Predsednik LMŠ Marjan Šarec je v sklopu regijskih obiskov s poslancem LMŠ Aljažem Kovačičem in sodelavci obiskal Prekmurje. V Moravskih Toplicah pa je bil ustanovljen lokalni odbor LMŠ.

Najprej so se predsednik LMŠ Marjan Šarec in ekipa srečali s predstavniki pomurskega turizma. V LMŠ turizem vidimo kot izjemno pomembno gospodarsko panogo, kot panogo z velikim potencialom. Za preboj, dodatno prepoznavnost slovenskega turizma pa, kot je poudaril predsednik LMŠ, ne bodo poskrbele velike hotelske verige in holdingi, temveč predvsem majhna in srednja podjetja, tudi družinska. In v LMŠ se že ves čas zavedamo, da so prav ta podjetja tista, ki Slovenijo ženejo naprej.

Ena ključnih težav v turizmu pomanjkanje kadra

Ena izmed ključnih težav v turizmu je pomanjkanje kadra, razmere pa so se med epidemijo le še poslabšale. Dobre delavce je težko obdržati, je bilo slišati od sogovornikov. Nekoliko situacijo pomaga blažiti davčna razbremenitev regresa, ki je – čeprav le enkrat na leto – pomembna motivacija za delavca. Uvedla jo je vlada prav Marjana Šarca. 

»To je bila naša zaveza leta 2018 in izpolnili smo jo,« je ob tem dejal predsednik LMŠ.

Sogovorniki so se strinjali, da so nujne tudi spremembe pri izobraževanju na področju deficitarnih poklicev, da bodo ti za mladino bolj zanimivi.

Večmesečno zaprtje države prizadelo obrtnike

Obisk se je nadaljeval na Območni obrtno-podjetniški zbornici Murska Sobota, kjer so člani zbornice in njenega vodstva znova izpostavili težavo pomanjkanja kadra, najprej zaradi pomanjkljivosti na področju vajeništva, a hkrati tudi zaradi bližine Avstrije, kamor ljudje odhajajo v želji po boljšem zaslužku. Prav tako jih je zelo prizadelo večmesečno zaprtje države zaradi epidemije, opozarjajo.

Marjan Šarec je ob tem poudaril, da bi morala država ukrepati drugače, z ustreznim nadomestilom izpadlega dohodka, kar smo v LMŠ tudi večkrat predlagali, a nas je vladna koalicija preslišala. Aktualna vlada pa je, namesto da bi proračunski denar namenila za učinkovito pomoč, tega raje porabila za predvolilne bombončke.

Prav v času vlade Marjana Šarca je bil imenovan tudi državni sekretar za malo gospodarstvo, ki se je podrobno posvetil potrebam podjetnikov in obrtnikov ter jih tudi slišal. To bi moralo v Sloveniji postati, tako še predsednik LMŠ, nekaj normalnega.

Ustanovili nov lokalni odbor

Predsednik LMŠ se je odločno zavzel za prepoved frackinga, v LMŠ smo skupaj z delom opozicije v parlamentarni postopek že večkrat vložili spremembe zakonodaje, ki bi francking onemogočile, a doslej zadostne večine žal ni bilo:

»O tem se ne sme niti govoriti, kaj šele, da bi to izvajali. Zato je treba vztrajati in še naprej delati na sprejetju zakonodaje, ki bo fracking prepovedala v celoti.«

V sklopu regijskega obiska, ki ga v LMŠ razumemo kot priložnost iz prve roke slišati težave in izzive, hkrati pa tudi predloge rešitev za posamezno regijo, smo obiskali tudi članice in člane LMŠ v Moravskih Toplicah in ustanovili nov lokalni odbor. Za predsednika je bil izvoljen Tomaž Gregorec, za podpredsednika Leonn Turner, za člane izvršnega odbora LO LMŠ Moravske Toplice pa Denis Fister, Mitja Horvat in Elisa Turner.

Starejše novice