Mariborski gostinec Nešo Vukotić je objavil obsežen zapis z naslovom Gostinci smo posebna vrsta ljudi. Pravi, da se gostinci odprtja teras veselijo kot majhni otroci, a opozarja, da bi ponovno zaprtje po tednu dni gostince pahnilo v še večji minus.

V ponedeljek se v osmih regijah, med njimi tudi v Podravju, odpirajo terase gostinskih lokalov. Nešo Vukotić, znani mariborski gostinec, je v svojem Facebook zapisu opozoril na težave, ki jih to odprtje lahko prinese gostincem. 

»Končno smo gostinci dočakali svoj dan in veselimo se tega kot majhni otroci. Ko opazujem to veselje, se zavedam, kako malo je potrebno, da ti nekdo popolnoma 'opere glavo'. Do pričetka epidemije sta bila gostinstvo in turizem v slovenskem gospodarstvu eni od zelo cenjenih in spoštovanih panog.

V tem času pa so nas tako 'sfrizirali' in ponižali, da se kot majhni psi po dnevih brez hrane veselimo kosti za glodanje,« je zapisal Vukotić, sicer lastnik več lokalov v Mariboru.

Enotedensko odprtje bi s seboj prineslo številne težave in še večji minus

Upa, da se gostinski lokali ne odpirajo le za teden dni, saj bi prineslo težave za gostince s ponudbo hrane, ki ne omogočajo dostave.

Za njih odprtje teras pomeni že tretjo nabavo zalog od začetka epidemije, in v primeru ponovnega zaprtja, tudi tretji odpis naročenih zalog. 

Vukotić opozarja tudi na to, da bodo gostinski lokali zaradi spoštovanja razdalje med gosti, lahko sprejeli le peščico gostov. Meni, da bodo gostje po dolgem času z veseljem prišli v lokale in se borili za teh nekaj miz, ki bodo na voljo, a bo marsikoga odgnal dež, ki je napovedan za skoraj vse dni.

»Ustvarilo se bo mnenje, kako je gostincem ob odprtju super. Mnogi gostinci pa bodo zaradi tega sistema 'kruha in iger' tolkli v teh časih dodatni 'minus',« je zapisal Vuković.

Osebje bo moralo biti prisotno tudi v primeru dežja

Vukotić dodaja, da bosta vsaj en kuhar in en natakar morala biti prisotna v lokalih s hrano tudi, ko bo zunaj deževalo, ko bo mrzlo, ko bodo te maloštevilne mize prazne.

»Ali bomo gostinci naredili deljeni delovni čas in bo nam osebje na voljo samo ob lepem vremenu, ko pa bo deževno, pa jih bomo pošiljali domov za par ur, dokler se ne zjasni,« se sprašuje. 

Nekaj polnih miz na terasi ni dovolj za preživetje

»Zakaj pogosto pišem o problematiki gostinstva. Predvsem zaradi tega, ker me gostinci podpirajo. Ker v tej situaciji, ko se je izkazalo, da nismo dovolj povezani, vsaj nekako izražamo svoja skupna mnenja. In tudi zato, da bodo gostje in javnost nasploh razumeli, da je ogromno gostincev pred propadom,« pravi Vukotić

»In tudi zato, da si gostje ne bodo ustvarili napačnega vtisa, ko bodo videli teh par polnih miz na terasi. To ni dovolj za preživetje, kaj šele, da bi se gostinci s tem postavljali na noge,« pojasnjuje gostinec.

S spleta

Komentarji (4)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
Torej (nepreverjen)
Komentar je zaradi velikega števila negativnih odzivov skrit.

Samo jočete... Kda ste bli zaprejte ste cejle dnejve tečnarili, zdaj ka vas delno odprejo pa vam tude ne paše pa dale jaučete kak mala deca. Spakvajte se v klejt pa svečke s seboj, ka nede kmica.

Budalo1 (nepreverjen)

Ti si največje budalo bolje bi bilo da bi bil tiho!!!!!!!!!!!!!!!!!!

In reply to by Torej (nepreverjen)

Sam doma (nepreverjen)

Nihče ne pravi da morete odprti. Če imate občutek da se ne splača, pustite zaprto

tanja flaškon (nepreverjen)

bom v Brusli predlagala, da se gostilne za vedno zapro.
Alkohol je napravil na svetu ogromno gorja, nesreč in bede ter kriminala
zato je potrebno gostilne takoj ukiniti,
Tako da ne bodo več naši dedci hodili tja gledat debelo ritnih napol oblečenih kelnarc
Doma so otroci lačni in na mrazu
golazen dedovska pijana
pa bi ves denar pustila v gostilnah
Če ne bi bilo alkohola ,
bi bilo še veliko nedolžnih otrok živih
tako pa niso,
ker so jih povozili pijanci - pijandure

Starejše novice