Vzhodna soboška obvoznica ostaja del Nacionalnega razvojnega programa. Poslanec Tine Novak nam je zaupal, kaj to pomeni za pomursko regijo in razkril nekaj več o časovnici pričetka in zaključka del.

Že leta 2016 je bila med večjimi infrastrukturnimi projekti, ki presegajo vrednost 2,5 milijona evra izpostavljena ureditev soboške obvoznice.

Kot smo poročali pred tremi leti, je za več kot 20 milijonov evrov vredno investicijo padla ena izmed bistvenih ovir za nadaljnji postopek.

Občina Moravske Toplice je namreč sprejela prostorski načrt za gradnjo zadrževalnika, ki je pogoj za gradnjo obvoznice.

Kako daleč je projekt?

Spomnimo ...

Mestna občina Murska Sobota je pojasnila, da je projektna dokumentacija pripravljena, izvedene pa so bile tudi parcelizacije in odkupi skoraj vseh zemljišč na trasi vzhodne obvozne ceste mesta Murska Sobota.

V pripravi je tudi izdelava projektne dokumentacije za sebeborski zadrževalnik na območju občine Moravske Toplice, ki bo služil kot protipoplavni ukrep.

Gradnja sebeborskega zadrževalnika neposredno vpliva na gradnjo vzhodne soboške obvoznice.

Do sedaj sta bila podpisana dva okvirna sofinancerska sporazuma med direkcijo za infrastrukturo in Mestno občino Murska Sobota za vzhodno obvoznico. 

Za zadrževalnik je bil 23. novembra 2021 podpisan sporazum med ministrstvom za infrastrukturo, direkcijo za vode, občino Moravske Toplice in Mestno občino Murska Sobota, slednja bo na podlagi obeh sporazumov morala prispevati okvirni znesek v višini 1,4 milijona evra.

Projekt vzhodne soboške obvoznice ostaja del Nacionalnega razvojnega programa

V uničujoči ujmi, ki je avgusta popolnoma opustošila več krajev po Sloveniji, je nastalo okoli 9,9 milijarde škode. Zaradi tega pa bo treba ustrezno razpolagati s sredstvi državnega proračuna, kar pomeni, da določene investicije ne bodo deležne sofinanciranja s strani države, to bi lahko vplivalo tudi na projekte v naši regiji. 

Kljub enormnim stroškom odprave posledic poplav, ki smo jim bili priča avgusta, izgradnja vzhodne soboške obvoznice vseeno ostaja del Nacionalnega razvojnega programa. 

Pomurski poslanec Tine Novak iz Gibanja Svoboda nam je v pogovoru za Sobotainfo zaupal prvi vtis ob dobri novici:

»To je zelo dobra novica za regijo, kljub temu da Ministrsvo za infrastrukturo zaradi katastrofalnih poplav krči proračun za vse investicije, sem vesel da je v luči mojega truda ta projekt prepoznalo kot ključnega in ostaja financiranje zagotovljeno

Protipoplavna varnost na območju občine

Projekt, pa ni pomemben zgolj zaradi prometne infrastrukture, investicija zajema tudi gradnjo sebeborskega zadrževalnika, ki je glede na nedavne poplave, bistvenega pomena, saj se bo izboljšala protipoplavna varnost:

»S tem kažejo, da se zavedajo, problematike odsotnosti vzhodne obvoznice. V luči poplav pa bo predpogoj vzhodne obvoznice sebeborski zadrževalnik. Ta projekt bo zagotovil protipoplavno varnost na območju naše občine

Stroji bi lahko začeli hrumeti že leta 2025, Novak verjame, da bodo tudi lokalne oblasti projekt dojemale z enako mero resnosti kot ga to država in bodo nadaljevale z odkupi zemljišč, ki so potrebna za izdajo gradbenega dovoljenja. V nasprotnem primeru se bo časovnica izgradnje občutno podaljšala. 

Pomurski poslanec ob tem obljublja, da si bo tudi sam prizadeval, da se bo celoten postopek čim prej izvedel.

Tine Novak: Od besed k dejanjem

Novak predvideva, da bi se gradnja obvoznice začela leta 2025, zaključila pa leta 2026, vendar morajo ob tem biti izpolnjeni določeni predpogoji, kot temeljni pogoj za začetek del, poslanec navaja odkup zemljišč:

»Verjamem, da lokalne oblasti (izgradnjo vzhodne obvoznice) dojemajo kot enega najpomembnejših projektov, ampak temu morajo slediti dejanja, predvsem v smislu, da se zaključijo odkupi zemljišč. Ker drugače, če bo prišlo do nepredvidenih zamud se lahko časovnica nezaslišano zavleče.«

Sredstva za enega izmed večjih projektov v Pomurju so na voljo, torej, če se odkup zemljišč izvede po pospešenem postopku, bo tudi celoten projekt hitreje izpeljan meni Novak. 

Po besedah pomurskega poslanca si k čim hitrejši izvedbi projekta morajo prizadevati vsi akterji: 

»Vsi si moramo prizadevati, da vsak opravi svoj del naloge, da bomo lahko zaključili v skladu s predvideno časovnico. Vsak deležnik na vseh nivojih mora sedaj maksimalno odgovorno ravnati

»Ne smemo si privoščiti dodatnih zamikov«

Gradnja vzhodne obvoznice bo občanom kot tudi ostalim Pomurcem v več pogledih izboljšala kakovost življenja, meni poslanec iz stranke Gibanja Svoboda, zato je pomembno, da se k projektu pristopi z največjo mero resnosti:

»Projekt je res pomemben za dvig kakovosti življenja in pretočnost prometa v centru mesta, saj je promet preobremenjen. Ne smemo si privoščiti dodatnih zamikov

Komentarji (23)

Bolnica. (ni preverjeno)

Koncno. Obvoznico takoj, Anzelj naj odkupi se preostala potrebna zemljisca ASAP.

lopovii (ni preverjeno)

Tine Novak iz Gibanja Svoboda...........a ti znaš, ka bo vsaki delovni Slovenec imel 664 eur neto manjšo plačo zaradi Goloba, pod Janšo bi imel tolko večjo.....to Tine te naj skrbi

Robert Golob (ni preverjeno)

Minimalno plačo v zadnjih 15 letih v šlo je dvignila Šarčeva in zdaj naša vlada.

In reply to by lopovii (ni preverjeno)

Gost0011 (ni preverjeno)

Ne guči se od minimalne plače....Ja pa oboji so zdignole dodatno obdavčitev plač.....prejšnja vlada jo je znižala

In reply to by Robert Golob (ni preverjeno)

Gost55 (ni preverjeno)

Pusti, ne razumejo, eni samo vidijo minimalne plače ker za kaj več niso sposobni. Taka je žalostna zgodba našega naroda. Sposobni prej ali slej oddidejo v tujino, ostanejo samo povprečneži in lopovi, ter nas nekaj bedakov, ki predstavljamo ubobožan srednji sloj, ki mora vso to svinjarijo financirati, na koncu pa še prenašati komentarje raznih delomrznežev kako dobro nam gre.

In reply to by Gost0011 (ni preverjeno)

Saok (ni preverjeno)

Cakan ka Jansa odide v tujino… ali je pa on tudi lopov in ostaja doma!?

In reply to by Gost55 (ni preverjeno)

Gost55 (ni preverjeno)

Ojoj, kako si slep ali zaslepljen od sovraštva. Eni vidite samo JJ. Kaj pa nekaj 100 drugih? A res ne premorete toliko zdravega razuma? A še vedno mislite, da bo ta vlada kaj rešila, ja bo, za svoje prisklednike, nam ostalim bo še slabše. A mislite, da je tako stanje kot je zdaj posledica samo enega človeka? 30 let smo samostojni, Kdo je koliko let vladal in kaj vse do delali?

In reply to by Saok (ni preverjeno)

PGD (ni preverjeno)

Koncno se nemo 2h v sluzbo vozo

2021 (ni preverjeno)

Ta obvoznica bo narejena 2030 leta, če sploh bo. To so samo obljube svobodnjakov saj je vlada v razsulu, oni pa so prišli do plesa z metlo kateremu mi narečno pravimo BEKSLIN.

In reply to by PGD (ni preverjeno)

lažejokakpes (ni preverjeno)

bo ko bo, ali 2025 ali 2026 ali pa tudi ne.....hehehehe goloubovo obečanje

345345 (ni preverjeno)

poslanec Novak. Kako boste glasovali pri razrešitvi pomurske kmetijske ministrice Šinko??

ajta (ni preverjeno)

tak, kak do ajta pravli

In reply to by 345345 (ni preverjeno)

Fioffpldlf (ni preverjeno)

Odstranite ograje do ms te sodijo na avtocesto in ne v vas pizda vam je materna parazitska nesposobna!

mk23 (ni preverjeno)

končno nede vsega država krijva, izgovor ka v LJ ne zrihtajo zdaj nede držal, tak da zdaj de trebalo nekaj napraviti g. Anželj...

Superhick (ni preverjeno)

Super se je voziti po vzhodni obvoznici kero nan je med zadnjin vladanjon napravila najbole sposobna in najbole postena vlada … aja tocno, nejso nan jo napravili. Ali nema veze, glavno ka je Golob kriv.

Anti (ni preverjeno)

Ka nega se obvoznice je najbole zaslužna KS Martjanci pa sebeborski strelec na golobe Glavač....Bravo Tine

UBOGI NOVAK (ni preverjeno)

NE LAŽI SVOJIM PREKMURCEM NOVAK. Ko se bo gradila obvoznica, tebe in svobode več ne bo. Sicer pa bomo videli kako boš glasoval tij Novak, pa Žibratova in Suč, ko boste razreševali ministrico edino Prekmurko. TAKRAT BOMO VIDELI ČE STE IZDAJALCI SVOJEGA NARODA, KATERI VAS JE IZVOLIL.

Nbg (ni preverjeno)

Ministrico je potrebno razrešiti. Ka mene briga če je Prekmurka. Lopov je lopov. More odgovarjati. Branijo jo edini taki kot je sama. Zavlačevala je z objavo analiz in ščitila Rastoderja, janševega uvoznika sadja , na škodo zdravja celega naroda. Sramota

Oder (ni preverjeno)

Še zaposlila je janšev kader. In ti zaupaj takim

In reply to by Nbg (ni preverjeno)

Bgn (ni preverjeno)

ker si član Sramote/Svobode in si dobil delovno mesto, ki si ga ne zaslužiš po politični plati je tvoje mnjen razumljivo.
Za normlane državljane to ni.
Župani prizadetih občin presenečeni ob odhodu Brežana: Bil je odličen operativec

In reply to by Nbg (ni preverjeno)

vremeinfo (ni preverjeno)

Nacionalni program za razvoj prometa ne obstaja, obstajata strategija razvoja prometa in resolucija nacionalnega programa varnosti cestnega prometa. Ne eno in ne drugo nima veze z obvoznico, kaj šele s financiranjem projekta. Dajte zresnite se no in ne pišite kar nekaj brezveze, narod pa kupi te bučke ... realnost je in bo seveda nekaj povsem drugega. Poplave bodo izgovor, da se projekt (ki je že bil zamaknjen x krat) zamakne še za kakšno leto, dve, tri ... samo ne sanjajte.

Lukčev Mesec (ni preverjeno)

Tine, ne bodi preveč naiven.

Si mlad in novinec v politiki.

Ogromno je že bilo obljubljeno in malo narejeno.

Marsikaj 10, 20 let pozneje.

Upam, da bo res kar praviš.

. (ni preverjeno)

Tine, ne poslušaj lažnjivce, prvo de se zrihtalo energetika da pobere več miljard, zdravstvo ne bo ker bo vae privat, pa poplave mogoče kaj, dvig plač doktorom, pa novi tir avtoceste do ljubljane za stare tovornjake na dizel. Če boš šo od hiše do hiše prej nabereš te miljončke. Ali pa do orbana stopiš, on bo še veseli, da si zagarantira plac, ko firma raspade.

Starejše novice