Slika je simbolična.
Tako kot si delavci v javnem sektorju želijo višjih plač, si upokojenci želijo višjih pokojnin. Zato smo preverili, ali bralci podpirajo takojšen dvig pokojnin. To se rezultati.

V zadnjih tednih se vrstijo zahteve vse več skupin javnega sektorja po zvišanju plač. Vladi ob tem očitajo, da problematiko rešuje parcialno le pri nekaterih poklicnih skupinah, ki so deležne privilegirane obravnave, medtem ko za ostale vztraja, da bo nesorazmerja odpravljala v okviru prenove plačnega sistema.

Po občinskih funkcionarjih in vojakih so k dvigu svojih plač pozvali še gasilci in policisti. Zaostrovanje aktivnosti napovedujejo v zdravstveni negi in kulturi. Nedavno so se oglasili tudi upokojenci, ki si želijo dviga pokojnin.

Svoje zahteve so v začetku februarja sporočili na shodu tako imenovane ljudske iniciative Glas upokojencev. Med glavnimi točkami so med drugim takojšen dvig pokojnin, kot tudi pravica upokojencev do 13. pokojnine.

Tako smo preverili, kakšno mnenje imajo o zahtevah upokojencev bralci in ali podpirajo takojšnji dvig pokojnin.

Kaj sploh zahtevajo upokojenci?

Na shodu na ljubljanskem Trgu republike so med zahtevami našteli takojšen 20-odstotni dvig za pokojnine, ki so nižje od 1000 evrov, in 15-odstotni dvig za pokojnine v višini od 1000 do 1500 evrov. Najnižja mesečna pokojnina naj bo 750 evrov, povprečna neto pokojnina pa 75 odstotkov povprečne plače v Sloveniji, menijo.

Zahtevajo, da se v ustavo kot pravica upokojencev vpišeta 13. pokojnina in pravica do letnega dodatka v višini ene upokojenčeve pokojnine.

Plačilo dodatnega zdravstvenega zavarovanja naj za tiste z manj kot 1000 evri pokojnine prevzame država. Država naj bi v skladu z njihovimi zahtevami upokojencem plačala tudi RTV prispevek.

Pobudnik iniciative Glas upokojencev, ki je organizirala shod, je nekdanji tržiški župan in nekdanji poslanec SDS Pavel Rupar. Ta je poudaril, da v kolikor ne bodo slišani, bodo s shodi vztrajali. Ker gre za starejše ljudi, pa jih po njegovih besedah ne nameravajo organizirati vsak teden, temveč vsakega prvega v mesecu.

Rezultati ankete

V iniciativi Glas upokojencev zahtevajo takojšnji 20-odstotni dvig za pokojnine, ki so nižje od 1000 evrov in 15-odstotni dvig za pokojnine od 1000 do 1500 evrov.

Zahtevajo tudi vpis 13. pokojnine in letnega dodatka v ustavo, plačilo dodatnega zdravstvenega zavarovanja in RTV prispevka s strani države. 

Tako smo se odločili preveriti, kaj o zahtevah upokojencev menijo bralci. 

Takšni so rezultati.

V anketi je sodelovalo 1365 udeležencev oziroma bralcev. Pri tem jih je 1185 oziroma 86,81 odstotka glasovalo, da podpirajo takojšen dvig pokojnin, 128 oziroma 9,38 odstotka, da dviga pokojnin ne podpirajo, 52 oziroma 3,81 odstotka posameznikov, pa je glasovalo, da so neodločeni.

Komentarji (38)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
Antivaxxer (nepreverjen)

Tako, ker je delal si zasluži dostojno pokojnino, socialaše pa nagnati delat ka nedo cecali države.

pleskavic (nepreverjen)

SOCIALCE NAGNATI DELATI.LEPO JE SEDETI DOMA PA VSAKI ČETRTAK V EURO SPIN I VSAKI MESEC 1000 EVROV.NAJ ZAČNEJO DELAT.SOCIALO DOBIJA A BMW,AUDI VOZIJO

C (nepreverjen)
Komentar je zaradi velikega števila negativnih odzivov skrit.

daj ne širi laži in nagnus, ti nagnusnež eden. sir pa treba sterat delat pravo službo soc. delavke še prej pa tiste na zavodu ker čisto nič ne pomagajo brezposelnim. po drugi strani pa brezposelni niso nori da grejo delat za drobiž, hahah,

In reply to by pleskavic (nepreverjen)

boomerlover (nepreverjen)
Komentar je zaradi velikega števila negativnih odzivov skrit.

Ni problema. Vsakemu boomerju dvigniti penzijo za minimalno 2x in zadolžimo preko grla še naslednjih 10 generacij. Kaj nas briga. Printer za denar dela brrrrr.

GiGi667 (nepreverjen)

delovne dobe maš kelko????Se ti zavedaš,da nekomu vsak mesec vlečejo cca,40 PROCENTOV ZA PENZIJO???

In reply to by boomerlover (nepreverjen)

GiGi667 (nepreverjen)

NJEGOVE PLAČE,PA NEMA VEZE KELKO!!!!PREŽIVETI MORE Z ENIN ALI DRUGIM-ALI???

In reply to by GiGi667 (nepreverjen)

boomerlover (nepreverjen)

V realnosti je tako, da sedaj od moje plače ne vlečejo za mojo bodočo penzijo, kero bom dobil čez 100 let, če sploh. Ampak je stvar takšna, da jaz in ostala delavna generacija financira od svojih plač trenutne penzioniste in te, ki bodo kmalu šli v penzijo. To, da je v Sloveniji penzija zaslužna je zavajajoče, saj zaslužnost velja zgolj v manjši meri. Državni pokojninski sistem realno temelji na tem, da obstaja dovolj velika generacija mladih, ki plačuje za stare. Torej je odvisno od demografije in ker imamo slabo demografijo, ne moremo imeti dobrih penzij. Malo se že poučite enkrat.

In reply to by GiGi667 (nepreverjen)

Boomerlover (nepreverjen)

Dajajte mi minuse kolikor hočete. To ne bo spremenilo dejstev. Penzije v prihodnosti ne bodo kaj dosti boljše. Prej bodo slabše. Takšna je pač ekonomska in demografska realnost. Še zelo sposobna politika ne more tu kaj dosti narediti, ker nihče še nikoli ni bil v taki situaciji. S sedanjo politiko pa lahko samo sanjate o lepih penzijah.

In reply to by boomerlover (nepreverjen)

Tecumseh (nepreverjen)

V bistvu imaš t. i. "matematično" prav. Imamo sistem, kakršnega imamo, proračun krpa luknjo vsako leto v višini cca. 1 mlrd evrov.
Napoveduje se nova pokojninska reforma in treba bo delati dlje, pa to mirno sprejeli ali ne. Dejstvo. Pa bo bolje?
Težko verjamem, dokler imamo tudi toliko socialnih transferjev in kjer mečemo denar skozi okno se situacija bistveno ne bo izboljšala. Reda ni, skoraj vsak, kateri noče delati si uredi kakšno potrdilo (predvsem Romi in deklarirani lenuhi, za katere vsi vemo, kdo so, ampak?), da mu ni potrebno iti v službo. Res so za take nižja, slabo plačana delovna mesta, ampak, zakaj se niso učili za "direktorje" in ne bi imeli teh težav. Za nekatere pač ostanejo taka delovna mesta, tu ni pomoči.
Čisto praktičen primer: včeraj sem s kolesom lazil po Filovcih in se zapletel v pogovor z enim delavcem: verjeli ali ne, tako po izgledu je bil star okrog šestdeset let (hoče ali ne, mora pač še delati) in kar je bilj bistveno: bil je iz Bitole, torej Makedonije. Tudi taka dela bi morali delati naši ljudje, žal, kot sem napisal, vsak ne more biti direktor. Koliko t. i. socialcev bi lahko delalo, pa nočejo?
Veliko je tudi takih, kateri so res bolni, ne zmorejo takih del, to je potrebno razumeti. Tudi, da vsak ne dobi takoj druge službe, če ga kje odpustijo. Ampak... tudi bolniške so problem in po podatkih smo ena redkih držav v EU, kjer številke letijo v nebo v negativi, kakor se temu pravi.
Tako, da lahko država marsikje prišpara in da upokojencem. Tudi, da za VSE izenači odmerni odstotek, ne pa, da eni stojimo na 57,25%, dočim se je z leti ostalim dvignilo do 63%, zahteve pa so do 70%. Pa bo to za vse ali samo za nove upokojence?
Iz ene krivice v drugo!
Trenutna vlada je upokojencem od junija lani do sedaj dobesedno zaradi inflacije in ne sledenja tej ukradla vsaj pol pokojnine. Vsi se puntajo, grozijo s stavkami (veliko njih upravičeno), kaj pa naj storijo upokojenci? Komu se naj pritožijo, razen da protestirajo? Pa bo zaleglo? Stranki Levica so bila polna usta socializma in sociale, zdaj imajo priložnost, da nekaj storijo, saj držijo dve ključni ministerstvi za te zadeve!

In reply to by Boomerlover (nepreverjen)

Lynryd skynryd (nepreverjen)

Ka ti rejsan misliš,ka de kdaj Slovenija na plusi,te si rejsan idiot.
Nevejs kak se to dela!

In reply to by boomerlover (nepreverjen)

Bbbbbbbb (nepreverjen)

Eh zoomer mutavi, naj rajse vse ka so na socialne pa zdrave poslejo delat, pa te lejko zdigneji penzije ovin. Tej ka pa be lejko delajo pa njin neje za delo pa rajse doma sedijo se nezasluzejo niti centa ka dobijo od drzave. So on krivi ka sistem tak nore ka to pisti? Seveda ka nej, so se “znajsli” samo to so pijavke od kere nemamo niksne koristi v drzavi, boomeri so ti vsaj delale neven kelko lejt

In reply to by boomerlover (nepreverjen)

Ograček (nepreverjen)

Gledajte, skoro cejlo življenje delaš kak magarec. Od plače ti vličejo vsake mesec,ka naj bi meu v penzije za preživete. Pa koga vi tu farbate? Proklete bojte vsi gnoje v parlamente,ka tou gledate pa nika ne napravite. Glavno ka vi mate pune rite. Proklete tajkune.

2021 (nepreverjen)

Dragi upokojenci na tem portalu pri komentiranju nebomo nič dosegnoli razen tega, da se Golob in Mesec še bolj smejeta iz nas, saj sta dobila preveč glasov na volitvah in to prav od nas upokojencev. Potrebno je iti na prvo zborovanje v Ljubljano na protest in to v največjem številu in tam povedati, da se slišijo tudi naše zahteve, saj smo 40.let plačevali v pokojninsko blagajno, sedaj pa tudi iz nje moramo nekaj dobiti. Vse socialaše kateri so sposobni delati pa mora vlada zaposliti. To smo si zaslužili in moramo tudi dobiti. Srečno pa vidimo se.

In reply to by Ograček (nepreverjen)

Halo? (nepreverjen)

Ka vi resno mislite ka te meli višje penzije če socialaše zbršejo delat? Pa ka je država vaše prispevke pridno davala v en hranilnik pod posteljo, kjer do vas pričakale bajne penzije? Joj, joj, sveta preproščina. Pojejte jajotov sendvič in ite spat. Same norosti pišete.

In reply to by 2021 (nepreverjen)

Ograček (nepreverjen)

Kak vas je nej sran. Jebo vam mater vsem prokleta banda komunistična. Ka smo Slovence resno tak nore,ka tou coj gledamo? Natirate tou bando komunistično. Delajte za državjane nej prote njin.

Tecumseh (nepreverjen)

To se naredi na volitvah. Ampak, koliko upokojencev je glasovalo za Gibanje svoboda in to z razlogom, samo da ni Janša na vladi? Pa sedaj pustimo, če bi bilo bolje.
Dejstvo pa je, da je bilo največ uskladitev v procentih ravno v času zadnje Janševe vlade. Verjetno je bil prisoten ultimat Pivčeve Janši "če hočeš, da sem v koaliciji boš bolj pridno usklajeval pokojnine", čeprav se pač nobenemu na volitvah potem ni izšlo. Žal, pa bi si vsaj s strani upokojencev to zaslužila.
Odziv tule pa bo veliko število minusov, ampak dejstvo pa vseeno ostane!

In reply to by Ograček (nepreverjen)

.. (nepreverjen)

Nej trbej zdignoti penzije naj mi dajo tou ka san 40 lejt notri vplačo seveda z obrestmi pa je.

Mambo (nepreverjen)

Pozabi. Tega denarja ne boš videl, ker ga že dolgo več ni.

In reply to by .. (nepreverjen)

Papaštrumpf (nepreverjen)

2012-2013 je nej bilo penez v proračuni pa je JJ znižal količnik pokojnine na 56,73%, skoraj 25 %, o tem pa nihče nič.
Naj nazaj napravijo količnik, kak je bil pa de malo boljše, nam ki smo pa prikrajšani pa ZA NAZAJ plačat..
Samo denarja ni, in ni za upokojence, samo za dr. , učitelje , javno upravo...itd. Ka de RUPAR rikto, on ma tak puno rit..
Pa baje je bili malo pravih upokojencev na shodu..

Tecumseh (nepreverjen)

Nimaš pojma o čem pišeš. Res je bil takrat količnik zmanjšan na cca. 20%, ampak koliko pa so nominalno čez noč padle pokojnine? Pa res verjameš, da bi Janša preživel, če bi ti čez noč zmanjšal pokojnino za 20%?
Obračun je bil drugačen, od neke neto osnove so prešli na bruto in kljub zmanjšanju odstotka je bil rezultat izračuna podoben. Čisto preprosto: neto npr. 1.000 eur, 70% odmerni odstotek da 700 eur pokojnine. Po starem, nato pa: bruto npr. 1.400 eur, 50% odmerni odstotek spet da 700 eur pokojnine. Kot vidiš, kjub zmanjašanju količnika za 20% je rezultat enak.
Pa "baje" je bilo kar veliko upokojencev na shodu kljub poizkusom miniranje levih, kot je npr. Jenull, pa tudi predsednik vlade ni našel časa in predvsem volje, da bi podprl zadevo. Ker... Rupar je pač nekdanji član SDS-a in vse, kar diši po tem, je zanj nesprejemljivo. Kot da se ne gre za vse upokojence, ampak samo za take z desnimi stališči!

In reply to by Papaštrumpf (nepreverjen)

Papaštrumpf (nepreverjen)

Čimveč minusov, RESNICA BOLI..

janez janez (nepreverjen)
Komentar je zaradi velikega števila negativnih odzivov skrit.

Vej pa sploj štoj ge, ka je nej pokapejro ka je to Janšova akcija?!

Buddy high (nepreverjen)

Budale ste nasedli jankovićovoj nakladanju in ste slepo šli na volitve dat glas nekomu šteri ima priimek golob,tu imate zaj vašoga jankovićevoga goloba,bedast narod od ovc!

Nouta (nepreverjen)

Golob de dvigno pokojnine sigurno več kot komunajzar Janša, keri je dvigno 1 % manj kot bi moral, samo ga volite ritolizniki janšistični.

In reply to by Buddy high (nepreverjen)

Lynryd skynryd (nepreverjen)

Hahaha,si glejdo ovo reklamo,da svizec zavije čokolado,ahahaha...samo si ti farbaj oci

In reply to by Nouta (nepreverjen)

Ograček (nepreverjen)

Zdaj pa resno viden ka se čiste norček. Mozak maš totalno sprane. Tv in njene privržence so te resno globinsko spucale. Vej boš gor prišo. Samo te de te prekesno.

In reply to by Nouta (nepreverjen)

C (nepreverjen)

jao kake bedarije sprašujete kot da ne poznamo vsi odgovor.

čarni vrag (nepreverjen)

S Covid norijo se je spravilo v grob nekaj tisoč penzionistov, samo premalo. Zdaj do probali z malimi penzijami. Upokojenci do lejko svobodno kopali po košaj za smeti.

tuncika

Ustanovitelj tihotapske nevladne organizacije »Mission Lifeline« Axel Steier se je v intervjuju jezil nad »belo Nemčijo« in priznal, da aktivistom sploh ne gre za solidarnost in pomoč migrantom, ampak je njihov cilj, da se Nemke parijo z nebelci, tako da »Nemcev na neki točki preprosto ne bo več«, poroča nemški portal Freilich Magazin.
Prijetno branje, zato vlade tudi želijo upokojence spraviti na kant (za stanovanja gre, ki jih imajo največ ravno upokojenci).

tuncika

Ustanovitelj tihotapske nevladne organizacije »Mission Lifeline« Axel Steier se je v intervjuju jezil nad »belo Nemčijo« in priznal, da aktivistom sploh ne gre za solidarnost in pomoč migrantom, ampak je njihov cilj, da se Nemke parijo z nebelci, tako da »Nemcev na neki točki preprosto ne bo več«, poroča nemški portal Freilich Magazin.
Prijetno branje, zato vlade tudi želijo upokojence spraviti na kant (za stanovanja gre, ki jih imajo največ ravno upokojenci).

per (nepreverjen)

Prvo izčistit pokojninsko blagajno od vsega balasta kateri
se je nakopičil, veterani, partizani, kulturniki, kmetje, športniki in ostali prisesani na pokojninsko blagajno
Drugo plačilo pokojnine po vplačanih prispevkih in nič benificij
Tretje dodatke za regres izenačiti za vse enako
Četrto izenačiti odmerni odstotek za vse enako

Ograček (nepreverjen)

Mislen ka več za Slovence nega pomoče. Pa ka smo mi resno tak nore? Pistimo ka z name pa z državo delajo kak ščejo? Znan, nega nan pomoče. Najebale do naša deca in to zelo....

Ms123 (nepreverjen)

Vsi tolcete po Golobu in vsi nekaj zahtevate vse ok.Sigurno bo vec dvignil kot je pa Jansist takrat ste pa vsi bili tiho dve leti noben ni nic zahteval,ker so se vsi bali ko je bil diktator na vladi.Ce je bil kdo glasen je bil solzivec in vodni top pa kazni so se pisale kot po tekocem traku,to vam je delal vas pokvarjen bivsi komunist ritolizniki.

janez janez (nepreverjen)

Pa ka je Jajo "ZUJF" izvedo so tudi že pozabili!
Aja, zavolo megle na očaj ne vijdijo!!!

In reply to by Ms123 (nepreverjen)

Ajajajaj... (nepreverjen)

Bunite se penzionisti kelko ščejte. Nika nete napravili. Penzije so takšne kakšne so in spremenile do se za drobiž. Telko ka se poklapajo z inflacijo. Mogoče. Vejpa lejko bi znali ka vas čaka. Ka ste mislili ka de van golob, janša ali štokoli dal vsem minimalno jürja? Hah.. naivneži. To ka ste vi not plačuvali je že davno izpuhtelo. Sanja svinja kukuruz kak pravijo južni.

janez 5 (nepreverjen)

Znate kak se van lejko dvigne penzija vij ka ste delali do 50 oziroma do 55 leta naj tej ka zaj delajo delajo do 70 leta ka te vij meli večjo penzijo ,marsi gdo gučij ka je 40 let delal več kak polovica nima 40 let delovne dobe polovica prejšnjih generacij pa zmijšljena invalidska če si doktori dal 2000mark si ze bil v invaldskoj penziji

janez janez (nepreverjen)

Janez 5, sedi, 5!
Podpišem!

In reply to by janez 5 (nepreverjen)

goričanec2 (nepreverjen)

Dao so delale be se naoj borile za večje plače, pa be zaoj bilej večje penzije.

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Starejše novice