Bodo interese Pomurk in Pomurcev v prihodnje zastopali le še trije pomurski poslanci? To se utegnete zgoditi, v kolikor bi Jožef Horvat iz NSi uspel s kandidaturo na prihajajočih evropskih volitvah.

Prihodnjo nedeljo se bomo volivke in volivci ponovno odpravili na volišča, tokrat bomo svoj glas oddali kandidatom za evropske poslance. Med tistimi, ki se bo potegoval za eno izmed 751 mest v Evropskem parlamentu je tudi pomurski poslanec Jožef Horvat iz NSi. Ta je na listi kandidatov stranke NSi na drugem mestu. 

Horvat bo tako računal predvsem na preferenčne glasove, predvsem v pomurski regiji, kjer tradicionalno dosega bistveno višji odstotek glasov kot njegova stranka na nacionalni ravni. Dodajmo, da je pred njim na listi NSi Ljudmila Novak, na tretjem mestu pa Alojz Peterle, ki je vse od vstopa Slovenije v Evropsko unijo opravljal funkcijo evropskega poslanca.

V kolikor bi Horvatu uspel preboj v Evropski parlament bi to pomenilo, da bo Pomurje ostalo brez enega od pomurskih poslancev. Kot smo poročali zadnjič, bi v primeru uspeha župana Aleksandra Jevška v soboški občini potekale predčasne volitve, v primeru uspeha Horvata pa volitev za njegovo mesto v državnem zboru ne bi bilo.

Klobasa: Občank in občanov ne bi pustil na cedilu

Namesto njega bi mesto poslanca lahko zasedel naslednji, ki je v volilni enoti Ptuj, iz katere prihaja Horvat, prejel največji odstotek glasov. To je župan Svete Trojice v Slovenskih Goricah, David Klobasa. 

"Odgovor je zelo enostaven. Glede na to, da smo imeli tako močno volilno udeležbo v Sveti Trojici in da sem tako konkretno zmagal te volitve, zagotovo ne bi pustil naših občank in občanov na cedilu. Tako, da bi se v tem primeru poslanski funkciji odpovedal," nam je na vprašanje, če bi Horvata v primeru njegove izvolitve v evropski parlament, zamenjal v državnem zboru, odgovoril Klobasa.

To pomeni, da bi mesto v državnem zboru še naprej ostalo prazno. Naslednji, ki bi mu pripadla možnost, da sede v poslanske klopi bi bil Simon Kolmanič, sicer asistent na Fakulteti za elektrotehniko, računalništvo in informatiko Univerze v Mariboru. 

"Hipotetično gledano, če bi se to zgodilo, bi izkoristil to možnost. Konec koncev sem zato tudi kandidiral. Prav tako ne bi bilo težav, ker sta obe funkciji, ki bi ju v tem primeru opravljal, združljivi," nam je povedal Kolmanič.

V primeru, da bi Horvat postal evropski poslanec, bi to pomenilo, da Pomurje ostaja zgolj s tremi poslanci v državnem zboru. To bi bili Dejan Židan, Franc Jurša in Ferenc Horvath.

Soočenje predstavnikov parlamentarnih strank

Da se boste pa 26. maja lažje odločili, komu zaupati svoj glas, pa si vzemite čas in si oglejte soočenje, na katerem smo soočili predstavnike parlamentarnih strank. Svoja stališča so soočili:

Aleksander Jevšek, kandidat Socialnih demokratov, 
Irena Joveva, kandidatka Liste Marjana Šarca,
Zmago Jelinčič Plemeniti, kandidat Slovenske nacionalne stranke,
Sašo Slaček Brlek, kandidat Levice,
Romana Tomc, kandidatka skupne liste Slovenske demokratske stranke in Slovenske ljudske stranke,
Branislav Rajić, kandidat Stranke modernega centra,
Igor Šoltes, kandidat Demokratične stranke upokojencev Slovenije,
Angelika Mlinar, kandidatka Stranke Alenke Bratušek,
Jožef Horvat, kandidat Nove Slovenije – Krščanskih demokratov.
 

S spleta

Komentarji (22)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
Danijela_1 (nepreverjen)

“Kot poslanec Evropskega parlamenta se bom posebej angažiral za pridobivanje informacij o pridobivanju razvojnih evropskih sredstev in enega svojih strokovnih sodelavcev zadolžil izključno za področje evropskih sredstev za občine, podjetja in druge upravičence. Z mobilno poslansko pisarno bom skozi ves mandat obiskoval slovenske kraje in mesta, poslušal ljudi ter s tem deloval za Evropo blizu ljudem” je ob dvodnevnem obisku Prekmurja in Prlekije poudaril Jožef Horvat. ??
Po tej izjavi sodeč, se za Pomurje ni bati, saj Jožef Horvat na nas ne bo pozabil. Ne glede na to, kje bo nadaljeval svojo politično pot, bo pomagal Pomurju, ki je slabše razvita kohezijska regija. SREČNO JOŽEF!

POLITIČAR (nepreverjen)

Mnogo Slovencev je razočaranih nad tako politiko žal, tudi politiko NSI zakaj ? Ker desno od sredine stranke namesto, da bi stopile skupaj z namenom vzpostavitve nove resne vlade, se med seboj napadajo, obtožujejo in blatijo na vse možne načine, tu mislim NSI in SDS. NSI se gre neko čudno kampanjo (ne vem kdo jim je to svetoval) plačuje reklamne objave ("Presenečenje na desnici ali NSI prehiteva SDS" - plačan oglas NSI) druži in fotografira z Kučanom. Po drugi strani pa 5 poslancev SDS glasuje proti razrešitvi madžarskega poslanca in stem nam državljanom, da vedeti da za poslance zakonodaja NE velja KAR JE SRAMOTA. In potem se sprašujemo zakaj ne gremo na volitve, saj pa nimaš absolutno kaj pametnega voliti vse to je butalski cirkus in velika želja posameznikov za zelo dobro evropsko plačo, doma pa svoje naloge niso sposobni opraviti.

Uuu. (nepreverjen)

Temu komentarju lahko mirno rečemo "mešana solata" l. P.

In reply to by POLITIČAR (nepreverjen)

POLITIČAR (nepreverjen)

Uuu - zadel si, takšni politiki se točno pravi "mešana solata"

In reply to by Uuu. (nepreverjen)

nepolitik (nepreverjen)

levi so itak zanič, na desni pa izberi najmenje slabe!?

In reply to by POLITIČAR (nepreverjen)

Levi zanic … (nepreverjen)

vedno so levi bili 'najprofesionalniji specijalaci crvene armije'

In reply to by nepolitik (nepreverjen)

Blentavi (nepreverjen)

Ne bluzite. S sakšen evroposlancem se neka "izgubi". Če bo Jevšek izvoljen bo Sobota zgubila župana. Ali pa se bo čutil sposobnega županovati iz Bruslja? In ja, Horvat nede izvoljen in Jevšek tudi ne. Še naprej nas bosta osrečevala s svojen šarmom in razgledanostjo. Tak ka je dejstvo, ka bi izgubo enega ali drugega Prekmurje težko preneslo. Bog ne daj, ka bi zgubili oba.

Vipko
Truplo

Vsak poslanec, kateri bi bil izvoljen iz naših krajev v Bruselj... bi bil samo plus. Ne glede na to, iz katere politične opcije prihaja. To je moje mnenje!

Kaj bi izgubili z izvolitvijo enega ali drugega ali obeh? Več s Horvatom, kajti potem Pomurje več ne bi imelo poslanca v Ljubljani. Podatki kažejo, da je poslanec Horvat zelo dejaven in marsikateri mu tule dela krivico, ker piše tako grdo o njem. Saj ima vsak pravico do svojega mnenja, vseeno pa...?

Z Jevškom bi izgubili tisti, kateri prisegajo nanj in malo mi, kateri ga ne maramo. Izvedle bi se nadomestne volitve, omenja se kandidat SD-ja in podžupan Hoblaj. Glede na trenutno razpoloženje v Soboti... mu verjetno izvolitev tudi ne more uiti. Torej iz dežja... pod kap!

In reply to by Blentavi (nepreverjen)

čik (nepreverjen)

bo pomurje izgubilo poslanca? že zdaj je tak kak či ga ne bi bilo.

Sem jaz kreten? (nepreverjen)

Meli mu Horvatha!

dolin (nepreverjen)

Violeta Bulc je ena najslabše ocenjenih komisarjev v Junckerjevi komisiji – pristala je v zadnji četrtini.
https://www.24ur.com/novice/dejstva/violeta-bulc-med-manj-uspesnimi-kom…

Horvat prihaj z desne strani, takšnoga špota nan nigdar nebi napravo!
Jojjoj SMC kadri pa to??

boro (nepreverjen)

glavno ka je Bulcova visoko plasirana na naši anketaj priljubljenosti, pa ka odi po žerjavici....delo komisarke itak nepomembno. Po takem, če je lejko ona komisarka, je lejko vsaki!
Tolko o SMC kadrih

In reply to by dolin (nepreverjen)

Ka pa te (nepreverjen)

NSI bo dobil enega poslanca , ČE ga bo sploh dobil , kajti procentualni prag glasov niti ni tako nizek in trenutno jim bolj slabo kaže , tako da brez skrbi , omenjeni gospod nas bo skoraj 100 % procentno še naprej osrečeval in se zavzemal za Pomurje v Slovenskem parlamentu in prav tako še marsikateri drugi modeli , ki tudi kao kandidirajo , jebi ga takšna so pač dejstva .

Ostani doma (nepreverjen)

da ne bo sramote ... ni zrelosti v politiki za Evropo

Politična_golazen (nepreverjen)

Prekleto moraš biti pokvarjen, da si upaš v svet politike. Aduti: pokvarjenci, lopovi, lažnivci. Z eno besedo SLO politiki.

Simon78 (nepreverjen)

Pomurje s ten NEDE zgubilo poslanca.
Poslanec v Evropskon parlamenti je še dosta bole pomembna pa močna funkcija kak poslanec v slovenskon parlamenti.
Zato de Pomurje s ten PRIDOBILO.

Suli (nepreverjen)

Zdaj se moramo samo zamisliti, kakšna je razlika med kandidatom poslancem g. Horvatom in kandidatko ga. Jovevo. Prvi je že šel čez trn in drn našega parlamenta, se dokazal v vseh funkcijah za katere je bil zadolžen kot poslanec. Prav tako je nas pomurce dobro zastopal in smo bili slišani v ljubljani. Nemorem pa to potrditi za drobno dekletce iz stranke LMŠ. katera komaj komaj nekaj izusti, da ne govorim o Triatlonski pogodbi, ker po njeni nevednosti bi spet mi prekmurci prišli pod Madžarsko.

Vipko
Truplo

Več ali manj je vse jasno: ker je tisti manever z novinarko Tanjo Fajon pred 10 leti uspel stranki SD... LMŠ pa sploh trenutno nima nekih prepoznavnih kandidatov... so šli pač po poti SD in probajo zakrpati potapljajočo se barko. Trenutno Joveva ni neki kaliber znanja za evropski parlament. Ampak... če bo izvoljena, vsak se hitro uči. Kaj bo... vnaprej itak ne moremo vedeti!

Za stranko NSi pa samo predvidevam, da predsednica Novakova ne bo niti pod razno izvoljena! Prej bo dobil zadosti preferenčnih glasov Peterle, ne bi pa bilo nič narobe, če bi jih dobil Horvat!

In reply to by Suli (nepreverjen)

sebeborci (nepreverjen)

Suli @@@ Kaj pa je Horvat napravo ? Slišan je bil v LJubljani in to za to ,ker je palamudo ta brezi veze samo ka je lafral in nič dosegel .Daj prosim te ne pijši bedarij

In reply to by Suli (nepreverjen)

poslanc (nepreverjen)

Tako kot takrat ko smo imeli za poslanca "vaneka iz Radio murski val" alias Radič a se je kaj poznalo za pomurje ko ga ni?

hotiza (nepreverjen)

Danijela_1..... Ka pa bluziš marijo tvojo ? Napiši ka vidnega je Horvat v vseh letih naredil,ali pripomogel kaj narediti za Pomurje ? Horvat in Jevšek rdeči bosta videla Bruselj samo ,če bosta si sama plačala izlet v Bruselj .Polovica od volilnih upravičencev nas ne bo šlo na volitvw to si zapomni .

Prekmurec.. (nepreverjen)

Takšnega človeka, ki najprej novači in napeljuje ljudi, da ga volijo za poslanca v Slovenski parlament,
ko je izvoljen, pa mu ni več dovolj plača poslanca, ampak želi višjo plača in ima vse volilce dobesedno za norca.
Ampak Prekmurski in ostali Slovenski volilci tega žal ne pogruntajo. Do naslednjih volitev, ko se bo ponovno smejal na plakatih in letakih, se pa to itak pozabi. Žalostno!!!

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Starejše novice