S ponedeljkom se uradno odpirajo terase v osmih statističnih regijah. Za odprtje se vsi gostinci ne bodo odločili, vendar mnogi upajo, da jim bo vreme naklonjeno in bodo lahko normalno otvorili svoje terase.

Od ponedeljka naprej je v goriški, gorenjski, obalno-kraški, pomurski, posavski, podravski, koroški in zasavski regiji dovoljeno izvajanje gostinskih storitev na terasah in vrtovih lokalov.

Slednje je sinoči sporočil gospodarski minister Zdravko Počivalšek, predlogu pa je bila delno naklonjena tudi stroka.

Vremenska napoved gostincem, ki nimajo pokritih teras, ni naklonjena

Terase in vrtovi gostiln ter gostinskih lokalov bodo odprti med 7. in 19. uro. Večina gostincev že nestrpno pričakuje odprtje po celotni pomurski regiji, vendar jim trenutno nagaja vremenska napoved.

V Pomurju bo nekaj teras ostalo zaprtih

V ponedeljek bo odprla svojo teraso Perunika. Zaradi številnih razlogov, med katerimi je glavna vremenska napoved, pa bodo še počakali Gostilna Rajh, restavracija in pivnica Zvezda, Gostišče Oaza in picerija Nona. 

»Veselimo se, da bomo lahko znova postregli svojim gostom, vrnitve na delovna mesta pa si seveda nestrpno želijo tudi naši zaposleni. Če pa bo obisk manjši od pričakovanj, pa bomo seveda počakali, da bomo lahko odprli tudi v notranjosti. Sicer smo ves čas zaprtja tudi delali po sistemu osebnega prevzema, ampak je bil za približno 40-odstotkov manjši promet kot lani v isti situaciji. Kar se tiče državne pomoči, nimamo kaj reči, država nas ohranja pri življenju, bi pa seveda bila potrebna še izdatnejša pomoč, kot jo tudi obljubljajo in to namero vlade pozdravljamo,« je obrazložil položaj gostincev lastnik Perunike Jan Berden.

Trenutno se še večina v Pomurju, kot kaže, ne bo odločila za odprtje teras, saj je težko vnaprej napovedati kakšno bo vreme, ki trenutno ne kaže najboljše.

»V Murski Soboti se nam glede na majhnost terase ne splača odpirati, zato bomo podobno kot lani počakali, ko se bodo gostinski lokali lahko odprli tudi v notranjosti. V Bakovcih pa se še niso zaključila renovacijska dela, zato tudi tam naš lokal ostaja zaprt. Situacija v gostinstvu je težka, saj smo najbolj prizadeta panoga, ampak tako je povsod. Nismo edini v Murski Soboti, ne v Bakovcih in niti ne v Evropi,« je dodal šef Restavracije Uno Rajh Damir Pintarič.

Tudi v Gostišču Oaza bodo počakali in odprli gostišče šele za vikend pravi lastnik Drago Šinkec: »Mi bomo počakali, kako bo z vremenom, saj napovedi niso ravno obetavne. V ponedeljek zagotovo ne bomo še odpirali, morda čez konec tedna.«

»V ponedeljek še ne bomo odpirali, saj ravnokar zaključujemo z večjo investicijo, ki smo jo začeli v času koronavirusa. Tudi razmere so še vedno negotove, vremena, ki je naš zaveznik, v naslednjem tednu ne kaže najbolje. Da pa bi samo odpirali zato, ker odpremo, pa tudi ni najbolj racionalno, saj smo imeli v preteklih mesecih že dovolj škode. Kakšen teden dni bomo zamaknili odprtje terase v naši gostilni, upamo pa, da bomo v kratkem lahko stregli tudi v notranjosti. To bi bila potem povsem druga zgodba,« pa je opisal odprtje lastnik picerije Nona Smiljan Fekonja.

Upajo na¸čimprejšnjo strežbo v notranjosti

Restavracija in pivnica Zvezda načrtuje odprtje šele v začetku maja, Gostišče Oaza bo najbrž odprlo teraso za konec tedna. Picerija Nona pa ravnokar zaključuje večjo investicijo in načrtujejo zamakniti odprtje teras za kakšen teden dni.

»Prihodnji teden še ne bomo odpirali svoje terase. Veliko je namreč odvisno od vremena, ki pa nam drugi teden ne bo šlo na roke, saj naša terasa ni pokrita. Že vsako leto smo po navadi odpirali v začetku meseca maja, tako bo tudi letos. Še kak teden bomo torej počakali z odprtjem,« je pojasnila lastnica restavracije in pivnice Zvezda Sabina Gregorinčič.

V Mariboru se trenutno odpira večina teras, na družbenem omrežju so to že sporočili Nana, Meating Pub & Restavracija, Alexander bistro, PIAF in drugi. 

»Odprli bomo zagotovo, saj že predolgo čakamo na odprtje. Približno smo se že pripravili, saj smo odprtje počasi pričakovali. Ne predstavlja nam velikega problema in veseli smo da lahko začnemo delati. Na vreme ne moremo vplivati, do ponedeljka se še lahko kaj spremeni, odprli bomo predvsem zaradi dobre volje,« je slabo vremensko napoved za prihodnji teden komentirala lastnica lokala Piranha Cocktail Bureau Maruša Vidovič.

»S ponedeljkom odpiramo teraso, vreme nam trenutno ne gre na roko. Glede na to, da si naši gosti in mi sami to že dolgo želimo, bomo ne glede na to odprli teraso. Mislim, da si vsi že to zaslužimo. Smo v stanju pripravljenosti. Ovire lahko nastanejo na področju kadra v prihodnosti, če se bomo nenehno zapirali in odpirali. Težko je dobiti kakovostni kader, ki bo potrpežljivo čakal na ponovno odprtje,« je pojasnila lastnica kavarne Nana Devana Blakaj.

Bar Therapy Room pa je na Facebooku zapisal naslednje: »Gostinski lokali pa niso zadrga na hlačah, ki jo odpreš in zapreš v nekaj sekundah, ampak je tukaj pokvarljiva roba, ljudje in drugi dejavniki.«

Opozorila za ponovno zaprtje

Gostinci močno upajo, da ne bo prišlo do novega zaprtja, saj so na odprtje dolgo čakali. Državni sekretar na gospodarskem ministrstvu Simon Zajc je dodal, da bo vlada prepovedala ponujanje gostinskih storitev na terasah, če bo število okužb naraslo.

»Trenutno največja ovira je vreme, to nas zaustavlja. Ne vemo, ali bo v ponedeljek ali dan kasneje. Mi se sicer običajno pripravljamo, zadeve bomo postavili in upamo, da bo vse delovalo tako, kot mora v praksi. Na odprtje upamo čim prej, ampak smo v veliki meri odvisni od vremena,« je pojasnil odprtje vodja Bar Rance Ptuj Timi Plečko.

Na Ptuju se ne glede na vremenske razmere odpira bar Divino in Bistro Lük. Bar Ranca Ptuj in Kavarna Malina pa upata na najboljši scenarij.

»Bomo odprli po dolgem času, trenutno bi samo radi pričeli z delom. Ne moremo vplivati na to, kako dolgo bo odprto. Vsekakor ne bi rad, da se ponovno zapre čez teden ali dva. Veselim se, da lahko ponovno odpremo terase in začnemo z delom,« je komentiral lastnik bara Divino Bojan Šoštarič.

Mnogi na Ptuju so bili primorani zaprti svojo gostinsko dejavnost zaradi epidemije. Za tiste lokale, ki ponujajo zgolj pijačo in imajo možnost terase ter prevzemnih mest, je bilo nekoliko lažje prebroditi zaprtje.

»Odprli bomo, vendar če bo vreme porazno, potem delamo enako kot sedaj, na prevzemnem mestu. Če bo vreme stabilno, bomo delali na terasi. Skrajni čas je, da se vse skupaj odpira. V primeru, da se bomo nazaj zaprli, ne moremo nič pomagati in se bomo morali prilagoditi. Na položaj gledam, tako kot je in ga tudi sprejemam,« je povedal lastnik Kavarne Malina Drejc Pečečnik.

S spleta

Komentarji (11)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
Majatbr (nepreverjen)

Ka pa te v Markosavcaj? Aja oni tak cejli cas delajo “b2b” 😁.

ViliK (nepreverjen)

Nevoščeni si? Ti bi tudi rad pa nemreš, ha?

In reply to by Majatbr (nepreverjen)

Terasa1 (nepreverjen)

Za pricakovati. Politika pa mislila ka je odkrila toplo vodo. Vecina ne bo odprla. Seveda za teden ali dva potem si pa premislijo ... bo Matejo in Bojano spet skrbelo ... med mizami 3 m razdalje na terasi ka lejko kda se gibljejo dosegnes 1.5 ... gvisno ... ostani doma 🤣

Svetovalec Janše (nepreverjen)

Prema podacima Uprave za sprečavanje pranja novca Slovenije, od 2016. godine do danas državljani BiH, uglavnom nastanjeni u Banjoj Luci i drugim gradovima Republike Srpske, oprali su više od 20 miliona eura. Sve je to urađeno u ime i za račun Roka Snežiča i Mirana Vuka, prijatelja slovenskog premijera Janeza Janše, piše portal Istraga.ba.
Prošlog mjeseca, na zahtjev slovenskog pravosuđa, provedena je velika međunarodna akcija usmjerena protiv grupe osumnjičene za međunarodno pranje novca, kojom su upravljali Snežič i Vuk. Svi oni su osumnjičeni da su preko računa u Austriji, Slovačkoj i Mađarskoj izvlačili novac u gotovini, koji su potom predavali njima poznatim osobama.

Sve je počelo nakon prijave koja je u januaru 2019. godine dostavljena slovenskim istražnim organima.

“U pretkrivičnom postupku istražitelji NPU-a zaprimili su nekoliko izvještaja koji se odnose na osumnjičenog Roka Snežiča i druge osobe povezane s njim. Prijave se odnose na njihovo počinjenje krivičnih djela iz oblasti privrednog kriminala, a posebno na krivična djela zloupotrebe položaja i za kaznena djela pranja novca”, navedeno je u jednom od dokumenata koje su slovenski istražitelji dostavili Tužilaštvu BiH, tražeći od njih “međunarodnu pravnu pomoć” kako bi se pretresli objekti koje su koristili Snežičevi saradnici iz Banje Luke.

Iz obimne dokumentacije koja je u posjedu "Istrage", vidljivo je da je prijatelj slovenskog premijera preko više osoba iz Banje Luke prao novac, a jedna od djevojaka koja je bila uključena u ove poslove je Dijana Đuđić iz Prijedora, koja je 2017. godine bila u centru afere kada je Slovenskoj demokratskoj stranci Janeza Janše posudila 450 hiljada eura.

..... (nepreverjen)

Idiotski ukrepi idioz
tske vlade, kak mislijo tou izvesti za mizo štirje pa med njimi 1,5 m razdalje, telebani zabiti nesposobni.

magyar bacsi (nepreverjen)

Sinovi Orljova dolazimo na Slovenačke terase. Slječemo imat čemo šljemove. Sačekat če nas veliki Sin Orljova Jansha Jashari sa kojim čemo se zajednički ukoziti.

magyar bacsi (nepreverjen)

Jutri Koudila of Markišavci prireja zabavo ob odprtju terase, klavnice in faširnice mesa. Vsi dobite zastonj pokvarjeno šunko, wc papir za drislavost in še marsikaj. Podpis od velikega Butcherja.

Nikatetika (nepreverjen)

Ti pa nemreš priti oz. si nej povabljeni. Ojoj... Kak smo nevuščeni :)

In reply to by magyar bacsi (nepreverjen)

Hvjagni (nepreverjen)

Pa ka vij mislite ka so terase nej pokrite s steho al ka palamudite neka za brez veze! A vas ni sram..

realnoo (nepreverjen)

Pop TV + RTV = botoks tv

Jaroslava (nepreverjen)

To mi deli....
Bomo išli kod SPAČEK na burger
Jupiiiiiiiiiiiiiii

Starejše novice