V ZDA so včeraj odločali, ali se bo po štirih letih Bela hiša spet obarvala v demokratske barve ali pa bo mandat za štiri leta podaljšal trenutni predsednik Donald Trump. Izid volitev pa ne bo znan še danes, morda niti jutri.

Letošnje ameriške volitve so po mnenju mnogih najpomembnejše, saj še nikoli v ameriški zgodovini ni predčasno glasovalo toliko ljudi. Kar 100 milijonov Američanov je letos predčasno oddalo svoj glas. 

»Ne samo predčasno, ampak tudi na splošno. Še nikoli ni glasovalo toliko volivcev. Na prejšnjih volitvah leta 2016, ki sem jih jaz spremljal v živo v Washingtonu, je glasovalo okrog 132 milijonov. Na sedanjih bi jih naj kar 160 milijonov. Rekordno jih je glasovalo po pošti zaradi epidemije koronavirusa, ker so se seveda zaradi vseh teh omejitev odločili za ta način glasovanja,« pojasnjuje Vladimir Kolmanič, upokojeni veleposlanik in poznavalec ameriške politične scene.

Sicer je po javnomnenjskih raziskavah v zadnjih treh mesecih prepričljivo vodil Joe Biden, tudi do deset in dvanajst odstotnih točk, a po izkušnjah iz preteklosti, ni nujno, da se te napovedi uresničijo.

»V preteklih letih je Clintonova vodila v vseh javnomnenjskih raziskavah ves čas do konca in, seveda, vemo kakšen je bil na koncu rezultat. Torej zdaj zgleda, da se v znatni meri ta scenarij ponavlja, da se niso uresničile te napovedi teh mainstream ali nekaterih osrednjih medijev, da bo Biden prepričljivo zmagal, kajti zgodilo se je nasprotno. Da je Trump zmagal vsaj v polovici teh ključnih držav, to je recimo Florida z 29 elektorskimi glasovi, potem Ohio, Texas,« komentira Kolmanič. 

Vladimir Kolmanič, upokojeni veleposlanik in poznavalec ameriške politične scene.

Je pa ameriški volilni sistem povsem drugačen od našega. Gre namreč za volitve 50 držav, vsaka država ima svoja pravila. 

»V ZDA volijo volivci s svojimi glasovi, vendar na koncu pa odločijo elektorji oziroma elektorski zbor. Ti imajo 538 glasov, tako da mora zmagovalec zbrati 270 glasov za zmago na volitvah. Elektorski sistem deluje po načelu: zmagovalec dobi vse glasove v neki zvezni državi. ZDA ima tradicionalno razdeljene države na t. i. modre to je demokratske in rdeče republikanske. Tam je že desetletja zakoreninjeno, kdo bo zmagal, zato tisti, ki hoče zmagati, mora osvojiti te t. i. države, ki spreminjajo oziroma ključne države. To je uspelo Trumpu leta 2016,« dodaja Kolmanič. 

A pandemija koronavirusa je letošnje ameriške volitve obrnila na glavo. 

»Če ne bi bilo izbruha koronavirusa, bi Trump skoraj zanesljivo zmagal, ker je imel tako odlične rezultate na ključnih področjih, kot je gospodarstvo: največja stopnja zaposlenosti v zadnjih petdesetih letih, energetska neodvisnost, davčne olajšave za gospodinjstvo in za industrijo ter cel kup drugih trajnih pozitivnih dosežkov. Po vseh raziskavah je takrat vodil on,« komentira poznavalec ameriške politične scene.

Kako dolgo bo še trajalo preštevanje glasov, je težko napovedati. Izid volitev lahko traja nekaj dni, tudi teden ali več. 

S spleta

Komentarji (19)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
Gregorr (nepreverjen)

Bog nam pomagaj če bo izvoljen Biden pedofil in satanist.

Etikan (nepreverjen)

Glede na tau kaksno kratko pamet ti je baug dal, ne bi dosta racuno na njegovo pomoc

In reply to by Gregorr (nepreverjen)

Rasist, fasist ... (nepreverjen)

slabo za Afriko

In reply to by Gregorr (nepreverjen)

tanja flaškon (nepreverjen)

najbolje bi me razpizdil
če bi na Ameriških volitvah zmagal Trump

Čergoli (nepreverjen)

Tanja da se ne boš nažrla uspaval tako kot zadnjič, ko smo te morali peljati na urgenco , ki pa je bila prepolna s kovit pacienti, tako da smo morali na zadnje pumpati tvoj želodec na veterinarski kliniki,
Tanja prosim te da si kaj ne narediš, Jebi ga je pač Trump zmagal, Bit čemo jebeni mi komunajzeri še vsaj 4 dolga leta

In reply to by tanja flaškon (nepreverjen)

Sobočanec123 (nepreverjen)

Trump gre na vrhovno sodišče, da se del volilnih listov poslanih pošte razveljavi, ker v vseh državah ne velja ista volilna zakonodaja glede tega. Če mu njegovo konservativno vrhovno sodišče to dovoli je zmagal.

SOŽALJE LEVIČARJI (nepreverjen)

ISKRENO SOŽALJE LEVIČARJI TRUMP JE ZMAGAL.

prekmurec75 (nepreverjen)

sem prebral, da je gnes v Ameriki napravilo samomor ogromno demokratov, to je manj vreden leni folk s komunističnimi načeli
Seveda bodo vse te samo ubice pripisali Trumpu zaradi korone samo da bi mu očrnili ime. ja takšni so Trumpovi nasprotniki

SĐS-VELIKA MADZARSKA (nepreverjen)

"..ker je imel tako odlične rezultate na ključnih področjih, kot je gospodarstvo: največja stopnja zaposlenosti v zadnjih petdesetih letih, energetska neodvisnost, davčne olajšave za gospodinjstvo in za industrijo ter cel kup drugih trajnih pozitivnih dosežkov."

Ka te stari dela :)))

Daj Kolmanič majster, daj povej mi, ge si lejko poglednen empiriko teh trajnih pozitivnih dosežkov? Ha??

Znan, ka ne bi mogo najti virov zatau, ka odavleš BUUUUUČE! Ti pa ge najden 100 različnih virov glede upada privatnih investicij kljub rekordno nizkin obrestnin meran PRED Covidon, upada profit rate-a, poraznih učinkov Trumpovih davčnih odpustkov, povečevanja neenakosti itd. itd.

SIP - vi ste pa najbole zarukanana in nestrokovna skupina kvazi novinarjov v SLO. Folk pri Nova24 se bar po večini zaveda, ka so troli pa lažnivci, vi pa niti tau nej.

Čergoli (nepreverjen)

a je tebi bik v glavo prdnil da pišeš take gljuposti
MRŠ v PM

In reply to by SĐS-VELIKA MADZARSKA (nepreverjen)

nikson (nepreverjen)

Vladimir Kolmanič tau motanje sploj ne bom poslusal...
Te clovik še resnoga ameriskoga politika od blizu nej vido. Mota na podlagi prebiranja casopisa in poslusanja radija:)

per (nepreverjen)

Veleposlanec z leplivimi prsti so ga zgrabili ka si je malo več zel kak mu je pripadalo

In reply to by nikson (nepreverjen)

Kjepanidani (nepreverjen)

Kera opica je zdaj več cukrof dobijla?

butalec (nepreverjen)

Vlado, že prvič je tvoj oboževanec (in oboževanec tvojega ljubljenega vodje) na predsedniški stolček prišo z gor mutenjon blata v ameriškon smrdečon ribniki. Če je to, ka je v Ameriki, demokracija, te ges besedo demokracija prepovidavlen (sicer pa, kje pa sploh je ta prava demokracija; ostala v antiki).
Vupan, ka de Trump zgubo, te oa njemi naj vsi upniki na vrata pozvonijo!!!

lejmeš (nepreverjen)

In ,če je on bil veleposlak še ne pomeni ,da je jasnoviden in,da napove ,kdo bo v beli hiši .Koliko berem ima Slovenija same jasnovidne strokovnjake .Že v naprej vedo do kdaj bo namišljeni virus .

butalec (nepreverjen)

-- pa morejo slediti velikemu vodji!!
Samo prehitevati ga nesmijo, ka so te gotovi!

In reply to by lejmeš (nepreverjen)

Etikan (nepreverjen)

Nas veliko vodja albanski fasist jj istvan, aka democratus potus, ne priznava glasov od vseh volilcev s tem ko naznanja zmago pomarancnoga mussolinija preden bi vsi glasovi bili presteti. Nic novega, saj je on tolko demokrat kot democratic republic of north korea hehe

Čergoli (nepreverjen)

sereš tele mamio

In reply to by Etikan (nepreverjen)

. (nepreverjen)

Pokazalo se je slabo stanje privat zdravstva, ki jim je onemogočilo zdravljenje. F texasi so ga volili Zaradi nafte, da se bo še naprej trošila v škodo ljudi v žepe manjšine.

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Starejše novice