Američan George Deriso delil življenske izkušnje z mladimi v pomurski regiji

Društvo Ustvarjalnik, pospeševalnik mladinskega podjetništva, je v okviru delavnic organiziralo predavanje in pogovor na temo ''Perspektive regije''. V uvodnem delu je zbrane pozdravila predstavnica murskosoboškega Ustvarjalnika Barbara Gerlec, spregovoril pa je tudi vodja Ustvarjalnika v Sloveniji Matija Goljar. George Deriso je na podlagi svojega dolgoletnega dela v podjetništvu podelil številne nasvete pri ustvarjanju lastnega start up podjetja, pri iskanju partnerjev in investitorjev ter napotke za uspešno delovanje podjetja. Po koncu predavanja je bil čas za razpravo in vprašanja občinstva. 

Zgodba o uspehu

Pomembno je, da se v življenju nikoli ne predamo. Vsaka ideja je lahko dobra le če jo poskušamo uresničiti. Ne smemo se bati poraza. To je le nekaj napotkov, ki jim je v svoji karieri sledil Deriso. Sam prihaja iz revne družine in je edini od otrok, ki se je izobrazil. Začel je delati v osnovni šoli, a mu to ni bilo dovolj. Želel si je več možnosti in moči pri spreminjanju sveta na bolje.

Zapustil je učenje in se lotil podjetništva. Sprva je njegovo podjetje propadlo, a ko se je začel učiti iz napak je njegova pot šla le še navzgor. Enajst let je delal za Apple Avstralija, naučil se je kako ustvarjati posle, ki stojijo še danes. Ustanovil je devet start up podjetij, od tega štiri zelo uspešna. Je mentor in trener novih start-up podjetij in ljudi, ki za njimi stojijo. 

Mentor tudi slovenskim perspektivnim podjetnikom

Deriso je kot v mnoge druge perspektivne podjetnike začel investirati v Matijo in mentoriral njegove učence pri Ustvarjalniku, po tem ko ga je ta kontaktiral. Potrebno je narediti le prvi korak, sam pravi, da pomaga vsakomur, ki ga prosi za pomoč.

Slovenci se ne odpremo dovolj

''Ste topel in prijazen narod, imate veliko neizkoriščenega potenciala'', je na vprašanje kje v Sloveniji vidi možnosti za uspeh odgovoril Deriso. Ne vemo pokazati tega kar imamo ter se odpreti za druge. Imamo veliko naravnih virov a se ne širimo, ne prodajamo se dovolj. Tudi mladi odhajajo iz Slovenije, ravno v njih pa je vir novih idej ter novih podjetij. Mlade je potrebno motivirati, da ostanejo.

Murska Sobota ima velik potencial

Želja in tudi cilj Ustvarjalnikovega delovanja je, Mursko Soboto in Prekmurje, kjer se rojeva največ socialnih podjetij v Sloveniji, s tem dogodkom postaviti na zemljevid kot središče socialnega podjetništva tudi v širši regiji. Imamo zelo dobro izobraženo delovno silo ter ljudi, ki se posvečajo socialnemu podjetništvu. To je izvrstno orodje za doseganje pozitivnih sprememb, za katere se trudijo start up podjetja.

Starost za uspeh ni pomembna

Pri večini ljudi vlada mišljenje, da se s starostjo zaprejo priložnosti. Nenehno smo pod pritiskom, da moramo biti mladi ko se lotimo nečesa novega, da smo takrat še motivirani in polni energije.

Da to ni res, je Deriso prikazal s primerom iz ZDA. Povprečna starost ko se ljudje začnejo uspešno ukvarjati z nekim poslom je tam namreč 47 let.

Kako sploh uspeti?

Na poti do uspeha je predvsem pomembno, da se ne bojimo neuspeha. Samo z vajo bomo postali boljši, neuspeh pa nas uči. Prav tako ne smemo spregledati dobrih priložnosti. Ideje je potrebno izboljšati, mlade z idejami pa potisniti naprej, tako kot to počne Ustvarjalnik. Zelo pomembno je tudi, da imamo ob sebi ekipo, krog ljudi, kajti ničesar ne bomo dosegli sami. Za vse to pa je potrebno stopiti iz cone udobja.

Na koncu je George podal še tri univerzalne nasvete za uspeh. Vedno nas mora voditi optimizem in vera v uspeh. Povezovati se moramo s srcem, graditi na odnosih in nenazadnje, sprejeti moramo stanje negotovosti, kajti v prihodnosti nikoli ne vemo kaj nas čaka. 

Komentarji (4)

Gost (ni preverjeno)

Ja pa ja. SAMI NAKLADAČI ! Niti enega direktnega odgovora. Samo mutenje vode.

Gost (ni preverjeno)

Če je ta zgodba o uspehu tako navdušila, zakaj nobenega komentarja, pohvale ? Sami bluzerji, ki pobirajo naš denar, koristi pa nobene ! Kako dolgo še ?

Pameten (ni preverjeno)

Če šteri misli, da bo prišel nekdo in ti dal odgovor : to naredi in boš bogat se motiš, kot vsi modrijaši na tem forumu.

To da je največja prekmurska vrlina šimfanje je itak znano in bi če bi to kdo plačal bili vsi bogataši.

Lejko ti ge povem, ka je potrebno - delati! Pa nej 3, 4, 8 ur dnevno ... na žalost dosti več, pa je uspeh tu. Iz osebnih izkušenj vem, da si svojo plačo krvavo zaslužim, pa ni mala realno tam cca. 7.000 eur neto mesečno in sem zadovoljen z njo, ok mel bi več prostega časa, samo to ne gre skupaj.

Spravi se delat, pa ne čakaj, ka kaj doj spadne brez dela pa ne modrüvli telko na interneti.

Gost (ni preverjeno)

Pameten, tvoja vrlina pa je DOMIŠLJAVOST Z LAGANJEM ! Kje ti živiš ? Delati 18 ur na dan kot robot, da nimaš niti časa, da bi se naspal. Delati tako dolgo, da nimaš časa za osebno življenje, nimaš časa, da bi potrošil zasluženi denar, užival, se veselil, bil z ženo in otroci ?!?! Si ti človek ? Daj, malo se v red vzemi !!!!!!

Starejše novice