*Fotografija je simbolična
Izjavo glede aktualnega stanja v zvezi z epidemijo bolezni COVID-19 so podali generalni tajnik Slovenske karitas Peter Tomažič in generalna sekretarka Rdečega križa Slovenije Cvetka Tomin ter vladni govorec, veleposlanik Jelko Kacin.

Vladni govorec Jelko Kacin je predstavil najnovejše podatke o stanju epidemije koronavirusa v Sloveniji. Skupno predstavljajo že skoraj polovico vseh okuženih zdravstveno osebje, zaposleni v domovih za starejše in stanovalci teh domov. 

Mobilna aplikacija za spremljanje okuženih

Za zajezitev epidemije so, po besedah Kacina, na voljo 3 poti:

  1. Medicina v smislu zdravljenja bolnih do točke, ko bo prekuženih dovolj ljudi. Ta pot je dolga in tvegana, saj naše zdravstvo izziva ne bi zmoglo, če bi bilo prekuževanje počasno.
  2. Znanost v smislu iznajdbe novega cepiva in zdravila. Po optimističnih ocenah nas do tega loči vsaj leto dni.
  3. Tretja pot pa je tehnologija. Tehnološke rešitve nam že sedaj omogočajo razmeroma normalno življenje v času epidemije, pomagajo pa nam lahko tudi pri preprečevanju širjenja virusa, meni Kacin. 

»Vse evropske države se ukvarjajo z razvojem rešitve v obliki prostovoljne in brezplačne aplikacije za mobilni telefon, ki s pomočjo lokacijskih podatkov uporabniku sporoči, ali je bil v stiku z okuženo osebo in ga napoti v izolacijo,« je pojasnil Kacin in ob tem zagotovil, da bo Slovenija pripravila rešitev na transparenten način s vključitvijo vseh deležnikov po posvetovanju z drugimi članicami Evropske unije.

Kot možnost je omenil tudi, da Slovenija ne bo razvila svoje aplikacije, ampak uporabila rešitev od drugih držav. Pomembni vidiki varstva podatkov, čas trajanja in zbiranja podatkov bodo v smeri zagotavljanja evropskih in nacionalnih standardov, je še poudaril Kacin.

Omejitev gibanja izven občin vsaj še en teden

V nadaljevanju sta predstavila aktivnosti nevladnih organizacij Peter Tomažič iz Karitasa in Cvetka Tomin iz Rdečega križa Slovenije. Včeraj je namreč potekal posvet delovne skupine nevladnih organizacij, na katerem so bili prisotni predstavniki 12 nevladnih organizacij.

Tomažič je dejal, da humanitarne organizacije v tem času zagotavljajo, da nihče ne ostane brez najpomembnejšega - brez hrane, vode in strehe nad glavo. Karitas je že 15.000 gospodinjstev oskrbel z najnujnejšem in ob tem razdelili 270 ton hrane ter pomagali s položnicami za 53.000 evrov. Pri Rdečem križu pa je času epidemije za pomoč prosilo več kot 1000 ljudi., Skupaj pomagajo več kot 90.000 ljudem. Dnevno je na terenu prisotnih več kot 900 prostovoljcev in osebja Rdečega križa, je povedala Tominova. 

Kacin je še potrdil, da bo trenutek za omilitev nekaterih ukrepov napočil po velikonočnem ponedeljku, ko bo vlada ocenila, ali za to obstajajo zadostni argumenti. Razpravlja se tudi o ponovnem zagonu javnega prometa, na način, da bodo potniki v avtobuse vstopali v srednjih vratih, ampak točnega datuma še ni.

Glede prepovedi gibanja izven občin je še dejal: »Omejitev gibanja izven občin ima že veliko izjem, pred koncem prihodnjega tedna pa zagotovo ne bo prišlo do ukinitve te prepovedi.«

S spleta

Komentarji (35)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
novinarklop (nepreverjen)

Drugje po eu vsi sodelujejo v boju proti virusu covid19, pri nas pa razredni boj. Nagajate, škodujete, pošiljate lažne novice v svet, ampak vlada sprejema prave ukrepe in ljudje to vidijo.

rote Mütze (nepreverjen)
Komentar je zaradi velikega števila negativnih odzivov skrit.

Rejsan sprejema miličara na hrbti !

In reply to by novinarklop (nepreverjen)

redhat (nepreverjen)

raje miličara na hrbti, kot ilegalnega, nebodi ga treba migranta na proracunu.

In reply to by rote Mütze (nepreverjen)

Gost8916 (nepreverjen)

Prepoved gibanja je protiustavna, zato si policisti lahko kazen zatlačijo v tazadnjo!

https://www.dnevnik.si/1042926637

In reply to by novinarklop (nepreverjen)

gasilec lojz (nepreverjen)

bo tebi administrator nekaj stlačil v ta zadnjo

In reply to by Gost8916 (nepreverjen)

seded (nepreverjen)

Avstrijski predsednik vlade Kurz je rekel vsi ki imajo pametne telefone morajo naloziti aplikacijo, da se sprosti gibanje, brez tega tudi ne bo dovoljen vstop v drzavo. A ima avstrija totalitarizem.? ne.

Hmmmmmm (nepreverjen)

Samo zato, ker je v drugi evropskoj državi zadeva v uveljavljanji ali pa že uveljavljena, ne pomeni, ka jih trbej za pozitiven primer davati oziroma s ten opravičevati nadzorovanje lidij v lastnoj državi...

Sicer pa se je Kurz en den po ton, kda je pravo, ka šče uporabo aplikacije napraviti obvezno, popravo. Aplikacija je v Avstriji še dale prostovoljna. Pritisk javnosti je bil previsiki. Uradno aplikacija nuca samo bluetooth ali pa wifi in na podlagi toga meri razdalje med telefoni in verjetnost okužbe, če je bližnji uporabnik pač okužen. Uradno ne nuca GPSa... Uradno. Ali pa mogoče še štimle. Do pa seveda update, ge de na konci GPS-funkcija čist slučajno notri...Bi si pa seveda sakšna vlada na ton sveti želela nadzor nad prebivalstvon. In počasi proba to tudi napraviti. Pod pretvezo virusa... Gniloba...

In reply to by seded (nepreverjen)

gasilec lojz (nepreverjen)

gniloba ti je mama

In reply to by Hmmmmmm (nepreverjen)

purd-i (nepreverjen)

A malo morgen zdaj pa nehaj lagati, zaradi takih nesramnežov se dogaja represija,

In reply to by seded (nepreverjen)

indeede (nepreverjen)

in beremo. Bruselj za uporabo mobilnih podatkov v boju s pandemijo. Zatrjujejo da ta pristop ne spodkopava evropskih pravil omzasebnosti in varstvunpodatkov. Kaj ima sedaj tu slo. vlada bit gresni kozel? raziskovalno novinarstvo. mogoce prej obsojajte Bruselj in Eu posrance.

Križevski (nepreverjen)

Vejpa što koga obsoja, to je praksa večine držav tak v eu, kak drugje po svetu in seveda čista legitimno.

In reply to by indeede (nepreverjen)

Hmmmmm (nepreverjen)

Ja, v krizi se da vse napraviti legitimno... Z narodon, šteri je v straji, se da ležje manipulejrati... Če korone nebi bilo in bi van ščeli enako zadevo podturiti, bi se pa bunili kak zmešani...
Samo spregledniti te mogli, dragi lidgej.

In reply to by Križevski (nepreverjen)

fonzekk (nepreverjen)

Si se vprašal po vzroku za ta ukrep? Vzrok je hudo nalezljiv Covid-19 in varovanje zdravja tistih, ki so zaenkrat (upajmo) še zdravi. In ker se nekateri, ki bi morali biti zaradi ostalih v karanteni, tega ne držijo. Za kontroli gibanja preko telefona, pa mora itak vsak dati pisno privolitev. Ali ga pa nekam, kjer ga bodo lahko kontrolirali, namestijo. Brez ugovora. Njegova svoboda, dokler ne bo zdrav, gor ali dol.Ali pa je Covid-19 izmišljotina, desettisoči mrtvih in tisoče dnevnega prirastka seveda tudi. Ker si je vse to izmislil Janša zato, da uvede totalitarizem. In je v podobne ali še strožje ukrepe prisilil vse ostale države. Najlažje je pljuvati iz kavča. Pojdi v vlado in naredi ukrepe, ki jih ne bo nihče kritiziral!

In reply to by Hmmmmm (nepreverjen)

Hmmmmm (nepreverjen)

Ja, san se vprašo o vzroki toga. Z medicinskoga vidika zadeva mogoče neje slaba. Čeprav ma tehnično že kar velke pomanjkljivosti. Ampak z medicinskoga vidika bi virus premagali tak, ka bi par kednov bili vsi zapreti sami v svojo kučo in je to to. S ten bi se virus iztrebo. Ampak v praksi je to malo drugače. V praksi trbej sigdar upoštevati še druge faktore. Kak recimo gospodarstva, zdravje drugih lidij itd. Ka ti pomaga, ka se celo ljudstvo za kednov izolejraš, če ti pa kak posledica grozi najhujša gospodarska kriza vseh časov in seveda bolezni prebivalstva, posledica karantene oziroma posledice trenutno razen za korono nedelujočoga zdravstvenoga sistema. Na neki točki de se pač trbelo zavedati posledic in de život mogo iti dale. Žrtve mo meli v sakšon primeri. Moremo najti nekšno sredino, ka de čimmenje žrtev zaradi korone in čim menje žrtev zaradi gspodarstva ali drugih bolezni. Sicer pa, ka priden nazaj na temo: San se vprašo o vzroki za to. San se pa tudi vprašo, kakšne druge posledice lejko to prinesej. Znaš ka, kda vlada zača neka močno podpejrati, te že lejko slutiš, ka tu neka smrdij. Še posebej je kruto, če je to stvar, štera izkorišča tvoje podatke Četudi je zadeva še zaj anonimna, gejo posodobitve in podobne reči in se hitro lejko zgodi, ka nede več anonimna. Brez, ka bi se lidan to pravlo. . Še nekak preživin, če facebooki ali drugin dan te podatke. Ampak to, ka de me lastna vlada lejko kontrolejrala, pa je poseg v svobodo posameznika in nič drugoga in koriščenje svobode prebivalstva za svoje interese. Pa me briga, če to dela leva ali desna vlada. Nejsan človek, ka bi nekomi rit lizo ob vsakoj njegovoj ideji, samo zato, ker kak oseba ustreza mojon političnon mnenji. Nejsan ovca kak 75 procentov Slovencov.

In reply to by fonzekk (nepreverjen)

Ne laži (nepreverjen)

Aplikacija na teelfounaj de rejšila krizo z Covidon. Ten se je ftrgnolo do kraja.

Roloer (nepreverjen)

Zanimive povezave med Bill Gates in WHO in cepivo. V ozadju so vecji plani.

Topsop (nepreverjen)

Izogibajte se novic Pop tv, kjer vam bogatas z milijonsko hiso v ameriki govori, kako ste revni. Ne bodi ovca.

purd-i (nepreverjen)

Po novon gledajte vsi NORO 24 tv tan je vse po istini in še je požegnjeno s strani vodje vsemogočega JJ

In reply to by Topsop (nepreverjen)

Fritz (nepreverjen)

Staro nokio aktiviran nazaj pa te lejko majo oni aplikacijo

čarni vrag (nepreverjen)

Težko je s ten Kacinom pa njegovimi pridigami. Tisti ka smo že malo duže na sveti in smo nekaj doživeli in preživeli, vemo ka vsaka nalezljiva bolezen dihalnih organov, kar je tudi ta COVID-19, spomladi izgine. Tak je bilo že tudi leta 1968/69, ko je za honkonško gripo po sveti umrlo 500.000 ljudi. Tudi ta je spomladi 1969 izgubila sapo in po kratkem postopku izginila. Vzela jo je megla. Ne vem odkod Kacini informacija, ka de Covid-19 trajo celo leto ali celo par let. Mogoče piše tak v kakšni Nostredamusovi napovedi, ali pa tak pravi Bill Gates, glavni financij WHO. Proti virusi je najbole močno orožje gibanje na sunci in svežon zraki. Zato ljudje brez panike. Ne zapirajte se v kuče, ite na zrak, paste na en metersko razdaljo in se gibljite. Vsaka tudi najmanjša občina je zato zadosti velka. Predvsem pa znebite se straja in pesimizma. To zelo negativno vpliva na zdravje.

Rosenkrantz (nepreverjen)

Avstrija je prek smucarskega sredisca zarazila pol Skandinavije..pljuvali so pink ponk zogice izmenicno kao igra v hotelu zato se mi gabi ko mi to policijsko drzavo od Avstrije daje kdo za vzgled. 2 policijski drzavi sta v Evropi obstajali ze pred virusom: Svica in Avstrija.

Indigo1 (nepreverjen)

Se strinjam! Ti dve hitlerski državi ne moreta biti nikomur vzgled!

In reply to by Rosenkrantz (nepreverjen)

Gost8916 (nepreverjen)

Prepoved gibanja je protiustavna, zato si policisti lahko kazen zatlačijo v tazadnjo!

https://www.dnevnik.si/1042926637

ena huda teta (nepreverjen)

Kaj Kacin misli, da smo leta 1991, ko je vsak dan delal paniko in našteval, kje se gibljejo tanki JLA? Kacin, Janša in kompanija so že davno za NA SMETIŠČE ZGODOVINE!! Njihov čas je že davno potekel. Imajo razmišljanje, ki se je nekje zataknilo in ne gre skupaj z digitalno dobo.
Obljublajjo marsikaj, resnica pa je daleč od tega.
Oni mladenič od NSi je zadnjič bil glsen, da bo elektrika cenejša za 30%. Danes je prišla položnica. Vse sem pregledal in preračunal. 10 % !!!! je res ceneje !! Sam populizem jih je. Polanski Jaklin bi naj bil, kot sekretar ta obrambo v skupini za nabavo začitne opreme glavni šef. Bog nam pomagaj!
Avtomehanične delavnice se odprejo. SUPER, odlično! Ampak nelogično, da ostaja omejeno gibanje.
Kako bo iz Gronje Radgone nekdo prišel v Mursko Soboto na servis!!!! Da ne bi kdo kaj pisaril o servisih v bližini. Imaš avto PEUGEOT in ga pelješ na pooblaščen servis in tudi pri njih imaš shranjene gume in avto je še v garanciji. Ta je v MS !!!!
In, ko te ustavi Hojsovec, Kanglerovec - beri policaj, te ima že po defoltu za lopova in lažnivca in hoče 100 papirjev, potrdil in pojasnil, da slučajno se ne izgovarjaš. Haloooooo!!!!
Kdo bi se vozil kar tako za hec nekam in kuril gorivo in trošil čas?!

Pacijent (nepreverjen)

ODLIČEN KOMENTAR

In reply to by ena huda teta (nepreverjen)

kunta kinte (nepreverjen)

da ne bi slučajno,ponavljam slučajno kakšen komunist žegen jedel

ivanov (nepreverjen)

Ne boš ga niti ti, ka letos žegnja nede. Župniki nemajo jajc med vernike iti.

In reply to by kunta kinte (nepreverjen)

Juhica (nepreverjen)

Kaj kdo je, pa res ne moreš prepovedati, pa če se še tako napenjaš. Laiki ne jemo žegnja, ampak šunko in klobase pa hren. Je s tem kaj narobe?

In reply to by kunta kinte (nepreverjen)

čarni vrag (nepreverjen)

Proizvajalci cepiva proti prašičji gripi so prezrli tveganja
Pred približno devetimi leti je 30 milijonov Evropejcev prejelo cepivo proti prašičji gripi Pandemrix. Že takrat je bilo veliko varnostnih pomislekov. Zdaj so znane nove, resne obtožbe.

21.09.2018, 23:23.

Mudilo se je poleti 2009. Potem ko je Svetovna zdravstvena organizacija (WHO) prašičjo gripo razglasila za svetovno kugo, so oblasti po vsem svetu aktivirale svoje načrte za nujne primere. Cepivo proti prašičji gripi je bilo v zelo kratkem času potrebno za milijone ljudi. Le na ta način bi lahko človek ponovno pridobil oblast nad širjenjem virusa.

Že takrat so mnogi kritizirali, da so bili standardi zaradi naglice prenizki. Nedavno poročilo britanskega medicinskega časopisa zdaj potrjuje, da je proizvajalec cepiva GlaxoSmithKline (GSK) že zgodaj imel eksplozivne informacije o stranskih učinkih cepiva proti Pandemrixu, ki se uporablja v Evropi, vendar niso reagirali.

Za pospešitev proizvodnje je GSK svojemu cepivu dodal aktivno sestavino. Na ta način so podjetja in oblasti lahko več ljudem distribuirale manj učinkovine. Doslej je ta tako imenovani adjuvans veljal za problematičen del cepiva.

Pogosti stranski učinki vključujejo alergijski šok, paralizo obraza, trzanje, vaskularno vnetje in vnetje možganov. Vsi neželeni učinki so bili opaženi v času cepljenja.

Švedska vlada se je maja 2016 odločila, da bo prizadetim izplačala odškodnine v višini do enega milijona evrov. Tožbe proti GSK še potekajo. Podatki, ki so zdaj postali javni, izvirajo tudi iz enega od teh procesov.

Bog nas varuj cepiv na katere bi po Kacinovih napovedih morali čakati še leto dni. Tudi pri nas so nekaj cepili s tem cepivom. Sprašujem se ali večina Slovencev res trpi za izgubo spomina. Ali pa vam je vseeno kaj vam pridigajo. Pred dobrimi 10 leti je vladala podobna panika kot zdaj. Samo takrat še niso zapirali šole in tovarne. Ste to vsi pozabili? Potem je z vami nekaj hudo narobe. Ko mlad poludi, život mu u sreči i radosti prolazi.

...... (nepreverjen)

Ta prepoved gibanja med obcinami je cist zgresena.. ljubljanska obcina ma 275 km², npr beltinska pa 62 km².. komi kurci te prepoved gibanja med obcinami?? Te bi mi tu lejko v 4 obcine sli ka bi to pokrili.. tocje tak da se samo odlok v da, premislavle se pa nic.. kka trifrtale stvari v sloveniji.. ajd cao..

www (nepreverjen)

Zatau ka delajo ukrepe, ker je pač delajo. Zdravstveni problem so spremejnili v politični problem. Drugo tak ne vejo kak politizejrati vsako zadejvo. Banda nesposobna.

Lasten narod jebejo v mozak. Pistimo vas vö z občin, či nan dovolite ka vas nadzorüvlemo.

In seveda jin je v interesi ka ta kriza traja čim duže, Kak de je konec, de ta banda vrez z Gargamelon letejla.

In reply to by ...... (nepreverjen)

. (nepreverjen)

Za viruse bo skupna aplikacija, za ostalo pa ne.

marija marija

Kacin pa ta banda za spostrelat

Grk (nepreverjen)

Jutri začnemo ustanavljati protikoronosno vardo. O podrobnostih se pozanimajte na
Facebook profilu. Članstvo brez plačno. Kakršna koli oborožitev strogo prepovedana.

čarni vrag (nepreverjen)

Naj te Kacin je.e svojo ženo, nej pa celo državo.

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Starejše novice