FOTO: Bobo
Direktor Aruma Dušan Gomboc je včeraj vložil predlog stečaja podjetja s 245 zaposlenimi. Številni zaposleni se bodo tako še tretjič morali soočiti s stečajem, Center za socialno delo pa obljublja, da bodo problematiko obravnavali prednostno.

Stroji v Arumu so mirovali že prejšnji teden, delavci pa so na dopust odšli tudi po včerajšnjem obvestilu o predlogu stečaja. Zaposleni bodo počakali na začetek stečajnega postopka, ki ga mora potrditi sodišče, zatem pa naj bi prejeli odpovedi. Takrat se bodo predvidoma morali za nekaj dni vrniti na delovna mesta.

Večina zaposlenih v Arumu se bo tako še tretjič soočila s stečajem tekstilnega podjetja, ki je v veliki meri zaznamoval socialno sliko Pomurja. Novih 245 brezposelnih v pomurski regiji je veliko, a ne tako alarmantno, kot je bilo ob prejšnjih stečajih, opozarjajo na Zavodu RS za zaposlovanje.

»Situacija na trgu dela je zdaj čisto drugačna kot je bila ob stečajih Mure leta 2009 oziroma pozneje Aha Mure. Kadra trenutno primanjkuje, ne samo v deficitarnih poklicih, temveč tudi na drugih delovnih področjih,« ob morebitnem prihodu 245 brezposelnih na trg dela komentira svetovalka generalnega direktorja OE Zavoda RS za zaposlovanje Murska Sobota Branka Kuzma Smolič.

Priložnosti na trgu več kot ob prejšnjih stečajih

»Dejstvo je, da prihaja kader, ki je težje zaposljivi. Malo zaradi starosti, kakor tudi zaradi kompetenc, zdravstvene situacije in tega, da so specializirani na dokaj ozko področje oziroma celo opravilo,« še dodaja Kuzma Smoličeva.

»Priložnosti na trgu je zdaj več kot jih je bilo ob minulih stečajih. Glede na posameznikove kompetence, sposobnost, pripravljenost in konkurenčnost na trgu dela bomo iskali prave priložnosti v obliki takojšnjih prezaposlitev oziroma programov za ponovno vključevanje na trg dela,« še pravi svetovalka generalnega direktorja.

Skrb ob ponavljanju iste zgodbe

Vršilko dolžnosti direktorja Centra za socialno delo Murska Sobota Natašo Meolic skrbi osebna stiska ljudi, ki bodo ostali brez službe.

»Ljudje, ki izgubijo službo, izgubijo predvsem svojo socialno mrežo, pripadnost, občutek koristnosti. To smo leta 2009 ob prvem stečaju Mure že občutili. Skrbi me, da se zgodba ponavlja. Večinoma isti ljudje bodo podoživeli to, kar so doživeli že dvakrat,« z zaskrbljenostjo ugotavlja Meoliceva, ki je ravno v ponedeljek prevzela funkcijo vršilke dolžnosti murskosoboškega centra za socialno delo.

Problematiko bodo obravnavali prednostno

K reševanju situacije so pristopili nemudoma po informaciji o predlogu stečaja. »Že smo se povezali s sindikalno zaupnico, zavodom za zaposlovanje in nevladnim sektorjem. Ljudem želimo čim več pomagati in jih ne zgolj pošiljati od vrat do vrat.«
Za delavce imajo na voljo materialne oblike pomoči, prav tako lahko ob težavah zaprosijo za izredno denarno socialno pomoč, pravi Meoliceva. »Ljudje se lahko že zdaj obrnejo na nas in problematiko bomo reševali prednostno,« obljublja.

Socialna stiska ob izgubi službe je za nekatere lahko še hujša, saj v Arumu obstajajo primeri, ko sta tam zaposlena oba zakonca. »Ob tem so tu še počitnice in preko nevladnega sektorja bomo poskušali poskrbeti tudi za kakšno letovanje otrok, da bi jim olajšali stisko,« še dodaja vršilka dolžnosti direktorja Centra za socialno delo Murska Sobota.

Komentarji (17)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
. (nepreverjen)

Prvo do jim tečaje dali, ki sploh niso primerni.

feri11 (nepreverjen)

Meolijcova edijna realna pa edijna ka brigo ma, ovo se je lari fari, ženske so relativno stare, majo zdravstvene težave, pomanjkljivo izobrazbo.... Kama te ji modrijaši pošijlali, kak prejšnja ministrica na tečaje za varilce???????

rodeči (nepreverjen)

saj zato so tam na tem centru ali je to osebna skrb?

In reply to by feri11 (nepreverjen)

gost123 (nepreverjen)

Število novh delovnih mest v času vladavine Šerifa: -200, ano 45 jih je sigurno "povezal" z občino.

smrkci (nepreverjen)

Kaj si je politika skuhala to tudi naj poje.Ampak politikom se jebe za delavce,delavci so si pa sami krivi da te politike volijo na volitvah,in tu je še druga golazen in virus,ki se imenuje,delodajalci ,sodniki,odvetniki, menedžerji in še ostali idioti,to delajo zato da nas navadne delavce in smrtnike uničijo na obroke.Naj bolj uničujejo od 45 do 55 let ljudi.

stric vili (nepreverjen)

Kaj pa gospe na CSD vejo, kaj je stiska? Če se v javni upravi kakšno delovno mestoukine li reorgnizira se je še vsakemu našla nova pisarna, da je v miru čakal na penzijo. Kaj one vedo, kaj je to stečaj. Pa ne samo stečaj. V JU jih čaka plača na datum in regres tui. Marsikdo v kakšnem podjetju si je skušal kako je dobivati plačo na obroke za nekajmesečno zamudo. Nekateri tudi regresa niso poznali.
Po prvem stečaju, ki je bil največji in najbolj boleč so res bile hude kalvarije. Nekatere dobesedne. Prave tragedije! Nihče ni delal statistike in vodil evidenc, koliko samomorov se je v Pomurju zgodilo takrat. Bilo jih je zelo veliko. PREVEČ! Veliko mam, žen, snah, babic, tašč, tet, ... je odšlo na oni svet, ker se niso mogle sprijazniti z dejstvom, da njihove Mure ni več. NOBENA državna institucija tem ženskam ni pomagala. Še huje. Takratni šef vlade Borut Pahr se je malo sprehodil po Soboti in Muri in obljubil enkratno pomoč. Vse lepo in prav. Pridne delavke in delavci niso poznali teh stvari in ko so dobuili tistih nekaj everčkov niso prebrali drobnega tiska, da morajo v roku 45 dni prinesti dokazila za kaj so porabili denar. Ja, za kaj bi ga le, kot za poplačilo položnic in še kakšen grižljaj kruha. In, kot sem omenil nekateri niso brali drobnega tiska in tudi niso vedeli kako te stvari delujejo. Na njihovo grozo so po preteku 45 dni dobili domov dopis, da morajo vrnit denar. Veliko nih je bilo, ki so takrat v najhujši stiski vračali denar CSD. SRAMOTA OD DRŽAVE !!!!!!
Tudi pozneje so se dogajale hude stvari. Na kakšen razpis za delo so poslali 20 ali 30 teh žensk, ki so si nekoč bile sodelavke in prijateljice in so čez noč postale ena drugi konkurenca. Ko so prišle na razgovor pa so jih še določeni delodajalci zaničevali in jim delali probleme.
Tudi takšne hude izjave iz Ljubljane je bilo slišati, da bodo v Pomurju že preživeli, saj ima skoraj vsak kakšen vrt ali malo zemlje. Želim, da nobenemu iz državne uprave v Ljubljani nikoli ne bo treba preživeti z majhnim vrtom ali malo njivo.
Upam, da so se na CSD in drugih državnih službah iz vsega tega že kaj naučili in bodo na človeški način obravnavali ljudi, ki so se spet znašli v stari zgodbi in jim bodo na človeški način pomagali.

luc-ifer (nepreverjen)

No vse si lepo opisal in povedal pa vseeno volijo iste te ljudi na položaje, da vodijo državo občine podjetja in ostale ustanove? Kje je ta nadarjeni poslanec za vse čase najprej zavozil Muro seveda z ostalimi vodilnimi, zdaj se pase na državnih jaslih in modruje, kaj je naredil za svoje bivše sodelavce samo za svojo rit je poskrbel in naklada in naklada škoda da ni zaposlen v kakšnem skladišču?

In reply to by stric vili (nepreverjen)

SRAMOTA (nepreverjen)

stric vili - BRAVO LEPO RESNIČNO NAPISANO. Nobeden del Slovenije ni doživel toliko gorja kot ravno Prekmurje, osebnih tragedij, samomorov, bolezni v zadnjih letih tako opevane osamosvojitve. Na žalost živimo v sistemu, ko se o tem ne sme poročati in širša javnost za to ne sme izvedeti. Vse inštitucije za to dobro plačane niso naredile NIČ Zavod za zaposlovanje, CSD, MO M. Sobota, sindikat itd. Vsi ti Murini delavci nekateri zaposleni že od svojega 15 leta starosti so pri tako intenzivnem delu in slabih pogojih zboleli. Poznam nekaj primerov teh delavcev invalidov starih čez 50 let nikoli v 5 letih nobenega dela ne morejo dobiti imajo čez 35 let delovne dobe in sedaj morajo preživeti z 270 €/mes. pri 35 letih delovne dobe in plačevanja vseh prispevkov. Sedanja vlada ne naredi nič, še več povečala je socialno pomoč na 400 € ali celo 600 € in to za take ki nimajo 1 dneva delovne dobe in nočejo delati. SRAMOTA ZA TAKO DRŽAVO. Pripravljajo veliko proslavo ob 100 letnici priključitve Prekmurja ki bo stala najmanj 350.000 € in to ljudje ki so najbolj krivi da je Prekmurje tam kjer je DA JIH NI SRAM, Prekmurje pa počasi umira - ugaša. Saj če bom pošten kamorkoli bi nas priključili pred 100 leti bi verjetno Prekmurcem bilo dandanes mnogo boljše, ker slabše kot nam je tako ne more biti.
Ker imam težave pri objavi tega komentarja, le ta verjetno ne bo objavljen ali pa bo izbrisan po naročilu "stricev iz ozadja"

In reply to by stric vili (nepreverjen)

pipika (nepreverjen)

Branka Kuzma Smolič pa res najbolj ve, kaj je ostati brez službe, nekateri celo 3x, da ne govorim o zakoncih kjer sta delala mož in žena. Temle v LJ je z rožicami postlano, pa mi je malo mar, če to prebere, kajti pojma od pojmov nima, kako je tukaj preživeti, za njo pa da ni taka problematika na trgu dela kot je bila leta 2009, pa še kako je!!, še vedno si delodajalci izbirajo koga bodo imeli in koga ne, ne mi mazat oči, ker sem sama v dreku, pa me noben ne vzame v službo po murinem prvem stečaju. Če imam srečo, me kdo povabi na razgovor, od tam naprej pa se zgodba konča, pogledajo mene, pogledajo vlogo, namenijo par lepih besed in kar v obraz povedo ja vaš EMŠO pa ni tak mali, tak da mi bolj zaposlujemo mlajše, seveda mislijo da od njih kaj več imajo, pa nimam proti mladim nič, ampak ti mladi velikokrat kar brez besed odidejo, ker si upajo, mi pa si tega ne dovolimo. Pa kljub temu te ne vzamejo, pa drugi strani pa jamranje delodajalcev v javnosti, da ne morejo dobiti kadra, pa saj ga nočejo ker so izbirčni. Poleg referenc, ki jih imam, čez 25 let dela v Muri, prekvalifikicaja po stečaju, pa še mnogo, mnogo delovnih izkušenj je je ŽAL ZGODBA TAKŠNA KOT JE. Sram jih je lahko v LJ, da sploh izjavi kaj takega, sicer pa kaj bi se sekirali za te golazni, ki so pri koritu. Bi ji privoščila, da ostane brez službe, ampak brez socialnih transferje, da se razumemo, pa da vidimo kako dolgo bo preživela...
Na bruhanje mi gre, če ravno živim v lepi deželi, ampak žal tudi najbolj pokvarjeni.

luc-ifer (nepreverjen)

Napaka sram jih je lahko v Muri in ne v Ljublani saj pa pri vseh stečajih, ki se zgodijo tukaj sodelujejo ljudje in odločevalci, ki so na položajih tukaj in zdaj, ka je Gomboc iz Lj ali Tešanovec?

In reply to by pipika (nepreverjen)

tračnica (nepreverjen)

Govori se,da biLukančičeva naj bila odrešiteljica in ,da bo ona prevzela .

rodeči (nepreverjen)

vic leta, hehe.

In reply to by tračnica (nepreverjen)

. (nepreverjen)

Njo bi morali terjati kam je miljone pospravila. Brez pomoči na mogla.

12 (nepreverjen)

A je ze kdaj od vodilnih kdo odgovarjal?

Xyz8 (nepreverjen)

Sodeč po ton ka so odle več kak mesec dni zasenke delat mislen ka nega pretirane osebne stiske. Sto je nuco plačo je že zdavnaj odiso pa nej cako ka vse skuper spadne. Če delata oba v Mure pa en mesec pa druge ne dobiš plače te očitno nemas mesečnih stroškov zal. Že nekaj časa se je videlo ka z toga nebo nic

Sodelavec (nepreverjen)

Kartago nüca 100 lidi. Dajte prošnjo

A (nepreverjen)

Pahor bi naj raje terjal miljone nazaj od lukančičke, ne da je murine delavke delale za njen odkup mure. Svinjarija. Dolafcon je pbljubil pomoč, ki jim itaq pripada, volte me...

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Starejše novice