Safilo v Ormožu počasi zaključuje z delovanjem, saj junija dokončno zapirajo vrata tovarne. A kot kaže, se za proizvodne prostore zanima znani proizvajalec avtodomov.

Nedolgo nazaj, 11. marca, je skupina Safilo javnost presenetila s sporočilom o zapiranju ormoške tovarne. 

Kot strela z jasnega je udarilo dejstvo, da bo brez dela ostalo kar 557 zaposlenih, kar je še posebej hud udarec za ormoško občino in okolico. Na socialno bombo se je odzval tudi gospodarski minister Zdravko Počivalšek, ki je napovedal pomoč države. 

Občinsko pomoč je obljubil tudi ormoški župan Danijel Vrbnjak, v boj za boljše pogoje za odslovljene delavce pa so se podali tudi v Sindikatu kovinske in elektroindustrije Slovenije. Prav slednji so se pogajali z italijanskim vodstvom Safila. 

Martin Dular, sekretar Sindikata kovinske in elektroindustrije Slovenije, je za Ptujinfo takrat dejal, da so druga pogajanja, ki so se jih udeležili v torek, 13. aprila, stekla dobro. 

Tako je sindikat dosegel, da bo regres po uredbi za vse enak, jubilejne nagrade bodo dobili tudi tisti, ki bi svoj jubilej dela na podjetju dosegli do konca tega leta, upoštevali pa bodo tudi razne socialne kriterije. 

»Pogajanja so bila brez problemov, korektna,« je takrat za Ptujinfo povedal Dular iz sindikata in dodal, da je tudi sindikat znotraj podjetja zadovoljen. 

Luč na koncu tunela za prostore Safila?

A kot kaže, da scenarij ob zapiranju le ne bo tako zelo črn. Za prostore Safila v Ormožu naj bi se namreč zanimal proizvajalec avtodomov iz Odrancev Carthago, kar je direktorica podjetja Sandra Županec potrdila za Ptujinfo.

»Nepričakovano se je pojavila priložnost za to načrtovano rast v naši neposredni bližini, na lokaciji v Ormožu, kar je od nas oddaljeno trideset kilometrov,« je za Ptujinfo potrdila Sandra Županec. 

Dodaja, da trenutno preverjajo ustreznost te lokacije, saj preučujejo različne možnosti širitve. 

Blagovni znamki Carthago in Malibu sta del skupine Carthago, ki sicer deluje v segmentu počitniških vozil.

Posel se bo morda zaključil že kmalu

Za odziv smo poklicali tudi župana občine Ormož Danijela Vrbnjaka, ki pa novice še ni želel niti potrditi niti zavrniti, saj pravi, da gre za poslovno skrivnost. 

Dejal je le, da se bo situacija morda zbistrila že v naslednjih štirinajstih dneh. Kaj bo z delavci, ki bodo ob zaprtju Safila pristali na cesti, pa še ni jasno.

Po informacijah uredništva naj bi sicer skupina Carthago prostore že iskala tudi po sosednji Hrvaški. Bodo izkoristili zaprtje ormoškega proizvajalca okvirjev za očala?

Komentarji (7)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
magyar bacsi (nepreverjen)

Leta 1994 sem doživel stečaj in nikomur nič.

alal,,,, (nepreverjen)

kaj pa tvoj sindikat? k si placeval clanarino, so te pozabili. potem samo za svojo sekretarsko rit skrbijo? banda.

In reply to by magyar bacsi (nepreverjen)

Yeap (nepreverjen)

Sam sem bil priča isti situaciji ko je v stečaj šel Gidos(Ki se je spojil z Gradbenikom) v Gid -Grad.
Sindikalistka iz Prekmurja se je pobrigala da so iz stečajne mase dobili plače le pisarniški zaposleni.ostali smo se pa pobrisali pod nosom.On je pač v dobri veri vplačeval članarino.
.

In reply to by alal,,,, (nepreverjen)

Koles (nepreverjen)

Ta luč je edino za šulera in njegove podrepnike.
Delavec itak drek dobi.
Kda ma majster 1100 plače pa delavec 850 te znaš kak ta luč sveti🤮🤮

Z00 (nepreverjen)

Z 3 letno šolo nemreš več čakate kak 850 ..

In reply to by Koles (nepreverjen)

Yeap (nepreverjen)

Ti kar sedi doma pa čakaj da te bojo klicali delat za 1500 eurov.Malo si poglej vozni park na parkirišču,vsak ki dela vsaj par let si je lahko kupil novi avto,kaj pa so doma ljudje še delali pa jaz ne vidim.priporočam ti da si še dalje na socialni,aja....pa ne pozabi plačat interneta da boš lahko pisal neumnosti.

In reply to by Koles (nepreverjen)

Mama mia (nepreverjen)

Kaj ti velja šola,če imaš delavca,ki ima magisterij,pa je za delo prava lenoba,kaj lahko ta človek dobrega prispeva za firmo v kateri je zaposlen,ali celo škoduje,ker svoje delo,ki bi moral opraviti sam ni sposoben in mora to delo dokončati nekdo drug,oni z triletno šolo.Ogromno je takih primerov po firmah v Sloveniji.

Starejše novice