Slika je simbolična.
Predlog zakona o testiranju funkcionarjev na prepovedane droge je sklenil zakonodajno pot.

Predlog zakona o obveznem testiranju funkcionarjev na prepovedane droge, ki so ga v zakonodajni postopek vložili v SDS, je danes sklenil zakonodajno pot.

Po predlogu bi se sicer morali izbrani funkcionarji na prepovedane droge nenapovedano testirati vsaj enkrat na leto.

Predlog ponovno zavrnjen

Predloge zakonov, ki so naslavljali to tematiko, je SDS v preteklosti v zakonodajni postopek vložila že večkrat, nazadnje junija, ko so so ga poslanci zavrnili, v SDS so nato s predlog znova poskusili avgusta.

A jim tudi tokrat ni uspelo prepričati poslanskih kolegov, zakonodajni predlog so namreč zavrnili že člani parlamentarnega odbora za zdravstvo.

Poseg v zasebnost posameznika

Predlogu je nasprotovala tudi vlada, po oceni katere bi predlog nesorazmerno posegel v zasebnost posameznika in ne bi celovito reševal problematike vseh psihoaktivnih snovi, ki lahko vplivajo na vestno, nepristransko in kakovostno opravljanje nalog funkcionarjev.

Na nekatere pomanjkljivosti je opozorila tudi zakonodajno-pravna služba državnega zbora.

Funkcionarji dolžni biti zgled

Predlog zakona sta sicer v današnji predstavitvi poslanskih stališč pričakovano podprli predlagateljici SDS in NSi. Kot je dejala poslanka NSi Iva Dimic, so funkcionarji javne osebe, ki so državljanom dolžne biti zgled, obvezno testiranje pa da poznajo v številnih državah in je tudi v Sloveniji v nekaterih zavodih in podjetjih utečena praksa.

Po oceni poslanca SDS Dejana Kaloha je predlog zakona v polnosti zasledoval načelo transparentnosti in odprtosti delovanja javnih funkcionarjev.

»Sprejem tega zakona bi bil po naši oceni neizogiben zaradi odgovorne politike in preglednosti delovanja javnih funkcionarjev ter predvsem odgovornosti do naših državljanov in državljank,« je dejal v predstavitvi stališča poslanske skupine.

Zloraba substanc resen javnozdravstveni problem

Po besedah vodje poslanske skupine Levice Mateja T. Vatovca je zloraba prepovedanih substanc resen javnozdravstveni problem in preresna tema, da »bi jo na tak trivialen način uporabljali za obračunavanje s političnimi nasprotniki«.

Podobno kritiko je izpostavila tudi poslanka SD Bojana Muršič, poslanec Svobode Robert Janev pa je med drugim dejal, da je po oceni njihove poslanske skupine predlog pomanjkljiv tako z vsebinskega kot tudi s postopkovnega vidika.

Komentarji (11)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
kuntakinte (nepreverjen)

...razpistiti takši parlament...ge sidijo zadrogejrani poslanci...nemajo jajc ka bi se šli testejrat...ka bi narod vido pod kakšo psiho sprejemajo zakone....samo ka lejko narod je..jo v glavou...

anton77 (nepreverjen)

Vsen je jasno zakoj. Ali je pa enin ešče nej????

GiGi667 (nepreverjen)

"Predlogu je nasprotovala tudi vlada, po oceni katere bi predlog nesorazmerno posegel v zasebnost posameznika in ne bi celovito reševal problematike vseh psihoaktivnih snovi, ki lahko vplivajo na vestno, nepristransko in kakovostno opravljanje nalog funkcionarjev."
Torej,če mi v službi dajo pihati,jim pokažem ta izsek????

Tecumseh (nepreverjen)

Ne vem s kakšno pravico ima potem policaj dajati alkoteste voznikom, pešcem... A ni to poseg...? Sicer pa, kdo se boji testiranja? Vladne stranke, a? So drogirani? Verjetno nekateri, drugače bi to potrdili in če se nihče ne drogira zakon ne bi imel prav nobenega učinka.

In reply to by GiGi667 (nepreverjen)

. (nepreverjen)

Nehajte z vašimi neumnostmi.

In reply to by Tecumseh (nepreverjen)

gru (nepreverjen)

Lahko poskusite, je pa vprašanje, kdo bo pri tem krajšo potegnil..

In reply to by GiGi667 (nepreverjen)

totekk (nepreverjen)

Skoraj dvej leti je meo predlagatel večino v parlamenti in bi takšen zakon z lahkoto spelo skozi proceduro v parlamenti. Zakoj so ga nej?

Tecumseh (nepreverjen)

Ja seveda, da bi levaki lahko spet pihali proti vladi, da nima drugega dela v času epidemije! Saj vas poznamo, vse obrnete tako, da vam paše. In vlada je imela zelo plitvo večino, brez manjšincev pa kar lep čas niti tega. Ni tako enostavno...
Sicer pa rek v mnogih primerih pravi, "bolje sedaj kot nikoli!"

In reply to by totekk (nepreverjen)

jap... (nepreverjen)

No, tu se pa končno ednouk strinjan s tebov Truplo.... prejšnja vlada je resno mejla PLITVO večino.... tak kak ma tudi PLITVO podporo PLITVIH volilcov s tebov na čeli. :)

In reply to by Tecumseh (nepreverjen)

paranormal (nepreverjen)

V plitvini si napravleni-mama se sejla na žabo pa ven prišo nerazviti paglavec :-)

In reply to by jap... (nepreverjen)

. (nepreverjen)

Odgovor je preprost. Ni bilo potrebe, saj je brez testiranja, stanje njihovih poslancev v parlamentu dovolj očitno.

In reply to by totekk (nepreverjen)

Starejše novice