Si je kdo še pred enim mesecem upal pomisliti, da se bo svet ustavil? Da se bo naše življenje obrnilo na glavo in se bo, vsaj moja generacija, soočila že z drugo krizo v življenjskem obdobju, ko bi morala biti najbolj produktivna.

Vsekakor s pričajočim tekstom ne želim prispevati k splošni zmedi, ki vlada in ji niti ni videti konca. Soočili smo se s situacijo, kjer nimamo možnosti za nasvet vprašati kakega starega modreca. Teh enostavno za tovrstno situacijo ni.

O virusu vemo na eni strani vse, na drugi pa bolj malo ali nič. Zadeva se je pojavila na Kitajskem. Tam ohromila mesto Wuhan, vzela dobrih tri tisoč življenj in ravno v provinci Hubej so Kitajci zadevo tudi uspešno omejili. Za državo z 1,4 milijarde prebivalcev je to skoraj nekaj neverjetnega. Vem, da tam sistem funkcionira malo drugače in se tudi ukazi/navodila podajajo in sprejemajo nekoliko drugače kot v »svobodnem« svetu. Toda nekoliko preveč prikladno se mi zdi, da so zadevo rešili relativno hitro in se v tem trenutku v nizkem štartu pripravljajo na popolni napad. Mimogrede, se Kitajci ne bojijo novega izbruha? Imajo morebiti cepivo? Virus ni tako nevaren? Ali so pač prvi spregledali, da lahko iz globalne hiperhisterije pridobijo ekonomsko prednost?

Ni treba dvakrat ugibati, kdo bo tarča prej omenjenega napada. Evropa in ZDA se nahajata v hibernaciji. Poleg virusa pa smo na naftnem trgu priča čudnim okoliščinam, ko Rusija in Savdska Arabija črpata »prevelike« količine nafte v času, ko je povpraševanje po črnem zlatu, seveda zaradi »korona krize«, veliko manjše. Posledica so nižje cene na svetovnem trgu, ki dobesedno ubijajo naftna podjetja v ZDA, ki zaradi zelo drage tehnologije črpanja nafte, potrebujejo višje cene. Je to naključje?

Pred meseci sem se spraševal, v luči Trumpovih trgovinskih vojn z EU in Kitajsko, kaj vse so ZDA pripravljene storiti, da ohranijo status globalne veselile št. 1, nisem pa se vprašal, kaj je Kitajska pripravljena storiti, da postane najmočnejša svetovna sila. Da ne bo pomote, ta boj je surov in to nikakor ne pomeni, da smo mi »tisti ta dobri«.

Da bi reševale trenutno situacijo, so države ubrale praktično enako pot. V sistem so zlile denar in nam tako vsem skupaj olajšale preživetje v tem neverjetnem obdobju. Od kod prihaja ta denar očitno za zdaj ni pomembno. Če pa se bo svet po koncu zdravstvene krize zavrtel naprej po istih postulatih, pa bo potrebno denar vrniti. Prav tako bo denarja zmanjkalo ravno takrat, ko bo potrebno prebroditi gospodarsko krizo. Mimogrede, denar bodo imeli Kitajci. Smo torej priča kreaciji novega svetovnega reda?

Če bomo morali denar nekomu vrniti, (upam, da denar tiska Bog) bomo v prihodnje ponovno priča varčevalnim ukrepom. So mogoče pretekli varčevalni ukrepi povzročili, da danes zdravstveni sistemi ne posedujejo infrastrukture za uspešno soočanje s pandemijo? Namreč leta 2020 smo se sposobni z nevarnim virusom soočiti le na način, da se skrijemo. Seveda dlje časa, ko se skrivamo, bolj v ospredje prihaja dilema ali naj se rešuje ekonomija ali človeška življenja. No, edino Švedi so se odločili, da bodo tvegali in se podali na pot prekuženja populacije.

Nimam pojma ali je ta virus res tako nevaren ali ne, bolj ali manj pa sem prepričan, da, ko bo tega vsega enkrat konec, ne moremo nadaljevati po istem sistemu. Če smo danes mogoče zadovoljni, da države v ospredje postavljajo človeška življenja, potem moramo biti do enake mere jezni, če bomo čez leto dni morali varčevati in umirati, ker nam bo zabičano, da to počnemo, ker rešujemo posledice krize.

Trenutno je boj z novim koronavirusom pri nas izgubilo šest so-državljanov (naj počivajo v miru). Naj bodo njihova življenja (in življenja žrtev po vsem svetu) simbol začetka neke nove dobe. Dobe, ki bo postavila v ospredje nas, običajne ljudi, ki imamo najbrž nek osnovni cilj, to je, da se skozi (eno) življenje prebijemo na način, da bomo doživeli čim več lepih stvari.

Vem, da do tega trenutka še nismo iznašli boljšega sistema od tega v katerem še živimo. Toda ali imamo moč in znanje, da jutri zaživimo bolje? Pa tu ne mislim, da bi prenehali delati, se izobraževati, tudi trpeti, ampak vse s ciljem, da vsak v življenjski dobi, ki mu je dana, dejansko živi. Namreč bojim se, da če se bomo reševanja gospodarske krize lotili po ustaljeni logiki…pa bom kar zapisal, da lahko izbruhnejo nasilje, kaos in beda.

Med drugim nas je kriza tudi brutalno razgalila in opomnila, da imamo na pogled »eksistence« družbe povsem drugačen pogled. Družbi v ZDA in Evropi očitno razumeta, da bo eksistenca ogrožena, če dnevno ne bomo mogli več po svež avokado in nekaj sezon na smučanje v mondena italijanska turistična središča. Z ogorčenjem smo dojeli resnost novice, da bi lahko bile trgovine zaprte za cel vikend! Sprašujem se, v kakšni psihični kondiciji bomo izšli posamično in kot celota?

Pa na koncu še pohvala eni izmed vodij brezzobega tigra, ki sliši na ime EU. V včerajšnjem nagovoru se je, poleg zdravstvenemu osebju, poklonila prodajalcem, pekom, pobiralcem smeti, izobraževalcem, pogrebnikom, voznikom tovornjakov, itd. Zanimivo bolj ali manj so to razvrednoteni poklici, ki pa imajo, kot je pred leti ugotovila ena raziskava, največjo stopnjo koristnosti. Komu se bo zahvalila čez leto dni?

Resnici na ljubo, bojim se, da je evropski poskus združevanja mrtev in predvsem prazen. Dolgo časa sem menil, da se v Sloveniji, zaradi poznega vstopa v povezavo, še ni uspela prijeti identiteta »evropskega«. Zdaj pa vidim in vem, da se nič kaj manj evropsko od Slovenca ne dojema niti Nemec, niti Šved, niti Francoz, niti Grk, niti Španec, še najmanj pa Italijan. Slednji si bo še kako zapomnil, kako prazna marnja je klic k solidarnosti in vzajemni pomoči, ko bo enkrat spet poklican v Bruselj, da nadaljuje skupno pravljico.

Če nam bo takrat zaklical »ciao« in stegoval roko pozdrava z »zdravstvuyte!«, mu niti ne bom zameril.

Edi Blaznik

Mnenje avtorja ne odraža nujno stališča uredništva.

S spleta

Komentarji (47)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
čarni vrag (nepreverjen)

Kaže, da so skupne klinične posledice bolezni Covid-19 še najbolj podobne eni težki, sezonski gripi (smrtnost 0,1%) ali eni pandemski gripi (leta 1957 in 1968). Ni podobna boleznim kot je SARS (smrtnost 9 do 10%) in MERS (smrtnost 36%). New England journal of medicine 26. 3. 2020

Dragi prijatelji, to piše v najbolj priznani medicinski reviji na svetu in sicer v včerajšnji izdaji. Mogoče naši doktorji s tem še niso seznanjeni. Jim pa toplo priporočam, da si to preberejo. Komu naj verjamem, doktorju Kacinu in Janši ali pa trem svetovno znanim raziskovalcem. Res izgleda da gre za svetovno zaroto. Kaj pomaga če čepimo doma, če pa zdravniki in drugi zaposleni vnašajo bolezen med najbolj ogrožene na intenzivni negi in v domovih za ostarele.

čarni vrag (nepreverjen)

To ni pandemija, ampak umetno sprožena histerija. Na koncu bo število mrtvih med ljudmi, ki tega medijskega stanpedo ne morejo prenesti večje kot žrtev koronavirusa.

čokoladni sirup (nepreverjen)

Tudi tako deluje naravna selekcija. Kdor ne more prenašat določeno zadevo, slekoprej vrže puško v koruzor (beri: izpusti sapo).

Si predstavljaš, da bi bil zaprt v samici kakšno leto, dve ali več?

In reply to by čarni vrag (nepreverjen)

Robin Hood N (nepreverjen)

Vedno več, več... Dobička namreč, materialnih dobrin. Posamezniki se valjajo v denarju! 2000 ljudi na vsem svetu ima toliko premoženja, kot vsi ostali! Je to normalno? Seveda ni in čisto mogoče je, da se bodo karte delili na novo. Trump v Zda očitno podcenjuje celotno zadevo, njega muči da bi spet odprl "posle"! Po eni strani ima celo prav, tako bo lahko kaj pokasiral, boli njega za delovno rajo... Svetovne velesile bi lahko vsaj kak odstotek več usmerile v varstvo okolja ter v zdravstvo in v skrb za soljudi. Toliko kazanja mišic, orožja, ni pa zdravil in cepiv proti boleznim... Nezaslišano! Koliko otrok umre dnevno v Afriki? Kitajska se trenutno počuti kriva in pošilja zdravniško osebje v Evropo, ampak Kitajci so pametni in kot kaže bodo prav oni postali velesila številka 1. Kajti Zda imajo itak že brez te bolezni strašen notranji dolg, tiskajo pa tiskajo denar.. Tu so tudi potuhnjeni Rusi, kateri stavijo na črno zlato in vidijo priliko, da Zda vržejo na 3 mesto. Kje je tu Slovenija? Še vedno tam: če meni crkne krava naj tudi sosedu! Premalo solidarnosti, sodelovanja in spoštovanja osebnosti! Treba vzeti prebogatim in dati tistim, kateri resnično rabijo!

zoran opankovič (nepreverjen)
Komentar je zaradi velikega števila negativnih odzivov skrit.

vcat idi

In reply to by Robin Hood N (nepreverjen)

luc-ifer (nepreverjen)

svet bo zopet čist
ko bo gagnil zadnji komunist

In reply to by zoran opankovič (nepreverjen)

Kriza (nepreverjen)

Treba se je držati navodil stroke. Mediji pa itak vse napihujejo, to je živa istina! Mislim, ka ZDA resno slabo kaže, žuti so opasni.

luc-ifer (nepreverjen)

Tak je da maš idiota za predsednika.

In reply to by Kriza (nepreverjen)

Novica... (nepreverjen)

Zanimivo je napravleno ta viros, dosti denarja bo ostalo državam ko se rešijo starejših ljudi

tuncika

Prav zanimivo branje !!!!!!!!!!!!!!!!
Zato bom odprl mnenja in komentarje na teorije zarote, seveda proti človeštvu, torej samemu sebi.
1. Bill Gates leta 2015 poda mnenje-napoved o morebitnemu napadu z biološkim orožjem.
2. To se zgodi v začetku leta 2020 (virus je spuščen).
3. Je lastnik, solastnik farmacevtskih institutov, firm.
MEDTEM
4. Svet v letu 2019-2020 začne z uničevanjem (zastarane) protibiološke opreme (Belgija, Italija, Slovenija). Nekdo je z nečim seznanjen.
5. V svetu padajo (se menjujejo ali vladajo vlade z manjšino). Ita, FR in D, E : se med sabo kregajo o EU ureditvi in kdo bo koga, samo da ne bodo vladale nacionalne države.

Zdaj pa spitavlem : ali san ge nor, ali pa se le nekaj dogaja globalno. Velikim trem globalistom (Kitajska, Zda, Rusija) se jebe za nekaj milijonov ljudi, zato zasejejo strah, anarhijo z namenom ustvariti nov globalni red, kjer bodo vladali le ¨milijarderji¨. Ti pa nemajo posluha za rajo.
Da ne bo narobe, samo razmišljam in si želim kakšen komentar z plusom ali minusom.

goostt (nepreverjen)

Bojim se, da lahko celo imaš prav !?

In reply to by tuncika

čarni vrag (nepreverjen)

Zdaj pa spitavlem : ali san ge nor

Tuncika ali si moški.?Morala bi napisati: ali san ge NORA

In reply to by tuncika

Zxymnghfzekhjyx (nepreverjen)

Tuncika, ne menjaj svojih besed...!

In reply to by tuncika

License to kill (nepreverjen)

Na spletu se ze pred vec kot 15 leti pojavijo programi, ki prek domacih racunalnikov pomagajo resevati "uganke in tezave" in marsikaj.
Tak ka ne serite piz** vam ma***! Budale ste. Rajsi se soocite s tem kar je zdaj in ne ser***! Jaz sem ze glede tega odrasel in bil precepljen in ne verjamem raznim "Misterijem" . Takim stvarem sledijo le neuki, nerazgledani, ozkogledi cocksuckerji.
Dejstva so in izkoristijo jih pametnejši - A cornice lupus turbabitur invertartus.
Bodite radovedni in iscite.

Ma nije istina (nepreverjen)

Ima zavjere mafije lekara ...

In reply to by License to kill (nepreverjen)

čarni vrag (nepreverjen)

Poglednite si: https://www.euromomo.eu/outputs/zscore_country65.html To je graf smrtnosti za večino EU držav za zadnja 4,5 leta. Tista dva špica sta epidemiji gripe 2016/17 in 2017/18. Zadnji podatki so za 12.teden 2020 (16.3 do 23.3.). 65+ so predstavljeni z plavo črto. Vidimo ka je v vsej EU državaj smrtnost podpovprečna, edino v Italiji je nadpovprečna, a še vedno manj kot je bila v omenjenih dveh sezonaj gripe.

Zxymnghfzekhjyx (nepreverjen)

Nej se mi dalo prečitat, al eno van poven, jeb.m nwo s soroson načelu in njemi podobnim, tistih 1%zgazimo,samo moremo biti že enouk enotni in ne nasedat njihovin Lažen ka trosijo po svejti!

gsgdh (nepreverjen)

Svet kot je danes, več ne pelje nikamor. Narava umira, ljudi je vedno več in več,... ni več humanosti, ni več spoštovanja. Ta virus mi je dal marsikaj misliti,...

Zanimame (nepreverjen)

Moj komentar na vse komentare keri pravijo ka je smrtnost od gripe večja in smo brezveze v karanteni. Korona virus je dosta bole nalezljiv kak gripa. Če nebi bilo karantene bi čez 2 mesca bili okuženi vsi naenok in če jih 10% nuca bolnišnično oskrbo je to 200000 v Slo! Če je smrtnost 3% kljub bolnišnični oskrbi je to 60000. Vseh 200000 seveda nebi dobilo placa v bolnici tak ka bi smrtnost fejst narasla (kak v Italiji)!!! In to je cejli point. Te pa bi plac v bolnici dobila samo manjšina, ostale bi pa vozili v velke šotore umirat te pa direkt v tovornjak pa v eno velko grabo metat (zato ka 100000 lidi v enon kedni v Sloveniji nemreš inači pokopati). Pa bolničari bi seveda rodbini plac v bolnici rihtali pa bi prišlo do zamer pa policaji pa vojaki bi stražili bolnice, te bi še oni rihtali plac rodbini, večinoma bi bili betežni vsi pa z vročino tak ka bi se verjetno še komi vmes ftrgnilo pa bi šau na strelski pohod gda bi njemi sestra pa oča mrla isti den. San se v kakšnih številkaj zmoto? Mamo v Rakičani plac za 3000 pomurcov s pljučnico? Jih lejko pokopamo/sežgemo 1000 v dveh kednaj, ali bi jih na kup metali? Mo vidli kak de na Švedskon potekala situacija s ten ka oni verjetno bar maske majo tak ka se časovnica te malo raztegne.

čarni vrag (nepreverjen)

Virus gripe so skupno dokazali v 36 odstotkih testiranih vzorcev. Med vzorci, odvzetimi v primarnem zdravstvu, je bilo pozitivnih 64 odstotkov, med vzorci, ki izhajajo iz bolnišnic, pa 34 odstotkov. Največ, dve tretjini, je bilo tipa gripe A, vendar manj kot prejšnji teden, ko je bilo 82 odstotkov takšnih vzorcev. Podtipa A(H1NN1) je bilo 15 odstotkov, preostalo so bili A(H3N2), navajajo na NIJZ-ju.Zaradi gripe in virusa RSV hospitaliziranih 750 ljudi, 14 jih je umrlo Nekaj več je bilo respiratornih sincicijskih virusov (RSV), dokazali so ga v 11 odstotkih testiranih vzorcev. Od drugih virusnih povzročiteljev okužb dihal je bilo osem odstotkov rinovirusov, medtem ko so koronaviruse, humane metapnevmoviruse in adenoviruse dokazali vsakega v po štirih testiranih vzorcev. Drugih virusov, ki okužijo dihala, je bilo manj. UKCLJ: Devet mrtvih zaradi gripe Kot smo poročali v sredo, je bilo samo v UKC-ju Ljubljana hospitaliziranih 450 bolnikov, pri katerih so ugotovili gripo, devet bolnikov je umrlo. Tole je pisal MMC 13.2.2020.

Govori o velikem številu obolenj za gripo. Zelo zanimivo, med testi so odkrili tudi koronaviruse a se zaradi tega očitno nihče ni vznemirjal. V UKC je bilo hospitaliziranih 450 ljudi, devet bolnikov je umrlo, lansko leto je za gripo v UKC umrlo 62. Mi lahko kdo razloži, zakaj februarja časopisi niso vsak dan poročali, da je umrlo že devet ljudi zaradi gripe. Zakaj lansko leto niso gnali kravala, ko je v
UKC Ljubljana umrlo za gripo 62 ljudi. Je bilo tistih 62 ljudi manj vrednih kot devet ljudi, ki je umrlo v marcu in smo zaradi njih državo napol uničili. Kakšen je vzrok za neverjeten cirkus, ki ga uprizarjajo politiki in mediji.

In reply to by Zanimame (nepreverjen)

Zanimame (nepreverjen)

Gripo ma vsako leto 300000 lidi, od toga jih 150 merje. Če bi melo 300000 lidi korono bi jih mrlo 9000. Pomoje de se nekaj takšnoga tudi zgodilo. Če mo nemarni pa se jih okuži še več in tudi smrtnost naraste zato ka nega telko respiratorov, postelj,... Tak ka če se jih okuži 600000 naenok (v iston mesci) od toga nede mrlo 18000 lidi ampak 30000 mogoče. Poveča se tudi smrtnost gripe v ton primeri ker tudi za kritične "gripaše" nede placa v bolnicah, pa za vse ki nucajo respirator zaradi kere koli bolezni se poveča smrtnost. Ker če nucaš respirator ga najverjetneje ne dobiš in mrješ.

In reply to by čarni vrag (nepreverjen)

Katoliski zakr… (nepreverjen)

Zakrament maziljenja bolnih
Tradicionalno imenovan skrajni združevanje ali zadnji obredi, se zakrament maziljenja bolnih izvaja tako umirajočim kot tudi vsem, ki so hudo bolni ali bodo kmalu resni, za okrevanje zdravja in za duhovno moč .

License to kill (nepreverjen)

Kelkor se spomnim od verouka, lahko poslednji zakrament/odvezo, da tudi laik?

lkop (nepreverjen)

Zakaj direktor muzeja potrebuje popoldanski s.p.?

Bonge (nepreverjen)

Ti speji so večinoma zatou , ka se za fiktivne posle naprimer svetovanje sp vleče državni oz naš denar.

In reply to by lkop (nepreverjen)

luc-ifer (nepreverjen)

da piše knjige

In reply to by lkop (nepreverjen)

luc-ifer (nepreverjen)

delavske knjige -

In reply to by luc-ifer (nepreverjen)

čarni vrag (nepreverjen)

Se pravi še 13.2. je pri nas pustošila epidemija gripe. V nekaj vzorcih so našli tudi koronaviruse a se zaradi tega nihče ni vznemirjal. Očitno so na koronaviruse naleteli že prej. Zdaj pa enostavno vprašanje. Se je huda epidemija gripe končala od danes na jutri? Oglejte si tale video: https://www.rtvslo.si/zdravje/novice/zaradi-gripe-in-virusa-rsv-hospita… : Nastopajo zdravniki, ki jih tudi v zadnjih dneh videvamo na TV. Govorijo o tem, da epidemija gripe traja do maja in da še ni prepozno za cepljenje. Recimo, da bi se šel 13. februarja cepit, gripa bi pa za dva tedna izginila ko bi naj cepivo komaj začelo delovati. Kje je zdaj ta huda epidemija gripe, za katero so zbolevali otroci in starejši, zdaj pa je izginila preko noči? So ti bolniki zvečer šli spat z gripo, zjutraj pa so se zbudili s COVID-19? Ali pa epidemija gripe še traja, a o tem nič ne poročajo. Neprestano pišejo, da COVID-19 ni gripa. A je zdaj COVID-19 pregnal viruse influence tipa A in B, ki sta pustošila še 13. februarja? Ker nismo bili pridni in se nismo šli cepit proti gripi, je prišla teta Pehta imenovana COVID-19. Pričakujem, da bo zdaj recimo vodja laboratorija, ki že enajst let spremlja viruse, ki povzročajo prehladna obolenja stopil pred kamere in nam razložil kam je preko noči izginila huda epidemija gripe, ki bi po napovedih najboljših zdravnikov z UKC morala trajati do maja.

VRANA (nepreverjen)

Zakaj bi pa naj izginila gripa in (po tej logiki) tudi vse druge bolezni?? Ti si eden tistih, "če si nej sliko in dal na FB, potem se ni zgodilo" ?? V naravi ljudi je, da se pogovarja o večji nevarnosti. Tako je tudi sedaj bolj nevaren pač tej COVID-19.
Za primerjavo: zgodila se je prometna nesreča, smrtni izid!! Isti dan se je otrok malo urezal v prst, ko je pomagal mami lupiti krompir. Bosta obe novici na poročilih???

Ni nič izginilo. Imam kolegico, ki je že 10 dni na bolniški. SImptome je zdravniku povedala PO TELEFONU!! Ker se nekak stanje ne izboljšuje, klicala že večkrat. Celo antibiotike dobila na opis po telefonu... Zdaj mi pa to razloži, zakaj tako??? So vsi zdravniki izgubili glavo, pamet, zato ker poročajo o nevarnosti??? In ne upajo pregledat bolnika z navadnim prehladom?? Ali je pa obratno: zdravniki so videli, za kaj gre, kako hitro se širi, in zagnali vik in krik, mediji poročajo samo še o tem.

In reply to by čarni vrag (nepreverjen)

primarij7 (nepreverjen)

Boug nan pomagaj..... zdaj do doktori že prek telefona diagnoze postavlali. Znaš kelko različnih bolezni ma za simptome povišano temperaturo, kašljanje, kihanje.... ???? Kak je zdaj vse enostavno gratalo.... pozovejš doktora, povejš ka maš vročino pa kakšljaš.... in evo ga na, korono maš in moreš v samoizolacijo za dva tedna. Brez ka bi te što pregledno, napravo kakšen test. Super je to. Pa kak joj je lejko predpiso antibiotike, če pa ma kao okužbo s korona viruson? Virusne okužbe se ne zdravijo z antibiotikama. Antibiotiki so za bakterijske okužbe. Korona virus je pa nej bakterija. Lažnivi mediji in lažnivi komentatori po forumaj širite dezinformacije, ustvarjate javno mnenje, keromi te naseda politika zaradi pridobivanja političnih točk, ter na podlagi teh neresničnih in prirejenih informacij sprejema neumne zakone. In to po celon svejti, ge mamo nesposobne politike. Za razliko od pametnih, naprimer na Švedskon, Slovaškon, v Belorusiji in v Singapuri, ge se reševanja te problematike lotevajo z glavo in ge te stvari vodijo kompetentni znanstveniki in stroka, nej pa drugje ge akcije diktejra lokalna politika našuntana iz strani vojnih dobičkarov in že prej omenjenih lažnivih medijov in neumnih forumašov.

In reply to by VRANA (nepreverjen)

čarni vrag (nepreverjen)

Ne vem kak so naši doktori pristali na takšno šušmarstvo. Pa to je več nej medicina. Še aferiški vrači nato ne bi pristali.

In reply to by primarij7 (nepreverjen)

VRANA (nepreverjen)

Vidiš, kak si pristranski pa zaletejni?? Telko ka nasprotuješ!!! Jaz nisem napisal, da ima korono, to je v tvoji glavi, polni predsodkov. Jaz sem izpostavil, da sploh ni prišla k zdravniku, ki bi potem po nekem strokovnem pregledu dejansko lahko postavil diagnozo!! Tou je poanta!!

In reply to by primarij7 (nepreverjen)

čarni vrag (nepreverjen)

Spoštovana VRANA, me veseli, da veš več od mene. Kot sem napisal je 13.2.2020 po naših krajih razsajala gripa. Vsaj tako so trdili naši najboljši doktorji z UKC. Ena je celo pozvala ljudi k cepljenju saj da bo bo epidemija trajala do maja. Po tvoje je gripa dosti manj nevarna od koronavirus bolezni. Ne vem če bi se s tabo strinjali sorodniki devetih žrtev, ki jih je letos pobrala gripa verjetno samo v UKC. Lani je za navadno gripo samo v UKC umrlo 62 ljudi, po vseh bolnišnicah v Sloveniji 160. V Rakičanu 30. Popolnoma nenevarna bolezen po tvoje. Smo lani zapirali meje in lokale? Jaz nisem več najmlajši pa sem mogoče kaj pozabil. Sprašujem se ali je sedaj epidemija gripe, ki je še divjala pred dobrim mesecem preko noči izginila. Ali v bolnicaj ležijo eni z gripo, drugi pa s COVID-19? O tistih z gripo se ne piše, ker je menje nevarna. Piše se samo o tistih z COVID-19. Gripa je dosti menje nevarna saj je lani zanjo umrlo samo 162 ljudi. Vidiš ges kak dosta menje pameten na ta vprašanja ne najdem odgovorov. Ne razočaraj me! Kar se pa tiče tvoje kolegice, predvidevam, da ni stara 97 let, zato bo z njo vse v redu.

VRANA (nepreverjen)

Ne kapejraš pa ne kapejraš.... Tü nega zdravila.

In reply to by čarni vrag (nepreverjen)

čokoladni sirup (nepreverjen)

A ni NWO (novi svetovni red) po eni teoriji predvideval, da je na svetu lahko maksimalno pol milijarde ljudi, da je dolgoročno stanje vzdržljivo?

luc-ifer (nepreverjen)

pametno

In reply to by čokoladni sirup (nepreverjen)

luc-ifer (nepreverjen)

pametno
kaj bomo pa mi v peklu brez klientof

In reply to by čokoladni sirup (nepreverjen)

luc-ifer (nepreverjen)

pametno
kaj bomo pa mi v peklu brez klientof

In reply to by čokoladni sirup (nepreverjen)

čarni vrag (nepreverjen)

https://www.logicno.com/hrana-zdravlje/tri-pitanja-za-one-koji-upravlja…

Tu vam Dr. Lidija Gajski lepo in enostavno razloži kak je s tem COVD-19. Sicer v hrvaščini, če ne gre drugače si pomagajte z google translate. So pa nekater ugotovitve več kak zanimive. Tak v vsaki epidemiji gripe kroži tudi okoli 10% korona virusov. Še bole pa zanimive ugotovitve o testih ki jim pri nas očitno vsi brezpogojno verjamejo. Takole piše:

Nadalje, test (PCR) koji se koristi za dokazivanje COVID-a 19 u obriscima sekreta uzetih od ispitanika, nov je i nije primjereno evaluiran. Ne zna se kolika mu je osjetljivost i specifičnost, što znači da nije pouzdan. Kineski su znanstvenici našli da je u gotovo polovine ispitanika davao lažno pozitivne rezultate. Glavnoj američkoj ustanovi za javno zdravstvo (CDC) prigovara se da provodi testiranje potpuno neadekvatnim testom. U izradi su nove vrste testova, ovaj čas još manje pouzdane. Dakle, testom koji je aktualno u primjeni često se detektira ono što nije korona-virusna bolest, a ne traži se i ne mjeri ono što vjerojatno jest. Postavlja se pitanje čemu uopće služi takvo testiranje, tj. koliko ono uopće ima smisla.

Se pravi testi, ki jih uporabljamo tudi pri nas so nezanesljivi. Na takšnih gnilij temeljih stoji cela ta apokaliptična propaganda. Nekdo de za vse to moral prevzeti odgovornost. Naj ponovim besede doktorice Gajski: Postavlja se vprašanje čemu sploh služi takšno testiranje, to je v kakšni meri ima takšno testiranje sploh smisel.

Zanimame (nepreverjen)

Čarni vrag prosim te zračunaj. Če se okuži 500000 ljudi v Sloveniji (če nebi bilo karantene bi se nas telko) in je smrtnost 2% (v Italiji je preci višja), kelko de jih mrlo?

Zanimame (nepreverjen)

Je to več kak 160 od gripe?

čarni vrag (nepreverjen)

Naj ti odgovori Dr. Lidija Gajski

Dosadašnja saznanja o novom virusu COVID-19 pokazuju da je riječ o bolesti koja nije pretjerano zarazna (za razliku od ospica, primjerice) i većinom je blagog tijeka – više od 80 % zaraženih preboli je kao prehladu ili uopće ne razvije simptome. Komplikacije, najčešće plućne, javljaju se gotovo isključivo u starijih i teže kronično bolesnih ljudi, a umre, prema najnovijoj studiji koja se odnosi na kineski grad Wuhan, 1,4 % onih koji su razvili simptome. Podaci (do sredine ožujka) iz provincije Hubei koja je bila pogođena zarazom pokazuju da je vjerojatnost smrti od ove bolesti u općoj populaciji iznimno niska – 0,000054 ili 5-6 ljudi na 100 000 stanovnika. Riječ je o smrtnosti koja je mala i među starijima i bolesnima, a pogotovo u zdravih ljudi mlađe i srednje dobi gdje je zanemariva; drugim riječima, jednaka je ili nebitno veća od smrtnosti od bilo koje druge prehlade. Naime, u svakoj sezoni akutnih respiratornih bolesti bilježe se povećane stope smrtnosti jer se bilo koja virusna prehlada u imunološki oštećenih ljudi nerijetko komplicira i dovodi do smrti. Ono što je ovdje bitno zapaziti jest eventualni porast (višak) pobola i smrtnosti koji odudara od uobičajenih sezonskih statistika. Do sada ni za jednu zemlju nema takvih pokazatelja. I stručnjaci se slažu da se ovog proljeća u tom smislu ne događa ništa neobično.

In reply to by Zanimame (nepreverjen)

VRANA (nepreverjen)

Taista Lidija Gajski, ki že leta tira teorije zarote?? Si mislo isto? Ki piše knjige z teorijami zarote, to prodaja!!! Seveda tudi sedaj pristavi svoj lonček...
čarni vrag, preveč si notri v teh teorijah zarote

In reply to by čarni vrag (nepreverjen)

EasyLife (nepreverjen)

Ti pa ocitno prevec lahkoveren in verjames vsemu kar ti servirajo mediji, politika.... verniki ste pac taki. Ze samo krscanstvo vam prepoveduje dvome. Zato ste na vseh podrocjih taksni.

In reply to by VRANA (nepreverjen)

VRANA (nepreverjen)

Krščanska vera ne prepoveduje dvomov. Jaz se že XY imel debato z duhovnikom, ker sem velik skeptik, zadeve premlevam iz več kotov....
Ta "dr.mr" pa je aktivistka proti farmaciji,...... Piše knjige, proti vsemu.....
SEVEDA je tu v tej zadevi pristranska in ni objektivna. Že v osnovi mora pisati proti, ker drugače ona nima "kariere".... Ki je, kot že napisano, nasprotovanje...

In reply to by EasyLife (nepreverjen)

čarni vrag (nepreverjen)

Vidiš to ka so nas zaradi nekšnoga prehlada zaprli kak mačke je zarota in je nej teorija zarote. Vidiš kak to deluje. Tiste, ki razkrivajo lopovščine vladajočih proglasijo za teoretike zarote in takšni kak ti tem verjamejo. Ti samo verjami raznim doktoron, ka se jočejo po spleti. Niti ne veš, če je doktor, niti ne veš od kod se javlja. Glavno ka se širi strah in panika.

In reply to by VRANA (nepreverjen)

teta pehta (nepreverjen)

Zanimivo razmišljanje Edi. Sicer dvomim, da je ime ali vsaj priimek resničen je vseeno. Sam nikoli nisem bil obremenjen s tem, KDO kaj napiše ampak mi je bila pomembna vsebina.
Večina je res, kar Edi piše.
Vseeno pa ne bi bil tako črnogled glede EU oziroma prihodnosti EU. Malo je mogoče krivo, da so bile lani volitve v EU in so organi EU-ja skoraj celo leto bolj stopicali na mestu. Nihče se ni lotil večjih projektov, ker so vedeli, da gredo domov. Potem je tudi malo trajalo, da so se formirale službe in še odhod VB je bil zraven.
Tak, da je vse skupaj malo zaspalo.
Sedaj pa so zastavili dobro in že delajo na polno. Ampak je prihod virusa na staro celino botroval k temu, da je v ospredju v medijih virus. Na delo EU se pa pozabi.
Tudi glede pomoči ne bo preveč hudo. ECB na čelu z Kristine Lagarde bo tako kot že prej, ko je bil šef Mario Draghi poslala v obtok ogromne vsote denarja. Stotinr in stotine milijar EUR bo šlo letos in verjetno še vso naslednje leto v obtok.
Velikim, kot so ZDA, Rusija, Kitajska in še kdo gre seveda to zelo v nos, ker nočejo močne Evrope.
Banke imajo že sedaj viške denarja, ki je tudi zelo poceni in bo še cenejši.
Vlada v Sloveniji mora še BS prepričat, da umaknejo tisto neumno določilo, ki sedaj tisočem ljudem omejuje najem kredita in posledično investiranje v razne dorbrine.
Tudi država je v minusu s tem, ker gre v obtok manj denarja. Banke ga imajo pa ga ne morejo plasirat, ker je BS naredila omejitev.
Pa še kakšen tak prispevek Edi.

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Starejše novice