V Združenih državah Amerike danes potekajo splošne volitve, kjer Američani izbirajo novega predsednika. Obeta se napet boj med aktualnim predsednikom Donaldom Trumpom in demokratskim protikandidatom Joe Bidnom, ki bi lahko trajal celo nekaj mesecev.

Volilna vročica v ZDA prihaja k vrhunci, saj danes potekajo volitve, na katerih Američani izbirajo novega (starega) predsednika države. Volilno dogajanje v Ameriki zavzeto spremlja ves svet, saj velja funkcija predsednika ZDA za eno izmed najpomembnejših in najmočnejših funkcij na svetu, kar izvira iz dejstva, da slednji vodi svetovno velesilo, katere poteze pomembno vplivajo tudi na Evropo.

Združene države Amerike se sicer razprostirajo v šestih časovnih pasovih, zato se bodo tudi volišča v državi odpirala in zapirala postopoma, na Aljaski denimo se bodo zaprla šele v sredo ob 6. uri po srednjeevropskem času, nazadnje pa na Aleuteih še uro kasneje. 

Poleg predsedniških potekajo tudi volitve vseh 435 kongresnikov v predstavniškem domu ameriškega kongresa in 35 od stotih senatorjev ter še številne lokalne volitve in glasovanja o različnih vprašanjih. Velja omeniti, da skupaj s kandidatoma za predsednikoma, kandidirata tudi njuna kandidata za podpredsednika. Pri Trumpu tako aktualni podpredsednik Mike Pence, Biden pa si je izbral senatorko Kamalo Harris. Podpredsednik je sicer formalno drugi najmočnejši človek v državi in prvi v liniji za nasledstvo predsednika, v primeru, če ta med predsedovanjem več ni zmožen opravljati svoje naloge, odstopi, je razrešen ali umre. 

Volivci izvolijo elektorje, ki nato izvolijo predsednika

Pomembno je vedeti, da Američani predsednika ne volijo neposredno, ampak preko elektorjev. Vsaka zvezna država ima toliko elektorskih glasov, kolikor ima predstavnikov v Predstavniškem domu in Senatu, kar znaša skupno 538 elektorskih glasov, zmagovalec pa mora tako zbrati 270 elektorjev.

Spomnimo, na zadnjih volitvah leta 2016 je Trumpova protikandidatka Hillary Clinton osvojila skoraj 3 milijone več glasov, a ker odločajo elektorski glasovi je predsednik postal Donald Trump. 

Elektorski sistem je svojevrsten svetovni unikum, v ZDA so ga vzpostavili že 'ustanovni očetje' leta 1787, in to iz dveh razlogov. Prvi je bil predvsem tehnične narave, zaradi same izvedbe volitev, drugi, najpomembnejši pa je bil to, da so s tem želeli preprečiti 'tiranijo večine'. Bil je nekakšen kompromis med večinskim glasovanjem s strani ljudstva in izbiro predsednika s strani kongresa. Vsake toliko časa se sicer pojavljajo pomisleki o smiselnosti tega sistema v današnjem času, a na mestu ostaja strah, da bi v nasprotnem primeru o predsedniku države odločala velika urbana središča, kar ne bi odražalo volje celotne države. 

Kdo bo v naslednjem mandatu domoval v Beli hiši?

Biden naj bi imel prednost, a odločajo 'swing states'

Glede na ankete je v prednosti sicer demokratski kandidat Joe Biden, ki je bil pod predsednikom Barackom Obama tudi podpredsednik ZDA. Po izračunu konservativne organizacije RealClear Politics ima Biden že vnaprej zagotovljenih 216 elektorskih glasov. Trump jih ima v žepu najmanj 125, ostaja pa še 197 elektorjev iz ključnih držav, tako imenovanih 'swing states', kjer izida ni mogoče vnaprej napovedati, piše STA.

Med njimi so Michigan, Wisconsin, Minnesota, Severna Karolina, Florida, Pensilvanija, Arizona, Georgia, Iowa, Ohio, Nevada in presenetljivo republikanski Teksas ter dve kongresni okrožji v Mainu in Nebraski.

Po velikem presenečenju leta 2016, ko je v nasprotju s vsemi napovedmi Trump premagal Clintovo, pa so napovedi tokrat bolj previdne. Obenem številni ameriški omenjajo še eno nevarnost, in sicer, da bo poraženec volitev oporekal rezultatu.

Tako naj bi bili že pripravljeni ekipi pravnikov pri obeh taborih, obetajo se pa tudi številne tožbe. Pomembno vlogo bodo igrale tudi glasovnice prejete po pošti. Predčasno je sicer glasovalo že okoli 100 milijonov volivcev, tokratna volilna udeležba pa naj bi bila najvišja po 100 letih.

Bo poraženec spoštoval rezultat?

Nekdanji Trumpov sodelavec Anthony Scaramucci je, po pisanju STA, tako dejal, da bo Trump najprej sprožil ofenzivo na Twitterju z napadi na proces povsod, kjer bo uvodoma izgubljal. Kjer bo vodil, bo zahteval, da se štetje glasovnic prekine in se ga razglasi za zmagovalca, pri čemer bo uporabil pravnike in celo pravosodno ministrstvo ZDA, da se glasovnice po pošti razveljavi.

Zmagovalec bo tako moral zmagati z veliko prednostjo, da bo svet lahko že v sredo izvedel ime 45. predsednika ZDA, ki bo prisegel na inavguraciji 21. januarja 2021. Delni izidi vzporednih volitev se lahko sicer začnejo objavljati danes po 23. uri po srednjeevropskem času.

Najstarejši predsednik v zgodovini ZDA

V Sloveniji je sicer veliko prahu dvignil premier Janez Janša, ki je javno podprl 74-letnega Trumpa, besede podpore pa Trumpu in prvi dami Melanii Trump namenja tudi danes na volilni dan. Za Trumpa se je opredelil tudi prvi mož Slovenske nacionalne stranke Zmago Jelinčič Plemeniti. Je pa med drugim glavni tajnik opozicijske SD Dejan Levanič namenil podporo Bidnu, ki bo 20. novembra dopolnil 78 let. 

Tako bo, ne glede na volilni izid, 21. januarja 2021 zaprisegel najstarejši predsednik v zgodovini ZDA. 

S spleta

Komentarji (15)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
westno00 (nepreverjen)

en citat za partijskega aktivista Maxa in njemu podobne.
Marjan Šarec: »Ko si bivši si bivši, imel si priložnost takrat, zdaj pa bodi tiho«.
Naj uposteva, lastne izjave ali pa Marš.

Rdecko (nepreverjen)

ti hepan, janša je že 3x imel priložnost in se vsakič izneveril

na njegovo srečo je večina njegovih volilcev dovzetna za demenco

In reply to by westno00 (nepreverjen)

tanja flaškon (nepreverjen)

Najbolje bi me razpitdil če bi v ameriki zmagal Trump
mislim da sem prav napisala priimek tramp

In reply to by Rdecko (nepreverjen)

mošapijade židov (nepreverjen)

Ti bumbar. Tramplin je dosmrtni predsednik tak ali ovak.
Volitve so samo zaradi lepšega, isto kak v rajnki jugovini.

In reply to by tanja flaškon (nepreverjen)

krampodkrampa (nepreverjen)

ZDA je samo en velki resničnostni šov priljubljenosti, ta sistem da en človek predseduje 300+ miljonom ljudi nikoli ni funkcioniral in nikoli nebo!

ka te briga (nepreverjen)

sploj nevejš kak zda funkceonejrajo. vsako državo (state) vodi guverner (governor), skoraj neodvisno od predsednika

In reply to by krampodkrampa (nepreverjen)

Mura je večna (nepreverjen)

ti ki ne veš kako se ti je oče pisal ti boš komentiral MRŠ

In reply to by ka te briga (nepreverjen)

Gandhu (nepreverjen)

Dajte prosim tisti, ka se van ne senja, kaksno politicno ureditev majo FEDERALNE zda, ne komenterajte.

In reply to by krampodkrampa (nepreverjen)

Čergoli (nepreverjen)

Ti pa imaš pojma??? Imajo demokracijo za bogate!!! Za revne in črnce pa kurac od ovce.

In reply to by Gandhu (nepreverjen)

df. (nepreverjen)

tako je
živel kapitalizem

In reply to by Čergoli (nepreverjen)

. (nepreverjen)

Svet si bo oddahnil. In veselo zaživel brez žalitev.

S-love-nija (nepreverjen)

Donald Trump
Vse san pravo!
Make world great again Donald!

Čergoli (nepreverjen)

Gamad ameriška!!!!

gostja (nepreverjen)

bo 'slovenski zet' znova presenetil? Vsekakor, če ne mu odvzamemo titulo slovenski zet ?!

Hit.er 🤚 (nepreverjen)

Rotschildi volijo in nihče drugi!

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Starejše novice