*Fotografija je simbolična
Podpisniki poziva predlagajo, da naj ŠOS poskrbi za študente, katerih interese naj bi zastopala, saj so prepričani, da lahko za to zagotovi dovolj sredstev.

Številna študentska društva in nevladne organizacije so javno pozvale krovno Študentsko organizacijo Slovenije, da naj sama poskrbi za problematiko študentov v času epidemije koronavirusa.

Kot so zapisali, je ŠOS v preteklih dneh podala svoj predlog reševanja položaja študentov v času epidemije in se tako odzvala na ukrep, ki ga je sprejela vlada. Ta naj bi bil neprimeren, saj sredstev ne razporeja na ustrezen način in jih tako namenja študentom ki jih morda ne potrebujejo, obenem pa študentom z višjimi stroški ne omogoča preživetja. S tem se strinjajo tudi podpisniki javnega poziva in ŠOS predlagajo, naj ne čaka na državo.

Njihov poziv v nadaljevanju objavljamo v celoti.

Pri ŠOS do sedaj še niso pokazali nobene iniciative, da bi sami zagotovili sredstva za preživetje socialno ogroženim študentom, kljub temu da se v javnosti pojavljajo določene pobude in predlogi. A ne zato, ker si tega ne bi želeli, ampak ker naj to ne bi bilo v njihovi moči. ŠOS tako svojo neodzivnost in ignorantnost do socialno ogroženih študentov opravičuje z izgovorom izpada prihodkov (iz študentskega dela), ki ji tako bojda onemogoča kakršnokoli posredovanje. Javnost tolaži z nakazili drobiža. Pomoč preko fundacije Študentski tolar (izredna pomoč) predvideva enkratno nakazilo 7500 evrov (razdeljeno med 50 študentov), kar je sicer strošek srednje velike študentske zabave. Dostopnost pa še dodatno otežuje birokratska zahtevnost. Da pa gre pri tem le še za eno v vrsti sprenevedanj omenjene organizacije, bomo pokazali v nadaljevanju.

Naš predlog: ŠOS naj v primeru pomanjkanja že obstoječih finančnih sredstev najame premostitveno posojilo, s katerim naj pomaga preživeti socialno ogroženim študentom. Pri tem naj sredstva prerazporedi kar se da pravično in transparentno.

ŠOS ima več možnosti, preko katerih bi lahko zagotovila potrebna sredstva za ogrožene študente. Najprej poudarjamo, da ne drži, da bo ŠOS ostala brez vseh sredstev. ŠOS namreč po 130. členu Zakona o uravnoteženju javnih financ prejema posebno državno kompenzacijo. Organizacija vsako leto po zaključku bilanc pristojnemu ministrstvu sporoči, koliko sredstev je prejela iz t. i. koncesijske dajatve študentskega dela. Če je ta znesek nižji od 11,3 milijona evrov, država naslednje leto ŠOS krije razliko do tega zneska iz proračuna. ŠOS bo tako – ne glede na obseg študentskega dela – letos prejela 1,6 milijona evrov proračunskih sredstev!

A to niso edina sredstva, ki so ŠOS na voljo za pomoč socialno ogroženim študentom. ŠOS ima zagotovo kar nekaj rezerv na račun prekinjenih projektov. Kot smo videli, namreč številni projekti (zlasti zabave, smučanja itn.) potekajo v mesecu marcu in aprilu in so sedaj zaradi ukrepov socialnega distanciranja neizvedljivi. Ker je financiranje študentskih organizacij zagotovljeno z zakonom, imajo te možnost najeti ugodna kratkoročna posojila. Kot smo videli v preteklosti, so takšna posojila tudi pripravljene najeti, če gre za projekte, kjer se na sporen način obračajo milijonski zneski. V kolikor so entitete ŠOS, v tem konkretnem primeru ŠOU, pripravljene najeti posojilo v višini 500.000 evrov za gradnjo študentom odtujenega projekta Študentski kampus, smo prepričani, da bi ga lahko najeli, tudi ko gre za dobrobit študentov v času krize.

Menimo, da je dolžnost ŠOS, da v trenutku, ko je na kocki samo preživetje številnih mladih, poskrbi za vse pomoči potrebne dijake in študente. Kar 60 odstotkov študentov iz socialno ogroženih družin ima resne finančne težave. Prav ta populacija se pogosto zanaša na dohodek iz dela, v času epidemije pa je ta deležen precejšnjega ali celo popolnega izpada. Potrebno je poskrbeti, kot v odzivu na vladni predlog ugotavlja tudi ŠOS, za ustrezno porazdelitev sredstev med študente. Česar ni storila vlada, lahko tako sedaj popravi ŠOS. Posebej poudarjamo, da bi bilo potrebno iz pomoči izvzeti študentske funkcionarje. Nujno pa je potrebno vključiti vse vpisane študente (redne in izredne), ki se trenutno nahajajo na območju Republike Slovenije!

Glede na trenutno stanovanjsko problematiko, zaradi česar se mnogi študenti soočajo z visokimi najemninami, bi ŠOS moral zagotoviti posebno pomoč tudi študentom, ki živijo v zasebnih tržnih stanovanjih in so socialno ogroženi.

Zahtevamo, da se podpisnike tega poziva in širšo javnost vključi v razpravo, komu in kako se bodo dodeljevala sredstva. Verjamemo, da bomo skupaj hitreje zagotovili primerno posredovanje in pomoč študentom, obenem pa je to edini način zagotavljanja transparentnosti postopka. ŠOS naj o pridobivanju in razdeljevanju sredstev redno poroča tudi pristojnim institucijam (Ministrstvu za finance, Računskemu sodišču in Uradu za nadzor proračuna).

Prav tako zaradi preteklih praks študentskih servisov zahtevamo, da se pomoči ne nakaže preko njih. Študentski servisi so zasebna podjetja in bodo upravičeni do državnih paketov pomoči zasebnemu sektorju, poleg tega pa vsako leto s študentskim delom realizirajo zelo lepe poslovne prihodke, ki bi morali zadoščati za prebroditev nekajtedenskega upada študentskega dela.

Trenutna krizna situacija je dobra priložnost, da študentski funkcionarji in predstavniki ŠOS pokažejo, da delujejo v dobrobit študentov in ne le iz lastnih interesov. Od dejanj danes je odvisna prihodnost slovenskih študentov. Zaradi nujnosti položaja od ŠOS pričakujemo, da se bo na naš poziv odzval v najkrajšem možnem času.

Zaradi preteklih vprašljivih praks delovanja ŠOS  hkrati pozivamo, naj bo dodeljevanje sredstev tistim, ki so potrebni pomoči, izvedeno transparentno. Podpisani:

Akademski kolegij študentom
Danes je nov Dan, inštitut za druga vprašanja
Društvo Iskra
Društvo Socioklub
Društvo študentov umetnostne zgodovine Kunsthisterik
Fronta.org
Inštitut 8. marec 
Kje bomo pa jutri spali?
Kult.co
Ljubitelji družboslovnih strok
ŠSD Sociopatija
Študentska lupa
Študentsko društvo Ikkyu

S spleta

Komentarji (5)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
provizija (nepreverjen)

haha, kje ste videli da kaviar socialist se lahko loci od nezasluzenega evra.

ooi (nepreverjen)

pa studenta ne nucajo zdaj placuvati. zakoj student ka je doma nuca pejneze? za travo, alko, ps igrice?

Oseba1 (nepreverjen)

Ker študentje nimamo za plačat nobenih stroškov (telefon, domači stroški itd.)? Vsi študentje, ki študiramo izredno bi z veseljem imeli redno službo, pa jo ne dobimo zaradi 1001 razlogov...

In reply to by ooi (nepreverjen)

itakk (nepreverjen)

ka studeras izredno si v eni tocki zivota mogo fajn zavoziti...

In reply to by Oseba1 (nepreverjen)

PUSSI (nepreverjen)

ITAKK mogoče pa študenti kateri študiramo izredno enostavno želimo izboljšati svoje zaposlitvene možnosti z pridobitvijo višje izobrazbe. A na to pa nisi pomislil , saj ti niti ne zamerimo taki kot ti kateri samo žalite po spletu imate tak višek časa pa ne veste iz česa svet stoji. Jezik brži od pameti.

Starejše novice