Trg kriptovalut je v zadnjih mesecih skorajda ponorel. Cena Bitcoina se je od septembra do decembra povišala kar za štirikrat. Si predstavljate, koliko bi lahko zaslužili?

Čeprav se Bitcoinov danes poslužuje še razmeroma skromno število uporabnikov, kriptovaluta beleži enormno rast ter se vztrajno prebija med vse več uporabnikov. Nanjo so postali pozorni tudi veliki bančni sistemi ter ostala podjetja. Pri nekaterih je tako že nekaj časa mogoče plačevati z elektronskim denarjem. Kriptovalutam zato številni strokovnjaki v prihodnje napovedujejo rast priljubljenost tudi kot plačilno sredstvo.

Časi neverjetnega bogatenja so mimo

Časi, ko bi s pomočjo Bitcoina lahko z majhnim vložkom nesramno obogateli, so mimo. Številni so namreč pred leti za nekaj deset dolarjev kupili več enot te valute, vrednost te pa je od takrat narasla na več kot 12 tisoč dolarjev na enoto. Takih donosov več ni za pričakovati. 

Vrtoglava rast, a tudi padci

Bitcoin še zdaleč ni edina kriptovaluta, je pa vsekakor najstarejša in najbolj prepoznavna. In zadnje čase podira rekorde.

Njegova vrednost je še pred približno enim letom znašala nekaj več kot 700 dolarjev, v vmesnem času pa je zrasla za kar trinajstkrat in minuli torek dosegla mejnik 10 tisoč dolarjev, le teden pozneje pa je že dosegla vrednost 12 tisoč dolarjev.

A z ogromno rastjo vrednosti prihajajo tudi nihanja. Minuli teden je tako cena Bitcoina v enem večeru zanihala navzdol za skoraj 20 odstotkov. Pri številnih lastnikih Bitcoina, ki so valuto kupili z željo po visokih zaslužkih, je to povzročilo paniko in histerično prodajo.

K nakupu vabijo tudi Pomurce

Priložnosti tako niso bile spregledane niti v naših krajih, saj smo opazili, da v svet kriptovalut te dni vabi tudi oglasn na Sobočancu in velikem oglasnem LED panoju. Reklamna agencija Vizija namreč strankam ponuja hiter ter varen nakup in prodajo Bitcoinov.

Interes težko ocenjujejo

Kot so nam povedali v Agenciji Vizija, je zaenkrat težko govoriti o tem, kakšen je interes, saj storitev posredovanja opravljajo šele en mesec.Kupci, ki so s tem namenom prišli k njim, so bili s kriptovalutami seznanjeni in niso potrebovali dodatnih pojasnil, še pravijo. Sicer pa sami ne opravljajo dejanske prodaje Bitcoina, temveč so zgolj posrednik. Kupec naročilo opravi preko spletne strani, nato pa se s prejeto kodo oglasi pri njih in poravna kupnino.

Mikavne priložnosti, a ne brez tveganja

Če se tudi sami spogledujete s kriptovalutami in želite vskočiti na vlak donosov, le previdno. Če ne veste, kaj počnete, je tovrstno početje lahko precej tvegano – iz večih razlogov. 

Če denimo s svojo denarnico, napolnjeno z bitcoini, ne znate upravljati sami in jo sklenete zaupati posredniku, se izpostavite nevarnosti, da ob morebitnih negativnih premikih na trgu ne boste dovolj hitro reagirali oziroma imetja prodali v osnovno valuto (na primer evre ali dolarje). V primeru, da cena nenadoma strmoglavi, tako lahko precej hitro izgubite veliko denarja. 

Ob tem pa težavo predstavlja še omogočanje dostopa do vaše kriptodenarnice drugi osebi, torej vašemu posredniku. Dostop do kriptodenarnice morate imeti sami, saj tako bistveno zmanjšate možnost zlorabe. 

Potrebno se je namreč zavedati, da v primeru zlorab in napačnih nakazil znotraj sistema kriptovalut ni nikogar, na kogar bi se lahko obrnili, saj sistem deluje decentralizirano. 

Pri Bitcoinu gre za decentralizirano kriptovaluto, temelječo na tehnologiji blockchain. Medtem ko nad običajnimi nacionalnimi valutami bdi centralna banka, pri Bitcoinu tovrstnega nadzora ni. Podatki o transakcijah in ujemanje blokov se pravzaprav preverja znotraj same mreže uporabnikov. 

Ena večjih prednosti valute je tako predvsem anonimnost, zaradi česar pa je hkrati tudi lažja tarča zlorab. Če ostanete brez denarja, vam torej ne more pomagati prav nihče. 

Vstopite le z denarjem, ki ga lahko pozabite

Svet kriptovalut torej kljub vabljivim priložnostim še zdaleč ni brez tveganj in marsikje se lahko zalomi. Zato se ne gre prenagliti. Preden sprejmete odločitev, se dobro poučite in če sklenete poskusiti, to storite preudarno, z denarjem, ki ste ga pripravljeni tudi pozabiti, saj vstopate v svet velikih tveganj brez vsakršne regulacije.

S spleta

Komentarji (82)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Kako je ime prekmurskemu glasbeniku Kreslinu?

wanna be novinar (nepreverjen)

Uredniška politika, da te kap!

Če ste želeli strašiti/opozarjati glede kriptovalut, ne bi smeli omenjati imena domačega podjetja, ki jih ponuja, ker je članek v takšnem kontekstu antipropaganda tovrstnim poslom podjetja.

To je isto, kot da bi predstavljali neko gostilno in v istem članku na koncu pisali o nevarnostih okužbe s salmonelo zaradi nehigienskih razmer v kuhinji. Jaka reklama gostilni :) Ker se ime gostilne daje v negativni kontekst v povezavi s salmonelo, jim v tem primeru delate gospodarsko škodo.

Ali ste to, v zvezi s podjetjem omenjenim v članku, pravzaprav res tudi želeli?

wanna be kritičar (nepreverjen)

Mi starejši se še dobro spomnimo raznih Dadasov, Catch the Cash in ostalih podobnih masovnih nategov ljudstva, ki je ne samo svoje prihranke vlagalo v razne sklade, ki so obljubljali visoke donose, ampak celo jemali posojila! Na koncu ostali brez denarja in s kreditom. Ne pravim, da je v tem primeru tudi tak, ampak prav je da se opozarja na nevarnosti. Saj pa nihče ne piše, da oni probajo koga prevarati, ampak samo da se je treba prej o tem dobro poučiti, če ne pa rajši ne vstopaj v to.

In reply to by wanna be novinar (nepreverjen)

brezveznež (nepreverjen)

wanna be novinar
zakoj pa nej! ka njemi naj delajo te reklamo in naj pišejo ka je tau varna naložba ger boš s pune zaslužo!
takšne firme so najbole nevarne, ker gočijo samo o donosnosti, lidge pa slejpo nasedajo.
tak kak razni posredniki zavarovalnic, ''prinas samo raste in kda pada te mi zavarujemo...''

Olosh (nepreverjen)

Ajde daj ne bluzi :D Tudi vlaganje v zlato je nej varno niti v seno, pa se ten biznison ne dela antipropagande. Dokeč boš pa napiso ka gOčijo, dotečas te nede nišče resno gemal.

Bitcoin je novi keš, z močnim ozadjon in itereson sveta, če ščete al nej :)

In reply to by brezveznež (nepreverjen)

lauraas (nepreverjen)

Evo rezultati vladavine Donalda Trumpa, Obama je pa delal za tretji svet in s tem slabil ZDA! Pretirana sociala je propast! Na svetu je že preveč "črnih"!

ajajajajajaj (nepreverjen)

Tej kriptovalute so nej nič drugo kak ponzijeve sheme, torej piramidni sistemi. Seveda so tisti na začetki fejst obogateli, kak vedno v takšnih nategih, te se počasi dobiček menša, na konci pa gda sfalij investitorov pa vse bukne. Takšni sistemi so profitabilni samo dokeč se najdejo naivneži ka v to vlagajo..... in profitabilni so seveda vedno za tiste prve, zadnji vedno najebejo. Glede na to ka se iz dneva v den pojavlja vedno več ponudnikov kriptovalut dvomin ka de ta zadeva dugo funkcionejrala. Ponudnikov je sigdar več, dobički so sigdar menši. Je pa še ena fora, dosta teh kriptovalutnih sistemov so ustanovile kriminalne združbe ka lejko prek toga perejo pejneze glih zaradi v članki omenjenoga problema - nega nikšoga nadzora. Neka se celou že šuška o prepovedi takšnih sistemov v določenih državah glih zaradi toga, pa tudi vedno menje je podjetij in ostalih ponudnikov raznih storitev keri so pripravljeni sprejeti kriptovaluto za plačilo. Tak ka lidje rajši 5x premislite prlej kak se date nasrati. Zgoraj je eden že omejno podobne sisteme keri so že harali po naši državi in spucali denarnice velkomi števili naših lidij.

afta he (nepreverjen)

Saj pa je lepo napisano, vloži toliko kolikor lahko pozabiš. Prej moraš misliti, da boš vse izgubil, kot pa da boš veliko zaslužil. Potem pa se odločite.

pijancek

Nov nateg za naivne in bogate ! Ko boste ostali brez denarja ne jočite. V vsaki igri je tako, da tisti prvi obogatijo, naslednji pa izgubljajo. Pri nas je bilo veliko teh iger. Ljudje ostali brez denarja ! Nekateri organizatorji teh iger v zaporih, nekateri pobegnili. Tudi znan pevec.

Olosh (nepreverjen)

Si tij celi nateg, hahahaha :D V to se tudi razmiš dementko nej? :) Bitcoin je nej nobena igra, z BTCjon dejansko lejko kupiš žemljico v trafiki, ja točno tak, počasi pa še z Ripplon in Ethereumon in verjetno še kakšno cryptovaluto. Se vidi ka nemaš pojma od pojma od pojma...

Nateg je bil recimo Mcoin, Onecoin, keriva sta sploj nej koterala na borzi -coinmarketcap.com in to je bila oziroma še je tipična ponzi shema. Nej mešati grujšk pa đabok folk, prosin vas lepo no :D

In reply to by pijancek

Ong (nepreverjen)

Tocno v teh komentaraj se vijdi ka ne laucite bitcoina pa ostalih kriptovalut keri so dejanski piramidni sistemi. Za bitcoin ti nej trbej 10 kolegov not spravte mas pa gotovo. Tau ka je nateg mi neje jasno glede na tau ka ze 1 leto vse iz nemcije narocavlen pa z bitcoiname placuvlen. Vse ka lejko poven je ka san bil nauri ka san nej vec si pujsto bi zaj lejko v penzijo šau. Al ok ka drujgoga pricakuvati od sobotainfo foruma ge je tito še vedno bog i batina.

Olosh (nepreverjen)

Pusti ka folk ne loči med BTCjon pa obično ponzi shemo :) Tudi ge san plačuvo z BTCjon že, tak ka ja :D

In reply to by Ong (nepreverjen)

pijancek

Ko ti bo nekdo račun sprazno ................ do takrat uživaj !

In reply to by Olosh (nepreverjen)

Olosh (nepreverjen)

Račun ti lejko nešče tudi zdaj sprazni, pa ne nuca biti nateg :D Pojma nemaš, tak ka raje utihni, preden boš se še bolj osmešil.

In reply to by pijancek

pijancek

Neje glih tak, kak pišeš ! Se bojiš za svoje peneze ? Prej ko slej boš ostal brez njih. Žaljenje ljudi ti jih ne bo dalo nazaj. Dečko smiri se ! Pa se sprijazni. Si pač zajebal. Še vedno lahko prodaš, če bo kdo kupil. Boš vsaj nekaj imel.

In reply to by Olosh (nepreverjen)

Olosh (nepreverjen)

Ajde šetnja ka nevejš ka gučiš :)

In reply to by pijancek

pijancek

Prodaj jih, če bo kdo kupil. Še je čas. Pozneje jih boš samo sanjal.

In reply to by Olosh (nepreverjen)

Olosh (nepreverjen)

Ti sploj znaš ka in o čen pišeš? :) Resno stavi se, ker si delaš sramoto :)

In reply to by pijancek

majner (nepreverjen)

In kak bi njemi nešče lejko račun sprazno? Če mi pa zaj tau razložeš te si na nobelovo nagrado.

In reply to by pijancek

Olosh (nepreverjen)

Hack hack master, hack hack :) Za ugotovitev ka ti lejko nešče vlomi v spletno banko (takšo vodenje računa ma ogroooomno lidij) in sheka račun, si zaslužin to nagrado a? :) Ka praviš? :)

In reply to by majner (nepreverjen)

ajajajajajaj (nepreverjen)

No ja..... vrednost in rast bitcoina je odvisna od koga? Od toga kelko lidj ga kupi in vloži svoj keš. Še san si pravo ka, če bi na začetki vložo več bi šou zdaj v penzijo. Tak ka tisti ka so na začetki vložili so več zaslužili, tak kak v ostalih piramidnih sistemih. Gda/če de se število "vlagatelov" zmenšalo ali ustavilo, de se zmenšala tudi vrednost bitcoina, oziroma de bukno. Torej...???

In reply to by Ong (nepreverjen)

Olosh (nepreverjen)

Napačno računaš, samo to mo pravo :) BTC ma močno ozadje in podporo :)

In reply to by ajajajajajaj (nepreverjen)

pijancek

S takšnimi kak si ti !

In reply to by Olosh (nepreverjen)

ajajajajajaj (nepreverjen)

Olosh, se strinjan..... od ostalih kriptovalut je bitcoin bole naprej. So bili pač prvi in so dodelali svoj sistem. Ostali pa večinoma zdaj ščejo pobrati smetano, vidijo možnost hitroga zaslužka in kak san pravo, mafija vodi fejst velki procent toga posla zaradi toga ka nega nikšoga nadzora in se lejko perej keš brez težav. Še vedno je pa tou močno ozadje odvisno od novih lidij keri vlagajo keš. Pa kakoli boš tij gučo, je bitcoin še vedno vrsta piramidnoga sistema.... samo je bole dodelano: :)

In reply to by Olosh (nepreverjen)

Olosh (nepreverjen)

Bitcoin je nikak nej vrsta piramidnoga sistema, ne kvasi norij no :) BTC je trgovska valuta, s kero lejko kupiš žemljico ali kučo, toga ti pa nobena piramidna shema ne omogoča, kak san pravo ne mejšaj grujšk pa đabok. Sistem kriptovalut je zelo podoben borzi, ampak borza temelji na gospodarski uspešnosti podjetij, med ten ka majo kriptovlaute drugačne lobije. To je nej noben piramidni sistem :)

In reply to by ajajajajajaj (nepreverjen)

ajajajajajaj (nepreverjen)

Tudi z navadnin kešon lejko tou vse kupin. :) Zakoj bi mogo pravi keš menjavati v nešo virtualno valuto, keroj vrednost umetno zvišavlejo in nižajo in je v prvi vrsti odvisna od toga kelko lidij kupi bitcoine? :)

In reply to by Olosh (nepreverjen)

bb11 (nepreverjen)

Za stvari kere tij mogauče ne kipuvleš, pa kerih neščeš meti na kartici gor napijsano ka si kujpo pa vsi znajo ka si kujpo.

In reply to by ajajajajajaj (nepreverjen)

pijancek

Če si tak sramežljiv in ponosen, z gotovino plačaj ! Ne bo nikjer zapisano !

In reply to by bb11 (nepreverjen)

Olosh (nepreverjen)

Pač je dodatna valuta kak Euro, Dolar, Jen, Dinar itd...S ten ka je BTC bolj stabilen od gotovinskega denarja.

In reply to by ajajajajajaj (nepreverjen)

Mura je večna (nepreverjen)

olosh se ka si napijso je istina samo eni se majo za pametne pa pijšejo budalaštine. No je pa glij tak istina ka lejko BTC propadne kak bilo kera valuta ali pa banka. Nikša valuta je nej imuna na gibanje trga pa kakršna koli je. 100% sigurnosti nega za nikoj.

In reply to by Olosh (nepreverjen)

ajajajajajaj (nepreverjen)

Kako sploh bitcoin deluje? Zdi se absurdno. Špekulanti so v zameno za svoje evre in dolarje namreč dobili v last številke. Dobesedno, plačali so skoraj po 1000 evrov za lastninsko pravico na številko z zanimivimi matematičnimi lastnostmi, ki naj bi bila zdaj samo njihova. Upajo, da bo v prihodnosti hotel tudi kdo drug plačati še več denarja za to isto številko. Bolj prebrisani špekulanti so na vrhuncu prodali številke in dobili evre.

Torej, zakaj bi kdo kupil bitcoine? Enostavni odgovor je pohlep: več ljudi ko pride v piramidno shemo, dražji postane bitcoin. Špekulanti vidijo, da cena raste, kupijo bitcoine. Potem povedo vsem svojim lahkovernim »prijateljem«, da cena raste, lahkoverniki kupijo, cena res zrase, špekulanti prodajo na vrhuncu, žalostni lahkoverniki pa prodajo, preden pade še bolj. A tu se ne konča. Takrat namreč bitcoine po nižji ceni spet kupijo špekulanti in spet zaženejo cikel propagande: bitcoin začne spet rasti in tako se stvar ponavlja, dokler lahkovernikom ne zmanjka denarja.

In kaj sta torej resnična vrednost in cena bitcoina? Vrednost je nič, cena bitcoina pa čista špekulacija. Visoka cena temelji na tem, da bo nekdo drug hotel zamenjati lastninsko pravico za številko, torej bitcoin, za nekaj, kar ima vrednost, recimo za kavo, za najemnino ali za elektriko.

Manipulacija bitcoina temelji na skrivnosti tehnologije. Na nečem, česar večina ne razume, a je nad tem očarana in vanj verjame. Res, pomembnost računalnikov in interneta raste. A kriptografska narava omejenega števila bitcoinov je čista manipulacija: s čarovniškim trikom poskuša nekaj otročje enostavnega prodati kot globoko dognanje, kako se zaščititi pred inflacijo. Kriptografsko »izkopavanje« bitcoinov je zelo neroden način, da se omeji količina številk, ki imajo vrednost – kar naj bi preprečilo inflacijo.

...

In reply to by Mura je večna (nepreverjen)

pijancek

Odlično napisano ! Naivneži, desetkrat preberite in se zamislite !

In reply to by ajajajajajaj (nepreverjen)

Olosh (nepreverjen)

Odlično napisano? :) Vse ka san prečito je ena velka nebuloza človeka, keri si je v lajfi nej zel niti minute ka bi razsikal osnovne pojme kriptovalut :)

In reply to by pijancek

pijancek

Ti se fejst bojiš za svoje peneze ! Od straha se non stop oglašaš. Si pač zavozil. Penezi odšli v nepovrat. Za vse ostale je evro dober denar, par posameznikov je pa bolj pametnih, pa so oni nekaj posebnega in hočejo svoj denar, drugačen od ostalih. ALI STE PA TAK POŽREŠNI, DA HOČETE V ENEM LETU IMETI VSE. ZAPOMNI SI : KDOR JE BIL POŽREŠEN, JE OSTAL BREZ VSEGA !!!!!!!! TAKO SE BO ZGODILO TEBI !

In reply to by Olosh (nepreverjen)

Olosh (nepreverjen)

Zakoj bi se bojo za svoje pejneze? :) Zato ker ti ščen dopovedati ka se motiš, kak v 99,9% tematikaj na ton portali? :) pst...tudi dolar je drugačen denar od evra, si znal tou? :) Eni vlagajo v tuje valute (primer jemanja kreditov v frankih), eni v zlato, nafto, pesek, drugi pa pač v kriptovalute, eni pa nikan, vsak nosi svoj risk. Neven o kakšni požrešnosti tupiš.

In reply to by pijancek

pijancek

Dobro si povedal - krediti v frankih ! Ljudje so bili požrešni ! So mislili, da so bolj pametni od ostalih, ker so dobili bolj poceni kredite. Na koncu so najebali, ker so postali njihovi krediti precej dražji ! Požrešnost je pač nekaterim ljudem prirojena, tudi tebi. Počni s svojim denarjem, kar hočeš, samo ne žali drugih in ne nabijaj v neskončnost, kako si ti pameten, mi starejši smo pa sami bedaki. Nehaj s tem ! In o tem BTC si že dovolj napisal, zato nehaj nakladati !

In reply to by Olosh (nepreverjen)

Olosh (nepreverjen)

O ton ti gli gučin, BTC je oz. de kak vsaka druga valuta, isto kak frank, je pa sigurno bolj stabilna od vsega naštetega :) In v naravi človeka je ka pač ščej obogateti in toga tij neboš spremeno, to še pa ne pomeni ka je človek požrešen. Skregana logika stari. In ne nakladam, samo ščen ti dopovedati ka se motiš, kak v 99,9% časa :D Naj ti bo za tistih 0,01 posto :D

In reply to by pijancek

BITCOINveteran (nepreverjen)

Dečko dragi, pijšeš dokaj vrejdi stvarij, ali ti še vseeno preci znanja falij. To pa ka napijšeš ka je bitcoin bole stabilen kak fiskalne valute pa baug pomagaj.

Vejpa je v 1 mejsi šau gor iz 3 jurje na 12 jurjof. Tau je za tebej stabilna valuta? Pred včera je spadno iz 11 jurjof na 9 pa pol, pa gnes pa na 12 ribno. Vejpa tau je čijste roller coaster nej pa stabilna valuta bože moj.

Eto kda je bil takšen padec je na Bitstampe nešče audo 2 jurja bitcoinof, oz. vsaj not jih je dal telko ka je cejno porino doj ka so vsi ka so meli not dane BUY-e avtomatske spokujpili za menše cejne, in avtomatske se je spodbudijla ekonomija, ka ove kere so mislele ka vlak odpelo pa je prek 10k so not skočile, in glej gnes je 12k. Dečko drage zaenkrat se še kriptovalute tak enostavno manipulerajo ka baug pomagaj. Če ne vrvleš kujpe za jurja nekšnoga brez veznoga coina na poloniexe pa boš san lejko napravo pump. Smo že s kolegami narsi keri coin napumpali, in isto delajo ove keri pač majo milione z BTCjon. Tudi ge ga man preci, al premalo ka bi se šau igrice takšne, se pa iden igrice z drujgeme coiname. Pa nemren vrvate ka trdijš ka je bitcoin stabilna valuta. Vejpa pogledni graf od cejne bitcoina, pa od neven evra, pa to primejraj.

In reply to by Olosh (nepreverjen)

Jovan (nepreverjen)

Vsi keri glumite o ton, ne ločite med hruško pa jaboko. Za začetek van priporočan ka si malo poglednite ka je tehnologija blockchain in za koj se uporabla. Mogoče de van te preskočila iskra tudi o kriptovalutaj in ni vse v trgovanju.

bb11 (nepreverjen)

Nemate pojma. Vsi vijdite v bitcoine nauve boom delnic, nepremičnin, nekšne navidezne mehurčke. Vsi samo vijdite v blockchain tehnologije pa pač najbole popularen crypto coin bitcoin nekšno "get rich fast" shemo. Blockchain tehnologija je dejansko napredna in ma marisekeri zanimijve projekt, je pa še vse seveda v fazaj razvijanja.

Ka je problem pri kriptovalutaj je manipulacija cejne, ge tiste ka majo več napravijo nihanje, vendar pa tau za tiste, keri mate kaj izkušenj z Forex-on pa kakšnemi ostalimi delnicami nej nič nauvoga tudi preplah Brexit je povzročo padec funta na skoraj 1:1 z evron po 1 mejsci pa nazaj na skoraj isto, opet so velke ribe na borze mafnole. Velke ribe do vedno pri vsen probale manipulejrati, najbaukše ka idemo nazaj v prazgodovno v menjalno trgovino. Ge tebi 2 krumša tij pa meni 2 mrkevci.

gost8324 (nepreverjen)

Podobna debata je bila že 6 let nazaj in ste vsi bili čedni in se kurčili po dugon pa po prek. Te san pravo ka namesto pive vržite par eurof v bitcoin, ker je bil vreden par centov. Zdaj si zračunajte ge bi bili :) Jes pri 35 letaj san preskrbleni za 10 generacij in uživam življenje vi pa dale "baaa baaaaa" Trenutno 10% bitcoin / 30% ripple ostalo cash na banki in razni skladi.

bb11 (nepreverjen)

No evo, tij si že eden kerome se vijde ka nema pojma, ka je Ripple coin kujpo.

In reply to by gost8324 (nepreverjen)

gost8234 (nepreverjen)

No neven, potem verjetno finančne institucije (banke, itd..) živijo v kmici. Je te sploh gvušno ka maš eure na banki? Ripple je regulirani z strani finančnih inštitucij zato ni pump and dumb, pravtako ga nemreš rudarit. Se vidi ka si ofca.
https://ripple.com/

In reply to by bb11 (nepreverjen)

bb11 (nepreverjen)

Haha, vejpa si zaj glih san sebi odgovoro na vprašanje zakoj je shit coin. Nemreš ga rudariti točno tak, bil je ustvarjeni iz nikoj 3 lujdeki v garaži so ustvarili 100 Bilionof ripplov, pa so trenutno lastnijki 70% teh coinof ostali pa so v cirkulaciji. Če je što tu ofca si tau tij ka ti odavlejo coin za 20 centof keroga so v 10 vrsticaj v notepade napijsali.

Coine kere se majna je vsaj decentralizejrani, što kopa tisti ma al pa jih kujpeš, či že. Tij pa kipuvleš coin keroga 70 bilionof ma 3 bačekof, pa ti ga podturavlejo, čedno rejsan.

In reply to by gost8234 (nepreverjen)

gost8234 (nepreverjen)

Zgrešo si bistvo. Ti misliš ka je vse v rudarjenji :D
Škoda mojega časa, da se ukvarjam z tabo. 2x se z glavo zaleti v zid in mogoče se ti kaj premakne v toj betici, da boš razmišljal širše. To je dejanska razlika med nami, keri znamo investerati in keri nej.

Im out.

In reply to by bb11 (nepreverjen)

bb11 (nepreverjen)

Klasična poteza človeka, kda se srejča z dejstvi, povej ka je drujge budalo pa odijde, najlepše je živeti v svojon popolnon mehurčki. Dejansko niti nevejš razliko med XRP pa Ripple protocol tehnologijo, žalostno. Zaradi takšnih kak si tij, ka okaule norosti gučijo, mislijo lidgej ka je vse nateg. Ziher si bil paulek Onecoina pa M-coina, pa še kakšne norosti.

In reply to by gost8234 (nepreverjen)

gost8234 (nepreverjen)

Lepo zaslužil, danes prodal 334.000 xrp-ja. 50% investiral naprej, 50% izplačila na borzi. Toliko o tem. Če bi bilo enostavno investirat bi vsak bedak lahko služil.

https://coinmarketcap.com/currencies/ripple/

Sicer pa, podobna debata je bila že pred 6 leti, vsi so pljuvali in kritizirali, podobno kot v tej debati. Tudi če danes vse skup propade je moja družina preskrbljena za več generacij.

In reply to by bb11 (nepreverjen)

pijancek

Ja, tej si se pa zbudo pa gor prišo, da si sanjal.

In reply to by gost8324 (nepreverjen)

Janez Komunist (nepreverjen)

To bo največja prevara in goljufija ljudi,ko bo ta baloček počil.A se spomnite prevarantov kot sta Charles Ponzi in največji goljuf vseh časov Bernard Madoff,seveda je tu še en milijon majnih in srednje velikih prevarantov,ki so oškodovali na milijone ljudi,ampak,ko bo ta Bitcoin počil kot milni mehurček bo veselo gledat te bedake,ki se imajo za milijonarje,nekaj jih bo na koncu vseeno obogatelo,ampak samo taki,ki so uspeli naivneže prepričat,da so dali svoj pravi denar za nekaj kar je v oblakih in obstaja samo v domišljiji.Bitcoin si lahko vsi nekam zataknete,ko bo prišla streznitev pa bodo nekateri spet jokcal in se pritoževali,nekateri pa bomo spet neizmerno uživali,ko bodo pohlepni bedaki spoznali,da so jih spet nategnil in to na suho.

oemđij (nepreverjen)

Še n-tič BitCoin je nej ponzijeva shema! Prosim ka ne pišete na pamet in ka si zemeta vsaj uro časa pa malo prečitate tej stvari in te nekaj pišete.
Spoštujen mnenja lidij, najbolj mi pa zdigne živec, kda nešče neka na pamet gučij...

Groza ej.

In reply to by Janez Komunist (nepreverjen)

samopijtan (nepreverjen)

Zanimivo ali? Vsi veliki zaupniki kak bo bitcoin prevladal, a na koncu vsi vse menjajo nazaj v evričke in so "milionarji".. Zakaj te ne živijo z bitcoini? Zakaj vse menjajo nazaj v dobro staro fiskalno valuto? Zanimiv res, kot špekuliranje je na nivoju delnic, ampak mi pa res ni jasno zakaj te veliki vsi takoj vse v evre dajo.. Zakaj potem nimajo samo Bitcoine in si kruh, vodo, elektriko avto plačujejo z bitcoini? hmm, mogoče je res še v izdelavi pa bo nekoč "prevzelo" plačilni svet, vendar mislim da bi potem prej Evropa naredila svoj e-denar. Evro coin hehe, kot pa dovolila da bi nekaj prevzelo njihov reguliran sistem.

In reply to by Janez Komunist (nepreverjen)

pijancek

Pohlepnežu in naivnežu lahko trikrat narišeš, pa ne bo razumel !

In reply to by Janez Komunist (nepreverjen)

Janez Komunist (nepreverjen)

Eden tak je zgleda tudi oemđij.

In reply to by pijancek

Janez Komunist (nepreverjen)

gost8234 sem prebral te tvoje umotvorne komentarje,pa se tudi vmes ene par krat v zid vrgel,pa mi vedno pravi,da to ni nič drugega pri tem Bitcoinu kot navaden nateg,ki spominja na navadno shemo delovanja finančne piramide.

oemđij (nepreverjen)

@samopijtan, si ziher ka vse menjajo v evrčke? ;) Nej na pamet :D Premoženje najbogatejših ljudi se ne meri v evrih, kere majo na TRR in v tošlini, ampak v ''neoprijemljivem'' premoženji - nepremičnine, zaloge firme, vrednost firme - je to gotovina? :) Nope. Isto je z BTC. KOmunist pa pijanček, odličen par sta :D Tak je to kda starčki gučijo in pametujejo o stvari o keri nemajo pojma od pojma :D

samopijtan (nepreverjen)

No ja, približno tak nej pa glih tak. Mi pa še vseeno bedno, bi bil raje ka mi nešče da 1 milion v evraj kak pa neven 100 bitcoinof. Ka mo si mogo 100 bitcoinof v evre spremenite če mo si ščel kaj kujpiti v resničnon življenji... Neven zaenkrat še ne vijden potrejbe po bitcoine, mogauče pa kda de pač integracija v sistem prava pa de uporaben. Trenutno ka san zaj guglo san najšo samo par računalniških firm v Nemčiji ka lejko z BTC plačan, slovenija 0. Doj balkan sploj nemo glejdo ka so tak zanami.. Neven, pač moje mnenje, trenutno se mi zdij samo kak naložba za prihodnost nej pa nekaj uporabnoga gnes, vutro..

In reply to by oemđij (nepreverjen)

Olosh (nepreverjen)

Zakoj bi si jih spreminjo v evre, če lejko z BTC kupiše dejansko vse ka obstaja :D Saj de že prišlo to v glave lidij, zgolj čas je potreben :)

In reply to by samopijtan (nepreverjen)

samopijtan (nepreverjen)

Ge te zaj ge lejko iden pa si kujpen stanovanje? Na imo-reale sprejemajo? Pa k posedije po auto, zemejo bitcoine? Pa te š zravna v laguno na šniclen? Oproste ale ge nejsan najšo še trgovin v sloveniji ge bi se lejko kujpo vse ka mi srcej poželij? Pač, daj mi nekšno lijsto z trgoviname ge lejko nabavin vse ka mi srcej poželij kak praviš.

In reply to by Olosh (nepreverjen)

pijancek

V Sloveniji je bilo veliko mladih in tako pametnih kot si ti ! Kaj se je zgodilo z njimi ? Šli so se podobne igre kot je ta vaš tako večvredni navidezni denar in na koncu ostali brez vsega premoženja in še z velikimi dolgovi ! Si še tako mlad, da se tega ne spomniš ? Sam si svoje sreče kovač ! Nimaš nobenega vzroka, da žališ človeka, ki opozarjata na previdnost in nesmiselnost tega navideznega denarja ! Ne primerjaj najbogatejših ljudi s tem BTC ! Njihove hiše, tovarne, trgovine, hoteli, ............. dejansko obstajajo in so tu !!!!!!!!!!!!!!!!!! TVOJ BTC JE PA NEKA ŠTEVILKA NEKJE !

In reply to by oemđij (nepreverjen)

pameten študent (nepreverjen)

Saka generacija ma svojo norost v kero investejra in enin uspe, enin nej. Eni se opeharijo eni si napravijo prihodnost. Vij ste starci ste plastične posaude pa herbalife tržili, mij mladi pa se z internetnmi stvarami jebemo. Tak kak so vas prepričavale ka de herbalife prevzel vse lekarne, tak zaj nas ka do kriptovalute prevzele vse dinarčke.

Za 20 lejt, mo getu na forume sedo pa gučo dece kak naj ne kipuvlejo parcel na marsi ka je tau nateg, ka so menej z bitcoinon natejgnole mojo očo pa z herbalajfon. Lidgej so zvite, eni do vedno obogatele ene pa vedno zgujbile, moreš bite čeden pa znati kda ite not, kda v.

ajajajajajaj (nepreverjen)

Super povedano..... pijanček pa itak kak po navadi ne razmi.

In reply to by pameten študent (nepreverjen)

BITCOINveteran (nepreverjen)

@olosh Mo se zakelo ka očitno 19'' ekran nej zadosta za sobotainfo forum, tuj tak skup sprogramerano kak eč bi ge delo v osnovnoj šaule, eh še te san baukše skup dau.

Dečko dragi, pijšeš dokaj vrejdi stvarij, ali ti še vseeno preci znanja falij. To pa ka napijšeš ka je bitcoin bole stabilen kak fiskalne valute pa baug pomagaj.

Vejpa je v 1 mejsi šau gor iz 3 jurje na 12 jurjof. Tau je za tebej stabilna valuta? Pred včera je spadno iz 11 jurjof na 9 pa pol, pa gnes pa na 12 ribno. Vejpa tau je čijste roller coaster nej pa stabilna valuta bože moj.

Eto kda je bil takšen padec je na Bitstampe nešče audo 2 jurja bitcoinof, oz. vsaj not jih je dal telko ka je cejno porino doj ka so vsi ka so meli not dane BUY-e avtomatske spokujpili za menše cejne, in avtomatske se je spodbudijla ekonomija, ka ove kere so mislele ka vlak odpelo pa je prek 10k so not skočile, in glej gnes je 12k. Dečko drage zaenkrat se še kriptovalute tak enostavno manipulerajo ka baug pomagaj. Če ne vrvleš kujpe za jurja nekšnoga brez veznoga coina na poloniexe pa boš san lejko napravo pump. Smo že s kolegami narsi keri coin napumpali, in isto delajo ove keri pač majo milione z BTCjon. Tudi ge ga man preci, al premalo ka bi se šau igrice takšne, se pa iden igrice z drujgeme coiname. Pa nemren vrvate ka trdijš ka je bitcoin stabilna valuta. Vejpa pogledni graf od cejne bitcoina, pa od neven evra, pa to primejraj.

ajajajajajaj (nepreverjen)

Vej pa tou ges ščen že cejli čas dopovedati, ka so tej vse kriptovalute ena velka manipulacija. :)

In reply to by BITCOINveteran (nepreverjen)

Janez Komunist (nepreverjen)

Sicer ajajajajajaj ni napisal tistega komentarja zgoraj sam,ampak ga je prekopiral iz tega linka,ki ga sem prilepil,seveda je to kar piše avtor čista resnica in se bo tako tudi zgodilo...

http://www.mladina.si/152713/bitcoin-zgodba-o-pohlepu/?cookieu=nok
__________________________________________________________
torej...biki bodo zaslužili,mi medvedi pa se bomo režali prašičem,ko bodo zgubili....ha ha ha...

pijancek

Olosh, oemđij in ostali nespametni domišljavi mladi pohlepneži, ki ne veste nič, mislite pa, da ste vso pamet sveta požrli, pazljivo in počasi si preberite ta članek iz Mladine ! IN, NE OGLAŠAJTE SE VEČ !!!!!!!!!!!!!

In reply to by Janez Komunist (nepreverjen)

Janez Komunist (nepreverjen)

Zgleda,ko so ta članek prebrali še zdaj ne morejo k sebi prit,počasi jim bo kliknil,da je vse skupaj res eden navaden nateg.

In reply to by pijancek

B (nepreverjen)

Če želiš kupit bitcoine ne potrebuješ posrednika. Takšna podjetja so le nateg.

pijancek

Močna cenzura na tem portalu. Po čigavem naročilu ?

g (nepreverjen)

De ga što trgoval preko CME group Chikago? Preko Futures pogodb!

Janez Komunist (nepreverjen)

Zgleda,da jih je link,ki sem ga prilepil sfukal do amena,niti replike ni nobene od pametnih rudarjev,ki kopajo in iščejo denar po dreku.

pijancek

Mislim, da so vsi na urgenci v Rakičanu.

In reply to by Janez Komunist (nepreverjen)

pijancek

Mislim, da so ti mladi naduteži vsi v šoku . Zgodilo se je tisto, kar sem Oloshu napovedal. Hekerji z računov ukradli za 56 milijonov evrov BTC ! Poglej na portal MMC !

In reply to by Janez Komunist (nepreverjen)

butalec (nepreverjen)

No, rudarji bitcointov, kak ste kaj? So vas hekerji sfu..li?
Zapomnite si to: sigdar ešče ge nikak, pametnejši od tebe!!!

Janez Komunist (nepreverjen)

No kje ste zdaj vsi rudarji in zagovorniki Bitcoina.Povejte kaj pametnega,da se potolažite.Glede tega NiceHasha pa to,direktor podjetja je Marko Kobal v katerem bi naj bil tudi znani mariborski heker,kar pa me preseneča je to,da je bilo podjetje ustanovleno letos julija,sedaj pa je šlo zugrund.Dobro so to speljali tile prevaranti s tem virtualnim denarjem.Sicer pa zakaj bi za nečim jokali,kar ne obstaja.
Zdaj še samo počakajmo,kdaj bosta ta dva telebnila iz balona nazaj v realni svet....
http://www.slovenskenovice.si/novice/slovenija/nejc-damijan-z-virtualni…

Janez Komunist (nepreverjen)

dobro jutro ofce bitcoinove...beeeeee....se še vam vrti ali je že popustilo,kje so zdaj tisti pametnjakoviči tu gor,da bi nam malo obrazložili stvar in kako naprej,poznavalci napišite,kdaj pričakujete popolni propad te virtualne valute,vam povem jaz,da bo v naslednjih šestih mesecih ta bitcoin še samo prdec v luftu,ki bo grozno smrdel,haska pa nobenega od tega bitcoina...še dobro,da je vse skupaj virtualna igra z naivneži in pohlepneži...ha ha ha...

pijancek

Imela sva prav, čeprav so naju z vseh strani in z vsemi topovi napadali. Kar privoščim tem mladim, vsevednim, nadutim, najbolj pametnim, žaljivim požrešnežem, da se jim je to zgodilo ! Ono tele se je še hvalil, kako je s tem navideznim denarjem v oblakih poskrbel za 10 generacij vnaprej !!!! Da bi vsaj molčali in se ne bi na portalu tako pametni delali ter žalili starejše in izkušene ljudi. Ponujali so mi Nobelovo nagrado, za par ur se je pa zgodilo tisto, kar sem napovedal. Požrešneži in naivneži bodite vsaj toliko fer, da se nikoli več ne pojavite na portalu !!!!!!!!!!!!!!! Janez, vidim, da pri nas živijo tudi pametni ljudje. Vedel si, kot jaz, da se to ne bo dobro končalo. Nekateri od njih so se že videli kot milijonarji in milijarderji. Trd bo pristanek na zemljo z vsem izgubljenim denarjem. Marsikdo bo imel trajne posledice.

In reply to by Janez Komunist (nepreverjen)

Janez Komunist (nepreverjen)

Nimam se za pametnega,ampak lahko pa povem,da preprosti" ljudje delujejo po načelu "verjamem samo v to, kar vidim"...in med take spadam tudi sam.

In reply to by pijancek

Janez Komunist (nepreverjen)

Mojih 200 konvertibilnih mark bosne in hercegovine v žepu je več vrednih od tisoč bitcoinov v luftu...he he he..

gost8234 (nepreverjen)

Kje ste hejterji :) Ta teden hodi božiček v kripto svetu. V enem tednu zaslužil okroglega pol miljona, od tega polovica že izplačana preko bitstampa, ostalo investicija naprej.

Podobno ste kritizirali in pljuvali pred 6 leti na tem forumu. Tipično slovensko. Sicer pa, ne more vsaka ofca služit, potem bi bilo preveč bogatih. Vi kar delajte baaaa baaaaaa.

Janez Komunist (nepreverjen)

Evo vam resnico,tak se lahko že začnete pajtlat za vaš denar.
_______________________________________________________________

»Volk z Wall Streeta«: Bitcoin je »velika prevara«

Jordan Belfort, bolje znan javnosti kot resnična inspiracija za film »Volk z Wall Streeta«, je v petek hitro rastočo kriptovaluto Bitcoin označil za veliko prevaro.
Okoli 85 % ljudi nima slabih namenov, a problem je, če vas 5 ali 10 % namerava ogoljufati.«
Belfort, ki je kot borzni posrednik organiziral prevaro vlagateljev, zaradi česar je pristal v zaporu, opozarja: »Promotorji (Bitcoina, op. a.) izvajajo velikansko prevaro najvišje stopnje na vseh (vlagateljih, op. a.). Okoli 85 % ljudi nima slabih namenov, a problem je, če vas 5 ali 10 % namerava ogoljufati.«
Bivši »kriminalec z belim ovratnikom« se je oglasil v petek, ko je Bitcoin dosegel novo rekordno vrednost in sicer skoraj 17.900 ameriških dolarjev na Bitcoinovi borzi Bitstamp. Samo v decembru je Bitcoinova vrednost narasla za skoraj 80 odstotkov, zaradi česar se obeta najbolj uspešen mesec (glede na odstotkovno rast) od decembra 2013.
Mislim, da je trenutno velika nevarnost, ker ljudje smatrajo to za naslednjo največjo stvar, a to je nedvomno mehurček.
Od ponedeljka do petka ta teden je vrednost Bitcoina narasla za petino, kljub bolj umirjenemu prometu. Po mnenju Belforta bo kriptovaluta še krajši čas rasla, nato pa bo sledil strm padec vrednosti: »Mislim, da je trenutno velika nevarnost, ker ljudje smatrajo to za naslednjo največjo stvar, a to je nedvomno mehurček.«
Pri tem je izpostavil ujemanje s t. i. manijo tulipanov v 17. stoletju na Nizozemskem, ko so na veliko trgovali s tulipani zaradi velikega povpraševanja. Posledično je njihova cena strmo narastla, dokler ni nato še hitreje padla: »Na naslednji stopnji boste videli bliskovit narast, majhen padec, ponovno rast, nakar pa se bo vse sesulo samo vase; to je skoraj garantirano.«
Ker ljudje hočejo skočiti gor na ta »vlak« in pri tem zaslužiti nekaj denar, povpraševanje trenutno raste in s tem tudi vrednost. A namesto, da bi izkoristili trenutni dobiček in prodali svoje Bitcoine, bodo ljudje v želji po še večjem zaslužku vztrajali, dokler ne bodo izgubili vsega, tudi svoj začetni vložek, svari Belfort.
V tem tednu je tudi Andrew Bailey, vodja britanskega Uprave za finančno delovanje, dejal, da vsi tisti, ki so vložili v Bitcoin, naj se pripravijo na »izgubo vsega svojega denarja.«

Janez Komunist (nepreverjen)
Janez Komunist (nepreverjen)

Začenja se,keri bedaki.
"Lastniki kriptokovancev svoje razočaranje in jezo delijo tudi na družbenih omrežjih. Veliko uporabnikov si je zaradi obljubljenih visokih donosov sposodilo denar in zdaj imajo kriptožetone, katerih vrednost gre proti ničli."
http://www.delo.si/gospodarstvo/finance/prosti-pad-v-kriptosvetu.html

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Kako je ime prekmurskemu glasbeniku Kreslinu?

Starejše novice