Foto: Bobo (simbolična)
Med tem, ko so danes nastajali daljši zastoji pred predorom karavanke zaradi nenapovedanega poostrenega nadzora Avstrijcev, pa na mejnem prehodu Gruškovje tudi danes promet poteka po ustaljenih tirnicah.

V ponedeljek opolnoči se izteka rok, v katerem se morajo slovenski dopustniki vrniti iz Hrvaške, da jih ne doleti 14-dnevna karantena. Ta vikend je bilo tako pričakovati povečan promet iz smeri Hrvaške, a očitno večina dopustnikov lovi zadnji dan za svojo vrnitev domov.

S Policijske uprave Maribor so namreč sporočili, da promet na mejnih prehodih na območju Policijske uprave Maribor poteka brez daljših čakalnih dob. Na največjem mejnem prehodu Gruškovje tako potniki za vstop v državo čakajo do 30 minut. 

Kot so še sporočili s policije, tudi danes med potniki prevladujejo predvsem tuji državljani, iz včeraj na danes pa je mejni prehod Gruškovje prečkalo 12.000 vozil (vstop in izstop), kar je povsem običajno za poletno sezono.

Policisti povečan promet pričakujejo jutri, zato naprošajo vse, ki so namenjeni proti domu, da se pripravijo na pot in izberejo manj obremenjen mejni prehod. Ob tem opozarjajo še, da se naj v domovino odpravijo pravočasno, saj lahko na poti naletijo na kakšen nepredvidljiv dogodek in se lahko zgodi, da prispejo prepozno, torej v ponedeljek po polnoči.
 

Avstrijci brez opozorila poostrili nadzor

Je pa danes pred predorom Karavanke nastala dolga, tudi do 12-kilometrska kolona vozil, saj so Avstrijci čez noč uvedli poostren nadzor, o katerem slovenska policija ni bila obveščena. Naši severni sosedje so namreč v soboto zaradi povečanja števila okužb s koronavirusom na Hrvaškem uvedli nov odlok, ki predpisuje, da se morajo vsi potniki, ki iz Hrvaške potujejo skozi Avstrijo, na meji registrirati pri zdravstvenih organih.

Na Prometno-informacijskem centru so sicer že čez dan svetovali voznikom, da za pot proti Avstriji uberejo obvoz čez Šentilj. Vmes se je sicer zastoj zmanjšal, a na državnem prometnem centru svetujejo voznikom, da uberejo alternativno pot proti Avstriji čez Ljubelj ali Šentilj. 

Zaradi navedenih zapletov na meji se je oglasilo tudi hrvaško ministrstvo za zunanje in evropske zadeve. Kot piše STA, je minister Gordan Grlić Radman vzpostavil stik z avstrijskim kolegom Aleksandrom Schallenbergom, hrvaško veleposlaništvo na Dunaju pa je v stiku z avstrijskim notranjim in zunanjim ministrstvom, poroča hrvaška tiskovna agencija Hina.

Hina sicer poroča, da je bilo po podatkih informacijskega sistema za prijavo in odjavo turistov eVisitor na Hrvaškem v soboto še 70.000 slovenskih turistov. Skupno so na Hrvaškem beležili 670.000 turistov, od tega približno 120.000 domačih. Med tujimi turisti jih je bilo največ iz Nemčije, in sicer 170.000, še piše STA.

Komentarji (13)

Domačin (ni preverjeno)

Ja in ti urednik boš mi 14 dni pusil kurac

Domačin (ni preverjeno)

Pardon ti urednik pa kacin pa cela banda boste mi pusili kurac

Gcdrjjuresvxvz (ni preverjeno)

Nemreš prek mađarske ker takoj javijo.
policija nej tak smotana kak vö zgleda!

Domačin (ni preverjeno)

Čida policija javi ti pam
Etnjakovič

In reply to by Gcdrjjuresvxvz (ni preverjeno)

Domačin (ni preverjeno)

Čida policija javi ti pam
Etnjakovič

In reply to by Gcdrjjuresvxvz (ni preverjeno)

Domačin (ni preverjeno)

Tisi bol smotani

In reply to by Gcdrjjuresvxvz (ni preverjeno)

Goricki virus (ni preverjeno)

Gonte se vsi v kurac z tauf hrvaskof pa covidon pa z vsen

. (ni preverjeno)

Bomo šli po mađarski strani domo.

12 (ni preverjeno)

Vecina bo ostala na obali in se vrnila sele v drugi polovici sept.

Sosedadanica (ni preverjeno)

Ka pa zelena meja. Po bregi prek pa si duma

reži (ni preverjeno)

pomešaš se med migrante in zadeva je rešena

In reply to by Sosedadanica (ni preverjeno)

truplo. (ni preverjeno)

foter ti je bil migrant

In reply to by reži (ni preverjeno)

Realni df (ni preverjeno)

Kojebe te hrvate i covid vse za kurec

Starejše novice