Slika je simbolična.
Zavod za pokojninsko in invalidsko zavarovanje (Zpiz) bo v novembru in decembru izplačal povečan del prejemkov. Izplačan bo v obliki dodatka v višini 1,8 odstotka pokojnine oz. nadomestila iz oktobra.

Upokojenci bodo decembra dobili tudi zimski letni dodatek, ki bo znašal 40 odstotkov izplačanega letnega dodatka v letošnjem letu.

Kot so sporočili z Zpiza, bo povečani del prejemkov izplačan z rednim nakazilom 30. novembra in 28. decembra skupaj s pokojninami in nadomestili iz invalidskega zavarovanja.

Tistim, ki v novembru oziroma decembru ne bodo upravičeni do izplačila osnovnega prejemka, povečani del prejemkov ne bo izplačan.

Prav tako se povečani del prejemka ne bo obračunal od dodatka za pomoč in postrežbo ter invalidnin za telesno okvaro, kot tudi ne od priznavalnin, nadomestil in razlik nadomestil, priznanih po zakonu o socialnem vključevanju invalidov.

Vsi prejemniki povečanega dela bodo v novembru od zavoda prejeli obvestilo o nakazilu prejemkov s komentarjem.

Zavod bo v letošnjem letu izplačal tudi zimski letni dodatek, in sicer v višini 40 odstotkov izplačanega letnega dodatka v letu 2023. Izplačan bo v dveh delih: tistim, ki so do njega že upravičeni, bo izplačan 20. decembra, aprila prihodnje leto pa tistim, ki bodo upravičenje do letnega dodatka za leto 2023 pridobili kasneje na podlagi odločb o priznanju nove pravice z učinkom za nazaj.

O izplačilu zimskega letnega dodatka bo zavod prejemnike obvestil z obvestilom o nakazilu v decembru.

Upokojenci lahko prihodnje leto pričakujejo tudi uskladitev pokojnin

Sicer pa na Zpizu pojasnjujejo tudi, da predlog zakona o izvrševanju državnega proračuna za leti 2024 in 2025 v januarju prihodnje leto predvideva predčasno uskladitev pokojnin in nadomestil iz invalidskega zavarovanja za 1,8 odstotka.

Uskladil se bo znesek pripadajočega prejemka za december letos, pri tem pa se ne bo upošteval povečani del, ki bo izplačan v decembru letos, so navedli.

Pri izvedbi redne uskladitve pokojnin in nadomestil iz invalidskega zavarovanja pa bosta, če bo omenjeni zakon sprejet, konec februarja prihodnje leto izplačana pripadajoča razlika za januar 2024, zmanjšana za 1,8 odstotka predčasne uskladitve, izplačane v januarju, in februarski prejemek, pri katerem bo v celoti upoštevana višina redne uskladitve.

Kot so zapisali na Zpizu, trenutno ni mogoče dati točnega podatka o tem, kakšna bo višina redne uskladitve pokojnin.

Ta se namreč izvede na podlagi sklepa sveta zavoda, ki enkrat letno - v drugi polovici februarja - ugotovi višino redne uskladitve, upoštevajoč rast povprečne mesečne bruto plače (v deležu 60 odstotkov) in povprečne rasti cen življenjskih potrebščin (v deležu 40 odstotkov) v Sloveniji, ki ju ugotovi in uradno objavi Statistični urad Republike Slovenije.

Ker uradni podatki niso znani pred 15. februarjem v letu, v katerem se izvede uskladitev, je pričakovano višino redne uskladitve mogoče napovedovati zgolj v okvirnih odstotkih na podlagi razpoložljivih in nedokončnih podatkov. Po trenutno razpoložljivih podatkih pa kaže, da bi lahko bila redna uskladitev okrog osem odstotkov, so še pojasnili na Zpizu.

Komentarji (3)

Heheheeeze (ni preverjeno)

Na 600e penzije 1.8 procenta HAHA. Pa 40% od letnoga izplacila? Taka od 150e 40%? Haha

To pa nejso bonboncki od vlade? Pickin dim to neje niti ena porcija pečenic pa repe.

Ulsmb (ni preverjeno)

Naj si to vrit porijnejo, neki drobiž pri taki inflaciji, pa telko hvale, za bruhate

Slo1964 (ni preverjeno)

Pičkin dim. Vrnite 25% odmerni odstotek ki jih je vlada JJ 2012 vzela upokojencem.
Politiki prašiči 🤮💩

Starejše novice