Foto: Bobo
Na novinarski konferenci je vladni govorec Jelko Kacin odgovarjal tudi na vprašanja našega portala glede situacije okoli premestitve okuženih oskrbovancev ljutomerskega doma.

Dogajanju okoli Doma starejših občanov Ljutomer in okuženih starostnikov, ki bi morali biti premeščeni v ptujsko bolnišnico, ampak so se tam temu uprli, ni videti konca. S vprašanji smo se na Sobotainfo usmerili k vladnemu govorcu Jelku Kacinu, ki je na današnji novinarski konferenci spregovoril tudi na to temo. 

Na Kacina smo se obrnili s vprašanji, ali se je že našla morebitna nova lokacija za premestitev, ali morda pridejo v poštev prazne hotelske kapacitete, ki jih imamo na voljo tudi v Pomurju in, zakaj ni bila kot predvidena lokacija premestitve oskrbovancev mišljena soboška bolnišnica.

Hoteli ne pridejo v poštev, odločitve o premestitvi še ni

Kot je dejal Kacin, je preselitev oskrbovancev iz domov, kjer živijo, zelo stresno početje za starostnike, problematična je že vožnja z rešilnim vozilom, pri dementnih pa je premestitev iz njihovega okolja v drugo okolje, še toliko bolj stresna. 

»Pri vsakem starostniku je potrebno pozitivnem presoditi, kaj za njega pomeni prihodnost. Ali ga je primerno dati v intenzivno oskrbo in s tem povzročiti še dodaten stres. Posebej ko gre za veliko število pridruženih bolezni, ko gre za visoko starost. Vse to zahteva strokovne presoje in o tem presojajo samo tisti, ki so za to kvalificirani,« je pojasnil vladni govorec in pri tem izpostavil delo koordinatorjev v več kot 100 slovenskih domovih za ostarele, kjer so predlagali dodatne ukrepe.

Kacin je posebej poudaril, da so v nekaterih domovih ukrepi težje izvedljivi, predvsem zaradi nerazumevanja vodstva domov, ali zamudnega in nedoslednega izvajanja ukrepov. Zaradi vseh naštetih dejavnikov se tako odloča o tem, kaj storiti z vsakim konkretnim domom oskrbovancev, je še povedal.

Glede na to, da naj okuženi oskrbovanci ne bi potrebovali bolnišničnega zdravljenja, pa je Kacin dejal, da preselitev v hotele ne pride v poštev, saj večina starostnikov potrebuje bolniške postelje, hoteli pa tako niso primerni za to kategorijo oskrbovancev. 

»Jaz si kot govorec ne bi drznil ugibati, zakaj bolnišnica Murska Sobota ni bila izbrana za morebitno preselitev. Do danes smo pričakovali odgovor ministra za zdravje, da kaj pove o tem. Ampak tega odgovora do tega trenutka iz objektivnih razlogov nimam, ker se še vedno išče odločitev kam in če sploh,« je še odgovoril Kacin na naše vprašanje o možnosti premestitve v soboško bolnišnico.

Kader soboške bolnišnice v Ljutomeru zaznal težave

Z istim vprašanjem smo se obrnili tudi na strokovnega direktorja SB Murska Sobota Daniela Grabarja, ki je pojasnil, da starostniki iz ljutomerskega doma ne potrebujejo hospitalizacije, zato tudi soboška bolnišnica v tem primeru ni bila predlagana kot rešitev. Glede kritik usmerjenih v vodstvo DOS Ljutomer pa je priznal, da so njihovi zaposleni, ki pomagajo pri delu v domu, zaznali težave.

»Mi smo vsa mnenja naših sodelavcev, ki so vključeni v delo v DOS Ljutomer, posredovali na ministrstvo in ministra Gantarja z njimi pisno seznanili,« je razložil Grabar.

S spleta

Komentarji (17)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
Gost52537 (nepreverjen)

Ka vij ste resno fuknjeni v glavi sobotainfo. Tej okuženi naj ostanejo ge sau, v domi, pa se tan zdravijo nej ka do jih vozili v bolnico ge trenutno nega okuženih!!! Vij še pa provocerate!!!

murasombat (nepreverjen)

da da... bolnišnica ne sprejema bolnih... banana republika

In reply to by Gost52537 (nepreverjen)

Ah, kje pa (nepreverjen)

Bolnica sprejema zdrave da jih med. MAFIJA "pospravi" ... korupcija in zloraba pa tega ne kaznuje ... Stalinisticno likvidiranje politicnih nasprotnikov

In reply to by murasombat (nepreverjen)

alkimist

40 starostnikov (sklepan ka ide za strokovno presojo in so to lidje ka jih zamenjava okolja najmenje prizadene) bi premestili v ustanovo kera stoji z razlogon ka poskrbi za betežne/poškodovane. Osebje je dužno pomagati, če lidje nucajo medicinsko pomoč. Za to so plačani.
Ka točno ti je tu nej jasno? Zakoj ne razmiš?

In reply to by Gost52537 (nepreverjen)

100-100 (nepreverjen)

In ka do delali v soboški bolnici z njimi, či so pa popolnoma zdravi. razen okužbe nemajo nikšij nevol. Tan ge so zdaj ji je sploj nej slabo. Trbe pač poskrbeti za čistočo, kader pa red pa de fse bokše. V bolnicaj pa trbe začati zdraviti tiste šteri zdravljenje nücajo. Či pa de šteri od tej starejšij oskrbovancov toga ali pa šteroga drugoga doma nüco bolniško pomoč pa njemi jo seveda trbe dati.

In reply to by alkimist

Rdeča Zvezda (nepreverjen)

to pa je sranje

In reply to by 100-100 (nepreverjen)

Jilo (nepreverjen)

Tocno tak. Naj se v rakicani koncno zacajo obravnave, v nasprotnem primeru, de vec beteznih pa mrtvih kak pa okuzenih. Tej v ljutomeri pa bi to ze mogli, da se zacalo, nej zaj kda jih je 40. Kak je hoblaj reagero tak bi mogli vsi, pa do toga ne bi prislo.

Anti Komunist/… (nepreverjen)

Ljutomerčani se itak ničesar ne držijo, se bojim da bi v tem primeru še bolj okuževali okoliško prebivalstvo v Prekmurju, kakor so to delali tudi v Ljutomeru zato občani temu ostro nasprotujemo, saj je naša prioriteta, da zaščitimo čim več starejše in mlade generacije iz naših koncev, saj je statistično dokazano, da je virus Covid19 vsaj 10x bolj smrtonosen od sezonske gripe! Naj se vozijo bolniki v to prilagojene prostore, kot je bil prirejen v UKC Maribor!

čarni vrag (nepreverjen)

Kak san čul je ta Covid19 prišo z Nizozemske in so ga nej prInesli varovanci DSO.

In reply to by Anti Komunist/… (nepreverjen)

BRKATO PRASE S… (nepreverjen)

Mislim , " čarni vrag " , da je popolnoma irelevantno od kod je prišel ta virus , seveda ti ne moreš iz svoje kože , zdaj si le dobro zaveži tvojo kravato , rdečo , in ne lupetaj v tri dni .

čarni vrag (nepreverjen)

Ti znaš ka jaz ne vem odkod je prišo. Se pravi ka ti znaš odkod je prišo. Kravato nosim zelo redko, rdeče pa sploh nikoli nisem imel. Nikoli nisem bil v Partiji.

In reply to by BRKATO PRASE S… (nepreverjen)

ena huda teta (nepreverjen)

No, no, kaj ljudje vsak dan sproti pozabijo kaj kdo reče in kaj se dogaja?

Sedaj se je pa treba nekaj vprašati. KDO JE TU NOR ?!?!?!?!

Strokovni direktor soboške bolnišnice Daniel Grabar pravi, da starostniki iz ljutomerskega doma ne potrebujejo hospitalizacije, zato tudi soboška bolnišnica v tem primeru ni bila predlagana kot rešitev.

Ja zakaj pa potem vsa štala okrog bolnišnice Ptuj in hudovanje ministra Gantarja in šefa vlade Janša glede Ptuja????

Kdo se sedaj spreneveda in kdo se iz koga norca dela ?!???

Kaj je sedaj res ????

Očitno je, da se zdravstvo gre nek ping - pong in se z vsemi sredstvi otepajo teh starostnikov.

Na drugi strani pa nasprotniki direktorja Nemca izrabljajo trenutno situacijo in se ga lotevajo z vsemi sredstvi.

Tudi najbolj podlimi.

100-100 (nepreverjen)

Pameten človik odstopi s sfojoga položaja, ešče posebi da zna da je kak direktor zajebo. Zajebo ker je dopusto-da so se po domi sprehajali brez nadzora ludski, ka je nej meu nika zaščitne opreme, ka je niti ednoga čistilnoga servisa nej mogo pogoditi, itd. Seveda pameten.

In reply to by ena huda teta (nepreverjen)

nevenneven (nepreverjen)

jebe se zdravstvenim delavcem za tej bouge upokojence, glavno ka so oni tam v pripravljenosti in mislim,da bodo to dobili plačano (no ne vem) za nič dela.

Prekmurec3 (nepreverjen)

nevenneven, rejsan nevejšnevejš. Nišče je nej v pripravlenosti, pa nišče je nej dobo še enoga centa dodatka. Nekaj jih je na čakanji, nekaj pa jih dela. Lejko prijdeš poglednot, ka so oddelki puni isto tak, kak so bilij pred korona virusom ;)

In reply to by nevenneven (nepreverjen)

LariFari (nepreverjen)

Še ni konec epidemije nevarno je v SBMS

nevenneven (nepreverjen)

Prekmurec3 ... sem napiso, da ne vem, če do doubili plačano in ne ven kak so oddelki puni samo kak sem slišal je v kuhinji manj naročil hrane za bolnike.

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Starejše novice