Letošnje valentinovo je v 'deželo srčkov' vneslo še več ljubezni. Kamelji par se je prav na praznik zaljubljenih razveselil naraščaja.

V Boračevi, nedaleč od Radencev, sta dvogrbi kameli Radža in Sultan minuli četrtek na svetu pozdravili mladičko Ramo. Gospodar živalskega vrta Sikalu ZOO, Todor Mitev – Tomi, je na novo pridobitev močno ponosen.

»Sultan in Radža sta dobila deklico, ki smo ji dali ime Rama. Ponosen sem, da sem na Valentinovo bolj malo (praktično nič) spal, a se je izplačalo biti zraven ob prihodu novega življenja na ta naš svet, ki ga delimo z drugimi bitji,« razlaga Tomi.

Zgodnja pomlad v pomurskem živalskem vrtu 

Veselje v pomurskem živalskem vrtu je ob prihodu Rame veliko, saj je na svet privekal mladič eksotične, ogrožene živali. Kot pojasnjuje Mitev, so dvogrbe kamele (Camelus Bactrianus) prava redkost tudi v svoji domovini:

»Gre za zaščitene živali, ki so na rdečem seznamu ogroženih vrst. Dvogrbe kamele izvirajo iz Azije, in puščava Gobi je na svetu še njihovo zadnje zatočišče za edine avtohtone kamele, ki tam še živijo v divjini. Število divjih avtohtonih kamel na svetu je samo še ena večja čreda, ki šteje 60 primerkov. So kamele ki dobro prenašajo mraz, saj v njihovem okolju pade temperatura tudi pod minus 40 stopinj Celzija. Mongoli so jih udomačene uporabljali za prenos oziroma transport. Gre za izredno velike in vzdržljive živali. Odrasle tehtajo tudi do 1.200 kilogramov.«

Simpatični kamelji mladiček bo na ogled sicer šele prihodnji mesec, saj trenutno skupaj s staršema potrebuje predvsem mir in počitek. Z vnovičnim odprtjem živalskega vrta v marcu pa bodo obiskovalce ob majhni Rami razveseljevali še mladiči opic, kengurujev, afriških zebujev, kozic, ovčk, lam in ostalih živali.

»Ker imamo veliko mladičkov, zgleda, da pomlad prehiteva tudi pri nas,« navdušeno ugotavlja gospodar živalskega vrta Sikalu ZOO.

Fotografije kamelje samičke štiri ure po skotitvi si oglejte v spodnji galeriji.

Ste vedeli?

-Dvogrbe kamele so bile udomačene že vsaj pred 4.500 leti
-Grbi na njihovem hrbtu pravzaprav tvorijo maščobe
-Njihove oči se prekomerno solzijo, da žival tako lažje izloča pesek oziroma prah iz očesnih vek
-Zelo dolgo lahko zdržijo brez vode, popijejo pa je lahko tudi do 57 litrov naenkrat
-Če ima kamela na voljo veliko hrane, sta njeni grbi debeli in pokončni, ko viri hrane usahnejo, pa se lahko povesita na stran
-So neprekosljive pri prenašanju tovora, saj lahko po puščavi hkrati tovorijo tudi do 400 kilogramov – na razdalji do 47 kilometrov
-Vid in vonj sta odlično razvita, človeka lahko na primer zavoha na 2,5 kilometra

Pristen stik s favno

Edinstven živalski vrt na posestvu družine Mite smo v našem mediju podrobneje predstavili že pred časom. V njem se nahaja stotine živali 60 različnih živalskih vrst, lastniki pa si prizadevajo predvsem za ohranitev favne ter vzgojo in izobraževanje ljudi.

Tako se obiskovalci živalim lahko približajo, jih nahranijo in tudi pobožajo, s čimer atrakcija še posebej navdušuje najmlajše.

 »K nam pa prihajajo tudi ljudje, ki potrebujejo nasvet kako najti stik in zaupanje med živaljo in človekom. Današnji človek izgublja stik z naravo in posledično s tem stik s samim seboj. Na posestvu se otroci učijo kako ravnati z živalmi, kakšen prostor potrebuje žival za lepo življenje (zrak, svetloba, zdrava hrana,...), da žival potrebuje tudi ljubezen, zaupanje, spoštljiv odnos... Ko otrok izkusi naravo z vsemi čutili, vzpostavi pozitiven odnos do nje. Kar doživimo kot majhni otroci, ostane v našem spominu vse življenje; najsi gre za zvoke, vonje ali podobe. Današnji malčki veliko bolje poznajo melodije na mobilnih telefonih kot petje ptic ali izmišljene podobe, ki niso resnične, kot pa resnična bitja, ki živijo z nami. Da bi jim približali naravo, ponujamo izkustveno učenje za posameznike, kot za skupine iz vrtcev in šol,« še dodaja lastnik.

Komentarji (1)

A79 (ni preverjeno)

Zelo lepo. Z dobrim delom in pogoji, dobimo takšne rezultate. Čestitke.

Starejše novice