Vlada pri načrtovanju pomoči ni pozabila na študente. Po predlogu vlade bi 150 evrov prejeli vsi redni študentje. A po mnenju nekaterih študentov je predlog nesmiseln, saj meče vse študente v isti koš in ne rešuje težav študentov v res težki situaciji.

Na Študentski organizaciji Slovenije sprejemajo predlog z mešanimi občutki.

»Zadovoljni in hvaležni smo, ker nam je vlada končno namenila nekaj pomoči, a smo žal vseeno mnenja, da gre pri ukrepu, ki predvideva enkrat nadomestilo v višini 150 evrov za vse redne študente s stalnim prebivališčem v Sloveniji, za naslavljanje problema na način, s katerim dejanske krize študentov ne bomo rešili,« so zapisali v odzivu.

Predlagana rešitev o enkratnem kriznem dodatku je pomanjkljiva

Po oceni Študentske organizacije je znesek prenizek. Povprečni stroški študenta namreč znašajo približno 500 evrov mesečno. Poleg tega izpostavljajo, da gre za enkratni krizni dodatek in ne mesečni, čeprav bo upad študentskega dela trajal več mesecev.

Dodatek ne nadomesti izgube prihodkov tistim študentom, ki morajo delati zaradi slabšega socialnega ozadja in nizkih prihodkov družine. Ob tem predlog izpušča izredne študente, čeprav so slednji tisti, ki imajo najvišje stroške študija. Predlog ne vključuje študentov, ki nimajo stalnega prebivališča v Republiki Sloveniji, kljub temu da so z vsemi pravicami in obveznostmi izenačeni s študenti s stalnim prebivališčem.

»Enkratni dodatek v višini 150 evrov je za večinski del študentske populacije, ki bo ta mesec ostala brez prihodkov, le pljunek v morje. Glede na podatke Študentske organizacije Slovenije, je povprečni mesečni strošek študenta okrog 500 evrov. Kako naj bi po mnenju vlade ta enkratni znesek poplačal vse stroške za mesec marec, april in mogoče še kaj več ne vem,« o predlogu vlade razmišlja študent Miha

»Žalostno je, da smo s strani vlade tretirani kot drugo razredni državljani. Teh 150 evrov kaže na popolno odtujenost in nepoznavanje razmerij pri tistih, ki odločajo o takih zakonih. Medtem ko je Študentska organizacija predlagala zelo dobro osnovo za zakon – 80 procentov mesečnega prihodka v zadnjih dvanajstih mesecih, je bil ta predlog popolnoma ignoriran. Teh 150 evrov realno ne bo oblažilo trenutnih razmer, kaj šele rešilo,« še dodaja.

Študent mora študirati, ne pa delati 

»Ne štejem kolikokrat sem v zadnjih dnevih prebrala komentar, da je naša naloga, da študiramo. Ampak kako naj študiramo, če nam starši ne morejo plačati stroškov, ki nastajajo s študijem. Ne študiramo vsi v kraju bivališča in nismo vsi v položajih, kjer nam starši plačujejo položnice in hrano. Na žalost je pogosto obratno. Da študenti s prihodki od študentskega dela pomagajo staršem preživeti mesec. Pravijo, da so za to štipendije, a teh ne dobijo vsi, ki bi jih potrebovali in niti slučajno niso dovolj,« situacijo študentov opisuje študentka Jasmina

»Problem s tem zakonom je, da enači vse študente. Teh 150 evrov bi tako prejeli tisti študentje, ki so zaradi koronavirusa ostali brez dela in glavnega vira dohodka, kot tisti, ki ne rabijo delati, saj jim vse plačajo starši. Za tiste je ta denar bolj kot neka nagrada,« je še povedala. 

Je 150 evrov res boljše kot nič?

S spleta

Komentarji (44)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
Indigo1 (nepreverjen)

Janez da pomoč samo tistim, ki ne rabijo! Študija itak ni, upokojenci so doma, socialci pa se naj spravijo delat. Samo delavci ne dobimo nič.

furs (nepreverjen)

saj dokler je nej punovpravni davkoplačevalec za vse prispevke i davke je dejansko drugorazredni...prva klasa pride kda ti pol place vkraj zemejo sak mejsec :P

proizvodnja (nepreverjen)

Mater ste pametni! Zgleda, da je propagandni članek, proti vadi! Izgleda, da nikogar ne zanima, da bi mogli skup držati.! Vrag naj vzame vse samo, da ni Janša! Zaradi mene se to lahko greste po epidemiji, sedaj pa umirite strasti!
Lahko je biti pameten, ko si v opoziciji vendar vsi bi delili iz istega žaklja, čim več svoji skupini. Vendar je žakelj samo eden, ki bo ostal slej, ko prej prazen. Vsi nikoli ne bodo zadovoljni, eni vedno iz visijo. Upajmo, da bo te more čim prej konec!

Realnoo (nepreverjen)

Sds placanec za komeniranje?

In reply to by proizvodnja (nepreverjen)

VRANA (nepreverjen)

Plačanec levnuharjev za gobezdanje?

In reply to by Realnoo (nepreverjen)

voluhar VRANA (nepreverjen)

Ka si se privlejko iz svoje lüknje voluhar eden? Nekaj časa te je nej bilou pa san že vüpo ka te več nede. Pa san se zajebo...SDS plačanci zdaj na pune vrejte na svetlo..... 3 miljarde so na razpolago, trbej si napuniti TRR-je.

In reply to by VRANA (nepreverjen)

VRANA (nepreverjen)

Kaj je drekač?? Ge se tou prijaviš, ka dobijš plačano?? Tou verjetno na levnuharski strani dobiš plačano, da pišeš retardirane komentare, da se blamiraš. Jaz pišem komentarje zdrave pameti, ne pričakujem nobenega plačila :)))

In reply to by voluhar VRANA (nepreverjen)

voluhar VRANA (nepreverjen)

Malo maš ti preveč visko mnenje san o sebi. Za takše majo psihiatri dobro diagnozo, pa zdravila zdaj že tudi. Komentarje zdrave pameti je pravo.... ha ha ha ha ha..... maš še kakšno takšno na zalogi?

In reply to by VRANA (nepreverjen)

VRANA (nepreverjen)

Jaz imam o sebi zelo skromno mnenje. In ja, moji komentarji so zdrava pamet !! Še čisto vsaka zadeva, ki sem jo kadarkoli zagovarjal, se je izkazala za pravilno. Meni dejstva kažejo moj prav, ne kakšne iluzije!!

In reply to by voluhar VRANA (nepreverjen)

luc-ifer (nepreverjen)

Pa ka nika nabijaš, če ne veš besedni pomen pa se nika čednoga delaš napiši tak kak se šika ne ka neka brez veze kvasiš, ti si tisti iz začetka odgovora?

In reply to by VRANA (nepreverjen)

Beli Strojan (nepreverjen)

Kdo zganja komedijo s opčinskimi graničarji? Žarišča so pa v domovih za starejše... ke ma veze opčinska granica s ten... par imbecilof se je šlo martinčkat... tiste bi naj sankcionerali, ne pa lidi v opčine zapirali...
Vse je samo razlog, ka je Ivan lehko mekna štrumfe z južne meje, ka de opravičilo ka nucajo taborniki pooblastila, ka do lehko štrumfi paraderal na opčinskih granicah, pa terorizerali narod ... FKUP MO DRŽALI KDA MO OPET GRANITNE KOCKE V LUBLANO PELALI

In reply to by proizvodnja (nepreverjen)

Fonzekk (nepreverjen)

Tisti, ki bo napisal tak zakon, ki bo pogodu vsem, je kandidat za Nobelovo nagrado iz ekonomije ali prava ali obojega(če to sploh podeljujejo). Kasa se je odprla, zdaj pa vsi izsiljujejo. Sindikati(njihovi šefi imajo večjo plačo od Janše, pa jim še na misel ne pride, da i si jo solidarnostno znižali), študenti (izsiljevati bi morali starši tistih, ki svojih otrok ne morejo študirati), Nevladne organizacije (kot je rekel g.Simič: ustanovite d.o.o. ali s.p., odklopite se od državnega seska in se uveljavite na trgu, pa ste že zajeti v tem paketu), itd. Ker pač to zdaj dela Janševa vlada. Če bi delala Šarčeva, bi bilo najbrž dosti manj in enkrat decembra. Pizdili bi pa isti ali drugi. Poslušam naša poročila: Vlada Andreja Plenkoviča je bo sprejela naslednje ukrepe. Potem pa še za naše: vlada je sprejela zakon... ni Slovenska, ni naša, kje šele, da bi bila vlada Janeza Janše. In to nam servirajo iz dneva v dan na RTV, ki jo vsi plačujemo.

EU sredstva (nepreverjen)

"Če bi delala Šarčeva, bi bilo najbrž dosti manj..."
Kak to misliš manj? Če je pa te 3mio€ dala Evropska unija. Država ne da nič, samo evropski denar tala. Janša tala samo tistin pri kerih lejko računa na glasove na naslednjih volitvaj. Znaš kakšna volilna baza so pri nas upokojenci in študenti? Če tej pridobiš si zmago. In to dela Janša zdaj s ten zakonon. Kupuje volilne glasove, nej pa rešuje državo. Keri to ne vidi je resno bougi. V gospodarstvi do pa profitejrali samo tisti kere de on določi, selekcija se že dela. Ponovno, keri to ne vidi je resno bougi. In te nas še not zaprejo kak v taborišča in nad nas pošljejo policijo. In ponovno, keri tou ne vidi je rsno bougi, oziroma nouri, če vse to podpejra. Pa po eni strani me čisto boli med nogami za Janšo, što koli bi to delo na njegovon mesti bi od mejne doubo isto kritiko. Resno smo ovce vsi po vrsti, še najbole pa tisti keri to zagovarjate samo na podlagi politine opcije. Za to ka so vaši te si dali vse fkraj zejti in omejiti, nema veze če je to dobro ali slabo tudi za vas, glavno ka so vaši.

In reply to by Fonzekk (nepreverjen)

VRANA (nepreverjen)

"Država ne da nič, samo evropski denar tala." Tou si močno zapomni, kda boš zopet sral, kelko smo se zadužili, pa seveda JJ nas je zadužil.

Zdaj pa je že resno cajt, ka spredvidite, kak Esmeralda na primer. Nejde se za politiko, virus hara po vseh državah, vseh političnih sistemih, vseh rasah, religijah,.... Nehajte politizirati vsako sranje!!!

In reply to by EU sredstva (nepreverjen)

voluhar VRANA (nepreverjen)

Praviš ka smo se zadužili? Ge so pa te ti tisti pejnezi kere je EU dala? Uzela jih magla ali kak? Neje EU glih telko dala kelko zdaj kriminalec tala? Pijtaj malo tij svojo zdravo pamet kak je zdaj s ten. Mogoče pa trbej kakšna sredstva bosancon vrniti, pa mađaron.... za lastno ljudstvo pa kredite.....

In reply to by VRANA (nepreverjen)

VRANA (nepreverjen)

Ka zdaj sploj blodiš?? Vejpa čitljivo in razumno vküper spackaj kaj, vsaj delno....

In reply to by voluhar VRANA (nepreverjen)

VRANAŠ (nepreverjen)

Kak kaj zdrava pamet???? Oziroma kak kaj zdravje, pameti itak nemaš.

In reply to by VRANA (nepreverjen)

VRANA (nepreverjen)

Kda se gučij o pameti, se rajši vzdrži komentarja. Ne vtikaj se v stvari, v katere se ne razmiš. Razmiš se tij v šank, pivo, mogoče fuzbal od daleč... Tou je pa že tudi vse.

In reply to by VRANAŠ (nepreverjen)

VRANAŠ (nepreverjen)

Globoko, resno globoko..... cvet slovenskoga intelektuuma. Se lejko drüjžin s tebov? Dan za sok s smetanov....

In reply to by VRANA (nepreverjen)

VRANA (nepreverjen)

Lejko, dovolim ti :))). Pogledni samo tou: malo se z menof štükaš, pa že izumiš čisto nove besede. Že samo nestrinjanje z menof ti dviga "intelektuum", hihihi

In reply to by VRANAŠ (nepreverjen)

luc-ifer (nepreverjen)

Ne laži Severna Koreja do včeraj nej mela nobenega, ma pa isto diktatora kot komunist JJ

In reply to by VRANA (nepreverjen)

gasilec edvard (nepreverjen)

sem slišal
tvoja mama je imela pa dva
notri

In reply to by luc-ifer (nepreverjen)

Fonzekk (nepreverjen)

Šarec ne bi bil sposoben od Evrope dobiti denar. Če te tako "boli k..." za epidemijo, ki so si jo kao izmislili, idi na humanitarno akcijo v Ljutomerski dom starostnikov in se daj "cepiti". Kar se pa kupovanja glasov tiče: ali poznaš politika, ki si ne kupuje glasov? Pardon, enim jih kupujejo drugi, Tudi Šarcu so jih, in Cerarju tudi. In vse vlade do sedaj so nastavljale svoje kadre. Cerarjeva, Šarčeva in sedaj je na vrsti Janša. Ampak Šarec je pet pred dvanajsto razpisal osemdeset delovnih mest za nedoločen čas z razpisnim rokom 3 dni. Si to že kje videl?

In reply to by EU sredstva (nepreverjen)

desni ščurki (nepreverjen)

Evropa je sama dala denar, neje bilo potrebno nikomi nič dobiti, niti Janši. Šarec, Cerar.... tak je to gda moreš svojo nesposobnost upravičevati z nesposobnostjo drugih..... ka se te menje nesposoben počutiš. :)
"Ampak Šarec je pet pred dvanajsto razpisal osemdeset delovnih mest za nedoločen čas z razpisnim rokom 3 dni. Si to že kje videl?"

Ja..... na konci sakše Janševe vlade do zdaj.... pa na začetki tej, dva tedna nazaj. :) Janša niti razpisnih rokov neje dal, ampak direkt služba. :) Tak ka se hejnajte blamejrati zdaj že pomali pa se ite vsi notri zaprite.... pa še v koleno si cvek zabij ka se slučajno neboš spozabo pa šou ven iz kuče lolek eden. :)

In reply to by Fonzekk (nepreverjen)

ajta (nepreverjen)

Lolek si in lolek boš ostano.

In reply to by desni ščurki (nepreverjen)

bralka (nepreverjen)

Tocno tak,vse je istina,ka si napisal.

In reply to by Fonzekk (nepreverjen)

ajta (nepreverjen)

Prepisan komentar iz Pomurec.com:
Stokrat je bilo povedano, da bi preko telefona kontrolirali tiste, ki morajo biti v strogi karanteni, ker so bili na testu pozitivni. In to ob njihovem izrecnem pisnem soglasju. Če želijo biti v karanteni doma. Če tega ne podpišejo jih pač zaprejo v karanteno nekam, kjer jih imajo pod kontrolo. Za varnost nas, ki smo mogoče še zdravi. In vojska bi šla na južno mejo, kjer na prehodih kontroliramo vse, preko Kolpe pa prihaja svašta. Ampak če nočete razumeti pač nočete.

In reply to by EU sredstva (nepreverjen)

Kak??? (nepreverjen)

Kak zabiti moreš biti za takšo izjavo ka bi nekoga kontrolejro prek telefona, če da san pisno soglasje. Ka telefon boš njemi na tejlo zalepo ali kak si tij čeden osebek tou predstavlaš? Ideš vö pa ne zemeš telefon s sebov. Kak boš pa te delo ti najbole čeden prepisovalec tujih komentarov? Bokibogme ste eni zabiti ka čujete kak trava rastej.

In reply to by ajta (nepreverjen)

Beli Strojan (nepreverjen)

Ka vsakih pol vure moreš video poslati z kavča pa povedati stavek "Živel tovariš Ivan, Živel sosed Viktor., Milani nima za burek" :D

In reply to by Kak??? (nepreverjen)

VRANA (nepreverjen)

Zdaj si pa resno pokazo, kak si zabiti ravno tij!!! Kontrola prek telefona je izvedljiva in se tudi že dostikrat izvaja, le da ne veš tega!!! Kda daš pisno soglasje, soglašaš tudi s tem, da te lahko kadarkoli pokličejo in kontrolirajo, če si na isti lokaciji, kot telefon. Če ne dvigneš, nisi tam na lokaciji telefona! In pride fizično nekdo pogledat, kaj in kako!!! Seveda pa so tudi tu možne mahinacije, ovinki mimo vsega tega......

In reply to by Kak??? (nepreverjen)

Beli Strojan (nepreverjen)

Ja ker preusmeritve klicov še niso izmislili... to je uber mahinacija ki do jo izumili kumej 2021... :)

In reply to by VRANA (nepreverjen)

VRANA (nepreverjen)

In tij misliš, ka se tou ne vidi? Ka si tij tak pameten, pa naredo preusmeritev klicev in evo, že si cejli sistem okoli prinesel. Kak si pa tij gangsta, vau...

In reply to by Beli Strojan (nepreverjen)

Beli Strojan (nepreverjen)

Ma ge samo v kristalno kuglo vidin... ze man preveč časa pa san jo tak dobro spolero vidin tudi take reči... :)

In reply to by VRANA (nepreverjen)

ajta (nepreverjen)

Se pravi, ka bi je po tvoje mogli z verigof za nogačo prikleniti? Ge san rajši doma, pa man telefon v žepki. Podpijšen. Če ščejo, lejko tudi moj zdravstveni karton glejdajo, pa davčni račun, pa bančnoga, pa zemljiško knjigo... Neman kaj skrijvati.

In reply to by Kak??? (nepreverjen)

Pare?Ja (nepreverjen)

Izreden študij je študij ob dele. Čas mate delate. Kak de si pa reden študent privoščo zraven še delate ?? Te baukše ka se delat sprave nej na faks. Pa tuj rednen za nohte ide s financame. Vsi izredni pišejo kak delajo po 2 3 študentska dela, torej vzemimo ka dobijo 800 izplačano. Verjetno s teme pejneze kar konkretno ide skauz za šolnino, geste (itak mate bone tuj) pa še strosek kakse najemnine če glij vas je večina DOMA! Ostalo pa dajo malo za "luksuz". Tak ja naštimajte se samo gor ka te lejpe za po klubaj v torek večer-poznan primere pa večina je tak kak opisano. Zaj pa van za nohte ide ? Šparale be se za "hude" čase gda ste mele kaj za šparate.

Pare?Ja (nepreverjen)

Če pa tej nujno potrebnen študentekan dajo tuj tej 150e te pa pa nede dobro ka je tau premalo za njihove položnice...v nobenon primere nede dobro. Vsi tej izredne so pa povečine itak zarade statusa vpisane ka do pa farbale tej FDV, EPF itak služb ne dobijo gda končajo ka je prejk preveč toga. PEACE

Aa (nepreverjen)

Delat be se spravele nej ka ste vecne studente

aabbcc (nepreverjen)

bla bla bla. vlada naj bo fer do vseh, tako da vsi nekaj dobimo, ne glede na vse. in to kar pravijo nekateri, da so lenuhi, ki so na socialni, sploh ni res, vsaj za vse ne drži to.e ni bi še kako radi delali, pa jim pač ne uspe dobiti joba ali imajo kake zdrav. težave, čakajo na invalidsko ipd. ne jih vse metat v en koš, ok? vlada ima več kot preveč denarja za vse oz. osebki, ki sestavljajo vlado-kar sp o pokradli, naj dajo nazaj, p jim m

ooi (nepreverjen)

velka vecina nas je studerala in vsi dobro znamo ka ce smo sceli delati je skos bil cas tudi za delo... bojmo realni no. celo zdaj iscejo puno studentov za punjenjenje polic pa razkuzevanje... vsi bi samo nekaj meli, te pa de kriza in nede nisce vec nika mel.

nekdo2 (nepreverjen)

Če bi študero medicino, strojništvo, fiziko, računalništvo itd. bi ovači razmišlo ... Na FDV ste lejko meli dosti prostoga časa ...

In reply to by ooi (nepreverjen)

Haha900 (nepreverjen)

Ja tau hobi študente ne razmejo, mislejo ka vsi majo cele dneve čas

In reply to by nekdo2 (nepreverjen)

Ne laži (nepreverjen)

Po moje bi pa študenton lejko dali samo pejneze za najem sobe v doumi ali pa keri so privat. Študenti keri bivajo privat bi priskrbeli potrdilo od lastnijka, študentski doumi bi pa lejko dali komplet zahtevek za poravnavo. Zdaj so študenti doma, trošiti itak nemajo ge, za hrano pa že starši telko poskrbijo. Gejo pa verjetno takšni keri samostojno živijo niti nemajo nikoga, takšne bi pa lejko idividualno obravnavali. Dodatek upokojencon je brez vezni, ge san upokojenec pa zdaj menje trošin tak ka ne vijdin potrebe. Tou ka so pokojnine mizerne je pa itak zgodba za načiše teme. Po moje bi najbole nucali mali privatniki keri majo zdaj zaprejto. Či so pa delali na čarno pa je tou njuf problem.

s2 (nepreverjen)

Kaj ni dela za študente? PETROL ima zadost dela za študente. Samo se je treba prjavt na PETROL.

revival (nepreverjen)

Penzionisti, študenti, umetniki.....???? Si tisti, ka nika ne delajo, ka pa mij, zaposleni????? Boli vas k... za nas!!!!!

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Starejše novice