Varnostniki, zaposleni v podjetju Project Infra, so opozorili na domnevne kršitve zakonodaje, slabo komunikacijo in celo mobing. Vodstvo te obtožbe ostro zanika. Kaj pravijo na zavodu za zaposlovanje in inšpektoratu?

Na uredništvo Mariborinfo se je obrnilo več zaposlenih v podjetju Protect Infra v Mariboru, ki opozarjajo na nevzdržno stanje in slab odnos do zaposlenih. Njihova imena hranimo v uredništvu.

»Delodajalec zelo krši delovno zakonodajo Republike Slovenije, izvaja mobing in se poslužuje žaljive komunikacije. Z delavci ravna v prepričanju, da smo hlapci,« so med drugim zapisali delavci.

Vodstvo podjetja obtožbe ostro zavrača

»Zanikamo kakršne koli kršitve pravic delavcev kakor tudi pavšalen ter žaljiv očitek, citiran iz domnevnega pisanja našega zaposlenega oziroma zaposlene,« je za Mariborinfo glede zgornjega navedka povedal direktor podjetja Denis Podgornik.

Delavci rešitve iščejo na zavodu za zaposlovanje in inšpektoratu

Zaposleni v podjetju so za uredništvo med drugim razkrili, da iščejo pomoč na pristojnih institucijah, a da odgovora ne dobijo ali pa je ta zmeraj enak – da zadeve poznajo in ugotavljajo nepravilnosti. Vendar se po besedah delavcev postopki vlečejo več mesecev in let, rešitve pa ni. 

Zadevo smo preverili na Zavodu za zaposlovanje Republike Slovenije, kjer so nam potrdili, da so v tem tednu prejeli več prijav delavcev o domnevnih kršitvah delovnopravne zakonodaje v podjetju Project Infra varnostni inženiring.

Zavod prijave posredoval inšpektoratu

Na zavodu so nam povedali, da bodo zbrane informacije posredovali Inšpektoratu Republike Slovenije za delo, ki je pristojen za nadzor nad domnevnimi kršitvami, ki jih izpostavljajo prijavitelji. 

»Prav tako smo s prejetimi opozorili delavcev seznanili naše svetovalce, ki sodelujejo z delodajalci,« dodajajo.

Inšpektorat v preteklosti podjetju izdal opozorilo zaradi kršitev pri izplačilu regresa

Na inšpektoratu pojasnjujejo, da so opravili nadzor pri delodajalcu Protect Infra, vendar postopki še niso zaključeni, zato nam več informacij še niso izdali. 

Dodajajo, da je inšpektorat leta 2018 omenjenemu podjetju izrekel opozorilo po zakonu o prekrških zaradi kršitve glede izplačila regresa.

Podjetja trenutno ni na »črnem seznamu« delodajalcev

Zaposleni so za Mariborinfo med drugim povedali tudi, da je podjetje Protect Infra na seznamu nezaželenih zaposlovalcev.

Zadevo smo preverili na Zavodu za zaposlovanje, kjer so nam povedali, da mariborskega podjetja trenutno ni v evidenci delodajalcev z negativnimi referencami. 

»To pomeni, da zavod v zadnjih mesecih ni prejel informacije pristojnih organov nadzora o pravnomočno ugotovljenih kršitvah delovnopravne zakonodaje pri navedenem podjetju,« pojasnjujejo.

Kdo je na seznamu delodajalcev z negativnimi referencami? 

V evidenco delodajalcev z negativnimi referencami se uvrsti delodajalce, ki bi želeli posredovanje brezposelnih na prosta delovna mesta, vendar:

  • je Inšpektorat Republike Slovenije za delo pri njih pravnomočno ugotovil kršitve delovnopravne zakonodaje,
  • jim je Finančna uprava Republike Slovenije izrekla pravnomočne kazni zaradi kršitve zakona o preprečevanju dela in zaposlovanja na črno,
  • je finančna uprava pri njih ugotovila nepredložene obračune davčnega odtegljaja za dohodke iz delovnega razmerja ali neporavnane obvezne prispevke za socialno varnost (ki na 25. dan v mesecu pred mesecem pridobitve podatka presegajo 2500 evrov in so starejši od 90 dni).

»Delodajalec, ki je uvrščen v evidenco delodajalcev z negativnimi referencami, ostane v navedeni evidenci šest mesecev,« pojasnjujejo na zavodu za zaposlovanje. V primerih iz zgoraj navedene tretje alineje, ki se navezuje na davčni dolg, pa delodajalec ostane uvrščen v evidenco do začetka meseca, ki sledi mesecu, v katerem so poplačali dolg.

Delodajalcem, ki so uvrščeni v evidenco delodajalcev z negativnimi referencami, zavod ni dolžan posredovati kandidatov na prosta delovna mesta.

Komentarji (2)

Wtkhgfbh (ni preverjeno)

Takšij je kr nekaj...

Busybee (ni preverjeno)
Komentar je zaradi velikega števila negativnih odzivov skrit.

Pa kaj bi delavci radi
da se z njimi dela v rokavicah
V BOKSARSKIH

Starejše novice