FOTO: Elrad International/GZS
Gospodarska zbornica Slovenije je minuli večer podelila nagrade za izjemne gospodarske in podjetniške dosežke. Med osmimi nagrajenci sta tudi direktorja gornjeradgonske družbe Elrad International Iztok Lipnik in Branko Šeruga.

V družbo, ki  je bila ustanovljena leta 1995, sta Iztok Lipnik in Branko Šeruga skupaj vstopila leta 1999. Družba za razvoj in proizvodnjo elektronskih naprav je imela leta 1997 69 zaposlenih in 3 milijonov evrov prihodkov.

Danes ima Skupina Elrad (Elrad Int. in 4 odvisne družbe v Srbiji, Hong Kongu, na Kitajskem in v Mehiki) 1600 zaposlenih in 135 miilijonov evrov prihodkov. 55-odstotni lastnik družbe Elrad Int. je švicarsko podjetje Kona International GmbH. 

Dejavnost družbe je razvoj in proizvodnja elektronskih / elektromehaničnih sklopov za končne izdelke na področju malih gospodinjskih aparatov, električnih orodij, bele tehnike in avtomobilske industrije.

Elrad Int. ustvari preko 91 odstotkov prihodkov na tujih trgih in dosega povprečno 22,6-odstotno rast izvoza letno. Izvaža predvsem v EU, kjer ima pomembne dolgoročne partnerje (Bosch, Husqvarna, Stihl, Hilti, Miele, BSH, Hella, …).

Rast v vseh pogledih, investirajo v razvoj

Tudi dodana vrednost se je v zadnjih treh letih v povprečju povečala za 21,6 odstotkov letno, v letu 2018 za 26 odstotkov, kar jih uvršča v vrh med konkurenti v panogi. Rastejo število zaposlenih, čisti dobiček, EBITDA in donosnost kapitala. K dobrim rezultatom doprinašajo visoka vlaganja v lasten razvoj.

Razvojni oddelek sodeluje z domačimi in tujimi razvojnimi partnerji ali razvojnimi skupinami njihovih kupcev. Tako so na primer s podjetjem Bosch v okviru programa »Supplier Development« razvili svoj lasten proizvodni sistem EPS (Elrad Production System) na globalni ravni.

Investicije v povečanje in modernizacijo kapacitet ter za tehnološke izboljšave proizvodnih procesov so v zadnjih štirih letih znašale preko 26 milijonov evrov. Del investicij je bil namenjen tudi vstopu na nova tržišča z ustanavljanjem novih podjetij.

Družba je imela v 2019 538 zaposlenih, ki so vključeni v redne programe izobraževanja, ter nudi številne dodatne ugodnosti zaposlenim ter podeljuje štipendije.

Zgolj v letu 2018 so omogočili prakso kar 29 dijakom in študentom. Okoljsko odgovornost usmerjajo predvsem na področje ravnanja z odpadki in v povečanje energetske učinkovitosti. Letno pripravljajo tudi Okoljsko bilanco, navajajo v GZS.

Poslovno kulturo in etiko podjetja poosebljata direktorja Iztok Lipnik in Branko Šeruga, ki skupaj s sodelavci gradita Elrad kot prepoznavnega in prednostnega partnerja v širšem poslovnem okolju, hkrati pa sprejemata odgovornost do zaposlenih, družbe in okolja.

Dogodku je prisostvoval tudi predsednik republike Borut Pahor, ki je v svojem govoru izpostavil konkurenčnost slovenskega gospodarstva pri okrevanju po koronavirusni krizi, opozoril pa je tudi na zaostajanje pri strukturnih reformah. 

Najstarejša in najprestižnejša priznanja v Sloveniji

Nagrade, ki so najstarejša in najprestižnejša tovrstna priznanja v Sloveniji, so po navedbah GZS namenjene gospodarstvenikom, ki trajnostno ustvarjajo presežke - imajo večletne odlične rezultate na domačem in svetovnih trgih, razpolagajo z inovativno poslovno filozofijo in ravnajo s premišljenimi poslovnimi potezami.

Prejemniki nagrad, ki jih je GZS nocoj podelila 52., so letos poleg direktorja Elrada še direktorica AMZS Lucija Živa Sajevec, predsednik uprave Elektra Ljubljana Andrej Ribič, izvršni direktor TKK Uroš Lozar, direktor M Sore Aleš Dolenc, direktor družbe TRO rezalna orodja Sebastijan Suhovršnik ter direktor družbe MESI, razvoj medicinskih naprav Jakob Šušterič. Vključno z letošnjimi nagrajenci je nagrade doslej prejelo 376 gospodarstvenikov.

FOTO: BOBO

S spleta

Komentarji (12)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
Margejca (nepreverjen)

OCITNO ENI NE RAZMITE...
CE NEKDO PRIJAVI NEKOGA, MORA INSPEKTOR PO URADNI POTI ZADEVO PREVERITI, DRUGACE SAM DOBI ODPOVED.

INSPEKTOR V TEM PRIMERU NI NIC KRIV, KER OPRAVLJA SAMO SVOJE DELO!
KRIV JE TISTI KATERI JE PRIJAVIL!!!

Czd (nepreverjen)

Kak so pa kaj delavci zadovolni? Znankar majo dobre plače, či so direktori tak sposobni. Sigurno tüdi za svoje zaposlene dobro poskrbijo

In reply to by Margejca (nepreverjen)

87David (nepreverjen)

Lipou, lejko samo vupamo ka majo oz. do meli delavci tuj kaksni (predvsem financni) hasek od toga… Čestitke i pozdravi!

Giovanni Levan… (nepreverjen)

Težko! Tej profit bašejo v svoje žepe delavci pa za nagrado dajo sladoled, kak mali deci.🍦

In reply to by 87David (nepreverjen)

tuncika

Elrad je pod tem vodstvom firma za vse večne čase...…….... Amen.

Czd (nepreverjen)

čuj ali je tebi bik v glavo prdnil
da si tak fuknjena

In reply to by tuncika

Čardaš (nepreverjen)

Kak so pa kaj delavci zadovolni? Znankar majo dobre plače, či so direktori tak sposobni. Sigurno tüdi za svoje zaposlene dobro poskrbijo.

BANDA POKVARJENA (nepreverjen)

MED SLABIMI SE VEDNO NAJDETA 2 MANJ SLABA, KI DOBITA NAGRADO, SICER PA DELAVCI OD TEGA NE BODO IMELI POPOLNOMA NIČ KER TO JE PAJDAŠKI KAPITALIZEM.

Dr. (nepreverjen)

Čestitke kolektivu podjetja. Za takšno priznanje ni bljižnic in prav je če smo na to ponosni, še toliko bolj tisti kateri živimo v tej regiji. Škoda da so pohvale in dobri rezultati podjetja material za natolcevanje glede izkoriščanja zaposlenih in družbene (ne)odgovornosti.
Zakaj ne bi enostavno rekli; Elrad - kapo doj👏

Čardaš (nepreverjen)

Maš prav ka so za uspeh podjetja zaslužni vodilni in jin zatou trbej čestitati. Zaslužni so pa glij tak Tüdi delavci, njin pa nej trbej čestitati? Či se jin pa že čestita je pa tou tüdi vse. Od dobičkof, ki so jih tüdi oni ustvarili kaj dosta nemajo haska. Samo gas tak dale pa drüjgo letp še malo boukše moremo delati. Tak je tou gnes den.

In reply to by Dr. (nepreverjen)

Eldar (nepreverjen)

Rejdna firma z rejdno štipendijo za delavce

Eldar2 (nepreverjen)

Zakoj pa te nejdeš ijnan delat, če je tak slabo plačano na Elradi?? Dvomin ka te što doj držij... 🤦🏼‍♀️

In reply to by Eldar (nepreverjen)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Starejše novice