji, saj te številke obravnavajo mednarodne statistike. Beovičeva je pojasnila, da sami teh podatkov nimajo, ampak vodijo zgolj število odpuščenih iz bolnišnice, vse ostalo pa ni zanesljivo. Po podatkih portala worldometers, je število ozdravljenih v Sloveniji sicer 10

S spleta

Komentarji (32)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
GA. MARJETA (nepreverjen)
Komentar je zaradi velikega števila negativnih odzivov skrit.

MI KDO POVE KJE DOBIM POTRDILO DA LAHKO ODPELJEM SVOJEGA PSIČKA NA SPREHOD?

- (nepreverjen)

saj pa neje prepovedano psa v pelate! edino ce te ga pelale izven svoje obcine

In reply to by GA. MARJETA (nepreverjen)

Loki (nepreverjen)

Neven zakoj minusi,ce pa je tak.

In reply to by - (nepreverjen)

Plandemija! (nepreverjen)

Ga. Marjeta je verjetno miila svonoga sina, kateri je policist!

In reply to by - (nepreverjen)

sema (nepreverjen)

KJE NAJ KUZEK DOBI POTRDILO DA GA. MARJETO PELJE NA SPREHOD...

In reply to by GA. MARJETA (nepreverjen)

Landopojo (nepreverjen)

Šuti i jedi govna trol prokleti

In reply to by GA. MARJETA (nepreverjen)

Tarči (nepreverjen)

Prosimo da poskrbite maske po občinah

inokss (nepreverjen)

SOBOTAINFO JE OBJAVIL, KA JE OBCINA NABAVILA MASKE ZA OBCANE KERI JIH NEMAJO.
NEJSO PA DUPLINI NAPISALI KAK DO NJIH?
VERJETNO MORES OSEBNO NA OBCINO IN TAN 3X KIHNOTI!

In reply to by Tarči (nepreverjen)

Plandemija! (nepreverjen)

Vidim vama enim nega spasa, oprali so vam možgane v nulo, kak lejko še vedno vrvlete politikom, farmaciji itd. NE ŽIVITE NJIHOVE LAŽI, ODPRITE VAŠE OČI IN MOŽGANE IN NE NASEDAJTE TEJ NJIHOVI PROPAGANDI..! NEHAJTE BITI NJIHOVE OVCE, ZBUDITE SE!

Loki (nepreverjen)

Ti ovca pa se nafci slovenski

In reply to by Plandemija! (nepreverjen)

Plandemija! (nepreverjen)

Ovca ti je mamica, kera te je vö skotila!

In reply to by Loki (nepreverjen)

kakša sramota (nepreverjen)

"Pri tem je spomnil na minuli vikend na Bledu in na primorskem."

Pa ka ste nouri ali ka? Što se tu iz koga norca dela? Dajte se malo zresniti. Če glih ka ste desni bi van malo normalnosti nej škoudilo. Sakši ka je meo 1 min časa je gor prišo ka je tisto javljanje na Pop TV bila navadna izmišljotina, lidje so lejko tou na lastne oči preverili na interneti. Ali naši vrli politiki se še vedo sklicujejo na dokazani fake news. Malo se zresnite prosin.

Ka_te_pa_briga (nepreverjen)

Bravo, prav maš !!

In reply to by kakša sramota (nepreverjen)

čarni vrag (nepreverjen)

Ob tem je še poudarila priporočilo, da se nosijo obrazne maske. "Obrazne maske nekoliko preprečijo prenos infekcije, še posebej pri tistih, ki že kažejo znake okužbe," je še pojasnila Beovičeva.

Ne vem komi naj zdaj verjamem. Naj mečem kocko? Pred par minutami je na TV predstavnik WHO odsvetoval nošenje mask za neinficirane, saj ni dokazano da koristijo, lahko pa škodijo.

čarni vrag (nepreverjen)

Kacin je spomnil na strožje kitajske ukrepe omejevanja stikov in uporabo zaščitnih mask.

Tudi Kacin rad naklada o tem o čemer nema pojma in se ma za strašno pametnoga. Pred par minutami je predstavnik WHO odsvetoval množično nošenje mask, saj ni dokazov, da so koristne. Izgleda, da Kacin navija za kitajske metode borbe. Kacin dvajsti let te nej bilo v Sloveniji, pa smo čisto vredi živeli brez tvojoga nakladanja.

levi komunist (nepreverjen)

jebem mater državi kjer lahko vsak polapismen župan diktira kaj narod sme in kaj narod ne sme

bingelj (nepreverjen)

Se pridružujem. Že dolgo je problem v tej državi, da v Ljubljani nekaj povedo in nekaj nardijo ampak ne do konca. Potem pa določene stvari prenesejo na občine, kjer vsak bedak, ki ga raja izvoli dela po svoje in je zato cel kaos. Itsa stvar s tem pomurskim vodovodom. Če bi država stvari že v startu dorekla se ne bi občine potem 10 let ukvarajle s tem in se tožile in prerekale in zgodbi ni videti konca.
Ista fora sedaj. In potem vsak župan, kot kralj na betajnovi dela nekaj kot mu pač paše.

In reply to by levi komunist (nepreverjen)

čarni vrag (nepreverjen)

Jelko Kacin je še opozoril,da je trenutno v Sloveniji 118 težkih bolnikov zaradi koronavirusa, ob nadaljevanju trenda pa lahko pričakujemo jutri 150, pojutrišnjem 180 in dan zatem 200. Ob tem je 29 bolnikov na intenzivni negi.

Zaradi minimalne verodostojnosti naj Kacin pove, ali so ljudje v bonici zaradi koronavirusa ali z koronavirusom. Če so v bolnici zaradi popuščanja srca, odpovedi ledvic itd. potem koronavirus ni bistveni vzrok bolezni.

Školjka iz wcja (nepreverjen)

Večino se strinjan z teuf ali mi na kurac ideš ka saki kurac komenteraš.. Fkup mo te potro znan ka v bolnice delaš

In reply to by čarni vrag (nepreverjen)

13+ (nepreverjen)

hahaha keri komentar

In reply to by Školjka iz wcja (nepreverjen)

čarni vrag (nepreverjen)

Ne vem če si ti pri sebi. Vidiš, jaz sem mojster karateja in s tremi takšnimi kak ti opravim z levo roko.

In reply to by Školjka iz wcja (nepreverjen)

Rastko (nepreverjen)

Enjaj smetiti pa širiti fake news, ker si že tečen s svojim povzemanjem nepreverjenih zadev in teorij zarot, kere palijo na slaboumne in neizobražene, keri mislijo, ka so bole pametni od celoga sveta.

Samo v Lombardiji je povprečno 5 do 6x več smrti, kak v iston obdobji lani, poleg toga pa je jasno, ka številke namerno znižujejo in ne obratno. (https://pandemic.substack.com/p/the-elephant-in-the-room-undercounting)

In reply to by čarni vrag (nepreverjen)

tuttiitalia (nepreverjen)

zakaj venomer strašimo z italijo?

z italijansko demografijo, higieno, kvaliteto življenja itd. imamo skupno glih toliko kot z afganistanom.

Kaj pa primer koreje, japonske, avstrije, nemčije, SLOVENIJE?

koliko presežne umrljivosti smo zasledili da se moramo zaklepati v stanovanja in javno linčati sprehajalce?

In reply to by Rastko (nepreverjen)

FakeNews123 (nepreverjen)

Fake news in click baith je tej link ka si ga ti posredoval. To je šolski primer teoreije zarote. In ti boš drugin talo slaboumne in neizobražene. Dejansko pa pojma nemaš kak je v Italiji in zakoj je tan telko mrtvih. Nej ti je čudno ka samo v Italiji pa Španiji telko lidij merje? Naprimer Namčija ma ogromno kao okuženih, pa fejst mali odstotek umrlih. Isto druge države, med njimi tudi Slovenija. Samo trbejj malo možgane štekati pa je vse bole jasno.

In reply to by Rastko (nepreverjen)

Križevski (nepreverjen)

Hjao, šolski primer teorije zarote ja, to so številke, kere bazerajo na primerljivih podatkih posameznih občin najbolj prizadete regije v Italiji. Mislin, ka si ti tisti, keri pojma nema, kak je kjerkoli. Zakoj je tan takšno stanje, je razlogov več. Ključni in bistveni je popolna apatičnost, nepripravljenost in zapozneli odzivi pristojnih. Kar ti pokažejo preverjeni modeli časovnic ukrepov, kak kup drugih relevantnih podatkov in primerjava med državami. Stopnja umrljivosti postane popolnoma irelevantna, kda pride do 30% okuženosti populacije. Tudi, če je 0,6 odstotna. Zaj si pa zračunaj. Nej pa vprašljivi in nepreverjeni linki za slaboumne pametnjakoviče, keri krožijo po družbenih omrežjih in v t.i. corona skupinah. Ampak ok. Ta epidemija je naplavila stotine epidemiologov, infektologov in matematikov na površje :))) dva sumljiviva članka preštejo, pa to je to. Znajo VSE najbole in večina sveta je v zmoti.

In reply to by FakeNews123 (nepreverjen)

čarni vrag (nepreverjen)

Ka ti ščeš povedati? Pa tvoje motanje nemre razmiti niti živiBog.

In reply to by Križevski (nepreverjen)

Crni iz Zenice (nepreverjen)

Samo brez panike prosin... bosanski kamion je že na carini na Slovensko-Italijanski meji... še malo pa smo rešeni.

kupec (nepreverjen)

Gnes sam šou v edino trgovino v moji občini, pa so upokojenci odnesli vse določene izdelke, te sam šou v Soboto.

bingelj (nepreverjen)

Kaj Hojs, a boš prišel gledat, če res tečem znotraj svoje občine? Hmmm, še sam ne vem, če kdaj zaidem v sosednjo, ker nikjer v naravi ne piše kje je meja. Pri nas pa so take majhne občine, da je meja vsakih nekaj metrov.
Če malo pospešiš si ne v drugi ampak v tretji občini.
Ehhhh, saj ti tega ne poznaš, ker ne vidiš dlje od svoje pisrane v Ljubljani. Kot večina tebi podobnih.
Mi, ki živimo na podeželju pa drugače gledamo na življenje in drugače živimo.
Še eno veliko srečo imamo tukaj. Nimamo takih bedakov, kot so politiki v LJ.
In seveda tudi virusa nimamo tukaj na deželi.

Iop (nepreverjen)

Civilna zaščita de pred švabskeme bautami red delala. Svašta.

čarni vrag (nepreverjen)

Ko spremljam domače in tuje medije, sem vedno blj dobival občutek, da v ozadju obstaja nek scenarij. Zdaj sem bolj ali manj po naključju ta scenarij odkril. Tako je nemški Bundestag davnega 3.marca izdal dokument pod številko 17/12051.Ta dokument ima dva dela. Za nas je pomemben del od strani 55 dalje. Naslov se glasi: Pandemija virusa "Modi SARS". Dokument ima datum 10.12.2012. Napisan je v nemščini.
Ob prebiranju dokumenta lahko samo strmiš. To kar poslušamo in gledamo temelji na tem dokumentu. Vse lepo piše: karantene, ukinjanje javnega prometa, zapiranje lokalov, šol itd. Še celo tisti diagrami s katerimi nam razlagajo exponentno in ne vem kakšno rast, so iz tega dokumenta. Avtorji izhajajo iz predpostavke, da bo virus pustošil po Nemčiji in po svetu tri leta. Odkod jim ta podatek ni znano. Mogoče jim je kakšna šlogala. Pišejo tudi, da bo svet doživel velike spremembe.

Link do dokumenta: https://dipbt.bundestag.de/dip21/btd/17/120/1712051.pdf

Za tiste, ki ne veste nemški, pa je tu en video s hrvaškimi podnapisi, kjer obravnavajo ta dokument.

https://www.youtube.com/watch?v=GmAPwBBiu2A

Želim vam uspešno izobraževanje!

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Starejše novice