Vir: PORA
131 let in teden po odprtju proge bo potekala spominska vožnja z vlakom med Gornjo Radgono in Ljutomerom.

Že 15. oktobra leta 1890 so slovesno odprli železniško progo na relaciji Radgona‒Ljutomer. To je bila prva železniška proga na območju današnjega Pomurja.

Vožnja okrašenega slavnostnega vlaka

Ta dan je po njej zapeljal okrašen slavnostni vlak, ki se je ustavil na vseh postajah. Osrednja slovesnost je bila v Ljutomeru. Slavnostni vlak s častnimi gosti, med katerimi so bili trgovinski minister markiz Bachquehem, štajerski deželni glavar grof Wurmbrand in cesarski namestnik baron Kübeck, je ob 11.40 prispel na ljutomersko železniško postajo. Goste je pričakalo 30 kočij, s katerimi so se po z zastavicami in zelenjem okrašenih ulicah pripeljali do Glavnega trga.

»Tam je bil velik šotor in v njem slovesnost ob odprtju proge. Proga je bila dolga 25.450 metrov. Na njej je bilo sedem železniških postaj in postajališč: Radgona, Gornja Radgona, Slatina Radenci, Hrastje - Mota, Bučečovci, Križevci in Ljutomer«, je zapisal Jurij Štesl ob 130 letnici pomurskih železnic.

Jekleni most s palično konstrukcijo

»Najpomembnejši objekt na progi je bil jekleni most s palično konstrukcijo čez Muro med Radgonama. Sestavljen je bil iz dveh delnih konstrukcij, vsaka je bila dolga 55,5 metrov in težka 114.504 kilogramov. Pomembnejša objekta na progi sta bila še 8 m dolg jeklen most v Radencih in inundacijski most v Gornji Radgoni«, še doda Štesl. 
 

Obuditev vožnje prihodnjo soboto

Zgodbo te proge bodo obudili v soboto, 23. oktobra, na vlaku, ki bo vozil od Ljutomera do Gornje Radgone in nazaj, pa še enkrat v Ljutomer in nazaj.

Evropski parlament je leto 2021 razglasil za evropsko leto železnic z namenom spodbujanja okolju prijaznega načina prevoza in doseganja podnebne nevtralnosti. Pora, razvojna agencija Gornja Radgona, skupaj s Slovenskimi železnicami, občinama Gornja Radgona in Ljutomer ter podjetjem Radgonske gorice tako proslavlja obletnico in evropsko leto železnic s spominsko vožnjo, namenjeno predvsem občanom obeh občin in okolice. Potniki bodo dobili tudi spominsko darilo, za katero so prispevala podjetja.
 

Vožnja za obujanje spominov

Razlogov za vožnjo je veliko. Obudite lahko spomine ali pa spoznate najmlajše s tem, kako so se vozili nekoč. 

Na tiskovni konferenci v Domu penine v Gornji Radgoni je direktor razvojne agencije Pora Gornja Radgona, Milan Svetec povedal:

»Projekt vožnje z vlakom, ki je pred 130 leti povezal obe Radgoni in je proga peljala vse do Ljutomera, je nadaljevanje projekta City Cooperation II, ki smo ga izvajali v okviru programa čezmejnega sodelovanja INTERREG Slovenija–Avstrija. Interes za sodelovanje so izkazale vse občine ob progi Gornja Radgona–Ljutomer, zato nameravamo to spominsko vožnjo nadgraditi s trajnostnim projektom
 

Trajnosten način mobilnosti je pomemben

Direktorica Potniškega prometa Slovenskih železnic je povedala, da živimo v času, ko sta varovanje okolja in trajnosten način mobilnosti izjemno pomembna in družbeno odgovorna naloga vsakega posameznika, zato smo še posebno veseli, da bomo z vožnjo izrednega vlaka obudili progo med Ljutomerom in Gornjo Radgono.

»Verjamem, da bo ta posebna vožnja novega vlaka Stadler, korak k ustvarjanju novih produktov v tem delu Slovenije. Z novimi vlaki bomo v potniškem prometu stopili na pot celovite prenove in posodobitve voznega parka ter s tem ponudili potnikom konkurenčen, varen, zanesljiv in udoben železniški prevoz«, je še dodala direktorica Darja Kocjan. 

V Občini Gornja Radgona za spodbuditev turistične ponudbe

Občina Gornja Radgona si prizadeva spodbuditi tudi turistično ponudbo na našem območju in privabiti v goste čim več obiskovalcev.

»Vlak je lahko ena izmed novih priložnosti za obisk našega mesta, ki je lahko izhodišče za podrobnejše spoznavanje širše okolice in njenih naravnih ter kulturnih znamenitosti. Seveda samostojno težje dosežemo zastavljene cilje, zato se tokrat spominske vožnje z vlakom lotevamo skupaj z Občino Ljutomer«, ob tej priložnosti pove župan občine Gornja Radgona Stanko Rojko. 

Začetek sodelovanja med prleškimi občinami

V Občini Ljutomer so zelo veseli, da je po mnogih letih ponovno vzpostavljena tirna povezava Prlekiji. Dogodek to soboto pa ima še širši pomen, saj pomeni nov začetek sodelovanja med prleškimi občinami tudi na področju turizma.

»Tovrstno ustvarjalno sodelovanje je zelo pomembno tako za trajnostni razvoj naše zelene destinacije kot prispevek k večji prepoznavnosti Prlekije, hkrati pa je usmerjeno k izboljšanju povezovanja in povečanemu sodelovanju med javnim in zasebnim sektorjem«, pove županja občine Ljutomer Olga Karba. 

Vir: PORA

Spominski vlak bo okrepil turistično ponudbo

»Podpiramo projekt spominskega vlaka, ki bo okrepil turistično ponudbo. V podjetju Radgonske gorice peljemo vinski turizem že 20 let in je vsaka taka ponudba dobrodošla; ker v bližnji prihodnosti načrtujemo tudi gradnjo hotela, je to dodatni kamenček v mozaiku turistične ponudbe v Gornji Radgoni«, pojasni direktor Radgonskih goric Borut Cvetkovič.
 

Udeležite se vožnje tudi vi

V Gornji Radgoni in Ljutomeru bodo za potnike pripravili presenečenja ter predstavitve znanih turističnih in gostinskih točk s kulinarično ponudbo. 

Vstopnice so naprodaj:

  • za smer Gornja Radgona–Ljutomer prodajajo v gornjeradgonskem Ticu,
  • za smer Ljutomer–Gornja Radgona v športni dvorani Ljutomer v baru Šic. 

S spleta

Komentarji (9)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
realnoo (nepreverjen)

BLEDARIJA DO KONCA....CENE V NEBO ONI PA TAKE FORE:)
A SE LAHKO SE BOLJ NORCA IZ NARODA DELATE!!???

someone1 (nepreverjen)

Tebi pa se dogaja kajne? So droge popustile? Zakaj kričiš? Če ti vožnja z vlakom ni všeč še vedno lahko greš kako drugače med Ljutomerom in Gornjo Radgono.

In reply to by realnoo (nepreverjen)

tuncika

Kaj pa tisti "klošar" na levi dela tukaj ?????????????? Što je to ???????????

, (nepreverjen)
prdni lujza (nepreverjen)

tisti klošar je naš vsemogočni župan ustvarjalen do amena res radgona sama zgodba o uspehu vsaj zadnji 8 let

Ti2ok1 (nepreverjen)

Mislim... Dobro plačane službe na občinaj pa nesposobneži na PORI... rezultat dela je vlakec do Ljutomera?
Pa more to državo vrag zejti, rejsan.

. (nepreverjen)

V radajni do tudi stavili, ka opčinare naložijo, la do vijli svejt ?

Aero1 (nepreverjen)

Pa ja, vožnja traja tudi kak pred 131 leti.

tuncika

Oja , tega "klošara " pa se spomnem. Ta tovariš je leta 2015 na veliko tulil o GR kot sprejemnemu centru za migrante. Če bi se to zgodilo zgodbe o uspehu GR ne bi bilo. Zgodbo o uspehu delajo firme : Arcont , Elrad in še kdo, ne pa tale ubogi tovariš. Še naprej ga imejte radi, sigurno vam bo kaj "dobrega" sproduciral .

Starejše novice