Slika je simbolična.
Policija na protestu kmetov, ki se bo začel v torek opoldne v središču Ljubljane, pričakuje 2000 do 3000 udeležencev.

»Število policistov bo na Trgu republike v zadostnem številu, ti pa bodo napore usmerili predvsem v zagotavljanje pretočnosti prometa ter varnosti,« je dejal vodja sektorja splošne policije na Tomislav Omejec.

Vodja sektorja splošne policije na Upravi uniformirane policije Generalne policijske uprave je v današnji izjavi za medije v Ljubljani povedal, da policija z organizatorji protesta, Sindikatom kmetov Slovenije, odlično sodeluje, a gre za shod s povečano stopnjo tveganja, predvsem zaradi narave shoda: »Pričakujemo, da bodo kmetje na protest prišli s traktorji in drugo kmetijsko mehanizacijo, zato pričakujemo, da bodo pri njihovem prihodu in odhodu težave v prometu

Koliko bo protestnikov, bo po njegovih besedah odvisno od mobilizacijskega potenciala in od drugih okoliščin, tudi od vremena. Ker organizator poziva k protestu tudi v lokalnih skupnostih, pričakujejo izražanje protesta tudi v drugih krajih po državi, je dodal.

»Zaradi odličnega sodelovanja z organizatorji pa pričakujemo, da bo shod potekal mirno,« je dodal Omejec.

Policija opravičuje zbiranje obvestil pri kmetih

O očitkih, ki so se glede zbiranja obvestil policije pri kmetih pojavili v javnosti, je povedal, da je zbiranje obvestil eno izmed osnovnih zakonskih pooblastil policije, ki je namenjeno temu, da »policisti pridobimo od zaupanja vrednih občanov verodostojne informacije, ki nam bodo koristile pri pripravi varnostne ocene in za pripravo sorazmernih ukrepov za zagotavljanje varnosti na javnih shodih«. Zato je obžaloval, da se je to v javnosti interpretiralo kot zlonamerno.

Na objavo enega od kmetov, da ga je obiskala policija in ga spraševala, ali se namerava protesta udeležiti, so se konec minulega tedna ogorčeno odzvali v zunajparlamentarni stranki SLS, v Inštitutu 8. marec in v Pravni mreži za varstvo demokracije.

Stranka SDS pa je danes zahtevala sklic parlamentarnega odbora za notranje zadeve, javno upravo in lokalno samoupravo, ki bi po njihovem predlogu obravnaval nesorazmerno poseganje policije v pravico do mirnega zbiranja in izražanja mnenj.

Na protestu pričakujejo okoli 500 traktorjev

V sindikatu kmetov medtem danes usklajujejo še zadnje podrobnosti za protest.

Udeleženci, od Prekmurja in Primorske do hrvaške in avstrijske meje, bodo v torek v zgodnjih dopoldanskih urah z organiziranimi avtobusnimi prevozi in osebnimi avtomobili krenili na pot proti prestolnici, tisti iz okoliških krajev pa bodo prispeli s traktorji in z njimi pripravili mimohod, je za STA orisal predsednik Sindikata kmetov Slovenije Anton Medved.

Ob tem je izrazil pričakovanje, da se bo traktorjev skupaj zbralo okoli 500, a hkrati opozoril, da je povsem natančno število težko napovedati.

Po njegovih pričakovanjih vsi ne bodo prišli v prestolnico, temveč se bodo zbrali na štirih do petih zunanjih lokacijah, odkoder bodo, če bo treba, prišli izrazit podporo tudi v Ljubljano. Kmete so pozvali k varnemu, mirnemu in kulturnemu protestu.

Podporo protestu so danes izrazili v Forumu za kmetijstvo in podeželje pri SDS. »V forumu za kmetijstvo in podeželje se v celoti strinjamo, da trenutna kmetijska politika ni oblikovana v dogovoru s kmeti niti ni oblikovana za kmete. Poleg tega ogroža okoljske cilje, vodi v zaraščanje kmetij, opuščanje kmetovanja in širjenje zveri ter tujerodnih vrst,« so zapisali v sporočilu za javnost.

Komentarji (41)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
CAPTCHA
someone1 (ni preverjeno)

Edino pravilno. Naj se zna ka je ta vlada totalno nesposobna. Levaki so protestirali z brezdelneži in delomrzneži. Resno se lejko Golob zamisli, kda začajo štrajkati tisti keri delajo.

Podpiram kmete. Samo tak dale, ka de Golob znal, ka je nej edini pameten na ton svejti. Doj z GOLOBOM!!!!

Gost55 (ni preverjeno)

Čeprav je ta vlada to potrdila, po mojem vseeno ne nosi sama krivde. Kmetijska politika za novo obdobje se je pripravljala vsaj 3, če ne več let. Dosti ljudi je bilo vključenih pa so bili lepo tiho, zdaj so pa med najglasnejšimi. Oglašajo se razni kgzs-ji, sindikati, predstavniki kmetov, ko pa so imeli na mizi predloge so pa lepo kimali in bili tiho saj jim je politika pisana na roke. Sramota na celi črti, vse te inštitucije bi bilo potrebno ukiniti, ne pa da dobro živijo na račun kmeta in davkoplačevalca. Pa ni tukaj EU kriv, če ima kdo čas, razume nemško ali angleško se da marsikaj najti na internetu, kaj sploh zahteva EU, kaj so recimo implementirali nemci, potem pa naredite primerjavo z Slovenijo pa vam bo jasno da so nas nategnili po dolgem in počez. Kot mali/hobi kmet proteste podpiram, problem je samo, da so politični in problem je, da so se vključili razni ljudje, ki nimajo tam kaj iskati, saj so krivi za to stanje. To so tudi ljudje, ki že 30 let načrtno uničujejo malega kmeta, ki je nekoč bil gonilna sila podeželja, vse z namenom, da nekaj kulakov prevzame celotni sektor, to pa je najslabše kar se nam lahko zgodi.

In reply to by someone1 (ni preverjeno)

someone1 (ni preverjeno)

Golobov problem je samo v tem, da je eden običajen nadutež vase zagledan idiot, ki ne upošteva nikogar. Prav je da odleti čim prej. Vsem Jugo nostalgikom pa je kriva Evropa. Pa kaj Golob nima JAJC, da bi se postavil v bran SLOVENSKIM državljanom. Kolikor je zdaj dokazal ima JAJCA da je napumpal spremljevalko. No zdaj naj dokaže, da je za Slovenijo in Slovenske ljudi. Ampak to ni bila nikoli opcij LEVIČARJEV IN KUMONAJZERJEV. Njim je prioriteta represija nad domačim ljudstvom.

In reply to by Gost55 (ni preverjeno)

svetovne seljačine (ni preverjeno)

Golob je navaden kapitalist. Tak desne politike kak jo mamo zdaj smo še nigdar nej meli, niti gda je biu Janša. Van enin lolekon se pa malo nej že mejša od toga ka za sakšin vogalon nekše levičare vidite, v bistvi pa sploj ne vejte ka je to leva politika. V bran lastnomi narodi se postavlja leva politika, desna se udinja kapitali in razprodaji. Malo si prlej razjasnite pojme o teh stvareh pa se te sramotite po forumih.
še Levica je izdala lastne principe in se udinja kapitalistično desni politiki Goloba, samo zaradi toga ka Janša več nebi prišo na oblast.
Ali gda maš pač končano osnovno šolo in si vernik JJ kak someone1, te takšne stvari ne razmiš in ne vidiš.

In reply to by someone1 (ni preverjeno)

Marija!PaFego (ni preverjeno)

tvoja mama je dala JJ? zato sovrastvo?

In reply to by svetovne seljačine (ni preverjeno)

Tecumseh (ni preverjeno)

Ne bi šel v neke radikalne razlage, smernice, vendar ima Someone1 kar prav: Golob izkazuje kar solidno nadutost, njegova retorika sicer ni slaba, če se z njim strinjaš. Krožijo pa okrog sicer ne najbolj preverljive razlage (kjer je dim je navadno tudi ogenj), da nikogar ne posluša, ne upošteva svojih piarovcev, zato pa kot politični novinec "strelja kozle" in to ne ravno redko.
Predvidevam, da bi ga leva opcija že zamenjala, a kaj, ko nimajo nikogar v tem političnem polu, da vskoči.
Da pa bi vlada padla pa ni nobene možnosti pri taki večini v parlamentu. Sem pa pristaš trditev, katere niti niso tako redke, da bo Gibanje svoboda naslednje volitve gladko izgubila in bo zmagovalec stranka SD. In to zaradi prehoda veliko volilcev v to stranko! Živi bili pa vidjeli bi rekli...?

In reply to by someone1 (ni preverjeno)

lukčev mesec (ni preverjeno)

Sploh ni problem problem Golob.

Ključne stvari pridejo iz Bruslja.

Tam so pa razni pro kavbojski vazali tipa Lajna in podobni.

In reply to by someone1 (ni preverjeno)

Gost55 (ni preverjeno)

Ni čisto res, preberi si eu smernice in potem implementacije le teh v sloveniji. Večina časa smo bolj papeški od papeža. Je pa res, da krovno EU vpliva na vse države in tudi zablode lgbt in podobnih sekt, ki narekujejo politiko EU, prihajajo v posamične države. Vseeno pa imajo države nekaj maneverskega prostora, samo kaj ko jim naši takoj rit nastavijo in vprašajo ali lahko dobijo dvakrat ker hočejo biti všečni.

In reply to by lukčev mesec (ni preverjeno)

kominajzar (ni preverjeno)

Golob pripravi vodni top in po jašistični golazni.

In reply to by someone1 (ni preverjeno)

svetovne seljačine (ni preverjeno)

Kmetijska politika proti keri do zdaj protesterali tej podtaknjenci se je pripravljala več let na nivoji EU in pri snovanji katere so aktivno sodelovali tudi tej majstri keri zdaj pozivajo na demostracije. Torej do majmuni protestejrali sami proti svojin predlogon. Oziroma se ne strinjajo s kmetijsko politiko kero so sami podprli. Očitno so tudi tej kmetje nej kaj dosti pametni, niti vi keri to podpejrate, oziroma tak večina kmetov, kak večina vas ne vej v kon je sploj fora. V bistvi Golob s ten sploj nikaj nema. Nova vlada je sploj še nič nej napravila na področji kmetijske politike, se pa more zdaj pogajati s kmetami o nekši politiki, kero so drugi sprejeli, med njimi tudi tej protestantski kmetje. Nejsan nekši golobov, ali gda vse to skupaj spremljan mi ide na bruhanje.

In reply to by someone1 (ni preverjeno)

Pitagora (ni preverjeno)

Majster, ne nucaš pametuvati o stvareh, ki presegajo tvojo znanje. Tej kmetje niti približno nej so bili poleg pri novi kmetijski politiki, poleg je bila peščica kmetov in tej vutro ziher nedo na protesti. Korenine problemov pa segajo že več let nazaj, nej je to od lani, niti od letos.

In reply to by svetovne seljačine (ni preverjeno)

Mutd (ni preverjeno)

Sami manjaki in brezdelneži bodo spet na kupu. Pošteni kmetje bodo delali ti subvencionirani kulaki pa spet izsiljevali. Kot izgleda v tej državi več tako ali tako skoraj nihče ne dela. Samo se še protestira, pleše in poje in uživa življenje ter čaka na nove subvencije in odškodnine

kominajzar (ni preverjeno)

V ozadju pa naš pridni Janez ki samo drek meša da bi prišel na oblast. Že se mu meša od silne želje po oblasti.

In reply to by Mutd (ni preverjeno)

someone1 (ni preverjeno)

Kda pa je drek Kučan mejšo in ga še skoz mejša pa je vredi? Te Kučanov drek enin v toj državi neizmerno diši.

In reply to by kominajzar (ni preverjeno)

Gost55 (ni preverjeno)

Ne bodo tam samo manjaki, razen še pridejo biciklisti ali pa kakšni nvo-ji kot je 8 marec. Tudi ne bo tam samo velih kulakov ampak tudi mali kmetje, ki skušajo preživeti v teh časih.

In reply to by Mutd (ni preverjeno)

Lotmerzanar (ni preverjeno)

....tam samo velih kulakov ampak tudi mali kmetje, ki skušajo preživeti v teh časih.

Če želijo preživeti naj protestirajo proti poceni uvoženim pridelkom iz Ukrajine. Tako kot Poljska, Slovaška, Madžarska, Bolgarija.

In reply to by Gost55 (ni preverjeno)

Ograček (ni preverjeno)

Pa što je za tou krijf? Kmet ale vlada?

In reply to by Lotmerzanar (ni preverjeno)

Outew (ni preverjeno)

Tisti ki zastopajo kmeta, kmetijska zbornica z obvezno članarino, sindikat kmetov, Zadružna zveza, govedorejsko združenje, prašičjerejsko združenje, podeželska mladina, kmetijske zadruge, in vse ostalo sra... ki se v obliki nevladnih organizacij financira iz proračuna.

In reply to by Ograček (ni preverjeno)

komisar (ni preverjeno)

KJE JE NIKA SVINJSKOGLAVA

In reply to by Outew (ni preverjeno)

Gost55 (ni preverjeno)

Uvoz odpada z ukrajine, ki je trenutno najbolj izpostavljan je samo en del problema. Tudi če slovenci nič ne uvažamo z ukrajine, nam bodo drugi sesuli odkupne cene, ker trg je skupen vsaj na nivoju EU, če ne že globalen in imaš malo vpliva na njega. Špekulantje delajo svoje in na veliko služijo, zato pa na koncu kmet, ki dela, rabi subvencijo, da pride do minimalne plače, če bi temu lahko tako rekli. Pa zato delavec mora mleko plačati po 3 do 4 kratni ceni proizvodne. Pa birokrat rabi subvencijo, da bo lahko dobro prodajal svoje nesmiselne storitve. Na koncu pa denar tako ali tako pride v žepe multinacionalk. EU se rada vsepovsod vtika, najbolj tam kjer nima kaj iskati, da bi pa uredila trg hrane, prepovedala špekulacije, trgovanje z meglo, zagotovila samooskrbo, večjo ekološko ozaveščenost, tu pa ni interesa, ker se preveč denarja obrača.

In reply to by Lotmerzanar (ni preverjeno)

Ojz (ni preverjeno)

Proti Janši se je protestiralo ob petkih pozno popoldne/zvečer, proti Golobu pa kar med delovnim časom sredi tedna. To ti vse pove o udeležencih in njihovi delovni zavzetosti. Sramota desna lenuharska

Gost55 (ni preverjeno)

A si prepričan, koliko se jaz spomnim so eni tam bili cel dan, pa dopoldan, pa to niso bili kmetje ampak večino predstavniki NVO-jev in JS, ki bi ob teh urah morali delati ali pa vsaj biti na delovnem mestu če že ne delajo. Zdaj protestirajo kmetje, ki imajo bolj fleksibilen delovnik, odvisno od sezone.

In reply to by Ojz (ni preverjeno)

Tecumseh (ni preverjeno)

Kolikor vem, tudi upokojenci ravno nimajo "delovnega" časa!

In reply to by Gost55 (ni preverjeno)

lukčev mesec (ni preverjeno)

Absolutno podpiram kmete.

So pa zadeve bolj kompleksne, kot si večina misli.

Največ sranja pride iz Bruslja.

Svoj piskerček pa dodajo še razni novodobni kvazi "okoljevarstveniki " in "trajnostniki" , ki so fanatiki in nimajo z okoljem nič skupnega.

čarni vrag (ni preverjeno)

Ljudje božji pa vi ste total neinforormirani. V EU poteka uničevanje industrije in kmetijstva. Ste nej čuli ka se dogaja na Nizozemskon? Ščejo 30.000 kmetom prepovedati kmetovanje. Ka do ljudje jeli te zelene manijake ne zanima.

Gost55 (ni preverjeno)

Nisi dobro povzel, v EU poteka uničevanje EU ker amis vazali, od pfizerjeve urške dalje, lezejo v rit amisom in multinacionalkam, katerim je močna evropa trn v peti. Tudi to se bo v kratkem končalo ker ljudem je zadosti in se začnejo dvigovati in to po celotni EU. Bo pa to privedlo še do večjih problemov ker počasi lezejo v ospredje ekstremistične stranke in to ne pomeni nič dobrega.

In reply to by čarni vrag (ni preverjeno)

Powerdencers (ni preverjeno)

Zdaleč da so to kmetje, prej bi pravo da so tau pokvarjeni kemiki, kateri uničujejo zemljo,zrak, vodo in seveda pridelek katerega pa te prodavlejo tujcon mi vsi pa lejko zavihamo svežoga naravnoga zraka..,hvala ti kemijski-kmet, kateri nam uničuješ zdravo naravo s tvojimi kemikalijami. Mrš u tri pizd. materine sajave !

Gost55 (ni preverjeno)

Kaj pa ti ješ, če te lahko vprašam? Pa ne mi govoriti, da je tuje boljše, da pa oni ne uporabljajo kemije. Slovensko je zadosti dobro za avstrijca, italjana, ..., samo za gospoda slovenca pa ni dobro, rajši žre madžarski, poljski, ukrajinski odpad.
Tvoj komentar kaže ali na neke psihoze iz otroštva, ali na kakšno ektremistično motnjo tipa veganstvo, ali pa samo na nedorasel um.
Žalostno, da se ljudje ne zavedate kakšen je sistem, nažalost je kemija potrebna, eko je še vedno samo butična dejavnost, ki rabi ustrezno kupno moč prebivalstva.

In reply to by Powerdencers (ni preverjeno)

. (ni preverjeno)

Trgovci prodajo še drek za ceno in namesto kruha, če ga bomo žrli.

In reply to by Gost55 (ni preverjeno)

Falko (ni preverjeno)

Kdo bo pa zivino hranil??

Koool (ni preverjeno)

Kulaki imajo robote na farmi in vse poteka preko pametnega telefona, a to še ne veš. Polovica pa jih itak nima živine, ker so subvencije za njive dovolj velike.

In reply to by Falko (ni preverjeno)

. (ni preverjeno)

Merkator, ki je prinašal 5 miljonof letno dobička so zapravili politiki, pa se svet vrti dale, edino eni so bogatejši drugi pa vedno bole siromašni. Če pamet ne dela, telo trpi.

komisar (ni preverjeno)

za te milijone so nategnili kupce
Špar in lidl in hofer nimajo takih dobičkov

In reply to by . (ni preverjeno)

. (ni preverjeno)

Seveda ne, večino dobička pobere matično podjetje v nemčiji. Celi dobiček ne ostane v sloveniji, to je sistem tujih naložb v sloveniji.

In reply to by komisar (ni preverjeno)

Jagiiee (ni preverjeno)

Vreme jim ne bo naklonjeno, vzemite dežni plašč.

Kmfdsa (ni preverjeno)

Hehe, vsaj tretjina, če ne več teh kulakov je volilo Goloba, sedaj pa na protest, seveda nikakor ni opcija Janša, ker potem je isto sranje drugo pakovanje. Rešitev je izven EU, samo, kaj ko pa kulakom brez velikih EU podpor živeti ni. Koliko vam plačajo iz Bruslja, toliko sedaj plesite, naša vlada pa vam še mal zasoli.

Occcvsa (ni preverjeno)

A se bo splačalo v tem dežju Porscheja v Lj peljat?? Ne, če bi bilo vsaj sonce, da gremo še naprej v Portorož na kavo še mal kazat.

Evo.vam (ni preverjeno)

Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano je razpisalo 15 milijonov evrov nepovratnih sredstev za naložbe v primarno kmetijsko pridelavo, do katerih so upravičeni nosilci kmetijskih gospodarstev. Vloge bodo sprejemali od 15. maja do 26. julija.
Opomba. Rezervirano za kulake. Mali kmetje pozabite.

čačipress (ni preverjeno)

Janoš ge zapovedal.

SLINAVEC (ni preverjeno)

VSE JE V GLAVI ČE V BLESAVI NE MOREŠ POMAGAT.

Brezdomec (ni preverjeno)

Najboukše je ka ideš na protest z 200k EUR vrednin traktoron..ka ti slabo ide..

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
CAPTCHA

Starejše novice