Slika je simbolična.
Digitalizacija je neizbežna. Poslovanja s fizičnim denarjem je vse manj, tudi storitve najraje opravljamo kar preko spleta - kolikor se pač da. Zdaj ministrstvo za pravosodje pripravlja novost - notar na daljavo.

Ministrstvo za pravosodje je pred dnevi objavilo javno naročilo, ki se je nanašalo na digitalizacijo notarskih storitev.

Do vse večje digitalizacije tudi na področju pravnih in birokratskih storitev je prišlo med epidemijo, ko smo bili tako uporabniki kot institucije v to prisiljeni. Zdaj ministrstvo pripravlja nov projekt, ki bi lahko olajšal tudi obisk notarja in izvajanje notarskih storitev. 

Tudi na ministrstvu so opazili, da se notarji v vsakodnevni praksi srečujejo z vedno večjimi pričakovanji fizičnih in pravnih oseb, da svoje pravice uveljavijo s pomočjo digitalnih orodij.

Za Ptujinfo so na ministrstvu pojasnili, da je digitalizacija notarskih storitev nuja

Kaj načrtujejo? 

Na ministrstvu so pojasnili, da projekt digitalizacije zajema spremembo načina dela notarskih pisarn, sledijo pa tudi cilju, da bi se čim večji del notarskih storitev lahko opravil na daljavo. To je posebno pomembno tudi za Slovence, ki živijo v tujini, ali za tujce. 

Na daljavo pa bo potekala tudi sestava notarskih listin, a bo ta potekala enako kot sedaj.

Pri tem poudarjajo, da ne gre za avtomatizacijo poslovanja notarja brez človeškega faktorja, zato bo moral notar, četudi na daljavo, spoštovati splošne in posebne določbe zakona, ki ureja notarsko poslovanje. Posebno pozornost bodo morali nameniti volji strank in prepoznati posle, ki se sklepajo navidezno ali z namenom, da bi se stranke izognile zakonskim obveznostim ali da bi oškodovale tretje osebe.

Bo notarjev manj? 

Ministrstvo pa smo povprašali tudi o tem, ali to pomeni, da bo notarjev manj. Vsako območje je upravičeno do določenega števila notarjev, na Ptuju sta na primer dva, po celi Sloveniji jih deluje devetdeset. 

Število notarjev je jasno določeno. Notarska mesta so razporejena tako, da je na vsakem območju okrajnega sodišča po eno notarsko mesto, na območjih z večjo koncentracijo prebivalstva ter z intenzivnejšim gospodarskim poslovanjem, pa se število notarjev določi tako, da pride najmanj en na vsakih dvajset tisoč prebivalcev. 

Na ministrstvu zaenkrat še ne razmišljajo, da bi bilo notarskih mest manj, saj bodo naloge notarjev ostale nespremenjene. Prav tako je uzakonjeno, da morajo biti storitve na voljo vsem pod enakimi pogoji - pisarne tako morajo ohraniti. 

Za večjo kakovost dela, večjo učinkovitost

Na ministrstvu so za Ptujinfo tako pojasnili, da stremijo k večji učinkovitosti in kakovosti dela notarskih pisarn. Tako se bodo tudi skrajšali roki za dostop do notarskih storitev. 

»Glavni cilj projekta bo dosežen z razvitim informacijskim sistemom, izvedenimi izobraževanji in usposabljanji notarjev, z zagotovljenim dostopom do oblačnih kapacitet in ustrezne strežniške infrastrukture ter licenčne programske in druge opreme, potrebne za delovanje novo razvitega informacijskega sistema,« še dodajajo na ministrstvu. 

Projekt digitalizacije je trenutno v fazi pridobivanja odločitve o podpori s strani organa upravljanja za financiranje iz evropske kohezijske politike. Predvidevajo, da bo projekt izveden konec naslednjega leta. 

Komentarji (13)

Gjbhhvb (ni preverjeno)

Ja ka do še te gnoji parazitski menje delale mrš u pizdo marerno!

Debeli fuknjenec (ni preverjeno)

Debeli fuknjenec navči se pijsati kreten zarukani.

In reply to by Gjbhhvb (ni preverjeno)

franček75 (ni preverjeno)

Ma ne senjajte, ešče itak de kak z bankami, lidgej preveč zabiti, ka bi meli spletno banko, nej pa spletnoga notara... Poglente pred bankami bedake z punimi rokami položnic, pa na pumpaj, pa v kioskaj.... Srejdnji vek za ene.

napredek? (ni preverjeno)

Mo vido, če boš še vedno tak vesejli gda boš brez službe ousto zato ka de tvoje delo opravo sakši san prek spleta in ti več neboš potreben...

In reply to by franček75 (ni preverjeno)

Gost1 (ni preverjeno)

Glede na njihove cene za overitev podpisa je to pametno. Notarka v MS se tak grdo in zvišano obnaša, ka moja roka nikdar več ne de prijela kljuke njene pisarne v Staneta Rozmana. Na Kocljevi je bolj prijazna in strokovna notarka.

Gost55 (ni preverjeno)

Vsi notarji so bolj ali manj enaki, kasirajo dobesedno oderuške zneske za sestavo neke tipske pogodbe. Kdo se znajde jo lahko dobi na internetu za desetino cene ali pa še celo manj. Sicer je pa politika kriva, da je tej mafiji dovolila da se je tako razpasla.

In reply to by Gost1 (ni preverjeno)

kar neki (ni preverjeno)

ne bi ti škoudilo, čee bi si najprle prebrau notarsko tarifo - cenik notarskih storitev

In reply to by Gost1 (ni preverjeno)

Gost55 (ni preverjeno)

In kaj boš s tem dosegel? Videl oderuške cene, storitev vseeno rabiš, kaj boš naredil?

In reply to by kar neki (ni preverjeno)

tgrjr (ni preverjeno)

teh je telko ka nega nikšne čakalne vrste....

Izabella (ni preverjeno)

Končno digitalizacija: Jaz že danes predlagam ministrstvu za delo, ka se ukinejo svetovalke na zavodu za zaposlovanje, ker spletna asistenka IZA jih komot vse nadomesti !

Sticky (ni preverjeno)

Super, samo da našo blondinko ne rabim videti v živo.

kar neki (ni preverjeno)

štera je to

In reply to by Sticky (ni preverjeno)

čarni vrag (ni preverjeno)

Dobrodošli v digitalno suženjstvo!

Starejše novice