Foto: EPA
V ponedeljek so v Strasbourgu izvolili novo predsednico Evropskega parlamenta, Maltežanko Roberto Metsolo.

Nastopila bo kot komaj tretja ženska na čelu te institucije in najmlajša doslej.

Nekaj besed je namenila tudi svojemu predhodniku

Po izvolitvi se je na novinarski konferenci najprej spomnila njenega predhodnika, preminulega Davida Sassolija, in napovedala, da bo nadaljevala njegovo delo.

Poudarila je, da bi rada okrepila kulturo dialoga. Politika po njenih besedah ne bi smela biti boj med zmagovalci in poraženci, temveč mora biti v službi državljanov. 

»Začela bom z nekaj besedami ob tragični izgubi našega predsednika, Davida Sassolija. Bil je velik Evropejec, njegova smrt je obtežila našo hišo, naše misli bodo še naprej ob njegovi družini in prijateljih v teh težkih časih,« je povedala Metsola. 

Izvoljena v prvem krogu, prejela večino glasov

Novo predsednico, Roberto Metsola so v parlamentu izvolili že v prvem krogu, ko je bila za izvolitev potrebna absolutna večina.

Dobila je kar 458 glasov od 616 oddanih veljavnih glasovnic.

»Počaščena sem, da sem bila izvoljena s strani mojih kolegov kot naslednja predsednica Evropskega parlamenta. Kot sem pravkar povedala na plenarnem zasedanju, se zavedam, da moram zapolniti velike čevlje. Davidu in vsem pred njim se bom poklonila tako, da se bom vedno zavzemala za to hišo in Evropo,« je še pojasnila nova predsednica. 

Izpostavila je prednostne naloge za Evropski parlament

Za prihodnje obdobje načrtuje izvedbo zelenega dogovora in gospodarsko okrevanje po pandemiji. 

»Izzivi s katerimi se sooča Evropa so kar veliki, pojavljajo se tako notranje kot tudi zunanje težave. Vse skupaj je oteženo tudi zaradi epidemije. Ampak čas je, da se Evropski parlament sooči z težavami. Potrebno je, da stopimo skupaj, nastopimo močno in vidno ter, da ponosno zastopamo glas evropskih državljanov,« poudarja Metsola. 

Zavzema se za državljane in okrepitev Evropskega parlamenta

Želi si, da se Evropski parlament do konca njenega mandata, leta 2024, okrepi in naredi bolj sodoben ter učinkovit pri izpolnjevanju svoje vloge – predstavljanju državljanov.

»Verjamem v to, da bo v prihodnosti prostor, katerega si delimo, boljši, varnejši, bolj pravičen in enakovreden za vse,« še izpostavi. 

»Obljubim, da vam bom vedno na voljo«

Na konferenci je nova predsednica dodala še, da se veseli sodelovanja z vsemi poslanci, novinarskimi kolegi in državljani.  

»Ta hiša je velik zagovornik pravic in varnosti novinarjev. In kot sem pravkar obljubila poslancem v Evropskem parlamentu, naj tudi vam obljubim, da vam bom na voljo,« je zaključila nova predsednica Evropskega parlamenta. 

Komentarji (1)

Gadafii (ni preverjeno)

Baje da je na Adrenochromu prokleta satanistka! 🖕

Starejše novice